Uutiset

Tyytyväisyys ja helpotus olivat päällimmäisiä tunteita etäväitöksen jälkeen

Yhteisön läsnäolo välittyi Otso Hannulalle myös etäyhteydellä pidetyssä väitöstilaisuudessa.
Otso Hannula väittelemässä tohtoriksi etäyhteydellä.
Otso Hannula väittelemässä kotonaan etäyhteyden avulla. / Kuva: Merituuli Melkko

Koronapandemia on pakottanut etsimään monia uusia ratkaisuja ja toimintatapoja. Yksi iso muutos on tulevien tohtorien väitöstilaisuuksien pitäminen etäyhteyksien välityksellä. Aalto-yliopistolla on rajoitusten astuttua voimaan väitellyt etänä yhteensä 26 henkilöä ja tuoreimpien tietojen mukaan tulossa on vielä 34 etäväitöstä tämän kevään ja kesän aikana. Otso Hannula väitteli toukokuun alussa tuotantotalouden alalta. ”Aikamoinen vuoristoratahan se oli”, Hannula kertoo tunnelmista, kun perinteinen väitös täytyi unohtaa.

Monet ovat joutuneet miettimään väitöstilaisuuden ja sen jälkeisen perinteikkään karonkan uudestaan, ja pettymys on monilla suuri, vaikka 50 henkilön tilaisuudet ovatkin pian taas mahdollisia. ”Olen tehnyt väitöskirjaa yhteensä kuusi vuotta ja viimeiset vuodet ajatus väitöstilaisuudesta ja lavalle nousemisesta kannustivat”, Hannulla toteaa ja jatkaa: ”Onneksi professorit ja opponentit olivat erittäin hyvin tukena ja väitöksen muuttaminen pidettäväksi etänä tapahtui nopeasti.”

Otso Hannula etäväitöstilaisuudessaan tietokoneen ääressä.

Etäväitöksestä löytyy myös positiivisia puolia

Hannula kertoo, ettei itse juuri harkinnutkaan tilaisuuden siirtämistä. ”Perinteet ovat minulle tärkeitä ja tilaisuuden sosiaalisuuden kaventuminen harmitti. Oman väitökseni suunnittelu oli kuitenkin jo melko pitkällä, kun rajoitukset astuivat voimaan, enkä halunnut lykätä sitä”, Hannula toteaa.

Erittäin positiivinen yllätys on, että etäväitös mahdollistaa moninkertaisesti suuremman yleisön kuin normaali väitöstilaisuus. Kun väitös pidetään etänä, tutkijakollegat ja ystävät voivat helposti osallistua jopa mobiilisti, vaikka he eivät pääsisikään fyysisesti paikalle. Myös Aalto-yliopiston erityisasiantuntija (Tohtorikoulutuksen kehittäminen ja koordinointi, Oppimispalvelut) Minna Söderqvist on iloinen, että etäyhteys mahdollistaa laajemman tiedeyhteisön osallistumisen tilaisuuteen.

Hannulan väitöstä oli seuraamassa loppuun asti vajaa 100 henkilöä, joista todella moni onnitteli chatin välityksellä ja vajaa 20 avasi lopuksi vielä videoyhteyden onnitellakseen. ”Oli todella hienoa, kuinka moni pääsi seuraamaan etäyhteyden avulla tilaisuutta ja jäi juttelemaan virallisen osuuden päätyttyä”, Hannula iloitsee.

Valmistelut ovat hätkähdyttävän samanlaiset kuin normaalissa tilanteessa

Valmistautuminen tapahtui jopa hätkähdyttävän samalla tavalla kuin normaalissa tilanteessa ja itse väitös pyritään pitämään mahdollisimman perinteisenä. Ohjeena on pukeutua juhlavasti, opponenttien toiminta ei poikkea normaalista ja väittelijän vuorosanat ovat täysin samat. ”Kyllä siitä väitöstilaisuus tulee ja sen luonne ja substanssi välittyvät kyllä hyvin myös etänä, vaikka sosiaaliset aspektit jäävätkin vähemmälle, kun ei pysty esiintymään omien läheisten edessä ja sitten juhlimaan heidän kanssaan”, Hannula kertoo huhtikuun alussa seuraamansa etäväitöksen pohjalta.

Kenraaliharjoitus tilaisuudesta toi myös varmuutta siitä, että digitaaliset yhteydet toimivat ja kaikki etenee niin kuin pitääkin. ”Laitteiden tai yhteyksien puolesta minua ei jännittänyt. IT-tukihenkilö oli isona apuna kenraaliharjoituksessa ja hän seurasi myös väitöksen aikana, että kaikki oli kunnossa”, Hannula kertoo.

Hannula korostaa, että etäväittelyn valmistelussa on tärkeää sopia kaikista asioista, myös niistä, joiden luulee olevan kunnossa, etukäteen. Häneltä esimerkiksi jäi videotallenne väitöksestä saamatta, kun kukaan ei laittanut nauhoitusta päälle.

Vaikka tilaisuus ei ollut fyysinen, tunsin kuitenkin oman yhteisöni läsnäolon ja oli ihanaa jakaa tämä merkittävä hetki heidän kanssaan.

Otso Hannula

Väitöksen jälkeen helpotus oli suuri

Hannula oli helpottunut ja tyytyväinen väitöksensä jälkeen. Kaikki meni niin kuin pitikin. Väitöksen luonteen ollessa todella traditionaalinen, on paljon henkilöstä kiinni, kuinka hän kokee etäväitöksen. ”Itse olen kiintynyt tiettyihin perinteisiin väitöstilaisuudessa, mutta koen, että etäväitös tarjosi sen, mitä toivoin ja olen siihen oikein tyytyväinen”, Hannula toteaa ja jatkaa: ”Vaikka tilaisuus ei ollut fyysinen, tunsin kuitenkin oman yhteisöni läsnäolon ja oli ihanaa jakaa tämä merkittävä hetki heidän kanssaan.”

Söderqvist korostaa, että väitöksien pitämien poikkeusoloista huolimatta on tärkeää ja hyödyllistä niin väittelijälle, yliopistolle kuin tiedeyhteisöllekin, ja rohkaisee pitämään tilaisuuden etänä: ”En ole kuullut negatiivista palautetta etäväitöksistä, mutta kaikesta on sovittava huolella ja tarpeeksi hyvissä ajoin.”

Mitään moitittavaa toteutuksesta ei löydy, sillä se oli erittäin onnistunut niin digitaalisten ratkaisujen kuin koko formaatin puolesta. Hannula kuitenkin ehdottaa, että kustoksen olisi hyvä ottaa vahvempi rooli väitöksen fasilitoinnissa etäyhteyksillä. Näin vältettäisiin satunnaiset kiusalliset hiljaisuudet. Myös Söderqvist korostaa, että väittelijällä, kustoksella ja vastaväittäjällä on hyvä olla paperit etukäteen sovitusta tilaisuuden ohjelmasta. ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, joten on tärkeää, että etäväitöstä verrataan normaaliin tilanteeseen, sillä monet asiat ovat edelleen samoja”, Hannula toteaa.

Hannula toivoo, että myös tulevaisuudessa, poikkeustilanteen jälkeenkin olisi väitöstilaisuuksia mahdollista seurata etänä. Silloin moni, joka ei pääsisi paikalle fyysisesti, voisi osallistua etänä, mikä tietenkin olisi hienoa. Söderqvist kertoo, että tälle on tullut kannatusta, mutta päätöksiä ei olla vielä tehty. ”Toivotaan, että etäyhteys myös normaaleissa väitöksissä olisi mahdollista”, Söderqvist toteaa.

Otso Hannulan väitöskirjaan Knowledge Co-creation in Design Games - Conversation Analysis of an Interorganizational Design Game Session voi tutustua osoitteessa: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/43782

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.