Uutiset

Näytös22: Hanna-Lotta Hanhelalle jättipotti

Muodin maisteriopiskelija Hanna-Lotta Hanhela oli Aalto-yliopiston opiskelijoiden muotinäytöksen kaikkien aikojen palkituin: hän sai neljästä jaetusta palkinnosta kolme.
Nainen väljässä punaisessa housupuvussa seisoo seinän edessä ja katsoo suoraan kameraan
Hanna-Lotta Hanhelan mallistoa. Kuva: Sofia Okkonen

Glasshouse Helsingissä Aleksanterinkadulla kuhisi viime torstai-iltana, kun tilassa järjestettiin Aalto-yliopiston muotiopiskelijoiden vuosittainen muotinäytös. Tapahtumassa julkistettiin nuorten muotisuunnittelijoiden tuoreet mallistot ja palkittiin menestyksekkäitä opiskelijatöitä. Näytöksessä nähtiin kaikkiaan 22 kandidaatti- ja maisteriopiskelijoiden opinnäytemallistoa.

Näytös22 on yksi merkittävimmistä muotitapahtumista Suomessa ja se toteutettiin toista kertaa peräkkäin virtuaalitapahtumana. Avaraa tapahtumatilaa jakaville kankaille heijastetut videot kertoivat nuorten suunnittelijoiden työskentelystä ja inspiraation lähteistä. Väenpaljoudessa nähtiin pian julkistettavia mallistoja sekä mallien että muodin ammattilaisten yllä. Ilmassa oli jännityksen lisäksi jälleennäkemisen iloa.

Itse Näytös22 nähtiin suurella screenillä osoitteessa aalto.fashion – ja tunnelma oli kuin aidossa muotinäytöksessä catwalkeineen.

Palkitut mallistot

Näytös22-pääpalkinnon sai maisteriopiskelija Hanna-Lotta Hanhela.

"Palkittu mallisto osoittaa suurta taitoa ja halua haastaa itsensä suunnittelijana. Siluetti on vahva, mutta vaivaton, ja värien käyttö on sekä selkeää että tasapainoista. Tuomaristo oli todella vaikuttunut viimeistelyn tasosta ja kokonaisuuden huomioimisesta", tuomaristo perusteli palkintoa.

Tuomaristoon kuuluivat Senior Designer Caroline Pretterebner Raf Simonsilta, Senior Knitwear Designer Siiri Raasakka Burberryltä ja Menswear Designer Siru Juntunen Givenchyltä – kaksi jälkimmäistä myös Aalto-yliopiston muodin pääaineesta valmistuneita.

Myös Suomen Tekstiili & Muoti myönsi Finnish Textile & Fashion -palkinnon Hanna-Lotta Hanhelalle. Palkintoperusteluissa tuomaristo kehui malliston ajattomuutta, laatua, erinomaista kädenjälkeä ja viimeistelyä, kaupallistamispotentiaalia sekä monikäyttöisyyttä. Hanhelan tarinnankerrontaa ja henkilökohtaisen kokemuksen kehittämistä seuraavalle tasolle kiiteltiin. Mallistossa näkyi yhtenäinen visio, suunnittelijan persoona sekä tunteet.

Marimekko palkitsi tänä vuonna kaksi suunnittelijaa; Hanna-Lotta Hanhelan ja kandidaattiopiskelija Pyry Komsin. Tuomaristo vakuuttui Hanhelan malliston koskettavasta, persoonallisesta inspiraatiosta sekä värien toteutuksesta. Komsin malliston iloisuutta kiiteltiin: malliston idea on yksinkertainen, kuitenkin leikkisä ja yllättävä.

Fiskars-palkinnon sai kandidaattiopiskelija Pyry Rämö. Hänen mallistonsa uutta luova lähestymistapa ja radikaali läpinäkyvyys puhuttelivat. Leikkausten ja reikien avulla voi nähdä myös vaatteen sisälle – ei tarvitse pitäytyä vain siinä, mitä pinta antaa ymmärtää.

Näytös22-voittaja Hanna-Lotta Hanhela kiittää saamastaan Finnish Textile and Fashion -palkinnosta kukkapuska sylissään
Hanna-Lotta Hanhela vastaanottamassa Finnish Textile and Fashion -palkintoa, kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Voittoisan malliston taustalla suhde isoäitiin

Hanna-Lotta Hanhelan Strength of Body – Fragility of mind -malliston inspiraationa on ollut hänen isoäitinsä, jonka kautta kiinnostus vaatteisiin ja muotiin syntyi, mutta jonka kanssa suhde oli myös monimutkainen. Alzheimerin tautiin sairastuneen isoäidin mukaan mallisto onkin suunniteltu muistinsa menettävän räätälin näkökulmasta.

”Hanna-Lotan työssä yhdistyvät sekä eheä, selkeä kokonaisuus ja korkea viimeistelyn taso että ennakkoluulottomuus eli uudenlaiset havainnot ja työstämisen tavat mallistosuunnittelussa. Hän on kasvanut suunnittelijana maisteriopintojensa aikana valtavasti ja haastanut itseään sinnikkäästi. Samalla hän on hyödyntänyt kaavoitus- ja räätälöintiosaamistaan, minkä ansiosta lopputulos on valtavan taidokkaasti toteutettu myös teknisestä näkökulmasta ja on siksi hyvin valmis ja uskottava kokonaisuus”, sanoo muodin lehtori Elina Peltonen.

Voittajalle menestys tuli yllätyksenä. ”Tunsin ensin olevani häkeltynyt, järkyttynyt mutta innostunut”, kertoo Hanna-Lotta Hanhela ensitunnelmistaan palkintosateen jälkeen.

”Tuntuu uskomattomalta nähdä, että jokin asia, jonka parissa on työskennellyt niin kauan ja niin lähellä, saa vastakaikua. On myös vahvistavaa nähdä, että tuomaristo arvostaa käsityötaitoa ja korkeaa laatua. Se saa minut tuntemaan, että olen oikealla tiellä.”

Jatkosuunnitelmiensa osalta Hanhela pitää mielen avoimena ja katsoo mitä seuraavaksi eteen tulee. ”Olen kiinnostunut tutkimaan mahdollisuuksia kansainvälisesti. Myös malliston kappaleiden ostamiseen on ollut kiinnostusta, joten haluan tutkia tuotantomahdollisuuksia. Ensin on kuitenkin syytä pitää vähän lomaa, jotta voin taas latautua.”

Onnittelut kaikille!

Yhteystiedot:

Ilona Hyötyläinen, muodin pääaineen lehtori, [email protected], 050 303 0530

Elina Peltonen, muodin pääaineen lehtori, [email protected]

Seuraa Aalto Fashionia:

Instagram: @aalto_fashion
Linkedin: Aalto Fashion

Kutsu Näytös22-muotinäytökseen: höyheniä, graafisia kuvioita ja tapahtuman kutsuteksti

Tältä näyttää muodin tulevaisuus – seuraa Aalto-yliopiston Näytös22-tapahtumaa kotikatsomossa

Aalto-yliopiston opiskelijamuotinäytös Näytös22 järjestetään tänä vuonna verkossa. Nuorten suunnittelijoiden mallistot julkistetaan torstaina 2.6.2022 klo 19.00 osoitteessa aalto.fashion

Uutiset
vaatemallit seisovat metsän keskellä ja katsovat kameraan

Rajaton ja ehtymätön (ulkoinen linkki)

Muoti kaihtaa tarkkaa määrittelyä eikä suostu asettumaan yhteen lokeroon: se on monia eri aloja sekä toiminnan ja tiedon tasoja yhdistelevä hybridi.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Two students watching measurements from a computer
Opinnot Julkaistu:

Health Technology Engineering -ohjelma antaa valmiudet kehittää innovatiivisia teknisiä ratkaisuja terveyteen liittyviin ongelmiin

Uudessa maisteriohjelmassa yhdistyvät tekninen osaaminen ja käytännön ymmärrys terveyteen liittyvissä kysymyksissä.
Anton Jantunen Aberdare vuorilla Keniassa.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Anton Jantunen: Työssäni erityisen hyödyllisiä taitoja ovat analyyttisyys ja isojen kokonaisuuksien ja eri asioiden keskinäisten yhteyksien ymmärtäminen

Anton Jantusen polku vei isojen konsulttiyritysten ja startupien kautta töihin Nairobiin YK:n sanitaatioon, hygieniaan ja kuukautisterveyteen keskittyvään rahastoon, missä hän keskittyy innovatiivisten rahoitusmallien kehittämiseen.
Liituraitapukuinen mies seisoo betoniseinän edessä kädet taskuissa
Yliopisto Julkaistu:

Vesa Kemppainen: ”Työelämässä tärkeä ominaisuus on mielenkiinto uusia asioita kohtaan”

Alumnitarina: Fiskars Groupin Art Director Vesa Kemppainen pitää tärkeänä työelämätaitona luovuutta ja kykyä luovaan päätöksentekoon. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alumnilla on tapana sanoa uusille asioille mieluummin kyllä kuin ei.
Kuva opiskelijoista juttelemassa
Opinnot Julkaistu:

Tauolta tutkintoon - Back on track –työpajasarja 8.10. & 29.10.2024

Aallon opintopsykologit ja opinto-ohjaaja järjestävät kahden kerran mittaisen workshopsarjan opintoihin palaaville tai viimeisen vuoden aikana hyvin vähän opiskelleille syksyllä 2024 englanniksi.