Nyheter

Aalto Sustainability Hub lanserar ett nytt Green Nudge Team-program för studerande

Green Nudge Team-programmet söker studerande som vill främja hållbar utveckling vid Aalto-universitetet via betydelsefullt och praktiskt teamarbete.
Green nudges illustration, two people walking on a dirt road in a park

Aalto Sustainability Hub lanserar ett nytt Green Nudge Team-program, vars syfte är att öka studerandes möjligheter att påverka den hållbara utvecklingen på Otnäs campus. Programmets namn kommer från termen ”green nudge”. Termen används för att beskriva små ändringar i omgivningen som försynt styr oss mot hållbarare val. Programmet lanseras i samarbete med Aalto-universitetets studentkår (AUS) och Aalto-yliopistokiinteistöt Oy (ACRE).

”Nudging är ett positivt sätt att skapa förändring och uppmuntra till handlingar”, berättar Meri Löyttyniemi, specialist vid Aalto Sustainability Hub. ”Det har till exempel konstaterats att åtgången av vegetarisk mat ökar när den placeras först i kön i matsalen. Det här gör vi redan på campus.”

Green Nudges är ett initiativ av Förenta nationernas miljöprogram (UNEP), och inom ramarna för initiativet publicerades The Little Book of Green Nudges i början av september. Publikationen presenterar 40 olika ”nudgar” från universitetsvärlden, inklusive två exempel från Aalto-universitetet. BFIX-cykelreparationsstationerna och cykelparkeringarna på Otnäs campus uppmuntrar studerande och personal att cykla till universitetet. Ett annat exempel som nämns i UNEP:s publikation är Telegram-gruppen Foodl som har grundats av studerande vid Aalto. Foodl minskar matsvinnet på campus genom att möjliggöra utdelning av överbliven mat.

Green nudge team programme banner

Studerande uppmuntras att delta

Green Nudge Team-programmet söker för närvarande både enskilda studerande och färdiga grupper för att planera och genomföra green nudge-knuffar på Aalto-universitetets campus. Arbetet görs i grupper på 4–6 personer, och enskilda sökande placeras i en lämplig grupp.

”Anpassningen till COVID-19-situationen och det nya normala erbjuder en utmärkt möjlighet att bygga upp nya, mer hållbara beteendemönster”, säger Löyttyniemi. ”Eftersom bruket av campus är begränsat är det viktigt att finna nya metoder för att främja hållbar utveckling inom Aalto-gemenskapen.”

Programmets introduktionsverkstad (online) och de första teammötena ordnas torsdagen den 29 oktober kl. 16.00–19.00. Teamen planerar, pilottestar och reflekterar över sina projekt under november och december. Projektet kommer även eventuellt att fortsätta under våren 2021. Aalto Sustainability Hub, AUS och ACRE fungerar som mentorer och stödnätverk för teamen under programmets gång.

Anmäl dig till programmet senast den 14 oktober.

Frågor?

Jasmin Järvinen, Aalto Sustainability Hub
[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Two students standing next to a train studying a map.
Studier Publicerat:

Hoppa på Unite! tåget från Barcelona till Grenoble - ansök senast den 7 april

Följ med på resan mot hållbar mobilitet och interkulturalitet på Unite! tåget.
Unite! student holding a sign that says Get inspired, grow together, Let's Unite!
Samarbete Publicerat:

Fyra studentprojekt får finansiering genom Unite! Seed Fund

Seed Fund aktiverar studenter från de nio Unite! universiteten att gemensamt bedriva nya aktiviteter.
Laptop typing
Samarbete, Studier Publicerat:

Kurs om öppna utbildningsresurser för lärare och studenter

Förstå hur man använder material med öppna licenser på ett sätt som är förenligt med upphovsrätten.
Ryhmä ihmisiä työskentelee hackathonissa
Samarbete Publicerat:

Hackatonet Solve the SDGs ordnas igen – nu i Finland och Indien

Hållbarhetshackathon Solve the SDGs, som ordnas av Aalto Ventures Program och Junction, ordnas i år 22–24.3 samtidigt i Finland och Indien.