Uutiset

Podcasteista monipuolisuutta opetukseen

Parhaimmillaan podcastit innostavat ja motivoivat opiskelijoita eri aiheista.
Tomi Kauppinen and Miikka J. Lehtonen at Otaniemi campus.
Tomi Kauppinen ja Miikka J. Lehtonen suunnittelevat jo kolmatta tuotantokautta Cloud Reachers -podcastiin.

Podcasteista on tullut nopeasti suosittuja alustoja oppimiselle sekä tiedon ja ajatusten jakamiselle. Myös Aalto-yliopistolla tähän on tartuttu uteliaasti ja nyt podcasteja hyödynnetään jopa opetuksessa.

”Podcastien tekemisestä ja kuuntelemisesta voi oppia yllättävän paljon, saada inspiraatiota ja motivoitua”, Tomi Kauppinen (Aalto Online Learning projektipäällikkö ja mediatekniikan dosentti) ja Miikka J. Lehtonen (vieraileva apulaisprofessori Aalto ARTS ja BIZ vuosina 2016-2019) korostavat. He tekevät yhdessä Cloud Reachers -podcastia ja kertovat nyt ajatuksiaan podcastien käyttämisestä opetuksessa.

Podcastit voivat olla merkittäviä inspiraation lähteitä

Kauppinen on ottanut podcastit käyttöön opetusmateriaalina omilla kursseillaan ja on saanut siitä vain hyvää palautetta. ” Eräs opiskelijani kertoi tehneensä informaation visualisointeja koko yön kurssille nauhoittamieni podcastien inspiroimana”, Kauppinen iloitsee ja jatkaa ”Tällaisen kuuleminen on yksi suurimpia opettajan iloja!” Inspiraation ja motivaation etsimistä ja löytämistä korostetaan melko harvoin opetuksessa, mutta Kauppisen ja Lehtosen mukaan se on ensisijaisen tärkeää.

Podcastien avulla on mahdollista inspiroida ja innostaa opiskelijoita aiheesta jo ennen kurssia tai luentoja ja antaa pohdittavaa materiaaleista. ”Kun opiskelijat ovat motivoituneita ja innostuneita aiheesta, opiskelu ja oppiminen tapahtuvat kuin tanssi”, Kauppinen korostaa.

Podcastit antavat uusia mahdollisuuksia, niitä voi kuunnella vaikkapa kävellessään meren rannalla tai puistossa.

Tomi Kauppinen

Monipuoliset opetusmetodit auttavat oppimistavoitteiden saavuttamisessa

Opetuksen voidaan sanoa olevan murroksessa. Uusia tapoja opettaa ja oppia etsitään ja digitaalisia työkaluja pyritään hyödyntämään yhä kattavammin. Kauppinen ja Lehtonen uskovat, että podcastit ovat tulevaisuudessa mukana opetuksessa yhä enemmän. ”Kaikki oppivat eri tavalla ja joitakin pelkkä lukeminen ei innosta eikä näin auta saavuttamaan oppimistavoitteita. Podcastien lisääminen kurssimateriaaleihin voi auttaa suuresti opiskelijoita, jotka oppivat kuuntelemalla. Podcastit antavat uusia mahdollisuuksia, niitä voi kuunnella vaikkapa kävellessään meren rannalla tai puistossa”, Kauppinen toteaa.

Monipuolisuus on molempien mielestä tärkeää opetuksessa. ”Pandemia-ajan kokeiluna olen lukenut kurssieni artikkelien tiivistelmiä ja kertonut, miksi kyseisen tekstin asiat ovat tärkeitä oppia. Olisi myös hienoa kokeilla lukea omia artikkeleitani. Se voisi auttaa monia opiskelijoita ja samalla inspiroida muita perehtymään aiheeseen enemmän”, Lehtonen kertoo.

Tietenkään podcastien kuunteleminen tai niiden tekeminen ei sovi jokaiselle opiskelijalle tai opettajalle. Me kaikki olemme erilaisia ja joillekin perinteiset opiskelu- ja opetusmetodit soveltuvat paremmin. ”Uutta on aina mielenkiintoista kokeilla, eikä erilaiset tiedot ja taidot kartu, jos uusille asioille ei anna mahdollisuutta”, Kauppinen kuitenkin korostaa ja mainitsee, kuinka helppoa podcastien nauhoittaminen ja julkaiseminen nykyään on.

Aalto-yliopistolta löytyy hiljattain auennut A Pod -podcaststudio, jota opiskelijat, opettajat ja tutkijat voivat käyttää vapaasti.

Ajatuksia herättävää kuuntelemista — sukella podcastien maailmaan

Podcastimme tarjoavat monipuolista sisältöä vaikkapa oppimisesta, tieteestä, bisneksestä, työelämästä ja filosofiasta. Kuulokkeet korville ja kuuntelemaan!

Lue lisää
Aalto-yliopiston valkoinen 3D-logo, iso A huutomerkillä, kampuksen nurmikolla / kuvaaja Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Cloud Reachers podcast

Kuuntele Cloud Reachers -podcastia Soundcloudissa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.