Uutiset

Valokuvat ylioppilaskunta KY:n juhlista ja juhlijoista kävivät kaupaksi

Esko Antikainen valokuvasi lähes kaikki KY:n juhlat ja muita opiskeluajan tapahtumia kolmen vuoden ajan 1950-luvun lopussa.
Kauppakorkeakoulun mursujaiset 1958, kuva: Esko Antikainen
Kauppakorkeakoulun mursujaiset 1958. Kuva: Esko Antikainen

Monilla Kauppiksen alumneilla, kuten Esko Antikaisella, on mielenkiintoisia ja mukavia muistoja Kauppiksesta. Kuulemme ja jaamme niitä erittäin mielellään verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissamme. #kauppis110

***

Iisalmelaissyntyinen Esko Antikainen aloitti opinnot Kauppakorkeakoulussa vuonna 1956. Tätä ennen hän oli kirjoittanut ylioppilaaksi Iisalmen lukiosta ja käynyt armeijan ja RUK:n.

”Minulle oli luontaista pyrkiä Kauppakorkeakouluun. Kun olin pieni poika, tilasin lehti-ilmoituksen perusteella nipun joulukortteja ja myin niitä pienellä voitolla. Lukiossa koulun juhlissa myin makeisia vähän korkeammalla hinnalla kuin mitä olin niistä itse maksanut. Kaupanteko oli siis verissä.”

Esko aloitti valokuvauksen jo lukioaikana vuonna 1953. Aluksi hän kuvasi isänsä vanhalla paljekameralla.

”Kauppakorkeakoulun aikaan ostin Yashica 66 -kameran ja ison salamalaitteen, ja aloin kuvata ylioppilaskunta KY:n tapahtumia. Jonain vuonna olin myös KY:n kamerakerhon puheenjohtaja. Kamerakerho toimi niin, että kerho kauppasi kuvausoikeudet huutokaupalla kaikkiin KY:n juhliin vuosijuhlista lakinlaskijaisiin. Se joka tarjosi korkeimman hinnan, sai kuvausoikeudet, ja maksoi summan kerholle. Niillä rahoilla sitten hankittiin parempia välineitä Kauppakorkeakoulun valokuvalaboratorioon.”

Esko oli lähes ainoa valokuvaaja KY:n tilaisuuksissa kolmen vuoden ajan.

”Kun toiset tanssivat ja heilastelivat, minä tein töitä. Toimitin opiskelutovereilleni kuvia heidän juhlimisestaan, ja kauppa kävi todella hyvin. Otin joka juhlassa monta rullaa kuvia.”

”Minä melkeinpä asuin laboratoriossa, sillä filmien ja kuvien kehittämiseen meni aikaa. Juhlien jälkeen laitoin käytävän ilmoitustaululle vedokset ottamistani kuvista. Jokainen sai sitten kirjoittaa tilauslistaan, mitä kuvia hän tilaa. Numerolliset vaatekaapit olivat kätevät. Kehitin filmit ja tein kuvat, ja pudotin ne sitten laskun kanssa kaappien aukoista tilaajalle. Kuvien tilaajat vastavuoroisesti pudottivat rahat samassa kuoressa minun kaappiini. Systeemi toimi erinomaisesti. Sillä tavalla ansaitsin opiskelurahoja ja vaihdoin Yashican parempaan Rolleicord-kameraan.”

Kinofilmi alkoi levitä juuri Eskon opiskeluvuosina. ”Paras opiskelutoverini väitti, että kinofilmit ajavat 6x6-filmikoon ohi. Minä en sitä uskonut, ja löimme vetoa toverini kanssa siitä, siirtyvätkö kuvaajat yleisesti kinofilmin käyttöön. Se, joka häviää vedon, tarjoaa illallisen toisen perheelle. No, minähän sen hävisin.”

Kauppis-vuosien opettajista jäivät Eskon mieleen erittäin pätevät saksan kielen lehtorit Hannu Teräs ja Carl-August von Willebrand sekä erinomainen englannin lehtori Irma Rantavaara.

Kauppakorkeakoulun lakinlaskijaiset 1958. Kuva: Esko Antikainen
Kauppakorkeakoulun lakinlaskijaiset 1958. Kuva: Esko Antikainen

Työt kutsuvat ja valokuvaaminen jatkuu

Esko Antikainen valmistui tammikuussa 1960, ja hän kertoo, että valokuvaamisesta tuli hänelle valmistumisen jälkeen vielä entistäkin tärkeämpää.

”Minut valittiin saksalaisen yhtiön, Braunin, suomalaisen tytäryhtiön koulutusohjelmaan Saksaan. Koulutuksen piti olla 3-vuotinen ja tähtäimenä apulaisjohtajan tehtävät. Kolme vuotta kuitenkin supistui 1,5 vuodeksi, kun minua tarvittiin Suomessa suunniteltua aikaisemmin. Koulutusohjelmaan kuului kolmen kuukauden opiskelu valokuvausalan koulussa Kielissä. Kaukaisimmat opiskelijat tulivat korkeatasoiseen koulutukseen Chilestä ja Etelä-Afrikasta. Saksan-vuosinani ostin kolmannen 6x6 -kamerani: vielä paremman Rollein eli Rolleiflexin. Ja noita kinofilmikoon kameroita on tuolla kaapissa ainakin viisi.”

Esko työskenteli työurallaan Braunilla 16 vuotta, Bang & Olufsenilla 11 vuotta, ja sitten omassa maahantuontiyrityksessään Effekta Oy:ssä.

Matkailuautoilu on sydämenasia

Esko ja vaimonsa Pirjo-Liisa ovat harrastaneet matkailuautoilua 24 vuotta. ”Olemme matkustelleet Euroopassa monissa maissa. Upein kohde on kuitenkin ollut Uusi-Seelanti, missä vuokrasimme matkailuauton. Olemme omien polkujemme kulkijoita, ja Ranska on ykköskohteemme. Olen myös kirjoittanut juttuja Caravan-lehteen. Toivon, että juttuni ja kuvani niissä auttavat muitakin karavaanareita löytämään jotain uutta; kiinnostavia nähtävyyksiä ja luontoa.”

Esko on saanut julkaistua valokuviaan karavaanarilehden lisäksi myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa. ”Sunnuntain Hesarissa 8.11.2009 oli koko sivun artikkeli Berliinin muurin murtumisesta 20 vuotta aiemmin (9.11.1989) ja kaikki jutun kuvat olivat minun ottamiani.”

Kauppakorkeakoulu on pysynyt Eskon mielessä vuosikurssitapaamisissa, joihin hän on osallistunut.

”Kurssini tunnetuin henkilö oli nyt jo edesmennyt Jaakko Salonoja, joka toimi työurallaan radiojuontajana ja Ylen Radio 1:n viihdeohjelmien päällikkönä. Kurssikokoukset ovat olleet mukava tapa pitää yhteyttä opiskelutovereihin”.

Haastattelu ja teksti: Terhi Ollikainen ja Susanna Rosin

Kauppakorkeakoulun kirjeenvaihtajakurssi 1956. Kuva: Esko Antikainen
Kauppakorkeakoulun kirjeenvaihtajakurssi 1956. Kuva: Esko Antikainen
Konserttitanssiaiset 1958. Kuva: Esko Antikainen
Konserttitanssiaiset 1958. Kuva: Esko Antikainen
KY-viikko 1958. Kuva: Esko Antikainen
KY-viikko 1958. Kuva: Esko Antikainen
Kauppakorkeakoulun vuosikurssin 1956 tapaaminen syyskuussa 2016
Kauppakorkeakoulun vuosikurssin 1956 tapaaminen syyskuussa 2016. Esko Antikainen oikeassa laidassa, Jaakko Salonoja hänen vieressään.
Kauppakorkeakoulun alumni Esko Antikainen 9.11.2021
Kauppakorkeakoulun alumni Esko Antikainen 9.11.2021. Kuva: Aalto-yliopisto / Susanna Rosin

Kauppakorkeakoulu 110 vuotta v. 2021

Kauppakorkeakoulu (nyk. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu) perustettiin vuonna 1911, joten vuonna 2021 Kauppis täyttää jo 110 vuotta.

Lue lisää
Tynellin valaisimet Aalto-yliopisto Töölön pääaulassa. Kuva: Mikko Raskinen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Liituraitapukuinen mies seisoo betoniseinän edessä kädet taskuissa
Yliopisto Julkaistu:

Vesa Kemppainen: ”Työelämässä tärkeä ominaisuus on mielenkiinto uusia asioita kohtaan”

Alumnitarina: Fiskars Groupin Art Director Vesa Kemppainen pitää tärkeänä työelämätaitona luovuutta ja kykyä luovaan päätöksentekoon. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alumnilla on tapana sanoa uusille asioille mieluummin kyllä kuin ei.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: