Uutiset

Opintoihin voi yhdistää myös vanhempainvapaan

Kemian tekniikan opiskelija Hanna Seppäläisen kandivuosiin mahtui sopivan haastavia kursseja, tutkimusavustajan töitä, tapahtumia ja cancan-tanssia. Maisteriopinnot alkavat vauva-arjen keskellä.
Hanna Seppäläinen and her daughter in front of chemical engineering building. Image: Hanna Seppäläinen
Hanna Seppäläinen haki tyttärensä kanssa todistuksen kandidaatintutkinnosta keväällä 2021. Kuva: Oona Mollberg

Mitä opiskelet?

Valmistuin juuri kolmen vuoden opiskelun jälkeen Kemian tekniikan kandidaattiohjelmasta, jossa pääaineenani oli kemian tekniikka ja prosessit. Aloitan pian opinnot kemian tekniikan maisteriohjelmassa biomassan jalostuksen (Biomass Refining) pääaineessa.

Valitsin pääaineen, koska Suomen metsäteollisuus kiinnostaa minua työpaikkana. Ympäristöystävällisempien tuotteiden suunnittelu sekä biomassan tehokas hyödyntäminen tuntuvat merkityksellisiltä kehityskohteilta. Pääainevalintaani vaikutti myös se, että olin opintojen alusta asti tutkimusapulaisena Puumateriaalitieteen- ja tekniikan tutkimusryhmässä Biotuotteiden ja biotekniikan laitoksella.

Miten päädyit opiskelemaan kemian tekniikkaa?

Lähdin opiskelemaan 30-vuotiaana. Aiempi ammattini laboranttina oli oikein mieluisa, mutta takaraivossa kyti ajatus korkeakoulussa opiskelusta. Olin ollut useamman vuoden töissä Stora Enson tehtaalla, jossa valmistettiin aaltopahvia. Koin työni mielenkiintoiseksi ja tärkeäksi, etenkin ekologisemman tulevaisuuden sekä tuotteen hyvän kysynnän vuoksi.

Kävin töiden ohella muutamia lukionkursseja, etenkin kemian ja matematiikan kursseja, jotta sain hyviä arvosanoja ylioppilastodistukseeni. Samalla preppasin tuleviin valintakokeisiin.

Toki minua mietitytti hypätä tuntemattomaan, kun olin tottunut palkkatuloihin ja sen mukaiseen elämään, mutta haave voitti. Tuntui, että sain uuden mahdollisuuden ottaa kaiken ilon irti opiskelijaelämästä ja niin myös tein! Ja löytyipä puolisokin rinnalle sattumalta jo ensimmäisenä opiskelijavuotena.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

Monikin asia, mutta ensimmäisenä tulee mieleeni haasteellisuus. Pidän kurssien yleisestä vaikeustasosta, joka laittaa oikeasti tekemään töitä mutta ei ole silti mahdoton. Yksi parhaista asioista on opiskelukaverit. Opiskelu yhdessä auttaa jaksamaan, ja kavereiden kanssa vaikeatkin tehtävät ratkeavat.

Ylipäätään opiskelu Aallossa antaa mukavaa rytmiä elämään ja luo innostavan näkökulman tulevaisuuden työmahdollisuuksia kohtaan. Opinnot mahdollistavat pääsyn oman alan tutkimuksen ja kehityksen paraatipaikalle. Professorit muun henkilökunnan ohella ovat olleet erinomainen tuki- ja kontaktiverkosto.

Aalto-yliopisto on opiskelupaikkana hyvin eläväinen – toki korona-aika on ollut poikkeus monien asioiden kohdalla. Aalto tukee opiskelua monin tavoin: olen muun muassa varannut kavereiden kanssa huoneita itseopiskelua ja ryhmätöitä varten Aalto Space -sovelluksen kautta, asentanut koneelleni työasemaympäristön, jonka kautta saan käyttööni useita tarvitsemiani ohjelmia ja tulostanut oppimateriaaleja ilmaiseksi.

Millaista opiskelijaelämä Aalto-yliopistossa on?

Aallossa on mukaansatempaava opiskelijaelämän syke. On nautinnollista käydä ostamassa iso kuppi kahvia ja kiikuttaa se vähän kiireessä pian alkavalle luennolle opiskelijoiden virran mukana. Kansainvälisyys Aallossa on huikeaa niin opiskelijoiden kuin henkilökunnan osalta. Suomessa ei varmaankaan ole montaa yhtä kansainvälistä yliopistoa.

Olen osallistunut aktiivisesti opiskelijarientoihin ja tapahtumiin. Olen esimerkiksi toiminut korkeakouluyhdistys Prosessiteekkarit ry:ssä tapahtumajärjestelyissä auttavana apu-IE:nä sekä valokuvaajana, kuulunut CanCan-tanssiryhmään ja ollut kaksi kertaa vapaaehtoisena työntekijänä Yhteisöjaosto Aavan järjestämissä Aalto Afterparty-tapahtumissa. Osallistuin myös kansainvälisen tekniikan opiskelijoiden yhdistyksen BEST Helsingin toimintaan pari kertaa kierrättäen kansainvälisiä opiskelijavieraita saunarasteilla ympäri Otaniemeä.

Millaisia työkaluja sait opinnoistasi työelämään?

Yhteistyötaidot ovat opintojen aikana kehittyneet ryhmätöiden kautta. Ratkaisujen etsiminen yhdessä ja neuvojen kysyminen hankalassa tilanteessa ovat olleet niin opinnoissa kuin työelämässä tarpeen. Opinnoissa on ollut tarpeen oppia asettamaan tehtäviä tärkeysjärjestykseen sekä aikatauluttamaan omaa tekemistä. Näistä on myös apua työelämässä.

Opintojen aikana olen kuullut mielenkiintoisia uratarinoita, jotka ovat auttaneet suunnittelemaan omia työelämän valintoja etukäteen. Olen myös osallistunut useampaan ekskursioon, joilla on voinut tutustua erilaisiin tehtaisiin ja kartoittaa mahdollisia tulevaisuuden työpaikkoja.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Kolmannen kandivuoden olen ollut äitiys- ja vanhempainvapaalla, joten koitan suunnitella maisteriopintoja ja mahdollisia osa-aikatöitä pienen tytön ehdoilla. Pyrin saamaan diplomi-insinöörin opinnot tavoiteaikataulussa eli kahdessa vuodessa. Haluaisin myös tehdä opintojen ohella jälleen osa-aikatöitä tutkimusryhmässä, jos siihen tulee sopiva tilaisuus.

Valmistumisen jälkeen olisi hienoa päästä suoraan työelämään. Asumme perheen kanssa tällä hetkellä Kouvolassa, ja täältä suunnaltakin löytyy erinomaisia työpaikkoja. Sekään ei ole poissuljettu mahdollisuus, että jatkaisin opintoja maisterivaiheen jälkeen.

Lue lisää

Students studying in groups in the laboratory

Kemian tekniikka, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Haluaisitko päästä konkreettisesti luomaan jotakin uutta ja hyödyllistä: biohajoavia muoveja, vettähylkiviä pintoja tai yhä parempia lääkeaineita? Kemian tekniikka on jännittävä ala, jossa kemiasta tuttuja ilmiöitä sovelletaan monialaisesti tieteessä ja teollisuudessa. Haasteet, joihin kemistien ratkaisukykyä tarvitaan, liittyvät luonnonvarojen kestävään käyttöön, kiertotalouteen ja puhtaan veden, ilman ja ravinnon riittävyyteen. Kemian tekniikan diplomi-insinöörit ovat kestävän kehityksen ja vastuullisen kuluttamisen edistäjiä, joiden osaaminen on sekä Suomessa että maailmalla erittäin ajankohtaista ja arvostettua.

Koulutustarjonta
CHEM_Esite_suomi

Muuta maailmaa - Opiskele kemian tekniikkaa (ulkoinen linkki)

Tule opiskelemaan alaa, jolla on erinomaiset työllisyysmahdollisuudet

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Apurahanjakotilaisuus
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Fabian ja Jaakko Ahvenaisen rahasto palkitsi sillan- ja talonrakennusalan osaajia

Vuodelle 2024 myönnettiin yhteensä yhdeksän apurahaa.
Olli Ikkana in Otaniemi, photo by Lasse Lecklin.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Bioinspiroituja värejä ja olosuhteisiin sopeutuvia materiaaleja – Professori Olli Ikkalan kolmas EU-hanke pohjaa eläviin systeemeihin

Teknillisen fysiikan professori Olli Ikkala on saanut kolmannen kerran Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta.