Nyheter

Nordiskt samarbete ska öka livslängden hos textilier

Genom att fördubbla livslängden för textilier går det att minska klimatpåverkan med 40-50 procent. Ändå hamnar de flesta textilier i hushållssoporna efter användning istället för att återanvändas eller återvinnas. Nu startar ett tvåårigt nordiskt samarbetsprojekt för att öka cirkuläriteten av textilier.
Kuva: Eeva Suorlahti
Bild: Eeva Suorlahti.

Konsumtionen av kläder och hemtextilier ökar i Norden. I Sverige konsumerar vi mellan 13 och 16 kilo textilier per person och år. Samtidigt hamnar större delen av använda textilierna i hushållssoporna. Bara en liten andel sorteras ut för återanvändning och återvinning, mellan 22 procent i Sverige och 46 procent i Danmark.  Stora volymer exporteras dessutom från Norden till andra länder för sortering, på grund av stora kostnader för hantering på hemmaplan.

Eftersom textil- och modeindustrin är en av världens mest resursintensiva och förorenande branscher är det viktigt att öka livslängden för textilier så att den totala miljöpåverkan kan minska.

Det pågår för tillfället många initiativ i Europa för att driva frågan framåt. Ett av de mer betydande är Europaparlamentets beslut att EU-länderna senast 2025 måste ha infört separat insamling av använda textilier. Det har väckt många frågor om hur framtida system för insamling, sortering, återanvändning och återvinning ska se ut och vem som ska ha ansvar för olika delar i kedjan.

Nyligen har ett nordiskt projekt kallat SATIN (Towards a sustainble circular system of textiles in the Nordic region) inletts. Här samarbetar forskare, textilindustri/återförsäljare, kommuner, hjälporganisationer, avfallsföretag, återvinningsföretag, fastighetsbolag och logistikaktörer för att utveckla och testa lösningar som hanterar en del av utmaningarna kopplat till insamling och sortering av använda textilier.  

Mer specifikt handlar det om att utveckla insamlingslösningar så att det blir enkelt för konsumenter att lämna ifrån sig sina använda textilier. Projektet ska också utvärdera var sorteringen ska äga rum och möjligheter att nyttja gemensamma sorteringsanläggningar så att en större del av de använda textilierna sorteras i Norden. Dessutom ska nya, möjliga avsättningsområden identifieras för att den ökade volymen insamlade och sorterade textiler också ska komma till användning.

"Upplägget för projektet ger möjligheter till nära samarbete mellan olika aktörer i varje land. Det skapar en gemensam förståelse för utmaningar, roller och vad som är framgångsfaktorer för att utveckla cirkulära lösningar för använda textilier", säger Linea Kjellsdotter Ivert, forskare på VTI och projektledare för SATIN.

"Tillsammans kan vi utveckla marknaden för omvandling av använda textilier till nya produkter och råmaterial av hög kvalitet."

Partners i SATIN:

Aalborg University, Aalto University, Avfall Norge, Avfall Sverige, Better World Fashion, Björk & Frihet, Chalmers Industriteknik, Convert, DHL, Fastighets AB Balder, Göteborg Kretslopp och Vatten, Göteborgsregionen, Integrate, Kruse Vaskeri, Kungälv kommun, Mölndals stad, NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet), Nudie Jeans, Röda korset, Trasborg, TRV Gruppen, UFF, VEASAR, VTI (Statens Väg och Transportforskningsinstitut).

Mer information:

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Two students standing next to a train studying a map.
Studier Publicerat:

Hoppa på Unite! tåget från Barcelona till Grenoble - ansök senast den 7 april

Följ med på resan mot hållbar mobilitet och interkulturalitet på Unite! tåget.
Photo from the K-floor of the Harald Herlin Learning Centre, students working at desks.
Campus, Forskning och konst, Studier Publicerat:

Renovering i Harald Herlin-lärcentrets K-våning

I Lärcentrets K-våning påbörjas den 5.2.2024 en renovering.
Ryhmä ihmisiä työskentelee hackathonissa
Samarbete Publicerat:

Hackatonet Solve the SDGs ordnas igen – nu i Finland och Indien

Hållbarhetshackathon Solve the SDGs, som ordnas av Aalto Ventures Program och Junction, ordnas i år 22–24.3 samtidigt i Finland och Indien.
Kuva Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen K.-kerroksen seinän pyöreistä istuinaukoista. Opiskelijoita istumassa ja kävelemässä.
Forskning och konst, Studier Publicerat:

Aalto Thesis Database kan nu användas även utanför lärcentret

Tillgången till elektroniska lärdomsprov förbättras för studerande och personalen vid Aalto-universitetet.