Uutiset

Valokuvaaja törmäsi kaukokartoittajiin – syntyi kirja metsästä, näkemisestä ja tieteen tarkoituksesta

Yhden kaunis kaarnapinta on toisen raakaa dataa, sanoo Ground Truth (Maastototuus) -kirjan kuvannut Sheung Yiu.
Maastomittauksien tekoa
Yiun omiin suosikkeihin kuuluu hänen ottamansa kuva laserkeilauksessa käytettävästä tähyksestä. ”Kuvassa tähys hohtaa valkoisena pallona vihreyden keskellä, aivan kuin sillä olisi sädekehä ympärillään.”

Pari vuotta sitten valokuvauksen maisteriopiskelija Sheung Yiu törmäsi Aalto-yliopiston kampuksella ryhmään, joka kuvasi puita kiehtovan näköisillä laitteilla.

Yiu ryhtyi juttusille tohtorikoulutettava Daniel Schraikin kanssa ja sai tietää, että kyse oli maalaserkeilauksesta. Se on maanpinnalta tapahtuvaa lasermittausta, joka kokoaa pistemäisistä havainnoista kolmiulotteisen pistepilven visualisointeja ja mittauksia varten.

Laserkeilaus on osa maastototuusmittauksia, joita Schraik tekee kaukokartoituksen professori Miina Rautiaisen tutkimusryhmässä. Kaukokartoitus taas tarkoittaa kaukana olevien ilmiöiden mittausta satelliittien, lentokoneiden tai vaikka dronien kantamien mittalaitteiden ottamien kuvien avulla.

Rautiaisen ryhmä kehittää kaukokartoitusmenetelmiä metsien, erityisesti niiden latvuston, tutkimiseen, ja maastototuuskuvausten tarkoitus on selvittää, miten hyvin satelliittikuvista saatava tieto pitää paikkaansa.

Tiedevalokuvauksen parissa jo aiemmin työskennellyt Yiu innostui heti.

”Jatkoimme keskustelua ja siitä syntyi ensin idea näyttelystä ja sen menestyksen jälkeen kokonaisesta kirjasta”, nyt väitöskirjaa tekevä Yiu kertoo.

Hohtavia palloja ja hikipisaroita

Syyskuussa ilmestyvä Ground Truth vie nimensä mukaisesti maastototuuden äärelle, Hyytiälän metsäasemalle, jossa Miina Rautiaisen tutkimusryhmä teki mittauksia kesällä 2019.

Yiu sanoo, että kirjan sanoma on näkemisen kerroksellisuus.

”Kirja leikittelee ulottuvuuksilla. Yhtäällä on vanha, rakkaussuhdemainen tapa katsoa ympäröivää maisemaa; toisaalla kaukokartoituksen tapa pureutua siihen. Minä voin nähdä puun kaarnan värit ja muodot, tutkija taas siitä kerättävän datan”, hän pohtii.

Kuva Ground Truth -kirjasta

Kirja sisältää Yiun kuvien lisäksi arkistojen aarteita muun muassa Metsähallituksen kokoelmista, muistiinpanoja, pistepilvikuvia sekä kaukokartoituskuvia. Yiun omiin suosikkeihin kuuluu hänen ottamansa kuva laserkeilauksessa käytettävästä tähyksestä.

”Kuvassa tähys hohtaa valkoisena pallona vihreyden keskellä, aivan kuin sillä olisi sädekehä ympärillään.”

Mukana on myös kaksi esseetä, joissa Yiu ja Rautiainen ryhmineen pohtivat valokuvaajan ja tutkijan työn merkitystä.

Rautiainen sai vuonna 2017 Euroopan tutkimusneuvoston ERC:n miljoonarahoituksen kaukokartoitusmenetelmien kehittämiseen. Esseessä hän kuvaa ryhmänsä kanssa sitä, miten työn isompi tavoite voi unohtua edistysaskelten metsästämisen keskellä.

Kuva hikikarpalosta tutkijan otsalla

”Haluamme tehdä mittauksista tarkempia ja tarkempia, mutta meidän pitäisi myös miettiä sitä, mitä tarkkuudella saavutetaan, mitä käyttöä sillä on. Itse ajattelen, että projektit ja niiden tulokset ovat kuin pieniä palikoita, joista syntyy holistisempi kuva maapallon kasvillisuudesta”, hän sanoo.

Yhteistyö valokuvaajan kanssa oli hauska ja inspiroiva kokemus. Rautiaisen suosikkikuva on selvä.

”Se on kuva hikipisarasta tutkijatohtori Aarne Hovin kasvoilla. Se kiteyttää monella tavalla sen, mistä meidän työssämme on kyse.”

Linkki kustantamon sivuille (eriskayconnection.com)

Miina Rautiainen

Miina Rautiainen

Professori (Associate professor)
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto University School of Business exterior February 2019 Photo: Mikko Raskinen
Kampus Julkaistu:

Kestävällä rakentamisella saatiin toimiva ja viihtyisä Kauppakorkeakoulu

Kauppakorkeakoulu lämpiää maahan kaivetuilla 74 maalämpökaivolla.
Mustaa puuta
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Otaniemessä kehitetty uusi supermusta materiaali puusta

Tieteen ja teknologian alati kehittyvässä maailmassa on tiettyjä ilmiöitä, jotka kiehtovat jatkuvasti niin tieteentekijöitä, taiteilijoita kuin suurta yleisöäkin. Yksi tällainen ilmiö on supermustat materiaalit.
aula
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Älyrakennukset, käyttäjäkokemus ja kestävyys: Talotekniikan avainasema 2030

Talotekniikka 2030 -ryhmän perustamisen pontimena oli rakentamisen muutos yhä teknisemmäksi ja siitä seuraava tarve muuttaa vakiintuneita toimintatapoja ja talotekniikan asemaa. Talotekniikan rooli rakentamisen arvoketjussa -tutkimus pureutui näihin ydinkysymyksiin. Haastattelimme tutkimuksen tekijöitä.
Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi tammikuussa 2024

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi tammikuun orientaatiopäiville!