Uutiset

Valokuvaaja törmäsi kaukokartoittajiin – syntyi kirja metsästä, näkemisestä ja tieteen tarkoituksesta

Yhden kaunis kaarnapinta on toisen raakaa dataa, sanoo Ground Truth (Maastototuus) -kirjan kuvannut Sheung Yiu.
Maastomittauksien tekoa
Yiun omiin suosikkeihin kuuluu hänen ottamansa kuva laserkeilauksessa käytettävästä tähyksestä. ”Kuvassa tähys hohtaa valkoisena pallona vihreyden keskellä, aivan kuin sillä olisi sädekehä ympärillään.”

Pari vuotta sitten valokuvauksen maisteriopiskelija Sheung Yiu törmäsi Aalto-yliopiston kampuksella ryhmään, joka kuvasi puita kiehtovan näköisillä laitteilla.

Yiu ryhtyi juttusille tohtorikoulutettava Daniel Schraikin kanssa ja sai tietää, että kyse oli maalaserkeilauksesta. Se on maanpinnalta tapahtuvaa lasermittausta, joka kokoaa pistemäisistä havainnoista kolmiulotteisen pistepilven visualisointeja ja mittauksia varten.

Laserkeilaus on osa maastototuusmittauksia, joita Schraik tekee kaukokartoituksen professori Miina Rautiaisen tutkimusryhmässä. Kaukokartoitus taas tarkoittaa kaukana olevien ilmiöiden mittausta satelliittien, lentokoneiden tai vaikka dronien kantamien mittalaitteiden ottamien kuvien avulla.

Rautiaisen ryhmä kehittää kaukokartoitusmenetelmiä metsien, erityisesti niiden latvuston, tutkimiseen, ja maastototuuskuvausten tarkoitus on selvittää, miten hyvin satelliittikuvista saatava tieto pitää paikkaansa.

Tiedevalokuvauksen parissa jo aiemmin työskennellyt Yiu innostui heti.

”Jatkoimme keskustelua ja siitä syntyi ensin idea näyttelystä ja sen menestyksen jälkeen kokonaisesta kirjasta”, nyt väitöskirjaa tekevä Yiu kertoo.

Hohtavia palloja ja hikipisaroita

Syyskuussa ilmestyvä Ground Truth vie nimensä mukaisesti maastototuuden äärelle, Hyytiälän metsäasemalle, jossa Miina Rautiaisen tutkimusryhmä teki mittauksia kesällä 2019.

Yiu sanoo, että kirjan sanoma on näkemisen kerroksellisuus.

”Kirja leikittelee ulottuvuuksilla. Yhtäällä on vanha, rakkaussuhdemainen tapa katsoa ympäröivää maisemaa; toisaalla kaukokartoituksen tapa pureutua siihen. Minä voin nähdä puun kaarnan värit ja muodot, tutkija taas siitä kerättävän datan”, hän pohtii.

Kuva Ground Truth -kirjasta

Kirja sisältää Yiun kuvien lisäksi arkistojen aarteita muun muassa Metsähallituksen kokoelmista, muistiinpanoja, pistepilvikuvia sekä kaukokartoituskuvia. Yiun omiin suosikkeihin kuuluu hänen ottamansa kuva laserkeilauksessa käytettävästä tähyksestä.

”Kuvassa tähys hohtaa valkoisena pallona vihreyden keskellä, aivan kuin sillä olisi sädekehä ympärillään.”

Mukana on myös kaksi esseetä, joissa Yiu ja Rautiainen ryhmineen pohtivat valokuvaajan ja tutkijan työn merkitystä.

Rautiainen sai vuonna 2017 Euroopan tutkimusneuvoston ERC:n miljoonarahoituksen kaukokartoitusmenetelmien kehittämiseen. Esseessä hän kuvaa ryhmänsä kanssa sitä, miten työn isompi tavoite voi unohtua edistysaskelten metsästämisen keskellä.

Kuva hikikarpalosta tutkijan otsalla

”Haluamme tehdä mittauksista tarkempia ja tarkempia, mutta meidän pitäisi myös miettiä sitä, mitä tarkkuudella saavutetaan, mitä käyttöä sillä on. Itse ajattelen, että projektit ja niiden tulokset ovat kuin pieniä palikoita, joista syntyy holistisempi kuva maapallon kasvillisuudesta”, hän sanoo.

Yhteistyö valokuvaajan kanssa oli hauska ja inspiroiva kokemus. Rautiaisen suosikkikuva on selvä.

”Se on kuva hikipisarasta tutkijatohtori Aarne Hovin kasvoilla. Se kiteyttää monella tavalla sen, mistä meidän työssämme on kyse.”

Linkki kustantamon sivuille (eriskayconnection.com)

Miina Rautiainen

Miina Rautiainen

Professori (Associate professor)
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Meidät on nähty short films at SuomiAreena
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Meidät on nähty! Elokuvan tulevaisuus esillä Porin SuomiAreenalla

Tervetuloa katsomaan Aalto-yliopiston palkittuja opiskelijaelokuvia nonstop-esityksenä Porin Taidemuseossa tiistaina 12. heinäkuuta 2022!
ABB_Aalto_laitelahjoitus_Kuva_Aalto-yliopisto.jpg
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon ja ABB Marine & Portsin kanssa tiivistyy

ABB Marine & Ports ja heidän laitetoimittajakumppaninsa Typhoon HIL lahjoittavat kuusi kappaletta simulaattoreita tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön.
Shimmering Wood sneaker designed by by Noora Yau & Konrad Klockars. Photo: Kalle Kataila
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tätä on elämä 1.5

Kutsumme sinut mukaan neljättä kertaa järjestettävään, tutkimuksen ja muotoilun yhteistyötä esittelevään Designs for a Cooler Planet -festivaaliin 7.9.–12.10.2022 Otaniemessä, Espoossa.
Professor Zhipei Sun, photo: Niina Norjamäki/Aalto University
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopistolle lisärahoitusta tutkimustulosten hyödyntämiseen

Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun johtaa yhtä potentiaalista tieteen eturintamassa olevaa tutkimushanketta.