Uutiset

Ruokahävikkiä pienemmäksi

CGI ja Aalto-yliopisto käynnistävät projektin suurkeittiöiden ruokahävikin pienentämiseksi.

IT-palveluyritys CGI ja Aalto-yliopisto toteuttavat projektin yhteistyössä Leijona Cateringin kanssa.

Joka vuosi noin 80 miljoonaa kiloa ravintoloiden ja muiden ammattikeittiöiden tuottamasta ruoasta päätyy Suomessa hävikiksi. Ruokahävikkiä tulee noin 15 kiloa suomalaista kohden vuodessa.

Ruokahävikkiä syntyy eniten julkisissa ruokapalveluissa, kuten päiväkodeissa, vanhainkodeissa, kouluissa ja sairaaloissa sekä henkilöstö- ja opiskelijaravintoloissa. Näiden tuottamasta ruoasta hävikkiä voi olla jopa neljännes, eli kymmeniä miljoonia kiloja joka vuosi.

– Ammattikeittiöt ovat jo pitkään hyödyntäneet tietojärjestelmiä ateriatuotannon ohjaamisessa. Nyt tavoitteemme on tunnistaa suurimmat hävikinaiheuttajat tuotantoketjusta ja löytää uusia, digitalisaation tarjoamia keinoja hävikkimäärien pienentämiseen esimerkiksi ennustavaa analytiikkaa hyödyntäen, tiivistää ammattikeittiöiden toiminnanohjausratkaisun kehittämisestä vastaava johtaja Tero Pollari CGI:ltä.

Suuri osa ammattikeittiöiden ruoasta tuotetaan CGI:n Suomessa kehittämän Aromi-järjestelmän avulla. Sillä optimoidaan ruokatuotantoa muun muassa määrien, kustannusten ja ravintoarvojen osalta.

– Analysoimme projektissa koko tuotantoketjun ja tarkastelemme sitä sekä prosessin että teknologian näkökulmasta. CGI tuo hankkeeseen laajan käytännön kokemuksensa digitaalisista ratkaisuista ja toimintamallien uudistamisesta, me tutkimustyöstä ja akateemisen tiedon hyödyntämisestä. Lisäksi hienoa on se, että yhteistyö tarjoaa opiskelijoillemme mahdollisuuden päästä soveltamaan osaamistaan käytännön ongelmaan, jolla on suuri yhteiskunnallinen vaikuttavuus, iloitsee projektin etenemisestä Aalto-yliopistossa vastaava Tommi Vihervaara.

Tutkimusympäristönä toimii Leijona Catering, joka on erikoistunut varusmiesten ruokailuun sekä henkilöstö- ja opiskelijaruokailuun.

– Leijona Catering Oy toimii yli 50 toimipisteessä ympäri Suomea ja valmistaa joka päivä yli 70 000 ateriaa. Leijona hyödyntää toiminnassaan CGI:n Aromi-järjestelmää. Vuositasolla puhutaan noin 25 miljoonasta ateriasta, joten mahdollisuus ruokahävikin vähentämiseen on meille erittäin tärkeä sekä talouden että yhteiskuntavastuun näkökulmasta. Leijona on jo vuosia kiinnittänyt erityistä huomiota toimintansa ympäristövaikutuksiin mm. elintarvikkeiden tuotannossa syntyvien kasvihuonekaasupäästöjen, vesistöjen kuormituksen, syntyvän jätteen ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta, kertoo Leijona Cateringin kehitysjohtaja Petra Savolainen.

Projekti käynnistyy heti ja kestää noin puoli vuotta.

Lisätietoja:
Tommi Vihervaara
Asiantuntija, yritysprojektit
[email protected]
p. 050 3837388

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto Squad students on campus
Opinnot Julkaistu:

Hakijoiden määrä Aalto-yliopistoon kasvoi kevään toisessa yhteishaussa

Suomen- ja ruotsinkielisiin kandidaattikoulutuksiin oli 13 500 hakijaa
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Nuoret arkkitehdit istuvat ulkoportaikossa ja hymyilevät
Yhteistyö Julkaistu:

Ella Kaira ja Matti Jänkälä kuratoivat Suomen paviljongin vuoden 2025 näyttelyn Venetsiassa

Arkkitehtikaksikon näyttelykonseptin tematiikka on modernin arkkitehtuurin säilyttäminen.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.