Uutiset

Uusi menetelmä tappaa hampaista haitalliset bakteerit – hyötyjiä erityisesti syöpäpotilaat ja diabeetikot

Suomalaistutkijoiden kehittämä turvallinen menetelmä perustuu kaksoisvalohoitoon. Menetelmä ei häiritse suun normaalia bakteeriflooraa eikä aiheuta resistenssiä.
On the left, micrscope image of bacteria from the mouth, on the right, a weird LED mouthguard thing
Vasemmalla: Elektronimikroskooppikuvassa näkyy kuolleita Streptococcus mutans –bakteereja, ja niiden pintarakenteisiin tarttunutta valoherkkää ainetta. Oikealla valoannostelija. Kuvat: Koite Health.

Lähes kaikilla maailman ihmisillä on reikiä hampaissa jossain elämänvaiheessa, ja noin 70 prosentilla on eriasteista ientulehdusta. Parodontiittia eli hampaan kiinnityskudossairautta sairastaa yli puolet 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista.

Suun piilevät ja krooniset tulehdukset voivat edesauttaa monien vakavien sairauksien kuten sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja keuhkosyövän syntyä sekä moninkertaistaa ennenaikaisen synnytyksen riskin odottavilla äideillä.

Hampaiden säännöllinen puhdistaminen on paras tapa ehkäistä hammassairauksia – muttei aina riittävä. Hampaiden pesu jättää usein jälkeensä mikroskooppista plakkia.

Nyt Aalto-yliopiston ja HUSin tutkijoiden perustama Koite Health on tuomassa markkinoille kotikäyttöön tarkoitetun menetelmän, joka tappaa hampaiden reikiintymistä aiheuttavia Streptococcus mutans -bakteereja sekä ientulehdusbakteereja. Tutkimuksissa laite vähensi MMP-8 -entsyymin eli parodontiitissa erittyvän ja siitä kertovan biomerkkiaineen erittymistä. Se vähensi myös plakin muodostumista, hampaiden reikiintymistä ja parodontiittia aiheuttavien bakteerien määrää.

”Hammassairaudet johtuvat bakteeriyhdyskunnan yhteisvaikutuksesta, ja mutans-streptokokin rooli hampaiden reikiintymisessä on keskeinen. Mutans toimii eräänlaisena plakin pääviulistina, joka aloittaa konsertin. Se kiinnittyy ensimmäisenä hampaaseen ja avaa ovet muille bakteereille”, kertoo tutkijana ja Uuden lastensairaalan sydänkirurgina työskentelevä Tommi Pätilä.

Hoito aloitetaan poretabletista ja vedestä sekoitettavalla suuhuuhteella. Huuhdetta purskutellaan suussa 30 sekunnin ajan, jolloin sen sisältämä valoherkkä aine kiinnittyy plakkiin. Aine aktivoidaan hampaiden väliin asetettavan valoannostelijan avulla. Kaksoisvalohoitoa annetaan koko hampaistolle kymmenen minuutin ajan.

”Poretabletin valoherkkä aine tarttuu bakteerin pintarakenteisiin. Punainen valo aktivoi aineen aiheuttaen bakteeria tappavan reaktion. Samaan aikaan annettava antibakteerinen sinivalo tehostaa vaikutusta merkittävästi”, Pätilä selittää.

Tutkimusten perusteella hoidon vaikutus kohdistuu vain haluttuihin bakteereihin, ja suun bakteerifloora säilyy monimuotoisena. Kaksoisvalohoitoon ei myöskään muodostu resistenssiä.

Bakteerien suojaus pettää

Bakteereja tappavaa valoa on hyödynnetty lääketieteessä aiemminkin. Suussa elävät bakteerit pystyvät kuitenkin suojautumaan antibakteeriselta siniseltä valolta rakentamalla ympärilleen suojan erilaisista sokereista. Huuhteen ja bakteerien omiin sisäisiin rakenteisiin tehoavan kaksoisvalon yhdistelmältä ne eivät pysty suojautumaan.

Sakari Nikinmaa and Tommi Pätilä
Sakari Nikinmaa vasemmalla, Tommi Pätilä oikealla. Kuva: Koite Health.

Kaksoisvalohoidon kehittäneet Tommi Pätilä ja Aalto-yliopiston tutkija Sakari Nikinmaa tapasivat ensi kertaa vuonna 2016, kun Nikinmaa osallistui tiiminsä kanssa Suomen ensimmäisen Biodesign-hankkeen sairaalajaksolle. Biodesign Finland pohjautuu Stanfordin yliopistossa kehitettyyn Biodesign-konseptiin, jossa monialaiset tiimit kehittävät lääketieteellisten ongelmien ratkaisuun tekniikkaa, joka voidaan myös kaupallistaa.

Kotikäyttöön suunniteltu kaksoisvalohoito lanseerataan kuluttajille alkuvuodesta 2020. Menetelmä on jo hammaslääkäreille tuttu klinikkakäytöstä, ja nyt tuote tuodaan ensimmäistä kertaa kotikäyttöön.

Uuden tuotteen ensimmäinen testaus tehtiin hoitamalla koehenkilöiden kulmahampaiden toinen puoli kerran päivässä, jolloin hoitamaton puoli toimi verrokkina. Hoidetulla puolella muodostui vähemmän plakkia ja aktiivisen parodontiitin merkkiainetta. Menetelmän testauksessa olivat mukana Helsingin yliopiston professorit Jukka Meurman ja Timo Sorsa. Meurman tutkii systeemisairauksien ja hammassairauksien ja Sorsa muun muassa suunterveyden ja syövän välistä yhteyttä.

Tutkijat korostavat, että huolellinen suuhygienia on edelleen paras tapa ehkäistä hammassairauksia. Kaksoisvalohoidosta hyötyvät erityisesti ihmiset, joilla on aggressiivinen hammasbakteerikanta, yleissairauksia tai esimerkiksi reumatismista johtuvia ongelmia hammashygieniasta huolehtimisessa. Erityisryhmiä ovat myös syöpää sairastavat ja lapset, joiden hampaat ovat alttiimpia reikiintymiselle.

Sakari Nikinmaa ja Tommi Pätilä perustivat Koite Health -yrityksen Biodesign-projektin ja Business Finlandin ja Aalto-yliopiston rahoittaman kaupallistamishankkeen jälkeen syyskuussa 2018. Yrityksessä on nyt neljä työntekijää. Yritys on kerännyt rahoitusta yhteensä miljoona euroa.

”Toivomme, että kehittämämme tuote auttaisi ylläpitämään erityisesti syöpäpotilaiden suunterveyttä raskaiden hoitojen aikana sekä ehkäisemään ientulehdusta diabeetikoilla. Diabetes kasvattaa ientulehduksen riskiä kymmenkertaiseksi. Tuote soveltuu myös päivittäiseen hampaiden puhdistamiseen ja suuterveyden ylläpitoon”, sanoo Sakari Nikinmaa.

Ensimmäiset tutkimusartikkelit on lähetetty arvioitavaksi, ja esiversiot ovat luettavissa Biorxiv-julkaisussa.

Lisätietoja:

Sakari Nikinmaa
Tutkija, Aalto-yliopisto
Toimitusjohtaja, Koite Health Oy
[email protected]
puh. 040 822 2034

Tommi Pätilä
Tutkija, sydänkirurgi, Uusi lastensairaala, HUS
Hallituksen puheenjohtaja, Koite Health Oy
[email protected]
puh. 044 013 0770

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Lähikuva patterista, jossa teksti: Battery must be Recycled or Disposed of properly.
Mediatiedotteet Julkaistu:

BATCircle2.0:n menestys vahvistaa Suomen asemaa litiumioniakkujen toimitusketjun huipulla

Aalto-yliopiston johtaman tutkijoiden ja teollisuuden yhteistyön tuloksena syntyi vaikuttavia tutkimustuloksia.
Tekstiiliperhonen, jonka siipiin on punottu valoon reagoivia säikeitä.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Perhosen siivet liikkeelle valon voimalla – tutkijoiden kehittämät keinotekoiset lihakset saavat älykankaat mukautumaan muutoksiin ympäristössä

Tulevaisuudessa innovaatiota voitaisiin hyödyntää esimerkiksi älykkäiden tekstiilien, pehmeän robotiikan ja lääketieteen kehityksessä.
kuva Simo Routarinteestä värikkäällä taustalla
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Arvostava kohtaaminen – tule mukaan vuorovaikutteiseen ryhmävalmennukseen

Kaikille aaltolaisille avoin, täysin uudenlainen valmennus käynnistyy 7.10. Osallistujana saat työkaluja arvostavaan ja rakentavaan kohtaamiseen niin työssäsi kuin opiskelussasi.
kuva juoksijoista joilla koira mukana rantaraitilla
Kampus, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Vielä ehdit ilmoittautua Aalto Walk & Run -liikuntatapahtumaan 21.9.2024

Tule mukaan koko Aalto-yhteisön ilmaiseen liikuntatapahtumaan. Tänä vuonna uutuutena viiden kilometrin kävely Aalto Walk!