Kilpailu kansainvälisistä huippuosaajista käy kovempana kuin koskaan. Suomi sijoittui vastikään kahdeksanneksi vertailussa, jossa selvitettiin valtioiden kilpailukykyä kansainvälisten osaajien houkuttelemisessa. Kaupunkien listauksessa Helsinki oli sijalla 13. Aalto-yliopisto on tunnettu sen kansainvälisyydestä – opiskelijoita Aallossa on yli sadasta maasta ja professoreja yli 40:stä. Aalto on myös säännöllisesti tutkimusta ja opetusta mittaavissa arvioinneissa maailman parhaiden yliopistojen joukossa.
Samoissa vertailuissa Aallon tietotekniikan laitos arvioidaan usein Pohjoismaiden johtavaksi tietotekniikan laitokseksi, jatkaen suomalaisen tietoturvaosaamisen vaikuttavaa perintöä. Laitoksella toimii myös Aallon ja Helsingin yliopiston perustama tietoturvan tutkimuskeskus HAIC (Helsinki-Aalto Institute for Cybersecurity).
”Tavoitteemme on olla tietoturvan opetuksen ja tutkimuksen aallonharjalla, jossa kansainväliset huippuosaajamme sekä elinkeinoelämän kumppanimme ovat elintärkeitä voimavaroja”, sanoo professori Janne Lindqvist, joka toimii HAIC:n sekä tietotekniikan laitoksen johtajana. ”Aalto on vetovoimainen kohde kansainvälisille opiskelijoille ja yritysyhteistyömme tarkoituksena on varmistaa, että nämä osaajat myös jäävät Suomeen.”
Tietoturvayhtiöt WithSecure™ (aiemmin F-Secure yritystietoturva) sekä SSH edustavat suomalaisen tietoturvaosaamisen pitkää linjaa. Molemmat yritykset toimivat kansainvälisillä markkinoilla ja niiden operatiivisessa toimintaympäristössä valtioiden välisillä rajoilla on melko vähän merkitystä. Monimutkaisessa maailmassa yritysten rekrytointikenttä on väistämättä globaali, jos ne haluavat pysyä kehityksen mukana.
”Nykypäivän uhkaympäristö on huomattavasti dynaamisempi ja haastavampi kuin muutama vuosi sitten”, sanoo WithSecuren toimitusjohtaja Juhani Hintikka. ”Toisaalta tietoturvapalvelut ovat myös kyvykkäämpiä. Organisaatioilla tulee olla riittävät tietoturvaresurssit, jotta ne pysyvät kehityksen mukana.”
WithSecure ja SSH ovat lahjoittaneet rahoitusta HAIC:lle opiskelijastipendeihin, joita tullaan käyttämään parhaiden hakijoiden elinkustannusten kattamiseen heidän maisteriopintojensa ajan. Aalto-yliopisto tukee opiskelijoita tarjoamalla vapautuksen ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista.
”Tietoturva-alaa vaivaa tällä hetkellä pula osaavista ammattilaisista. Me pyrimme tukemaan opiskelijoita ja opetusta tarjoavia tahoja, jotta tulevaisuuden ammattilaiset saavat parhaat mahdolliset eväät urilleen”, kertoo Hintikka.
Luottamuksen rakentaminen opiskelijoiden kanssa on tärkeää aloittaa ajoissa.
”SSH:n toiminnan ytimessä ovat tietoturvaratkaisut, joita kehitämme mahdollisimman tulevaisuudenkestäviksi. Tukemalla HAIC:ia, varmistamme yrityksemme tietotaidon jatkuvuuden ja tutustumme opiskelijoihin heti alkumetreillä. Kansainvälisenä yrityksenä koemme HAIC:n arvokkaana kumppanina, jonka kautta tavoitamme tulevaisuuden kansainväliset huippuosaajat”, sanoo Tanja Hyöky, henkilöstöpäällikkö SSH:lta.
”Yhteistyömme avulla olemme saaneet houkuteltua paljon opinnäytetyön tekijöitä sekä kesätyöntekijöitä, joista osa on jatkanut meillä osa-aikaisina työntekijöinä opintojen ohella. Jatkamme mieluusti yhteistyötä, koska tässä voittavat kaikki osapuolet.”
Haku Aalto-yliopiston maisteriohjelmiin on alkanut! Hakuaika syksyllä 2023 alkaviin opintoihin kestää 2.1.2023 asti. Lue lisää täältä.