Uutiset

New Standards -kirja on julkaistu

‘New Standards’ — Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan kuratoima Suomen paviljongin näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa — on nyt saanut myös kirjan muodon.
NewStandards book cover

Rakentamisen standardisointia pidetään usein tylsänä ja monotonisena. Silti teollisen massatuotannon unelma elää arkkitehtien keskuudessa.

New Standards -kirja tutkii sarjavalmisteisia rakennuksia sekä niiden mahdollisuuksia ja teknisiä vaatimuksia. Käytännön esimerkkinä toimii sodanjälkeisessä Suomessa toimineen Puutalo Oy:n tarina. Yritys perustettiin vuonna 1940 vastaamaan toisen maailmansodan aiheuttamaan pakolaiskriisiin, kun 420 000 Karjalan evakkoa tarvitsi uuden kodin. Vajaassa vuosikymmenessä Puutalosta tuli yksi maailman merkittävimmistä puutalojen sarjavalmistajista.  

New Standards book

Vuosien 1940 ja 1955 välillä tuhansia rakennuksia vietiin Suomesta eri puolelle maailmaa. Tämä asumisen perintö on jäänyt pitkälti unohduksiin, vaikka nämä puutalot yhdessä muodostavat mahdollisesti Suomen suurimman arkkitehtonisen vientituotteen. Tyyppitalot ovat mielenkiintoisella tavalla arkkitehtuurin ja teollisen muotoilun risteyskohdassa. Niiden varsin rajallisista teknisistä osista on mahdollista tehdä erilaisia räätälöityjä ratkaisuja eri kulttuuri- ja ilmasto-oloihin.   

Kirja linkittää arkkitehtonisen näkökulman ajan poliittiseen viitekehykseen. Kirjan esseet käsittelevät mm. talovientiä Stalinin ajan Neuvostoliittoon sekä kylmän sodan aikaiseen Berliiniin, kotimaan mainontaa unohtamatta. Kirjan valokuvista vastaa Juuso Westerlund, joka on seurannut tyyppitaloasujien elämää Helsingissä, Tanskan Århusissa ja Kolumbian Barranquillassa.  

Berger, Tidwell & Vesikansa: New Standards, Timber Houses Ltd. 1940–1955
Garret Publications

Kirjaa myyvät Artek (Helsinki ja Tokio), GlassHouse Helsinki, Skanno showroom, Alvar Aalto säätiö, Finnish Design Store Arkkitehtuurimuseo sekä garret.fi

Lisätietoja: https://newstandards.info/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.
Kaupunkitutkija Johanna Lilius
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Avoimen opettajan haastattelu: kaupunkitutkija Johanna Lilius

Tekniikan tohtori Johanna Lilius työskentelee kaupunkitutkijana Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella ja opettaa myös avoimessa yliopistossa.