Uutiset

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Kuva Roee Cohen

Aalto-yliopiston tutkijat onnistuivat Suomen Akatemian 2024 talvihaussa kokonaisuutena erinomaisesti. Akatemian Aalto-yliopistolle myöntämä rahoitus vahvistaa yliopiston tutkimusta kaiken kaikkiaan 27,5 miljoonalla eurolla, mikä on 13 prosenttia kaikista Akatemian tässä haussa myöntämistä rahoituksista. Edelliskerran myönnöt vastaavasta hausta, niin kutsutusta syyshausta 2022, olivat yhteensä 21,1 miljoonaa euroa ja noin 9,5 prosenttia.

Ensi syksynä Aallossa aloittaa 20 uutta akatemiatutkijaa. Tehtäviin myönnetty rahoitus Aalto-yliopistolle on yhteensä lähes 12,5 miljoonaa euroa. Akatemiatutkijoiden määrä edelliskerralla oli 16, ja saatu rahoitus 9,1 miljoonaa euroa.

Akatemiahankerahoitusta Aalto-yliopisto sai yhteensä 15,1 miljoonaa euroa, ja yliopiston tutkijat ovat mukana 30 eri tutkimusprojektissa, joissa on 32 osahanketta. Edellisessä haussa Aallon saama rahoitus oli 12 miljoonaa euroa, ja osahankkeiden määrä 30. Hankerahoitusta myönnettiin luonnontieteiden ja tekniikan, kulttuurin ja yhteiskunnan sekä biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimukseen.

Sekä akatemiatutkija- että akatemiahankerahoitukset ovat nelivuotisia.

Lämpimät onnittelut kaikille rahoituksen saaneille!

Alla olevasta liitteestä näet Aalto-yliopiston uudet akatemiatutkijat sekä akatemiahankkeet. Henkilön nimen jäljessä on laitos ja hankkeen nimi.

Voit lukea ja tutustua lähemmin rahoituspäätöksiin Suomen Akatemian tiedotteista sekä avoimessa Tiedejatutkimus.fi-palvelussa:

Tiedejatutkimus.fi

Luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen akatemiatutkijat ja -hankkeetKulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen akatemiatutkijat ja -hankkeetBiotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen akatemiatutkijat ja -hankkeetOhje (suomeksi): Tutkimusvaranto. Suomen Akatemian myöntämien rahoitusten haku Tiedejatutkimus.fi-portaalissa 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.