Uutiset

Viisi vuotta täyttävä Aalto-yliopisto Junior tavoitti 28 000 lasta ja nuorta viime vuonna

Tuhansia rivejä koodia, satoja metrejä kuumaliimaa ja lukematon määrä kysymyksiä! Aalto-yliopisto Junior on innostanut lapsia sekä nuoria tutkimaan ja kyseenalaistamaan jo viisi vuotta.
Aalto junior students

Viisi vuotta sitten toimintansa aloittanut Aalto-yliopisto Junior teki kävijäennätyksensä viime vuonna, jolloin sen toimintaan osallistui huikeat 28 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen. Alkuvuosista vuotuinen kävijämäärä on kasvanut yli 780 %. Ennätyksellinen kävijämäärä saavutettiin tarjoamalla perinteisten opintokäyntien lisäksi etävierailuja, joihin voi osallistua kaikkialta Suomesta. Aalto-yliopisto Junior järjestää toimintaa lapsille ja nuorille kaikilta Aalto-yliopiston aloilta, eli tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden.

Nuoria Aalto-yliopisto Juniorin työpajassa
Lauttasaaren yhteiskoulun opiskelijat valmistavat Ioncell-kuitua Aalto-yliopisto Juniorin opintokäynnillä. Kuva: Kalle Kataila

Juniorissa työpajoissa hyödynnetään Aalto-yliopiston ajankohtaista tutkimusta

Otaniemen kampuksella sijaitsevassa Aalto-yliopisto Juniorissa vierailee useita koululuokkia alakoulusta toiselle asteelle päivittäin ja Junior tavoittaakin noin 300 oppilasta viikoittain. Vierailu Aalto Juniorin opetustiloissa herättää inspiraation oppimiseen ajankohtaisten teemojen kautta ja toimii samalla kurkistuksena korkeakoulumaailmaan. Juniorin opintokäynnillä oppilaat pääsevät mm. valmistamaan Ioncell-kuitua, rakentamaan liikkuvia veistoksia ja pohtimaan tulevaisuuden kestäviä kaupunkeja.  Juniorin työpajoissa hyödynnetään Aalto-yliopistossa tehtävää huippututkimusta lapsia ja nuoria innostavilla menetelmillä. Opettaja voi valita ryhmälleen sopivan oppitunnin Juniorin valikoimasta, jossa on edustettuna kaikki Aalto-yliopiston edustamat alat.

Opintokäyntien lisäksi Junior tarjoaa myös tapahtumia, leirejä, kerhoja, luentoja ja muita sisältöjä lapsille, nuorille, opettajille sekä kaikille uteliaille. Viime vuosina Junior on ollut mukana järjestämässä Euroopan suurinta talous- ja yrittäjyystapahtumaa TAT Takeoffia ja innostanut lapsia pohtimaan pölyttäjien tärkeyttä Maailma kylässä -festivaalilla.

Juniorin toiminta on kehittynyt ja kasvanut huimasti viimevuosina, eikä edes koronasta johtunut toimitilojen sulku hidastanut kasvua. Junior Lab:in opetustilat avautuivat kahden vuoden tauon jälkeen viime keväänä ja paikan päällä kävi vuoden aikana yli 4 000 innostunutta vierailijaa. Koronasulun aikana kehitetyt virtuaaliset toiminnot ovat pitäneet suosionsa sulun jälkeenkin, ja niiden avulla Aalto-yliopisto Junior on tavoittanut lapsia ja nuoria runsaasti ympäri Suomen. Viime vuosina toimintaan on osallistunut lapsia ja nuoria noin 200 eri paikkakunnalta, mikä kattaa lähes kaksi kolmasosaa Suomen kunnista. 

Yliopistomaailma lähemmäksi lapsia ja nuoria

Erilaisista taustoista tulevien lasten ja nuorten, erityisesti tyttöjen ja muunsukupuolisten, innostamisella teknologia- ja luonnontiedealoille, voidaan taklata myös tulevaisuudessa Eurooppaa uhkaavaa osaajapulaa. Vaikka Juniorin toiminta ei yksin voi ratkaista ongelmaa, voi se osaltaan madaltaa kynnyksiä ja lisätä aloille hakeutuvien diversiteettiä. Tavoittaakseen eri taustoista tulevia lapsia ja nuoria, Junior on tehnyt monipuolisesti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, kuten SOS-lapsikylän, alueellisten kulttuurikeskusten sekä Tyttöjen talon kanssa.

Lapsia Aalto-yliopisto Juniorin työpajassa
Lapset tutkivat hampaita ja muita kiinnostavia asioita USB-mikroskoopilla Keskustakirjasto Oodin tapahtumassa. Kuva: Kalle Kataila

Aalto-yliopiston opiskelijoilla on tärkeä rooli Juniorin toiminnassa. Sen lisäksi, että he ohjaavat työpajoja oman alansa asiantuntijoina, he toimivat myös roolimalleina oppilaille sekä rikkovat alaansa liittyviä ennakkoluuloja. Opintokäynnin aikana oppilailla on aikaa kysellä myös yliopisto-opinnoista ja opiskelija-arjesta. Näin voidaan vähentää aloihin liittyviä harhaluuloja, jotka näkyvät ammatinvalinnassa. Onnistuneen käynnin päätteeksi jää oppilaille parhaimmillaan käteen uusia elämän haaveita ja mahdollisia työnäkymiä.  Tärkeintä Juniorin toiminnassa on vahvistaa lasten ja nuorten itsevarmuutta omaan tekemiseen ja taitoihin sekä innostaa heitä tutkivaan ja luovaan asenteeseen.

Lapsi ja aikuinen Aalto-yliopisto Juniorin tapahtumassa
Työpajoissa saa hassutella! Tieteiden yön tapahtumassa rakennettiin geometrisia muotoja. Kuva: Kalle Kataila

Lahjoittajana mahdollistat maksuttomat palvelut

Lahjoittamalla Aalto-yliopisto Juniorille autat luomaan maailman, jossa lapset ja nuoret ovat tietoisia potentiaalistaan sekä täynnä toivoa ja rohkeutta käsitellä huomisen ongelmia. Juniorin toimintaa tukemalla autat tarjoamaan opettajille kouluvierailuja, työpajoja, koulutuksia sekä muita palveluita helpottamaan ja värittämään koulutyön arkea. ”Koulussa meillä ei ole tarpeeksi tarvikkeita kaikkiin kemian töihin, joten Aalto Junioriin on mukava tulla vierailulle”, kertoo eräs opettaja palautteessaan. Juniorilla pyritäänkin panostamaan monipuolisiin työvälineisiin, joita kouluista ei löydy. Lahjoitusvaroilla pidetään toiminta maksuttomana kävijöille.

Girl sitting on a tree with a magnifying glass

Tehdään huominen tänään

Lahjoittamalla Aalto-yliopisto Juniorille autat lapsia ja nuoria toteuttamaan potentiaaliaan. Tule mukaan rakentamaan kestävää tulevaisuutta.

Lahjoita tulevaisuus

Tutustu Aalto-yliopisto Juniorin toimintaan

Aalto Junior logo

Aalto-yliopisto Junior

Aalto-yliopisto Junior on taidetta, tiedettä, teknologiaa ja taloutta lapsille, nuorille ja opettajille – opetuksen tueksi, omaksi iloksi ja innostuksen lähteeksi.

Kaksi lasta piirtävät kangaskassiin

Opintokäynnit Aalto-yliopisto Junioriin

Haluatko vierailla Aalto-yliopisto Juniorissa? Järjestämme maksuttomia toiminnallisia opintokäyntejä koululaisryhmille Otaniemen kampuksella. Junior Labiin ovat tervetulleita kaikki koululaisryhmät alakoululaisista toisen asteen opiskelijoihin.

Aalto-yliopisto Junior
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.
Opinnot Julkaistu:

Hae nyt FITechin syksyn kursseille

FITech-verkostoyliopisto tarjoaa tulevana syksynä runsaasti mielenkiintoista opiskeltavaa eri tarpeisiin.
Outi Turpeinen standing on stage talking about Unfolding public art book to a seated audience facing her.
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Rakkautta ja runoutta - yliopiston tutkimuksesta välittyvä intohimo inspiroi taiteilijoita

K1-, K2-, ja K3-rakennuksien taidekokoelma Engineering Materials julkaistiin seminaarin yhteydessä.
The Ocean’s Curtain is inspired by the way the surface of water looks when viewed from the seabed. Kurotuksia - Higher Powers exhibition. Photo: Mikko Raskinen.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Matematiikkaa ja taiteita sulauttava Kurotuksia – Higher Powers avautuu Heurekassa tänään – jättimäisiä limasieniteoksia on esillä jopa kaksin kappalein

Aalto-yliopiston poikkitieteellinen ”Kristallikukkia peilisaleissa: Matematiikka kohtaa taiteen ja arkkitehtuurin” -kurssi huipentuu tänään tiedekeskus Heurekassa avattavaan Kurotuksia – Higher Powers -loppunäyttelyyn. Se juhlistaa kurssin kymmenvuotista taivalta monialaisen vuorovaikutuksen lisäämiseksi, ja on samalla kurssin toinen näyttely Heurekassa.
Professor Jukka Luoma
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden opettajaksi valittu Jukka Luoma

Tuotantotalouden laitoksen kilta Prodeko äänesti professori Jukka Luoman Vuoden opettajaksi 2023.