Uutiset

Uudessa pohjoismaisessa yhteishankkeessa tehostetaan tekstiilien kierrätystä

Suurin osa Pohjoismaissa käytetyistä tekstiileistä päätyy sekajätteeksi uudelleenkäytön tai kierrättämisen sijaan. Kaksivuotisessa pohjoismaisessa hankkeessa selvitetään maiden välisiä yhteistyömahdollisuuksia käytettyjen tekstiilien lajittelussa ja käsittelyssä.
Kuva: Eeva Suorlahti
Kuva: Eeva Suorlahti.

Vaatteiden ja kodin tekstiilien kulutus kasvaa Pohjoismaissa. Samaan aikaan yhä enemmän käytettyjä tekstiilejä hävitetään osana kotitalousjätettä. Vain pieni osa tekstiileistä käytetään uudelleen tai kierrätetään - osuus vaihtelee Ruotsin 22% ja Tanskan 46% välillä. Korkeiden käsittelykustannusten vuoksi isoja määriä käytettyjä tekstiilejä kuljetetaan Pohjoismaista muualle lajittelua tai uudelleenkäyttöä varten. On todettu, että tekstiilien elinkaaren kaksinkertaistaminen voisi vähentää niiden aiheuttamaa ilmastovaikutusta 40-50%.

Ympäristöhaasteen ratkaisemiseksi on käynnissä useita aloitteita, jotka tähtäävät kohti tehokkaita käytettyjen tekstiilien keräämis- ja kierrättämismenetelmiä. Yksi tärkeimmistä on Euroopan parlamentin päätös velvoittaa jäsenmaat tekstiilien erilliseen keräämiseen viimeistään vuodesta 2025 alkaen. Suomessa Ympäristöministeriön tavoitteena on laajentaa kaikkea jätekeräystä, varsinkin suoraan kuluttajalta tapahtuvaa keräystä. Tekstiilien osalta kotitalouksia palvelevan keräysjärjestelmän edellytetään olevan toiminnassa vuonna 2023.

Nyt alkavassa yhteispohjoismaisessa SATIN-hankkeessa (Towards a sustainable circular system of textiles in the Nordic region) on mukana tutkimuslaitoksia ja yliopistoja Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta, sekä yli 20 organisaatiota tekstiilikierrätyksen eri vaiheilta. Tavoitteena on kehittää ja testata ratkaisuja tekstiilien keräämisen ja lajittelun ongelmiin. Kaksivuotista hanketta vetää ruotsalainen tie- ja liikennetutkimuslaitos VTI ja sitä rahoittaa Nordic Innovation.

Kohti uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Uudessa hankkeessa pyritään kasvattamaan kierrätettyjen tekstiilien osuutta ja tutkimaan mahdollisuuksia yhteispohjoismaiselle lajittelulle. Hankkeessa selvitetään myös parempia tekstiilien keräysmenetelmiä. Käyttö raaka-aineeksi helpottuu, kun kerätyt tekstiilit ovat laadultaan yhtenäisempiä. Näin voidaan löytää myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

“Hankkeessa tullaan tekemään tiivistä yhteistyötä eri maiden kesken, jolloin pystytään luomaan syvä ymmärrys tekstiilien kierrätykseen liittyvistä haasteista, rooleista ja menestystekijöistä”, sanoo hankkeen koordinoija, ruotsalaisen VTI-laitoksen tutkija Linea Kjellsdotter Ivert. Aalto-yliopiston tutkijat osallistuvat hankkeeseen kartoittamalla käytettyjen tekstiilien tulevia volyymeja ja niiden tarvitsemaa käsittelykapasiteettia Pohjoismaissa, perustuen maakohtaisiin tilastoihin ja tutkimuksiin. Samalla he keräävät uutta empiiristä tietoa hankkeen osanottajaorganisaatioilta. Yhteistyötä tehdään meneillään olevien hankkeiden, muun muassa kotimaisen Telaketju-hankkeen kanssa.

”Selvitämme mahdollisia yhteistyömuotoja maiden välillä ja tapoja soveltaa edistyneitä toimitusketjun ohjaustapoja kierrätystekstiileihin”, sanoo Research Fellow Riikka Kaipia Aalto-yliopistosta.

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto Industrial Internet Campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tuotannon ja sisälogistiikan fyysinen ja digitaalinen maailma kohtaavat monitieteisessä TwinFlow -projektissa

Aallon ja Tampereen yliopiston tutkijat yhdessä yritysten kanssa vauhdittavat valmistavan teollisuuden datavetoista liiketoimintaa kolmivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa projektissa.
Euroclear-tiimi räätälöidyssä yritysprojektissa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat tutkivat Suomen ESG-markkinoita ja sen liiketoimintamahdollisuuksia Euroclear Finlandille

He tekivät kattavan analyysin nykyisistä ESG-markkinoista sekä raportoinnin että tiedon tuottajan näkökulmasta.
Suvi Hirvonen-Ere
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Väitöstutkimus selvitti, miksi kestävän liiketoiminnan läpilyönti yritysmaailmassa on ollut hidasta, miten sitä voisi kiihdyttää – ja samalla tehdä tuottoisaa tulosta

Kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi saavuttaa sekä ympäristöllisesti kestävät että taloudelliset tulostavoitteensa, ilmenee tällä viikolla tarkastettavasta väitöskirjasta.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.