Uutiset

New Standards -kirja on julkaistu

‘New Standards’ — Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan kuratoima Suomen paviljongin näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa — on nyt saanut myös kirjan muodon.
NewStandards book cover

Rakentamisen standardisointia pidetään usein tylsänä ja monotonisena. Silti teollisen massatuotannon unelma elää arkkitehtien keskuudessa.

New Standards -kirja tutkii sarjavalmisteisia rakennuksia sekä niiden mahdollisuuksia ja teknisiä vaatimuksia. Käytännön esimerkkinä toimii sodanjälkeisessä Suomessa toimineen Puutalo Oy:n tarina. Yritys perustettiin vuonna 1940 vastaamaan toisen maailmansodan aiheuttamaan pakolaiskriisiin, kun 420 000 Karjalan evakkoa tarvitsi uuden kodin. Vajaassa vuosikymmenessä Puutalosta tuli yksi maailman merkittävimmistä puutalojen sarjavalmistajista.  

New Standards book

Vuosien 1940 ja 1955 välillä tuhansia rakennuksia vietiin Suomesta eri puolelle maailmaa. Tämä asumisen perintö on jäänyt pitkälti unohduksiin, vaikka nämä puutalot yhdessä muodostavat mahdollisesti Suomen suurimman arkkitehtonisen vientituotteen. Tyyppitalot ovat mielenkiintoisella tavalla arkkitehtuurin ja teollisen muotoilun risteyskohdassa. Niiden varsin rajallisista teknisistä osista on mahdollista tehdä erilaisia räätälöityjä ratkaisuja eri kulttuuri- ja ilmasto-oloihin.   

Kirja linkittää arkkitehtonisen näkökulman ajan poliittiseen viitekehykseen. Kirjan esseet käsittelevät mm. talovientiä Stalinin ajan Neuvostoliittoon sekä kylmän sodan aikaiseen Berliiniin, kotimaan mainontaa unohtamatta. Kirjan valokuvista vastaa Juuso Westerlund, joka on seurannut tyyppitaloasujien elämää Helsingissä, Tanskan Århusissa ja Kolumbian Barranquillassa.  

Berger, Tidwell & Vesikansa: New Standards, Timber Houses Ltd. 1940–1955
Garret Publications

Kirjaa myyvät Artek (Helsinki ja Tokio), GlassHouse Helsinki, Skanno showroom, Alvar Aalto säätiö, Finnish Design Store Arkkitehtuurimuseo sekä garret.fi

Lisätietoja: https://newstandards.info/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Professori Ville Alopaeus.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu professoreihimme: Ville Alopaeus

Ville Alopaeus on toiminut kemian tekniikan professorina Aalto-yliopistossa vuodesta 2008. Erotusoperaatioita ja prosessien mallitusta tutkiva Alopaeus pyrkii edistämään siirtymää kohti uusiutuvaa energia- ja materiaaliympäristöä.
Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
image of Aaltodoc main page
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aaltodoc-julkaisuarkisto päivitetty uuteen versioon

Aaltodoc on päivitetty uuteen versioon