Uutiset

Voisiko hiiliviljely skaalautua aidoksi vaihtoehdoksi tehomaataloudelle?

Kauppakorkeakoulun tutkijat selvittävät viljelijöiden kokemuksia hiiliviljelystä ja hankkivat tärkeää ymmärrystä maatalouden markkinoiden toiminnasta. Monitieteinen kolmivuotinen tutkimushanke on Suomen Akatemian rahoittama.
Kuvassa näkyy vihreä kaurapelto ja digitaalisuutta kuvaavia 0- ja 1-merkkejä.

Suomen Akatemian rahoittama kolmivuotinen tutkimushanke Ilmastoviisasta maataloutta tukevat digitaaliset ratkaisut käynnistyi vuoden 2023 alussa. Hankkeen tavoitteena on selvittää, onko hiiliviljelystä mahdollista kehittää - digitaalisia teknologioita hyödyntäen - varteenotettava vaihtoehto tehomaataloudelle. Mukana on tutkijoita Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta, Ilmatieteen laitokselta, Helsingin yliopistosta ja Hämeen ammattikorkeakoulusta.

Aallossa tutkimuksen alahanketta vetää ja koordinoi markkinoinnin professori Henri Weijo, ja mukana tutkimusryhmässä ovat tutkijatohtori Laura Rosenberg ja emeritusprofessori Eric Arnould markkinoinnin laitokselta sekä apulaisprofessori Vikash Sinha laskentatoimen laitokselta. Aallon alahanke keskittyy sekä viljelijöiden kokemuksiin hiiliviljelystä että erilaisten markkinasidosryhmien ymmärtämiseen hiiliviljelyn potentiaaliin liittyen.

Henri Weijo
Markkinoinnin professori Henri Weijo haluaa ymmärtää, miten hiiliviljelyn voisi skaalata aidoksi vaihtoehdoksi tehomaataloudelle.

Etnografian avulla lähelle hiiliviljelijän arkea

Hiiliviljelyllä tarkoitetaan erilaisia viljelytoimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä ja lisäämään hiilen varastoitumista maaperään. Suomessa on jo jonkin aikaa ollut käynnissä maailmanlaajuisestikin mittava, hiiliviljelyn vaikutuksiin keskittyvä Carbon Action -pilottihanke, jonka viljelijät ovat Weijon ja kollegoiden tutkimuksen kohteena. Oppia saatetaan hakea myös Australiasta, jossa on käynnissä toinen hiiliviljelyn suurhanke.  

”Tarkoituksemme on tutustua hiiliviljelijöiden arkeen ja haastatella heitä ja heidän sidosryhmiään mahdollisimman lähellä heidän toimintaansa. Päätutkimusmenetelmämme käytämme etnografiaa, joka on laadullista tutkimusta, jossa tutkija havainnoi, haastattelee ja dokumentoi tutkittavia saadakseen kokonaisvaltaisen kuvan heidän käsityksistään, tavoistaan, tottumuksistaan ja kokemuksistaan. Menetelmän etuna on joustavuus. Voimme reagoida kentällä nouseviin yllättäviin tilanteisiin ja kiinnostuksen kohteisiin”, Weijo kertoo.

Uusia mahdollisuuksia jo nyt teknologiavaltaiseen maatalouteen

Ainakaan alkuvaiheessa tutkijat eivät aio rajata mitään digitaalisia teknologioita tutkimuksen ulkopuolelle, mutta he eivät myöskään nosta mitään erityisesti esille. Mahdollisia teknologisia ratkaisuja on niin paljon, että niitä on jopa mahdotonta listata tyhjentävästi, joten tutkijat haluavat pitää mielensä avoimena.

”Vastoin yleisiä käsityksiä maatalous on jo nyt hämmästyttävän teknologiavaltainen. Se oli ensimmäisten joukossa big data -vallankumouksessa ja käyttää nykyään koneoppimista ja satelliittien tuottamaa dataa hyvinkin laajasti”, Weijo sanoo.

”Uusia mahdollisuuksia on kuitenkin paljon. Esimerkiksi EU-tason keskusteluja seuraamalla on voinut huomata, että melko suurella todennäköisyydellä esimerkiksi hiilen sidonnasta maaperään aletaan tulevaisuudessa kompensoida maanomistajia. Tämä vaatii tarkkaa, luotettavaa ja tarkkaan hallittua mittaamista, ja näiden menetelmien kehitys kiinnostaa meitä aivan erityisesti. Lisäksi hiiliviljely voi tuoda suuria etuja luontokadon pysäyttämisessä ja maaperän laadun parantamisessa.”

Klassikkoaihe markkinoinnin tutkimuksessa

Vaikka markkinoinnin tutkijoiden kiinnostus maatalouteen tutkimuskohteena voi yllättää, aihe on markkinoinnin tutkimuksessa klassinen.

”Markkinoinnin alan tieteellisissä huippujulkaisuissa oli varsinkin niiden alkuvuosina paljon maatalousaiheisia tutkimuksia. Lisäksi kollegani Eric Arnould on tehnyt paljon tutkimusta liittyen erityisesti luomuviljelyyn, ja hänen tietyt tutkimuksensa ovat jo kuluttajakulttuuritutkimuksen klassikkoja”, Henri Weijo kertoo.

”Itse kiinnostuin hiiliviljelyn saamasta mediahuomiosta ja hiiliviljelyn potentiaalista ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Halusin ymmärtää, miten hiiliviljelyä voisi skaalata aidoksi vaihtoehdoksi tehomaataloudelle. Skaalautuminen vaatii laajaa ymmärrystä markkinoiden toiminnasta ja yleisesti maatalouden roolista Suomessa, ja tähän tarpeeseen tutkimushankkeemme pyrkii vastaamaan.”

Ilmastoviisasta maataloutta tukevat digitaaliset ratkaisut -kokonaishanketta vetää Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Jari Liski. Muita alahankkeita vetävät professori Jussi Heinonsalo ja apulaisprofessori Hanna Tuomisto Helsingin yliopistosta sekä johtava tutkijayliopettaja Iivari Kunttu Hämeen ammattikorkeakoulusta.  

Suomen Akatemian uutinen tutkimushankkeen saamasta rahoituksesta:
https://www.aka.fi/suomen-akatemian-toiminta/ajankohtaista/tiedotteet-ja-uutiset/2022/suomen-akatemia-valitsi-tutkimushankkeita-vihrean-ja-digitaalisen-siirtyman-edistamiseen

Lisätiedot:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.