Uutiset

Ruokahävikkiä pienemmäksi

CGI ja Aalto-yliopisto käynnistävät projektin suurkeittiöiden ruokahävikin pienentämiseksi.

IT-palveluyritys CGI ja Aalto-yliopisto toteuttavat projektin yhteistyössä Leijona Cateringin kanssa.

Joka vuosi noin 80 miljoonaa kiloa ravintoloiden ja muiden ammattikeittiöiden tuottamasta ruoasta päätyy Suomessa hävikiksi. Ruokahävikkiä tulee noin 15 kiloa suomalaista kohden vuodessa.

Ruokahävikkiä syntyy eniten julkisissa ruokapalveluissa, kuten päiväkodeissa, vanhainkodeissa, kouluissa ja sairaaloissa sekä henkilöstö- ja opiskelijaravintoloissa. Näiden tuottamasta ruoasta hävikkiä voi olla jopa neljännes, eli kymmeniä miljoonia kiloja joka vuosi.

– Ammattikeittiöt ovat jo pitkään hyödyntäneet tietojärjestelmiä ateriatuotannon ohjaamisessa. Nyt tavoitteemme on tunnistaa suurimmat hävikinaiheuttajat tuotantoketjusta ja löytää uusia, digitalisaation tarjoamia keinoja hävikkimäärien pienentämiseen esimerkiksi ennustavaa analytiikkaa hyödyntäen, tiivistää ammattikeittiöiden toiminnanohjausratkaisun kehittämisestä vastaava johtaja Tero Pollari CGI:ltä.

Suuri osa ammattikeittiöiden ruoasta tuotetaan CGI:n Suomessa kehittämän Aromi-järjestelmän avulla. Sillä optimoidaan ruokatuotantoa muun muassa määrien, kustannusten ja ravintoarvojen osalta.

– Analysoimme projektissa koko tuotantoketjun ja tarkastelemme sitä sekä prosessin että teknologian näkökulmasta. CGI tuo hankkeeseen laajan käytännön kokemuksensa digitaalisista ratkaisuista ja toimintamallien uudistamisesta, me tutkimustyöstä ja akateemisen tiedon hyödyntämisestä. Lisäksi hienoa on se, että yhteistyö tarjoaa opiskelijoillemme mahdollisuuden päästä soveltamaan osaamistaan käytännön ongelmaan, jolla on suuri yhteiskunnallinen vaikuttavuus, iloitsee projektin etenemisestä Aalto-yliopistossa vastaava Tommi Vihervaara.

Tutkimusympäristönä toimii Leijona Catering, joka on erikoistunut varusmiesten ruokailuun sekä henkilöstö- ja opiskelijaruokailuun.

– Leijona Catering Oy toimii yli 50 toimipisteessä ympäri Suomea ja valmistaa joka päivä yli 70 000 ateriaa. Leijona hyödyntää toiminnassaan CGI:n Aromi-järjestelmää. Vuositasolla puhutaan noin 25 miljoonasta ateriasta, joten mahdollisuus ruokahävikin vähentämiseen on meille erittäin tärkeä sekä talouden että yhteiskuntavastuun näkökulmasta. Leijona on jo vuosia kiinnittänyt erityistä huomiota toimintansa ympäristövaikutuksiin mm. elintarvikkeiden tuotannossa syntyvien kasvihuonekaasupäästöjen, vesistöjen kuormituksen, syntyvän jätteen ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta, kertoo Leijona Cateringin kehitysjohtaja Petra Savolainen.

Projekti käynnistyy heti ja kestää noin puoli vuotta.

Lisätietoja:
Tommi Vihervaara
Asiantuntija, yritysprojektit
[email protected]
p. 050 3837388

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

award
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Paavo Penttilälle myönnetty vuoden 2022 Hayashi Jisuke -palkinto

The Cellulose Society of Japan on myöntänyt Paavo Penttilälle Hayashi Jisuke -palkinnon merkittävistä kansainvälisistä saavutuksista selluloosatutkimuksen alalla. Palkinto luovutettiin virallisesti erityisessä seremoniassa, joka järjestettiin kansainvälisen selluloosakonferenssin yhteydessä Hiroshimassa Japanissa viime viikolla.
An EU flag with the text European Universities Community, the voice of European students.
Opinnot Julkaistu:

Haku avoinna vuoden 2024 European Student Assemblyyn

Joka vuosi eurooppalaisten yliopistoallianssien opiskelijat kokoontuvat keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä ja laatimaan poliittisia suosituksia Euroopan tulevaisuudesta. Hae 5. marraskuuta mennessä.
Shcool of Business alumna Riikka Davidkin
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Riikka Davidkin: Vaikuttavuus on työni keskiössä – emme tee mitään, jos sillä ei ole mahdollista ensisijaisesti saada aikaan positiivista vaikutusta yhteiskunnassa

Alumnimme Riikka Davidkin haaveili jo lapsena kansainvälisestä urasta. Nyt New Yorkissa Social Financella impact-rahastoihin sijoittavan tiimin vetäjänä hän kokee suurta merkityksellisyyttä työssään, sillä kokee, että juuri rahoitussektori on parhaiten asemoitunut vaikuttamaan aikamme isojen ongelmien ratkaisemiseen.
Students sitting at Aalto University School of Business
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu: