Uutiset

Tekniikka hallussa, maailma avoinna

Neljän päivän LUMA-kurssilla ehtii sukeltaa nanoteknologiaan ja hoksata: tekniikka on työkalu, jolla voi tehdä omaa juttua.

”Lähdimme liikkeelle Arduinon perusteista rakentamalla liikennevalot. Tämän jälkeen oppilaiden on helppo siirtyä tekemään oman mielenkiinnon mukaisia projekteja”, Heta Närhi kertoo.

Suuressa laboratoriossa on lähes harras tunnelma, kun kaksitoista lukiolaista ahertaa keskittyneesti pienten laitteiden kimpussa.

”Ne ovat Arduinoja, eli pieniä mikrokontrollereita. Arduinon avulla pystyy toteuttamaan pienen elektronisen laitteen, jonka toiminnallisuus voidaan ohjelmoida helppokäyttöisellä koodieditorilla.”, selittää Heta Närhi, yksi Aalto-yliopiston LUMA-toiminnan koordinaattoreista.

LUMA-toiminnan tavoitteena on tukea ja innostaa luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista eri puolilla Suomea. Arduino-harjoitus on loppuhuipennus Aalto-yliopiston nelipäiväiselle nano- ja mikroteknologian LUMA-kurssille, jonka aikana lukiolaiset tutustuvat kurssia vetävän professori Ilkka Tittosen ja muun Micronovan henkilökunnan opastuksella muun muassa Micronovan puhdastiloihin, elektroni- ja atomivoimamikroskooppeihin, aurinkoenergiaan, typpijäätelön valmistukseen ja fotoniikkaan.

Micronovan puhdastiloissa on tiukka pukeutumiskoodi.

”Puhdastilassa oli siistiä käydä, ja mikroskoopit olivat tosi kiinnostavia”, hehkuttavat Helmi Iivarinen ja Eero Torpo.

”Olemme saaneet tehdä monenlaisia makeita juttuja, joista voi olla ihan oikeasti hyötyäkin.”

Käytännön harjoitukset ja mahdollisuus tutustua Aaltoon houkuttelivat Eero Torpon ja Helmi Iivarisen mukaan LUMA-kurssille. Arduino-päivänä he rakensivat Star Wars -teemaa soittavan liikkeentunnistimen.

Kädet saveen -mentaliteetti ja elämyksellisyys ovatkin tärkeä osa LUMA-toimintaa. Heta Närhi paljastaa pyrkivänsä kurssin aikana kahteen asiaan.

”Ensinnäkin haluan opiskelijoille syntyvän tunteen siitä, että vau, minä osaan ja pystyn tekemään tällaisia juttuja. Toiseksi haluaisin heidän hoksaavan, että tekniikkaa kannattaa opiskella, koska se ei ole vain mikään insinöörijuttu vaan työkalu, jonka avulla voi toteuttaa erilaisia asioita millä tahansa alalla. Teimme esimerkiksi 9-luokkalaisten tyttöjen kanssa puhelinsovelluksen, jonka avulla voi opetella kieliä. Ennen oli tärkeää osata itse käyttää sahaa ja ompelukonetta – nyt sama pätee tekniikkaan”, hän pohtii.

”Arduinoilla voidaan toteuttaa myös ihan ”vakaviakin” kehitysprojekteja, joten tämä on opiskelijoille valtavan motivoivaa. Koska Arduino-kortti on edullinen, tätä osaamista voitaisiin viedä vielä enemmän myös kouluihin ja vaikka kirjastoihin”, Ilkka Tittonen visioi.

Lisätietoja Aalto-yliopiston LUMA-toiminnasta

Arduinoon voi kytkeä USB:n avulla erilaisia moottoreita, valoja ja antureita. Jussi Roos toteutti päivän aikana etäisyyksiä mittaavan anturin.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Photo by Mikael Nyberg, University of Turku
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tältä älytekstiilit voivat näyttää – itsepuhdistuvaa puuvillaa tai painatus, joka muuttaa väriä

YLE Svenskan artikkeli 'Beyond e-Textiles'-projektista ja 'Interlaced'-näyttelystä Turun yliopistossa
Ihmiset istuvat pöydän ääressä, jolla on papereita, kyniä ja värikkäitä kuusikulmiokortteja.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lasten oppimistulosten eroihin etsitään parannusta uudella hankkeella Espoossa – tavoitteena ennaltaehkäistä sosiaalista eriytymistä

Lasten oppimistaitojen tukemisella on suuri vaikutus muun muassa jatko-opiskeluun ja työllistymiseen.
Jäänpoistoa lentokoneen ulkopinnalta.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat paransivat Helsinki-Vantaan lentoaseman jäänpoistotoimintaa

Aallon opiskelijat ovat yhteistyössä Finavian kanssa kehittäneet innovatiivisia ratkaisuja tehokkuuden ja turvallisuuden parantamiseksi jäänpoistotoiminnassa.
Mukana UKK-karkeloissa pyörivät myös valtapeleissä syrjään sysätyt UKK:n kilpailijat sekä tarinan viehko kertoja, Lottotyttö. Kuva: Kapsäkki.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Voiko esittävän taiteen vaikuttavuutta mitata? Tutkijat taltioivat Kapsäkin UKK-musiikkinäytelmän aplodeja ja hiilidioksidipitoisuuksia

Musiikkiteatteri Kapsäkin UKK on poliittista historiaa käsittelevä, hersyvä kabaree Kekkosen ajan Suomesta ja sen itsevaltiaasta. Sen vaikuttavuutta mitataan nyt tieteen keinoin – yhteistyössä ovat mukana Aalto-yliopiston Magics-infrastruktuuri, Greta Tuotanto ja Kapsäkki. Tutkimus toteutetaan mittaamalla katsojakokemusta ja myös esiintyjien kokemuksia erilaisin, innovatiivisin tavoin.