Uutiset

Unite!-kesäkoulu tarjosi käytännönläheistä kokemusta koneoppimisesta

Ihmiskeskeiseen koneoppimiseen keskittyvä Unite-yliopistoverkoston kesäkoulu elokuussa 2022 keräsi yli 60 opiskelijaa kahdeksi viikoksi Aalto-yliopistoon. Kesäkurssia opetti ryhmä professoreita Universitat Politècnica de Catalunyasta, Politecnico di Torinosta, Technische Universitat Darmstadtista ja Aalto-yliopistosta.
Summer school students at Aalto University.

Tekoäly ja koneoppiminen ovat tehokkaimpia työkaluja, joita organisaatiot käyttävät nykyään tehdäkseen tietoisia päätöksiä, houkutellakseen uusia asiakkaita ja löytääkseen uusia tulonlähteitä. Kurssi tarjosi innovatiivisen ja käytännönläheisen otoksen nykyisten koneoppimisjärjestelmien pääkomponenteista ja yhdistelmistä.

”Uniten kesäkoulu oli hieno kokemus opiskelijoille ja opettajille. Opiskelijat oppivat koneoppimisesta ihmiskeskeisestä näkökulmasta ystävällisessä ympäristössä. Opettajat tapasivat oppilaita luokkahuoneen ulkopuolella ja pystyivät paremmin täyttämään heidän odotuksensa. Kurssin järjestelyt olivat erinomaiset, sanat eivät riitä ilmaisemaan kiitollisuuttani näistä hienoista viikoista. Olen varma, että me kaikki haluamme jatkaa tätä aloitetta”, toteaa kurssin opettaja Cecilio Angulo, tekoälyn ja robotiikan professori Universitat Politècnica de Catalunyasta (UPC).

Didrik Munther from KTH took part in the Unite! Summer School.
Didrik Munther

Mitä mieltä opiskelijat olivat kesäkoulusta?

Didrik Munther KTH:sta valitsi tämän kesäkoulun, koska hän ei ollut koskaan aiemmin tehnyt vastaavaa ja ulkomaille lähteminen kuulosti jännittävältä. Asia, joka yllätti hänet, oli kurssin laatu. Hän piti erityisesti täydellisesti järjestetyistä laboratorioista, luennoista ja innostuneista opettajista. ”Minulla oli samanlainen kurssi KTH:ssa, mutta opittavaa oli vielä paljon, koska tämä kurssi on paljon ihmiskeskeisempi ja yksityiskohtaisempi. Italialaisen professorin Luca Vassion luento opetti minulle asioita, joita en KTH:ssa oppinut, esimerkiksi tietojen anonymisoinnista. Myös yksi asia, joka yllätti minut, oli ruokaloiden halvat opiskelijahinnat, Ruotsissa tällaista ei ole. Aalto on myös ollut mukavin yliopisto, jossa olen käynyt, ja pidän talojen modernista muotoilusta todella paljon”, Didrik kertoi.

Katso alla olevalta videolta mitä UPC:n opiskelija Pablo De Ramon ajatteli kesäkoulusta. Video on englanninkielinen. 

Karolina Drobotowicz
Karolina Drobotowicz

Aalto-yliopiston tohtoriopiskelija Karolina Drobotowicz halusi herättää koneoppimisen taitonsa henkiin ja oppia alan uutuuksista. ”Halusin kuulla koneoppimisen ihmislähtöisyydestä insinöörin näkökulmasta. Olen puhunut siitä suunnittelijoiden, yhteiskuntatieteilijöiden ja eettisten asiantuntijoiden kanssa – mutta harvoin kehittäjien kanssa”, kertoi Karolina, jonka oma tutkimus keskittyy luotettavaan tekoälyyn julkisella sektorilla. Karolina piti Aalto-yliopiston pääopettajan Alex Jungin mielenkiintoisista kysymyksistä ja käytännöistä, joita tämä otti esiin. Myös tutkijoiden luennot tekoälyn eettisistä ja juridisista näkökohdista olivat mieleen. ”Mielestäni on tarpeellista ottaa eettiset ja juridiset näkökohdat mukaan aina, kun opiskelijat oppivat uutta teknologiaa. Olen iloinen nähdessäni, kuinka teknologiakeskeinen ala on siirtymässä kohti ihmiskeskeisyyttä, mutta olisin halunnut, että olisimme keskustelleet vielä syvemmin teknologisista kompromisseista, esimerkiksi läpinäkyvyys vs. yksityisyys, selitettävyys vs. tarkkuus sekä hyödyt vs. riskit”, Karolina selitti.

Lyhyet monimuotoliikkuvuus -ohjelmat tarjoavat uusia ja joustavampia liikkuvuuden muotoja

Kurssi oli Erasmus+-rahoitteinen lyhyen monimuotoliikkuvuuden ohjelma (Blended Intensive Programme eli BIP), joka tarjottiin yhteistyössä Uniten ja Aalto-yliopiston kesäkoulun kanssa. BIP-kurssit tarjoavat uusia ja joustavampia liikkuvuuden muotoja, joissa fyysinen liikkuvuus yhdistetään virtuaaliseen oppimiseen. Kesäkurssilla oli yksi verkkoluento, ja luennot striimattiin ja nauhoitettiin opiskelijoille. Lisäksi opiskelijoiden odotetaan tekevän lopputyönsä kotiyliopistoissaan.

”Olin erittäin iloinen nähdessäni eri tekniikan alojen opiskelijoiden kiinnostuksen kurssiin - ei vain koneoppimiseen, vaan myös heidän innostukseensa soveltaa sitä omiin projekteihinsa. Pyrimme luomaan kurssin osallistujille todella ainutlaatuisen kokemuksen opiskelijoiden ja kansainvälisen opetustiimin monipuolisista näkökulmista”, kertoo ohjelmapäällikkö Marcela Acosta.

Opettajat

  • Alexander Jung, koneoppimisen apulaisprofessori, Aalto-yliopisto
  • Shamsiiat Abdurakhmanova, yliopisto-opettaja, Aalto-yliopisto
  • Cecilo Angulo, tekoälyn ja robotiikan professori, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
  • Kristian Kersting, koneoppimisen professori, Technische Universitat Darmstadt
  • Nitin Sawhney, CRAI-CIS (CRitical AI and Crisis Interrogatives) -tutkimusryhmän johtaja, Aalto-yliopisto
  • Yoonjoo Cho, kulttuurienvälisen viestinnän yliopistonlehtori, Aalto-yliopisto
  • Luca Vassio, SmartDatan apulaisprofessori, Politecnico di Torino

Yliopistoverkosto Unite!

Unite! on yksi Euroopan komission rahoittamista Eurooppalaiset yliopistot -verkostoista, jonka jäsen Aalto-yliopisto on yhdessä kahdeksan muun korkeatasoisen eurooppalaisen yliopiston kanssa. Unite! pyrkii merkittävästi vahvistamaan opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuvuutta sekä edistämään eurooppalaisen korkeakoulutuksen laatua, osallisuutta ja kilpailukykyä.

Tutustu Uniteen
Unite! logo
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Aalto Squad students on campus
Opinnot Julkaistu:

Hakijoiden määrä Aalto-yliopistoon kasvoi kevään toisessa yhteishaussa

Suomen- ja ruotsinkielisiin kandidaattikoulutuksiin oli 13 500 hakijaa
Nainen seisoo ulkona kädet levitettynä sivuille. Taustalla näkyy kaupunki, merta ja vuoria.
Opinnot Julkaistu:

Fia Hedman pääsi kehittämään taitojaan ja oppi valtavasti uutta korkeakouluharjoittelijana Kauppakorkeakoulun ulkoisten suhteiden yksikössä

Bella-Fia Hedman työskenteli syksyllä 2023 neljän kuukauden ajan viestinnän ja markkinoinnin harjoittelijana Kauppakorkeakoulun ulkoisten suhteiden yksikössä.