Uutiset

Viisi vuotta täyttävä Aalto-yliopisto Junior tavoitti 28 000 lasta ja nuorta viime vuonna

Tuhansia rivejä koodia, satoja metrejä kuumaliimaa ja lukematon määrä kysymyksiä! Aalto-yliopisto Junior on innostanut lapsia sekä nuoria tutkimaan ja kyseenalaistamaan jo viisi vuotta.
Aalto junior students

Viisi vuotta sitten toimintansa aloittanut Aalto-yliopisto Junior teki kävijäennätyksensä viime vuonna, jolloin sen toimintaan osallistui huikeat 28 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen. Alkuvuosista vuotuinen kävijämäärä on kasvanut yli 780 %. Ennätyksellinen kävijämäärä saavutettiin tarjoamalla perinteisten opintokäyntien lisäksi etävierailuja, joihin voi osallistua kaikkialta Suomesta. Aalto-yliopisto Junior järjestää toimintaa lapsille ja nuorille kaikilta Aalto-yliopiston aloilta, eli tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden.

Nuoria Aalto-yliopisto Juniorin työpajassa
Lauttasaaren yhteiskoulun opiskelijat valmistavat Ioncell-kuitua Aalto-yliopisto Juniorin opintokäynnillä. Kuva: Kalle Kataila

Juniorissa työpajoissa hyödynnetään Aalto-yliopiston ajankohtaista tutkimusta

Otaniemen kampuksella sijaitsevassa Aalto-yliopisto Juniorissa vierailee useita koululuokkia alakoulusta toiselle asteelle päivittäin ja Junior tavoittaakin noin 300 oppilasta viikoittain. Vierailu Aalto Juniorin opetustiloissa herättää inspiraation oppimiseen ajankohtaisten teemojen kautta ja toimii samalla kurkistuksena korkeakoulumaailmaan. Juniorin opintokäynnillä oppilaat pääsevät mm. valmistamaan Ioncell-kuitua, rakentamaan liikkuvia veistoksia ja pohtimaan tulevaisuuden kestäviä kaupunkeja.  Juniorin työpajoissa hyödynnetään Aalto-yliopistossa tehtävää huippututkimusta lapsia ja nuoria innostavilla menetelmillä. Opettaja voi valita ryhmälleen sopivan oppitunnin Juniorin valikoimasta, jossa on edustettuna kaikki Aalto-yliopiston edustamat alat.

Opintokäyntien lisäksi Junior tarjoaa myös tapahtumia, leirejä, kerhoja, luentoja ja muita sisältöjä lapsille, nuorille, opettajille sekä kaikille uteliaille. Viime vuosina Junior on ollut mukana järjestämässä Euroopan suurinta talous- ja yrittäjyystapahtumaa TAT Takeoffia ja innostanut lapsia pohtimaan pölyttäjien tärkeyttä Maailma kylässä -festivaalilla.

Juniorin toiminta on kehittynyt ja kasvanut huimasti viimevuosina, eikä edes koronasta johtunut toimitilojen sulku hidastanut kasvua. Junior Lab:in opetustilat avautuivat kahden vuoden tauon jälkeen viime keväänä ja paikan päällä kävi vuoden aikana yli 4 000 innostunutta vierailijaa. Koronasulun aikana kehitetyt virtuaaliset toiminnot ovat pitäneet suosionsa sulun jälkeenkin, ja niiden avulla Aalto-yliopisto Junior on tavoittanut lapsia ja nuoria runsaasti ympäri Suomen. Viime vuosina toimintaan on osallistunut lapsia ja nuoria noin 200 eri paikkakunnalta, mikä kattaa lähes kaksi kolmasosaa Suomen kunnista. 

Yliopistomaailma lähemmäksi lapsia ja nuoria

Erilaisista taustoista tulevien lasten ja nuorten, erityisesti tyttöjen ja muunsukupuolisten, innostamisella teknologia- ja luonnontiedealoille, voidaan taklata myös tulevaisuudessa Eurooppaa uhkaavaa osaajapulaa. Vaikka Juniorin toiminta ei yksin voi ratkaista ongelmaa, voi se osaltaan madaltaa kynnyksiä ja lisätä aloille hakeutuvien diversiteettiä. Tavoittaakseen eri taustoista tulevia lapsia ja nuoria, Junior on tehnyt monipuolisesti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, kuten SOS-lapsikylän, alueellisten kulttuurikeskusten sekä Tyttöjen talon kanssa.

Lapsia Aalto-yliopisto Juniorin työpajassa
Lapset tutkivat hampaita ja muita kiinnostavia asioita USB-mikroskoopilla Keskustakirjasto Oodin tapahtumassa. Kuva: Kalle Kataila

Aalto-yliopiston opiskelijoilla on tärkeä rooli Juniorin toiminnassa. Sen lisäksi, että he ohjaavat työpajoja oman alansa asiantuntijoina, he toimivat myös roolimalleina oppilaille sekä rikkovat alaansa liittyviä ennakkoluuloja. Opintokäynnin aikana oppilailla on aikaa kysellä myös yliopisto-opinnoista ja opiskelija-arjesta. Näin voidaan vähentää aloihin liittyviä harhaluuloja, jotka näkyvät ammatinvalinnassa. Onnistuneen käynnin päätteeksi jää oppilaille parhaimmillaan käteen uusia elämän haaveita ja mahdollisia työnäkymiä.  Tärkeintä Juniorin toiminnassa on vahvistaa lasten ja nuorten itsevarmuutta omaan tekemiseen ja taitoihin sekä innostaa heitä tutkivaan ja luovaan asenteeseen.

Lapsi ja aikuinen Aalto-yliopisto Juniorin tapahtumassa
Työpajoissa saa hassutella! Tieteiden yön tapahtumassa rakennettiin geometrisia muotoja. Kuva: Kalle Kataila

Lahjoittajana mahdollistat maksuttomat palvelut

Lahjoittamalla Aalto-yliopisto Juniorille autat luomaan maailman, jossa lapset ja nuoret ovat tietoisia potentiaalistaan sekä täynnä toivoa ja rohkeutta käsitellä huomisen ongelmia. Juniorin toimintaa tukemalla autat tarjoamaan opettajille kouluvierailuja, työpajoja, koulutuksia sekä muita palveluita helpottamaan ja värittämään koulutyön arkea. ”Koulussa meillä ei ole tarpeeksi tarvikkeita kaikkiin kemian töihin, joten Aalto Junioriin on mukava tulla vierailulle”, kertoo eräs opettaja palautteessaan. Juniorilla pyritäänkin panostamaan monipuolisiin työvälineisiin, joita kouluista ei löydy. Lahjoitusvaroilla pidetään toiminta maksuttomana kävijöille.

Girl sitting on a tree with a magnifying glass

Tehdään huominen tänään

Lahjoittamalla Aalto-yliopisto Juniorille autat lapsia ja nuoria toteuttamaan potentiaaliaan. Tule mukaan rakentamaan kestävää tulevaisuutta.

Lahjoita tulevaisuus

Tutustu Aalto-yliopisto Juniorin toimintaan

Aalto Junior logo

Aalto-yliopisto Junior

Aalto-yliopisto Junior on taidetta, tiedettä, teknologiaa ja taloutta lapsille, nuorille ja opettajille – opetuksen tueksi, omaksi iloksi ja innostuksen lähteeksi.

Aalto-yliopisto Juniorilla viittaillaan innokkaasti vastaamaan ohjaajien kysymyksiin.

Opintokäynnit Aalto-yliopisto Junioriin

Järjestämme maksuttomia toiminnallisia opintokäyntejä kaikille koululaisryhmille alakoululaisista toisen asteen opiskelijoihin. Tältä sivulta löydät työpajavalikoimamme eri kouluasteille, ja voit varata opintokäynnin ryhmällesi suoraan varauskalenteristamme.

Aalto-yliopisto Junior
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

White Aalto logo with exclamation mark standing in the middle of Otaniemi campus in the summertime
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-korkeakoulusäätiö laskee liikkeeseen kaksi joukkovelkakirjalainaa yhteismäärältään 150 miljoonaa euroa

Joukkovelkakirjalainoista saatavat varat käytetään pääasiassa kiinteistöinvestointien rahoittamiseksi otettujen lainojen jälleenrahoitukseen sekä lisäksi yleisiin tarpeisiin.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Nimitykset Julkaistu:

Aalto-yliopiston kehitysjohtajaksi on nimitetty Raili Pönni

Raili Pönni on toiminut aiemmin yliopiston suunnittelupäällikkönä ja väliaikaisena kehitysjohtajana.
Potrettikuva Suzanne Innes-Stubbista, hän hymyilee ja katsoo kohti kameraa
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Suzanne Innes-Stubb nimitetty johtavaksi työelämäasiantuntijaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun

Yritysjuridiikan asiantuntija Innes-Stubb vahvistaa Kauppakorkeakoulun osaamista vastuullisessa yritystoiminnassa. Hän aloittaa tehtävässä syyskuun alussa.