Uutiset

"Olen onnellinen siitä, etten päätynyt muualle" - HAIC-stipendiaatit erittäin tyytyväisiä opintoihinsa Aallossa

"Olen onnellinen siitä, etten päätynyt muualle" - HAIC-stipendiaatit erittäin tyytyväisiä opintoihinsa Aallossa

Rina Shmeleva ja Parinaz Avaznejad opiskelevat Aalto-yliopiston Computer, Communication and Information Sciences -koulutusohjelmassa tietoturvaa ja pilvilaskentaa. Shmeleva on juuri saanut päätökseen maisteriopintojensa toisen ja Avaznejad ensimmäisen vuoden.

Aloittaessaan opintonsa Aallossa molemmat saivat Helsinki-Aalto Institute for Cybersecurityn (HAIC) apurahat, joita HAIC myöntää parhaille hakijoille, jotka haluavat erikoistua tietoturvaan Aalto-yliopistossa tai Helsingin yliopistossa. Apurahoja tukevat tällä hetkellä molemmat yliopistot sekä F-Secure ja Huawei, ja ne kattavat opiskelijoiden elinkustannukset sekä lukukausimaksut.

Ennen maisteriopintojaan Shmeleva työskenteli ohjelmistokehityksen parissa kotikaupungissaan Moskovassa. Avaznejad puolestaan teki mobiilisovellusten tietoturvaan liittyvää työtä kotimaassaan Iranissa. Molemmat ovat erittäin tyytyväisiä päätökseensä tehdä maisterintutkintonsa Aalto-yliopistossa.

”Kiinnostuin tietoturvasta työkokemukseni kautta, sillä työssäni kohtasin tietoturvaongelmia ja huomasin, etten ymmärrä täysin, miten ne toimivat”, Shmeleva sanoo. Hän halusi oppia aiheesta lisää ja haki yliopistoihin Suomessa sekä Norjassa. Lopulta hän valitsi Aalto-yliopiston. Stipendi vaikutti valintaan, sillä sen ansiosta hän on pystynyt keskittymään kokoaikaisesti opintoihin.

Käytännöllinen ja joustava maisteriohjelma

Shmeleva on opintojensa aikana nauttinut etenkin käytännön projekteista, joita tehdään usein ryhmätöinä. ”Minusta on mukava työskennellä muiden opiskelijoiden kanssa, eikä vain itsekseni.” Projektit pakottivat hänet tarkastelemaan tietoturvaongelmia eri näkökulmista. Ohjelman joustavuus mahdollisti sen, että kursseja pystyi valitsemaan jopa oman pääaineen ulkopuolelta.

Parinaz Avaznejad from School of Science, sitting outside at bright sunlight / photo Aalto University, Matti Ahlgren

Kun työskentelee projektien, tehtävien ja käytännön työn parissa teorian lisäksi, oppii enemmän.

Parinaz Avaznejad

Myös Avaznejad on tyytyväinen ohjelman käytännönläheiseen lähestymistapaan. Siitä syystä Aalto oli itse asiassa jo alun alkaen hänen ensimmäinen vaihtoehtonsa. Ennen hakemistaan hän etsi tietoa useista kansainvälisistä maisteriohjelmista ja piti Aallon ohjelmaa, jossa hän nyt opiskelee, konkreettisena ja käytännöllisenä. ”Ajattelin, että tämä on sitä mitä haluan: haluan oppia tietoturvasta käytännöllisesti.”

Ohjelma on vastannut näihin odotuksiin. ”Suosittelen ohjelmaa todella! Kun työskentelee projektien, tehtävien ja käytännön työn parissa teorian lisäksi, oppii enemmän”, hän sanoo. Avaznejadin mukaan Aallon tutkijat ja professorit ovat halukkaita auttamaan opiskelijoita ja yliopisto osoittaa välittävänsä opiskelijoistaan. ”Jos ei esimerkiksi tiedä, miten löytää harjoittelupaikan, Aalto auttaa opiskelijatapahtumien ja työpaikkatapahtumien avulla.”

Opintojensa alussa hän oli tosin hämmästynyt opiskelutahdilta, joka vaikutti hyvin nopealta. ”Ihmettelin, miten voin suorittaa 120 opintopistettä vain kahdessa vuodessa. Viiden periodin konsepti oli minulle jotain aivan uutta, koska Iranissa lukuvuosi on jaettu vain kahteen lukukauteen. Mutta sitten huomasin voivani suorittaa pari kolme kurssia periodissa, ja nyt järjestelmä on mielestäni todella hyvä.”

Aallon maisteriopiskelijat suunnittelevat itse oman lukujärjestyksensä, mikä voi joskus tuntua haastavalta. Shmeleva sanoo muistavansa, miten hän istui kerran opiskelukavereidensa kanssa aamukahteen saakka Tietotekniikan talolla, koska aamulla seitsemältä oli kurssitehtävän palautus. ”Se oli aika hankalaa aikaa, sillä jostain syystä olin halunnut suorittaa ensimmäisenä vuotenani niin monta kurssia kuin mahdollista.”

Suomalainen luonto ja vuodenajat ovat kauniita

Molemmat opiskelijat nauttivat Suomessa asumisesta. ”Esimerkiksi liikkuminen täällä on mahtavaa. Pidän yliopiston lähellä asumisesta ja Suomen luonnosta, sillä se on niin vihreä. On todella helppoa vain lähteä kävelyllä ja irrottautua samalla opinnoista”, Shmeleva sanoo.

Aallossa opiskelu on mahtava kokemus ja täällä tapaa niin paljon kansainvälisiä opiskelijoita.

Rina Shmeleva

Hän huomauttaa, että joissakin maissa opiskelijat joutuvat jakamaan jopa huoneensa toisten opiskelijoiden kanssa. ”Täällä voi asua jaetussa asunnossa, mutta jokaisella on aina oma huoneensa ja omaa tilaa. Se on hyödyllistä myös opintojen kannalta, sillä on paikka, mihin eristäytyä ja missä keskittyä siihen, mitä täytyy tehdä.”

Suomen talveen tottuminen oli hieman hankalaa lämpimästä maasta tulevalle Avaznejadille, mutta hänkin pitää eri vuodenaikoja kauniina. ”Nyt kaikkialla on vihreää ja syksyllä taas on niin värikästä.”

Kohti työtä teollisuudessa

Ekaterina Shmeleva valmistuu pian diplomi-insinööriksi ja hän haluaa jäädä valmistumisensa jälkeen Suomeen. Tällä hetkellä hän viimeistelee diplomityötään ja työskentelee mobiilikehityksen parissa. Hän oli kiinnostunut alasta jo silloin, kun hän haki opiskelemaan Aaltoon pari vuotta sitten. Hänen mielestään suomalainen kesätyökulttuuri on mahtava. ”Niin monet yritykset ovat valmiita palkkaamaan opiskelijoita pelkästään kolmeksi kuukaudeksi.”

Parinaz Avaznejad ei vielä tarkkaan tiedä, mitä haluaisi tehdä valmistumisensa jälkeen, mutta tällä hetkellä häntä kiinnosta työ teollisuudessa. Tällä hetkellä hän tekee työharjoittelua Nokiassa. Paikan hän löysi Aallon International Talent Programin kautta. ”Ohjelma auttoi minua paljon. Meillä oli viisi sessiota yhdessä Nokian asiantuntijoiden kanssa. He kertoivat suomalaisesta työympäristöstä ja auttoivat meitä työstämään ansioluetteloitamme ja työhakemuksiamme.”

Shmelevalla on viesti niille, jotka miettivät Suomeen muuttoa ja Aallossa opiskelua. ”Sanoisin, että kannattaa ryhtyä siihen: se on mahtava kokemus ja täällä tapaa niin paljon kansainvälisiä opiskelijoita. Suomessa kaikki puhuvat englantia, mikä tekee tänne muutosta melko vaivatonta. Olen iloinen, että tein tämän päätöksen enkä päätynyt mihinkään muualle.”

Lue lisää tietoturva-alan maisteriohjelmistamme

SECCLO (Erasmus Mundus)

Security and Cloud Computing (SECCLO, Erasmus Mundus), Master of Science (Technology)

Maailma digitalisoituu. Pystytkö vastaamaan sen tietoturva- ja yksityisyystarpeisiin? SECCLO on Erasmus Mundus -ohjelmaan kuuluva maisteritason yhteistutkinto-ohjelma tietojenkäsittelytieteen, tietoturvallisuuden ja pilvipalvelujen alalla. Ohjelmassa yhdistyvät käytännön insinööritaidot ja vahvasti tutkimukseen perustuva opetussuunnitelma. Painopiste on turvallisuustiedon yhdistämisessä käytännön TK-taitoihin tietyllä teknisellä alalla eli pilvilaskennassa.

Koulutustarjonta

Lue lisää HAIC:sta ja tietotekniikan tutkimuksesta

Helsinki-Aalto Institute for Cybersecurity HAIC (ulkoinen linkki)

Excellence in information security research and education.

HAIC logo

Tietotekniikan laitos

Tietotekniikka yhdistää kaikkia aloja. Tietotekniikan laitoksella perustutkimus yhdistyy innovatiivisiin sovelluksiin.

Mahine Learning researchers working at Department of Computer Science in Aalto University
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Picture of the themes of this course
Opinnot Julkaistu:

Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) neljännessä jaksossa

Suosittu Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) järjestään 4. jaksossa suomeksi ja englanniksi!
Flowers
Opinnot Julkaistu:

Kesän 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Löydät nyt kurssivalikostamme kesäkauden kurssit, joiden ilmoittautuminen alkaa maaliskuussa tai toukokuussa.
Kuvitus puun istuttamisesta haudalle ja puun kasvusta
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Lappset-stipendin sai maisema-arkkitehti Anu Hakola

Hakola käsittelee diplomityössään muistopuita ja niiden merkitystä osana vainajien muistelua.
Kolme opiskelijaa
Opinnot Julkaistu:

Uusi Sähköisku-podcast pureutuu sähköteekkareiden arkeen

Podcastissa sähkötekniikan opiskelijat keskustelevat sähkötekniikan opiskelusta ja teekkarielämästä Aalto-yliopistossa. Ensimmäinen jakso on nyt julkaistu!