Nyheter

Aalto-universitetet erbjuder gästforskarplatser för forskare som flyr kriget i Ukraina

Nästan 250 donationer hittills för ukrainska studerandes studier vid Aalto.
Siniset ja keltaiset liput.

Forskare som har flytt ukrainska universitet till följd av Rysslands invasion erbjuds möjligheten att fortsätta sitt akademiska arbete vid Aalto-universitetet. Universitetet finansierar ettåriga gästforskarplatser som kan sökas inom Aaltos forskningsområden. Totalt erbjuds platser för ungefär 20 forskare. Se sökmeddelandet här (på engelska).

Tidigare har vi informerat om att vi erbjuder avgiftsfria studier och understöd för ukrainska studerande och studerande som har fått asyl i Ukraina och som har blivit tvungna att fly kriget i Ukraina. Över hundra ansökningar kom in. I nuläget finns platser för minst 40 studerande. Aalto-universitetets öppna universitet erbjuder avgiftsfria studier för ukrainare fram till 31.7.2023.  

För att täcka de studerandes levnadskostnader har Aalto-universitetet inrättat en Ukrainafond, som har fått en stor mängd donationer under de första veckorna.   

”Vi har redan fått nästan 250 donationer till stöd för studerande som har flytt kriget. Jag vill tacka alla som har donerat hittills för det mycket viktiga stödet till de nödställda. Det är fortfarande möjligt att skänka pengar till fonden”, säger Aalto-universitetets rektor Ilkka Niemelä.  

På Aalto-universitetets Ukraina-sida hittar du mer information om krigets inverkan på Aalto-universitetets verksamhet och hur universitetet hjälper de som drabbas av kriget.  

Aalto flags in Ukraine colours

Stöd studerande vid universiteten i Ukraina

Aalto-universitet stöder studerande vid universiteten i Ukraina genom att erbjuda avgiftsfri studieplatser. Genom att skänka pengar hjälper du oss täcka levnadskostnaderna i Finland för studerande från Ukraina.

Donera en framtid
Blue and yellow flags.

Kriget i Ukraina

På denna sida samlar vi ihop information om hur Rysslands attack mot Ukraina påverkar Aalto-universitetets verksamhet. Vi uppdaterar webbsidan regelbundet.

Aalto-universitetet
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Opiskelijoita ja henkilökuntaa kuvattuna yläperspektiivista. Ihmiset kävelemässä eri suuntiin. Liikettä kuvassa.
Universitetet Publicerat:

Påverka vår levande strategi – svara på en enkät om universitetets förhandsöversikt 2023

Alla aaltoiter och partner är varmt välkomna att dela med sig av sina tankar genom att svara på en webbenkät senast den 30 september.
Otaniemi - kuva Unto Rautio
Campus, Universitetet Publicerat:

Förslag på hur du skulle använda 13 000 e för välbefinnandet av Aalto-universitetets studenter!

Lämna ditt förslag senast den 29.9.2023 som ett deltagande budgetprojekt för att förbättra studenternas välbefinnande på campus. En vinnare kommer att röstas fram från de genomförbara idéerna under år 2023.
Ilkka Niemelä in his official black ceremony clothes giving speech
Pressmeddelanden, Universitetet Publicerat:

Ilkka Niemeläs budskap till Finlands regering: Innovationer och den hållbara tillväxten försvinner om riktlinjerna för invandring genomförs

Internationaliseringen har påskyndat uppkomsten av nya innovationer och röjt banan för många finländska tillväxtföretag som fått sin början vid Aalto. Av Aalto-universitetets akademiska personal är redan nästan hälften från ett annat land än Finland och Aalto har studerande från över 100 länder.
Designs for a Cooler Planet -näyttelyt ovat kaikille avoimia. kuva: Kalle Kataila
Campus, Universitetet Publicerat:

På vilket sätt syns framtiden redan?

När läsåret börjar önskar Aalto-universitetets campus alla välkomna med öppna dörrar. Genom utställningarna och evenemangen i Designs for a Cooler Planet som pågår i en månad kan du bekanta dig med intressanta forskningsprojekt.