Uutiset

Yhteinen Kauppis- ja KY-historia tuntuvat todella tärkeiltä, sanoo toimitusjohtaja Emma Aer

Aerin suvulla on jo neljännen polven opiskelijaedustus Kauppakorkeakoulussa.
Lahjoittaja-alumni Emma Aerin perhe, Kauppakorkeakoulu
Emma Aerin perhe vuonna 2020.

Emma Aer aloitti opinnot Kauppakorkeakoulussa vuonna 1990. Hän luki pääaineenaan kansainvälistä liiketoimintaa, joka oli ensimmäisiä ohjelmia, jota opiskeltiin englanniksi ja jonka opetuksessa case-työt olivat keskeisellä sijalla. Valmistumisensa jälkeen vuonna 1996 hän on tehnyt töitä monipuolisesti eri tehtävissä ja eri maissa. Tällä hetkellä hän asuu Yhdysvalloissa ja työskentelee saksalaisomisteisen elintarvikkeita valmistavan yrityksen, Franklin Foodsin, toimitusjohtajana Floridassa.

Emma Aer, lahjoittaja ja alumni
”Korona-aikana sain houkuttelevan soiton ja päätin lähteä Franklin Foodsin toimitusjohtajaksi, jossa olen nyt ollut 2,5 vuotta. Työhöni kuuluu ihmisten ja organisaatioiden ja tulosten johtaminen. Olemme olleet Yhdysvalloissa jo melkein 9 vuotta.”

Aerin suvulla on jo neljännen polven opiskelijaedustus Kauppakorkeakoulussa. ”Sekä vaarini sisko että pappani sisko kävivät Kauppiksen 1920- ja 1930-luvulla! Se oli aikaa, jolloin naiset eivät juurikaan opiskelleet, joten olen aina ollut isotädeistäni erittäin ylpeä. Myös tätini (eli äitini sisko, ”muster”), joka on tällä hetkellä 83-vuotias, on valmistunut Kauppiksesta. Hän toimi aikanaan KY:n sihteerinä ja suostui kerran vuosijuhlissa yhdeksi illaksi istumaan tanskalaisen kauppakorkeakoulun hallituksen puheenjohtajan viereen. Siitä illasta alkoi onnellinen suhde, joka on jatkunut nyt jo yli 60 vuotta. Tätini meni siis ”vuosijuhladeittinsä” kanssa naimisiin, muutti Tanskaan, ja on elämäänsä hyvin tyytyväinen.” 

Emma Aerilla ja hänen miehellään, jonka Emma tapasi opiskeluaikanaan KY:llä, on kolme poikaa, joista kaksi vanhinta ovat palanneet Suomeen. He molemmat opiskelevat missäpä muuallakaan kuin Kauppakorkeakoulussa Otaniemessä. Toinen pojista on kandivaiheessa, toinen jo maisterivaiheessa. 

”Suvussamme on usein jaettu tarinoita opiskelusta Kauppiksessa. Isotätini muistelee 1930-luvun mursujaisiaan silmät säihkyen: ”Ne olivat hurjat ja kosteat juhlat ne!”. Se oli sellaista silloin.”

Aktiiviset Kauppis- ja KY-vuodet

Emma Aer kertoo olleensa monella tapaa hyvin aktiivinen opiskeluvuosinaan. Työt, joihin hän tarttui, olivat niin hanttihommia kuin haastavampia tehtäviä. 

KY-aktiiveja Etelä-Amerikassa, yritysvierailu
Yritysvierailulla KY:n Etelä-Amerikan reissulla 1990-luvulla

”Kauppiksessa opiskelu avasi omaa ajatteluani monipuolisemmaksi ja opetti ongelmanratkaisua. Koko opiskeluaika kaikkine hienoine kansainvälisine kokemuksineen oli monipuolisesti ajattelua rikastuttavaa. Sama pätee myös työkokemukseen, jota hankin opintojeni ohessa. Teinkin koko opiskeluajan töitä saadakseni sekä työkokemusta että ”rahoitusta oheistoiminnalle”, niin kuin sanotaan.”

KY:n porukka Etelä-Amerikassa 1990-luvulla
KY-aktiivit viettivät 2,5 kuukautta Etelä-Amerikassa.

Rahoitusta kysyneeseen oheistoimintaan kuuluivat muun muassa hiihtokerho KY-Skin hiihtoreissut ja kuntaillat. ”Mieleen on jäänyt myös KY:n Etelä-Amerikan-projekti, jolla keräsimme rahaa vuoden verran. Meitä oli 15 opiskelijan porukka ja reissasimme 2,5 kk reput selässä ympäri Etelä-Amerikkaa. Hienon opiskelijavaihtojakson tein Esadessa Barcelonassa. Opiskelijan arjesta haluan myös mainita Runeberginkadun Rafla-ravintolan perjantailasagnen: ei perjantaita ilman Raflan herkullista lasagnea!” 

Oppien ja kokemusten ohella Kauppis antoi Emma Aerille aviomiehen lisäksi myös laajan ystävä- ja tuttavaporukan. ”KY rakensi vahvasti yhteisöllisyyttä jo silloin. Ylioppilaskunta tarjosi monipuoliset mahdollisuudet harrastaa, kehittää itseään tai viettää vapaa-aikaa yhdessä. Monet hyvät ystäväni ovat Kauppiksesta ja minulla on valtava verkosto kauppislaisia, joihin voin olla matalalla kynnyksellä yhteydessä.”

Töitä ja perhe-elämää jo kuudessa eri maassa

Valmistumisensa jälkeen Emma Aer aloitti työuransa markkinoinnin, myynnin ja liiketoiminnan kehitystehtävissä ensin Valiolla ja sitten Coca-Colalla. ”Muutimme Lontooseen, missä työskentelin pelialan startupissa, ja toinen poikammekin syntyi siellä. Jonkin ajan kuluttua mieheni sai siirron Göteborgiin, ja itse olin kotiäitinä melkein 4 vuotta. Sinä aikana suoritin Göteborgin yliopistossa rahoituksen ja tuotantotalouden maisteriohjelman ja päivitin siten osaamistani.”

Esikoisemme aloitti esikoulun Suomessa. Itse menin niihin aikoihin vuonna 2005 Nokialle töihin. Elettiin Jorma Ollilan aikaa ja kehitin multimediayksikössä mobiilipelien liiketoimintaa. Vastasin isosta muutoshankkeesta, jossa työstimme sitä, miten saamme pidettyä asiakkaan tyytyväisenä ja uskollisena, ja miten saamme koko liiketoimintamme asiakaslähtöiseksi. Tämän jälkeen tein brändi- ja markkinointistrategiaa Nokialle.

Nokiasta Emma Aer siirtyi Valiolle, ensin markkinointijohtajaksi ja myöhemmin vastaamaan kahdesta liiketoimintayksiköstä. ”Muutimme valtameren taakse vuonna 2014, kun aloitin Valion tytäryrityksen toimitusjohtajana USA:ssa. Siinä tehtävässä olin neljä vuotta, kunnes siirryin Reimalle rakentamaan yritykselle oman verkkokaupan, Amazon-jakelun ja jälleenmyyjäjakelun Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.” 

”Korona-aikana sain houkuttelevan soiton ja päätin lähteä Franklin Foodsin toimitusjohtajaksi, jossa olen nyt ollut kaksi ja puoli vuotta. Työhöni kuuluu ihmisten ja organisaatioiden ja tulosten johtaminen. Olemme olleet Yhdysvalloissa jo melkein 9 vuotta. Kaikki aiempi työkokemus on lisännyt ymmärrystä asiakkaista ja liiketoiminnasta kokonaisuudessaan, ja auttaa minua nyt.” 

Sopeutuminen Yhdysvaltoihin

Emma Aerin poikien urheilukuviot koulussa auttoivat koko perhettä sopeutumaan Yhdysvaltoihin. ”Amerikkalaiseen elämään sopeutuminen otti aikansa, mutta sitten kun kaikkeen tottui, koko perhe oli taas vahvempi. Ulkomailla vietetyt vuodet ovat vahvistaneet perhesiteitämme ja uskoa siihen, että on sitä sitten missä tahansa, niin kyllä sitä löytää keinot luoda arjesta hyvä.” 

”Ihmiset ovat itse asiassa melko samanlaisia riippumatta siitä, minkä maalaisia he ovat. Amerikkalaiset tykkäävät hahmotella mahdollisuuksia ja katsoa innostuneena eteenpäin. Ihmiset ovat varsin työkeskeisiä. Eurooppalaiset saattavat joskus huokailla amerikkalaisten positiivisuudelle. USA:ssa on tärkeää tienata elämää varten, koska eurooppalaista sosiaaliturvaa ei ole.” 

Emma Aer on USA-vuosinaan huomannut, että joustavuus on Yhdysvalloissakin lisääntynyt ja että amerikkalaisetkin pohtivat aiempaa enemmän työn ja vapaa-ajan ja perheen yhdistämistä. ”Hybridityön myötä tuottavuus on yrityksissä laskenut, ja nyt täällä etsitään sopivaa balanssia joustavuuden ja tuloksen välillä. Yritysten pitää miettiä, miten olla riittävän joustavia, jotta ne saavat pidettyä hyvät työntekijät palveluksessaan.”

Emma Aerin perhe rapujuhlissa Bostonissa vuonna 2021
Aer-Paasosen perhe rapujuhlissa Bostonissa vuonna 2021.

Vahva halu laittaa hyvä kiertämään

Emma Aer tuntee suurta iloa ja ylpeyttä Kauppiksesta ja siitä, mitä se on hänelle antanut, niin opiskeluiden kuin perheen ja ystävien osalta.

Kauppiksen alumni Emma Aer ystävineen
Ystävykset 1990-luvulla. ”Monet hyvät ystäväni ovat Kauppiksesta ja minulla on valtava verkosto kauppislaisia, joihin voin olla matalalla kynnyksellä yhteydessä.”

”Olen saanut paljon ja nyt, kun minulla on siihen mahdollisuus, haluan antaa takaisin. Itselleni tärkeät luonnonsuojeluun ja tasa-arvoon liittyvät asiat ovat olleet päälahjoituskohteitani. Näiden lisäksi halusin tukea myös Kauppis-opiskelijoidemme kansainvälistymistä, koska Kauppis antoi omallekin kansainväliselle uralleni hyvän pohjan. Täällä Yhdysvalloissa on todella vahva Giving back -kulttuuri, ja kyllä se niin on, että hyvän laittamisesta kiertämään tulee itsellekin todella hyvä mieli.” 

KY-aktiiveja Etelä-Amerikassa 1990-luvulla
KY-aktiiveja Etelä-Amerikassa 1990-luvulla

Opiskelijoille Emma haluaa sanoa, etteivät liikaa kiirehtisi, vaan että he hankkisivat opiskeluvuosinaan monenlaisia kokemuksia yhdessä ystävien kanssa tai itsekseen, sillä niin työkokemukset, vaihto-opintojaksot kuin muut elämänkokemukset ovat todella tärkeitä ja rikastuttavia. Ne rakentavat pohjaa tulevaisuudelle. 

”Nauttikaa opiskeluajasta, tehkää monipuolisesti juttuja, jotka kiinnostavat, ja kokeilkaa uusiakin juttuja, sillä siellä sitä kasvua tapahtuu. Ja vielä lopuksi sellainen ajatus, että jos sinulla on jokin asia, jota haluat muuttaa, ole rohkeasti itse se muutosvoima ja lähde omalla esimerkilläsi toimimaan niin kuin parhaaksi katsot.” 

Lämmin kiitos Emma Aer lahjoituksestasi Kauppakorkeakoululle!


Haastattelu: Helena Salminen ja Terhi Ollikainen
Teksti: Terhi Ollikainen

Lue lahjoittamiseen liittyviä uutisia ja lahjoittajatarinoita

Saastamoisen säätiön edustajat
Yhteistyö Julkaistu:

Saastamoisen säätiö toimii aktiivisesti edistääkseen tiedettä ja taidetta kansainvälisesti

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tuen kohdistaminen nuorten hyväksi on säätiölle tärkeää.
Jude Kokkonen. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Aito verkostoituminen on ihmisen kohtaamista ihmisenä

Kauppakorkeakoulun alumnille Jude Kokkoselle ihmiset ja yhdessä tekeminen ovat sydämenasia.
Dekaani Timo Korkeamäki ja Abacus-lahjoittajaseinäteos
Yliopisto Julkaistu:

Tukijat huomioidaan eri tavoin Kauppakorkeakoulun rakennuksissa

Kauppakorkeakoulussa ollaan kiitollisia lahjoituksista, joilla yksityishenkilöt ja organisaatiot haluavat tukea koulun toimintaa.
Kuvassa Arto Hiltunen ja Arto Mäenmaa istuvat nojatuoleissa Wihurin säätiön tiloissa.
Yhteistyö Julkaistu:

Jenny ja Antti Wihurin rahasto tukee suomalaista henkistä ja taloudellista elinvoimaisuutta

”Säätiön perustajat halusivat antaa takaisin yhteiskunnalle, joka oli mahdollistanut heidän menestyksensä”, sanoo hallituksen puheenjohtaja, Kauppakorkeakoulun alumni Arto Hiltunen.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: