Uutiset

Aito verkostoituminen on ihmisen kohtaamista ihmisenä

Kauppakorkeakoulun alumnille Jude Kokkoselle ihmiset ja yhdessä tekeminen ovat sydämenasia.
Jude Kokkonen. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta
Jude Kokkonen. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Kauppakorkeakoulun alumni Jukka-Pekka ”Jude” Kokkonen on aina ollut aktiivinen verkostoituja, joka nauttii ihmisten seurasta. Hänen viisihenkinen lapsuudenperheensäkin teki ja touhusi aikanaan paljon sekä oman perheen kesken että yhdessä tuttavaperheiden kanssa. Jude onkin pienestä pitäen tottunut tekemään asioita yhdessä toisten kanssa, ja kokee, että se on myös vienyt häntä eteenpäin niin opiskeluvuosina kuin työelämässä ja lukuisissa luottamustoimissa.

”Minulle on kerrottu, että jo hiekkalaatikolla alle kouluikäisenä sanoin toisille lapsille, kun leikimme "kaupunkia" ja ajelimme leikkiautoilla töihin, että oma työni leikissä on, että elän koroilla. Tämän ilmaisun olin oppinut työuransa OP Ryhmässä tehneeltä sedältäni.” 

Hiekkalaatikolta kului vielä jonkin aikaa, kunnes Jude ajatteli, että haluaisi Kauppikseen opiskelemaan ja oppimaan lisää koroilla elämisestä ja muustakin.

”En ole oikein lukijatyyppiä, joten Helsingin kauppakorkeakouluun pääsemiseksi valmennuskurssi välikokeineen oli itselleni tärkeä juttu. Kurssilla kuunneltiin ja keskusteltiin asioista, ja siten ne jäivät mieleen.”

Jude aloitti Kauppiksessa vuonna 2005, siirtyi maisteriopintoihin vuonna 2009 ja valmistui vuonna 2013. Pankkialan vetovoimaisuuden takia hänen opintonsa vähän venyivät. Judella oli kandidaattivaiheessa pääaineenaan kansis (kansantaloustiede, nyk. taloustiede) ja sivuaineena rahoitus. 

”Maisterintutkinnossa vaihdoin pääaineeksi yrittäjyyden, koska erityisesti tuotekehitys ja innovaatiojohtaminen kiinnostivat minua. Maisteriin voi vaihtaa pääaineen, jos tuntuu, että kandissa ei tullut valittua oikein. Tai vaikka olisikin ns. valinnut oikein, voi toinen pääaine laajentaa hyvin osaamista. Esimerkkinä voin kertoa, että yksi vahvasti rahoitukseen suuntautunut tuttuni sanoi oltuaan muutaman vuoden työelämässä, että olisi kyllä voinut lukea markkinointia vähän enemmän. Työelämässä pitää ymmärtää, miten arvoketjut toimivat, vaikka itse toimiikin vain yhdessä kohtaa sitä. Monimuotoisuutta on hyvä arvostaa ja elää todeksi, ja asioiden laaja-alainen ymmärtäminen on vain hyvästä.” 

”Kauppiksen opettajista jäi mieleen muun muassa Mikko Tarkkala ja nimenomaan se, miten hän piti huolta opiskelijoista ja miten paljon hän antoi itsestään opettamaansa tuotantotalouden perusteet -kurssiin. Myös Matti Pohjolan mielenkiintoiset taloustieteen opit ja erinomainen opetus jäivät mieleeni.”

Aktiivinen KY:ssä ja tutorina

Jude oli todella aktiivinen KY:ssä ja kansainväliset asiat ovat aina kiinnostaneet häntä. Heti ensimmäisenä Kauppis-syksynään hän meni KY:ssä mukaan NESU-KY:n (Nordiska Ekonomie Studerandes Union) toimintaan. Kansainvälisyys on Judelle luontevaa siksikin, että hän on pienestä pitäen ollut tekemisissä myös niiden sukulaistensa kanssa, jotka asuvat Kanadassa ja Saksassa. 

”Perustimme KY:n alle kansainvälisen jaoston, KY-Subin (KY International Subcommittee), joka otti kopin entisen kv valiokunnan tehtävistä vuoden 2007 alusta ja jatkoi kv. asioiden edistämistä. Halusimme integroida kansainväliset opiskelijat paremmin yhteisöön. Ehdotimme, että KY vaihtaisi kielekseen englannin, mikä sitten myöhemmin tapahtuikin. Nykyään KY on hyvin ylpeä siitä, että se viestii englanniksi. Ulkomaisiin opiskelijoihin olen tutustunut paremmin majoittamalla heitä KY:n Kansainvälisillä viikoilla ja vastavuoroisesti olen saanut majoittua heidän luonaan heidän kotimaissaan. Monista kv. opiskelijoista on tullut ystäviäni.”

Suurin osa Juden nykyisistä ystävistä on Kauppiksesta, KY:ltä ja muista Suomen kauppakorkeakouluista, joiden opiskelijoihin hän on tutustunut NESUn myötä. ”Me ei kaikki oltu samalla vuosikurssilla, mutta tutustuttiin KY-jutuissa ja viihdyttiin yhdessä. Kuntikset (kuntaillat) vetivät meidän aikanamme 1 500 kylteriä Sedulaan aina kolmen viikon välein. Porukka lähti liikkeelle. Nykyään taidetaan tehdä juttuja enemmän pienemmissä porukoissa.”

”Vielä yksi tehtävä, joka on ollut itselleni todella tärkeä ja siksi mainitsemisen arvoinen, on tutorin tehtävä. Olen ollut kaikenlainen tutori, niin kanditutori, maisteritutori, vaihtaritutori, tutkinto-opiskelijatutori kuin avoimen yliopiston tutori. Saan iloa siitä, että autan. Olen itse saanut paljon Kauppiksesta, KY:ltä ja myöhemmin ekonomiyhteisöltä, ja haluan myös antaa takaisin. Olen tutorina kutsunut ja kannustanut opiskelijoita osallistumaan infoiltoihin ja kerhoihin, ja olen esitellyt niiden toimintaa. Jokaiselle varmasti löytyy omiin mielenkiintoihin sopivaa tekemistä, jos vaan löytää tiedon äärelle ja lähtee mukaan.”

Tutkintoa kauppatieteistä arvostetaan työmarkkinoilla 

Jude on viihtynyt pankkimaailmassa jo 15 vuotta. Tällä hetkellä hän vastaa Nexi Groupissa maksupetosten estämisen ja reklamaatiohallinnan tuoteryhmistä (Head of Fraud and Dispute). Jude kehottaa kaikkia suuntaamaan työelämässä sellaisiin tehtäviin, jotka lähtökohtaisesti kiinnostavat itseä. 

”Yhdenkään kauppatieteitä opiskelleen ei tarvitse pelätä, tuliko valittua väärä pääaine. Kaikkien pääaineiden lukijoille löytyy kyllä töitä ja tutkinto kauppatieteistä on hyvää valuuttaa työmarkkinoilla.”

Jude suosittelee työnhakijoille, että he ottaisivat suoraan yhteyttä, soittaisivat tai ehdottaisivat lyhyttä tapaamista jonkun tietyn henkilön kanssa, jos sellainen on mielessä. ”Ihan jokaisesta tuntuu hyvältä, jos joku on kiinnostunut juuri hänestä ja hänen tekemisistään. Suoralla kontaktoinnilla voi Suomessa erottautua.” 

”Itse puhun usein verkostoitumisen puolesta jo siksikin, että se on sitä, mitä rakastan. Työmahdollisuuksien vinkkaaminen tuttujen kesken hyödyttää yleensä kaikkia. Itsekin sain ensimmäisen alan työpaikkani Sampo Pankista (nyk. Danske Bank), kun siellä työskennellyt NESU-kaverini tiesi, että olen kiinnostunut pankkialasta ja vinkkasi minulle avoimesta paikasta. Ainoaa oikeaa verkostoitumista on olla oma itsensä ja kohdata ihminen ihmisenä. Jotain fraasejakin voi opetella, jos tuntuu, ettei verkostoituminen tule luonnostaan. Aina voi kysyä uudelta ihmiseltä, mistä tulet ja mistä olet kiinnostunut. Uteliaisuus ja itsetuntemus ovat hyvästä työnhaussa ja työelämässä.” 

Jude on myös mentoroinut paljon. Aallon mentorointiohjelmassa hän on ollut mukana 6–7 kertaa, ja sitä ennen vielä opiskelijana ollessaan aktorina eli mentoroitavana, mistä hänelle jäi myös hyvät muistot. Mentoroinnissa pääsee pohtimaan itseään ja sparrailemaan omia vahvuuksiaan ja mahdollisia uhkiaan. ”Olen mentoroinut myös teekkareita ja kansainvälisiä opiskelijoita. Ekonomeissa olen tehnyt lukuisia pikamentorointeja.” 

”HEKO on mulle aikuisten KY”

KY oli Judelle todella tärkeä ja hän kertookin, miten valmistumisen myötä tunsi pientä yksinäisyyden tunnetta, kun KY ja ihmiset niissä kuvioissa jäivät taakse. ”Onneksi vanhat NESU-kaverini vinkkasivat minulle Helsingin Ekonomien (HEKO) Nuoret Ekonomit -kerhosta, johon sitten lähdin mukaan. Nuorista Ekonomeista siirryin Finanssiekonomit-kerhoon ja kutsuin siihen taas lisää tuttuja mukaan.” 

Oltuaan muutaman vuoden aktiivinen tapahtumien järjestämisessä Jude mietti, mitä tekisi seuraavaksi. ”Pyrin HEKOn hallitukseen ja pian myös puheenjohtajaksi. Viisi vuotta siinä tehtävässä toimittuani tuli ajankohtaiseksi Suomen Ekonomien hallitushaku. Ensimmäisen kerran hakiessani tulin valituksi toiseksi varapuheenjohtajaksi ja nyt sitten tämän vuoden alusta aloitin 3 vuoden puheenjohtajakauden.”

Suomen Ekonomeihin kuuluu tällä hetkellä 60 000 jäsentä. ”Tavoitteenamme on saada vastavalmistuneet liittymään Suomen Ekonomeihin. Teemme sitä yhteistyössä kylteriyhdistysten kanssa. Tunnistamme, että verkostoituminen ja osaamisen kehittäminen on tärkeää. Myös hyvinvointiin haluamme panostaa ja sen varmistamiseen, että kauppatieteiden opintojen taso Suomessa pysyy korkealla. Ekonomit tekevät työtä paremman työelämän puolesta ja liitto vaikuttaa laajasti yhteiskunnassa ekonomeille tärkeissä asioissa.”

Omalle koululle, Alma Materille, lahjoittaminen on tuttua Judelle jo aiemmin Helsingin Ekonomien ja Suomen Ekonomien lahjoituspäätöksiin osallistumisen osalta. ”Tiedän lahjoitusten merkityksen Kauppakorkeakoululle ja olen puhunut siitä myös kavereilleni, ja nyt vihdoin sain aikaiseksi tehdä myös henkilökohtaisen lahjoituksen. Suosittelen kaikille lahjoittamista, jos kokee saaneensa Kauppiksesta hyvät eväät työuralleen ja elinikäisiä ystäviä. Pienikin lahjoitus auttaa ja esimerkiksi verovähennykseen oikeuttavan summan voi lahjoittaa aina muutaman vuoden välein, jolloin siitä hyötyy itsekin hieman.”

Jude Kokkonen on saanut sekä Kauppis-vuosina, luottamustoimissa että töissä paljon ystäviä ja oppia. Hän on saanut tehdä isoja juttuja ja joutunut välillä tekemään myös isoja ja vaikeita päätöksiä. Yhdessä tekeminen on kuitenkin aina vienyt asioita ylöspäin ja eteenpäin.


Haastattelu: Jonna Söderholm ja Terhi Ollikainen
Teksti: Terhi Ollikainen

Better Business - Better Society seminar in December 2019, School of Business alumni networking after the seminar

Kauppakorkeakoulun alumneille

Kauppakorkeakoulun alumniyhteisö tarjoaa mahdollisuuksia elämänlaajuiseen oppimiseen, verkostoitumiseen sekä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan rakentamiseen. Liity alumniyhteisöömme!

Kauppakorkeakoulu
Kauppakorkeakoulun opiskelijoita koulun edustalla

Kauppakorkeakoulu – tulevaisuutta rakentamassa

Me Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta kouluttamalla tulevaisuuden osaajia.

Kauppakorkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opiskelijoita piirtämässä Incomplete City -arkkitehtuurikonseptia
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston opiskelijat suunnittelivat fiktiivisen kaupungin Paimiossa

Aalto-yliopiston opiskelijat osallistuivat lokakuun alussa Incomplete City -projektiin, joka on kansainvälinen arkkitehtuurikonsepti.
Professori Jouni Punkki iloitsee, että Loikka-hankkeen tutkimustulokset on viety täysimääräisenä käytäntöön ja Lammi näyttää omalta osaltaan suuntaa koko alalle. Kuva: Lammin Betoni
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lammi siirtyi valmistamaan vain vähähiilisiä tuotteita – taustalla tutkimustyö

Lammin Betoni siirtyi tänä syksynä valmistamaan vain vähähiilisiä harkkotuotteita. Siirtymää edelsi laaja-alainen, yli kahden vuoden pituinen kansallinen LOIKKA-tutkimushanke.
Aalto Digital Creatives autumn 2024 participants in a picture
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Luovia innovaatioita tukemassa: kaksitoista uutta tiimiä aloitti Aalto Digital Creatives- esihautomossa

Syyslukukauden luovien alojen esihautomo alkoi lokakuun ensimmäinen päivä. Aalto Startup Centerin startupneuvojat ja Aalto Studiosin luovien alojen asiantuntijat auttavat kahtatoista uutta tiimiä kehittämään liikeideoitaan.
Students studying in a study room. Photo by Unto Rautio.
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opintojen hyväksilukuperiaatteisiin tulossa muutoksia 1.1.2025 alkaen

Niitä sovelletaan voimaantulon jälkeen vireille tuleviin hyväksilukuhakemuksiin.