Nyheter

Aalto-universitetet Junior nådde ut till 28 000 barn och unga i fjol

Tusentals rader kod, hundratals meter smältlim och otaliga frågor! Aalto-universitetet Junior har redan i fem år inspirerat barn och unga att utforska och ifrågasätta.
Aalto junior students

Aalto-universitetet Junior, som inledde sin verksamhet för fem år sedan, gjorde besöksrekord i fjol då så många som 28 000 barn och unga deltog i dess verksamhet runt om i Finland. Antalet besökare per år har ökat med över 780 % från de första åren. Det rekordstora antalet besökare uppnåddes genom att utöver studiebesök även erbjuda distansbesök, som möjliggör deltagande från alla delar av Finland. Aalto-universitetet Junior ordnar verksamhet för barn och unga inom alla vetenskapsområden vid Aalto-universitetet. Vetenskap och konst möter teknik och ekonomi. 

Nuoria Aalto-yliopisto Juniorin työpajassa
Studerande vid Lauttasaaren yhteiskoulu tillverkade Ioncell-fibrer under ett besök som ordnades av Aalto-universitetet Junior. Bild: Kalle Kataila

Workshoppar som grundar sig på aktuell forskning 

Aalto-universitetet Junior, som är beläget på campusområdet i Otnäs, får dagligen besök av flera skolklasser från grundskolans lägre årskurser till andra stadiet. Verksamheten når ut till ungefär 300 elever per vecka. Elever som besöker Aalto Juniors undervisningslokaler inspireras till lärande genom aktuella teman och får samtidigt en inblick i högskolevärlden. Under ett studiebesök får eleverna bland annat tillverka Ioncell-fibrer, bygga rörliga skulpturer och reflektera över framtidens hållbara städer. I workshopparna används toppforskning vid Aalto-universitetet på ett sätt som inspirerar barn och unga. Alla vetenskapsområden vid Aalto-universitetet finns representerade i Juniors utbud, och lärare kan välja sådana workshoppar som passar den egna elevgruppen. 

Utöver studiebesök erbjuder Junior också evenemang, läger, klubbar, föreläsningar och annat innehåll för barn, unga, lärare och alla nyfikna. De senaste åren har Junior varit med och ordnat TAT Takeoff, som är det största evenemanget inom ekonomi och entreprenörskap i Europa, och inspirerat barn till att reflektera över vikten av pollinerare på festivalen Världen i byn. 

Juniors verksamhet har utvecklats och vuxit enormt mycket de senaste åren, och framväxten har inte ens förhindrats av coronapandemin, som ledde till att verksamhetslokalerna stängdes. Junior Lab öppnade sina undervisningslokaler efter en paus på två år förra våren och hade över 4000 ivriga besökare under året. Den virtuella verksamheten som utvecklades under coronapandemin har behållit sin popularitet, och genom den har Aalto-universitetet Junior nått ut till en stor mängd barn och unga runt om i Finland. De senaste åren har verksamheten nått ut till barn och unga från ungefär 200 olika kommuner, vilket är närmare två tredjedelar av alla kommuner i Finland.  

Barn och unga får en inblick i universitetsvärlden 

Genom att inspirera barn och unga med varierande bakgrund, i synnerhet flickor och ickebinära, att söka sig till teknologiska och naturvetenskapliga områden kan vi också i framtiden bemöta bristen på experter i Europa. Även om Aalto-universitetet Junior inte ensam kan lösa problemet kan verksamheten bidra till att sänka trösklar och öka mångfalden bland sökande till dessa områden. För att nå ut till barn och unga med olika bakgrund har Junior samarbetat mångsidigt med olika aktörer, såsom SOS Barnbyar, lokala kulturcenter och Tyttöjen talo. 

Lapsia Aalto-yliopisto Juniorin työpajassa
Barnen undersöker tänder och annat intressant med USB-mikroskop under ett evenemang på centrumbiblioteket Ode. Bild: Kalle Kataila

Aalto-universitetets studerande har en viktig roll i Juniors verksamhet. Utöver att de drar workshoppar i egenskap av experter inom sina områden är de också förebilder för eleverna och krossar fördomar som är förknippade med dessa vetenskapsområden. Under ett studiebesök har eleverna också tid att ställa frågor om universitetsstudier och livet som studerande. På så sätt kan vi motverka missuppfattningar som påverkar elevernas framtida yrkesval. Efter ett lyckat besök har eleverna i bästa fall nya livsdrömmar och en uppfattning om framtida arbetsmöjligheter. Verksamhetens främsta mål är att stärka barns och ungas tillit till sin egen förmåga och inspirera dem till att utforska och vara kreativa. 

Lapsi ja aikuinen Aalto-yliopisto Juniorin tapahtumassa
Det är tillåtet att ha roligt på workshopparna! På konstens natt fick deltagarna skapa geometriska former. Bild: Kalle Kataila

Donera och hjälp oss att erbjuda kostnadsfria tjänster

Genom att donera till Aalto-universitetet Junior bidrar du till en värld där barn och unga är medvetna om sin potential och fulla av hopp och mod för att ta sig an framtidens utmaningar. Genom att stöda vår verksamhet hjälper du oss att erbjuda skolbesök, workshoppar, utbildningar och andra tjänster som underlättar och berikar skolvardagen. ”Vår skola har inte tillräckligt med redskap för alla kemiarbeten, så det var trevligt att komma på besök till Aalto Junior”, berättar en lärare i sin respons. Inom Junior vill vi satsa på mångsidiga arbetsredskap som inte finns i skolorna. Genom donationer kan vi hålla verksamheten avgiftsfri för besökarna. 

Girl sitting on a tree with a magnifying glass

Vi skapar morgondagen i dag

Genom att donera till Aalto-universitetet Junior bidrar du till att skapa en värld där barn och unga är medvetna om sin potential samt fulla av hopp och mod att ta itu med morgondagens problem.

Donera en framtid

Läs mer

Aalto Junior logo

Aalto-yliopisto Junior

Aalto-universitetet Junior erbjuder konst, vetenskap, teknologi och ekonomi åt barn, unga och lärare.

Kaksi lasta piirtävät kangaskassiin

Studiebesök vid Aalto-universitetet Junior

Vi ordnar avgiftsfria studiebesök för skolgrupper från den grundläggande utbildningen till andra stadiet. På denna sida hittar du information om våra workshoppar för olika utbildningsstadier. Du kan boka ett studiebesök för din grupp i vår bokningskalender.

Aalto-yliopisto Junior
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Kaksi opiskelijaa Aalto-yliopiston kampuksella.
Studier Publicerat:

Aalto-universitetet antog 2 027 nya studerande

Sammanlagt sökte 13 500 sökande till Aalto i vårens andra gemensamma ansökan
campus på hösten
Studier Publicerat:

Öppna universitetets höststudier 2024 har publicerats

Anmälan till höstens kurser startar tidigast i augusti.
Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Pris och utmärkelser, Universitetet Publicerat:

68 doktorer och fem hedersdoktorer – se bilderna från doktorspromotionen vid de tekniska högskolorna

Doktorspromotionen vid de tekniska högskolorna för 2024 ordnades fredagen den 14 juni i Dipoli.
Aalto Space mockup ravintolatarjonnasta
Campus, Universitetet Publicerat:

Restaurangtjänster till Aalto Space - testa och vinn!

Testa om du kan hitta campusets restauranger i Aalto Space-appen och vinn sommarpriser.