Uutiset

Muutto pääkaupunkiseudulle, uusia ystäviä ja lautapeliklubi - tällaista on opiskella Kemian tekniikan korkeakoulussa

Tässä haastattelusarjassa esittelemme opiskelijoitamme. Aleksanteri Kupi aloitti opintonsa Kemian tekniikan korkeakoulussa vuonna 2019.
Aleksanteri smiling in front of the School of Chemical Engineering
Valokuva: Mikaela Kumlin

Miksi hait opiskelemaan kemian tekniikkaa Aalto-yliopistoon? 

Minulle kemia tuntui luonnistuvan parhaiten lukiossa. Kemian tekniikka vaikutti olevan hyvässä tasapainossa matemaattisen osaamisen, kemian sekä tekniikan ymmärtämisessä. Kotipaikkakunnallani Lempäälässä ei ole kemian tekniikan koulutusta. Uskon, että diplomi-insinöörin opinnoilla pystyn valitsemaan monipuolisesti tulevaisuudessa työtehtäviäni. Aallossa kandiohjelman pääaineet ja maisteriopinnot vaikuttivat todella monipuolisilta. Lisäksi oli houkuttelevaa päästä muuttamaan omilleen uuteen ympäristöön.

Millaista on muuttaa kauempaa opiskelemaan Otaniemeen? 

Aluksi se tuntuu todella jännittävälle, kun pääsee vihdoin elämään omillaan aivan uudessa paikassa. Alkuhuuman laskettua huomasin ikävöiväni kavereitani kotoa. Arjestani tuli myös paljon kiireisempää kaikkien fuksirientojen ja deadlinejen palautusten seassa. Onneksi pystymme pitämään yhteyttä kavereideni kanssa pelaamalla yhdessä tietokoneella, jakamalla toistemme kanssa kuvia kissoista Snapchatissä ja tuskailla yhdessä kouluhommista.

Uusia tuttavuuksia löytyy myös helposti! Joko omasta fuksiryhmästä, tapahtumista tai kampuksen monesta eri harrastustoiminnasta. Varsinkin oma fuksiryhmä eli opintojen alussa satunnaisesti muodostettu ryhmä on ollut todella kiva, kun kaikki lähtee samalta tasolta ja tapahtumiin on porukalla matalampi kynnys mennä.  

Minkälaista on asua omassa kodissa?

Armeijan ja kotona asumisen jälkeen osaa arvostaa sitä, että voin omassa kodissani tehdä ja järjestellä asiat ihan miten itse haluan. Tykkään siitä, että tiedän tasan tarkkaan, missä mikäkin asia on asunnossani. Tykkään siitä, että voin mennä ja tulla milloin vain. Ikävöin perheeni kanssa yhteisiä saunailtoja, ruokailuja ja lemmikkejä.

Asun soluasunnossa 5 minuutin kävelyetäisyydellä kampuksesta. Ainakaan tämä solu ei ole ollut mikään kauhutarina, vaan halpa ja hyvällä netillä varustettu kämppä. Kaikki on toisaalta armeijan jälkeen luksusta.

Mitä ensimmäisen vuoden opiskelijan eli fuksin elämään sisältyy opintojen lisäksi? 

Paljon vauhdikkaita juhlia, saunailtoja, urheiluvuoroja ja lajikokeiluja eri urheilulajien parissa, esimerkiksi kung-fu:ssa. Näitä järjestää Prosessiteekkarit ry eli yksi meidän opiskelijajärjestöistä. Prosessiteekkareiden kautta voi myös osallistua vapaaehtoistoimintaan esimerkiksi toimihenkilönä ja osallistua tapahtumien tai yritysvierailujen järjestelyyn.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?

Omat lempparini ovat olleet saunaillat, joissa on rento meininki kavereiden kanssa. Kiltatapahtumien lisäksi olen ollut mukana ORC-lautapeliklubissa, jossa pelaamme lauta- ja korttipelejä. Tällä hetkellä olen mukana ORC:n toiminnassa varapuheenjohtajana, joten toivottavasti tapaamme fuksivuotenasi peli-illassa tai esittelyrastilla!

Minkälaista on opiskella yliopistossa lukioon verrattuna? 

Yliopistossa tulee aika paljon tulee ”kotiläksyjä”: laskutupia, laboratoriotöihin valmistautumista, nettitehtäviä ja kertaamista. Pitää oppia aikatauluttamaan ja priorisoimaan asioita. Onneksi opinnot olivat aluksi kevyitä, niin pystyi olemaan mukana fuksitapahtumissa. Jotkut kurssit vaativat enemmän aikaa. Onneksi oman fuksiryhmän kanssa voimme tehdä yhdessä koulutehtäviä, sillä silloin ne sujuvat helpommin ja voimme viettää yhdessä iltoja. Monilla fuksiryhmäläisellämme on myös eri koulutustaustat, joten tiimityöskentely on todella hyödyllistä.

Ovatko opinnot vastanneet odotuksiasi?

Opinnot ovat olleet yllättävän monipuolisia! Meillä käydään kertauskurssit lukiotason fysiikkaan, kemiaan, biologiaan ja matematiikkaan, mutta myös pääaineita esitellään introkursseilla. Itse en pitänyt fysiikasta lukiossa, mutta kertauskurssi sai näkemään sen uudessa valossa ja suoritan sen ehkä sivuaineena. Kertauskurssit olivat hyvinkin tarpeellisia, sillä olin armeijassa vuoden, jonka aikana monet ennen helpot jutut pääsivät unohtumaan. 

Miten etäopiskelu keväällä 2020 on vaikuttanut opintoihisi? 

Kaverien kanssa ruokailu, luentosaleihin kävely, salilla käynti ja lautapeliklubi olivat juttuja jotka auttoivat jaksamaan normiarkea. Iso plussa professoreille nopeasta suhtautumisesta etäopetukseen. Videoidut luennot ja nettitehtävät ovat olleet hyviä! Etäopiskelu on pakottanut ottamaan itseään niskasta kiinni ja tekemään asioita, vaikka pakollisia läsnäoloja ei ole ja etäluennoilla voisi vaikka nukkua. Tämän taidon oppiminen on hyödyllistä myös tulevaisuudessa. Toivottavasti jo valmistuneet insinöörit löytävät ratkaisun koronaan, jotta elämä palaisi taas normaaliksi.

Mitä vinkkejä antaisit aloittavalle fuksille? 

Älä pelkää tehdä uusia asioita tai lähteä mukaan lähes jokaiseen tapahtumaan! Alussa kannattaa mennä heti mukaan meininkiin, niin pääsee helpommin mukaan yhteisöön. Monentyyppiset tapahtumat takaavat, että kaikille sopivaa toimintaa löytyy. Jaksamiseen auttaa asioiden ajoissa tekeminen ja se, että listaa tapahtumat sekä määräajat yhteiseen aikatauluun. Muista myös ottaa happea – viikonloput ovat usein Otaniemessä rauhoitettu tapahtumilta.

Lisätietoa kemian tekniikan opintoihin hakemisesta

Students studying in groups in the laboratory

Kemian tekniikka, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Haluaisitko päästä konkreettisesti luomaan jotakin uutta ja hyödyllistä: biohajoavia muoveja, vettähylkiviä pintoja tai yhä parempia lääkeaineita? Kemian tekniikka on jännittävä ala, jossa kemiasta tuttuja ilmiöitä sovelletaan monialaisesti tieteessä ja teollisuudessa. Haasteet, joihin kemistien ratkaisukykyä tarvitaan, liittyvät luonnonvarojen kestävään käyttöön, kiertotalouteen ja puhtaan veden, ilman ja ravinnon riittävyyteen. Kemian tekniikan diplomi-insinöörit ovat kestävän kehityksen ja vastuullisen kuluttamisen edistäjiä, joiden osaaminen on sekä Suomessa että maailmalla erittäin ajankohtaista ja arvostettua.

Koulutustarjonta
Image of lots of students wearing blue overalls and making a handsign for their guild

Miksi kannattaa valita kemian tekniikka?

Opiskelijoidemme haastatteluja, juttuja kiltatoiminnasta ja sisäpiirin tietoa siitä, millaista on opiskella meillä!

Kemian tekniikan korkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto-wide sustainability minor logo
Opinnot Julkaistu:

Uusi monialainen sivuaine Luonnonvarojen kestävä käyttö käynnistyy Aallossa

Aalto tarjoaa uuden monitieteisen sivuaineen, Luonnonvarojen kestävä käyttö, joka on nyt valmis lisättäväksi opintosuunnitelmaasi!
Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa ensimmäisen version Alex-oppimisalustasta, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.
Yhdeksän suurta jäälohkaretta muodostivat taideinstallaation Kansalaistorilla Helsingissä 2021
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto ARTS -kesäkoulu tutkii veden merkitystä taiteen linssien läpi

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulun teema on tänä vuonna vesi, jonka merkitystä käsitellään monialaisesti taiteen, elokuvan ja digitaalisuuden näkökulmista.
Maria Virkkala
Opinnot Julkaistu:

Avoimen yliopiston opiskelijatarina: sivuaineena logistiikka

Haastattelu avoimen yliopiston opinnoista