Uutiset

Miten voimme käyttää jokia kestävästi?

Jokien muokkaus ihmisen käyttöön on horjuttanut niiden luonnollista tilaa. Luonnon omat keinot voivat auttaa meitä hallitsemaan jokia kestävämmin.
fragile waters infographics endangered rivers page 1 design: Lin Pei-Yu
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

"Ihmisellä on suuri vaikutus järviin, jokiin, meriin ja muihin luonnonvesistöihin. Olemme esimerkiksi jo satoja vuosia muokanneet jokia ja tulvatasankoja palvelemaan paremmin ihmiselle tärkeitä toimintoja: maanviljelystä, vedenottoa, vesillä liikkumista, energiantuotantoa ja asumista.

Ympäri maailman jokia ja puroja on muokattu leventämällä, suoristamalla, pengertämällä ja perkaamalla kasvillisuutta ja muita luonnonelementtejä. Nämä perinteiset jokien hallintakeinot ovat kuitenkin tehneet vahinkoa jokien ekosysteemeille ja biologiselle monimuotoisuudelle. Niiden seurauksena suuria määriä maa-ainesta ja ravinteita pääsee kulkeutumaan järviin ja meriin, joissa ne aiheuttavat leväkukintoja.

Tarvitsemme siis kestäviä ja kustannustehokkaita tapoja yhdistää virtavesien ekosysteemien suojelun sekä ihmisten tarpeet.

Luontopohjaiset ratkaisut tarjoavat vaihtoehdon perinteiselle jokien hallinnalle. Ne jäljittelevät ja hyödyntävät luonnon omia prosesseja: esimerkiksi hallittu kasvillisuuden hyödyntäminen uomien suunnittelussa sekä syvyyden ja virtausolosuhteiden monipuolistaminen perustuvat jokien luonnollisiin ominaisuuksiin. Luontopohjaisten ratkaisujen avulla voidaan vastata ihmisen joen käytön tarpeisiin ekologisella, kustannustehokkaalla ja joustavalla tavalla.

Eräs lupaava ratkaisu on kaksitasouoma, jossa luonnonuomaa ei perinteiseen tapaan kaiveta auki, vaan sen rinnalle rakennetaan tulvatasanteita. Kaksitasouoma tukee joen ekosysteemin toimintaa niin matalan kuin korkean veden aikaan. Näin se auttaa sopeutumaan tulviin ja kuivuuteen, joita ilmastonmuutos vahvistaa entisestään.

Kasvillisuuden peittämä tulvatasanne suojelee uomaa eroosiolta, vähentää maa-aineksen kulkeutumista vesistöihin ja parantaa veden laatua. Myös luonnon monimuotoisuus saa piristysruiskeen: kaksitasouoma antaa mainiot kasvuolosuhteet jokien ja purojen luontaisille kasveille ja eliöille."

Tutkijatohtori Kaisa Västilä

Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat visualisoivat vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyssä, joka on esillä Helsinki-Vantaan lentokentällä vuonna 2019.

fragile water infographic endangered rivers page 2 Graphic design: Lin Pei-Yu
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

Vesi- ja ympäristötekniikka

Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimus Aalto-yliopistossa pyrkii kokonaisvaltaiseen ympäristön resurssien säästämiseen. Tutkimus on jakautunut kahteen strategisen painopistealueeseen, globaaleihin vesikysymyksiin ja kestävään materiaalien kiertoon. Näitä laajoja kokonaisuuksia tutkitaan kolmen eri tutkimuskokonaisuuden alla.

Lue lisää
Aalto Research groups

Näyttely esittelee vesitutkimusta kokeellisen designin keinoin

Elintärkeät makean veden varannot ovat rajallisia ja haavoittuvia monissa paikoissa maailmassa. Muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat yhdistivät voimansa visualisoimalla vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyyn.

Lue lisää
Chiao-Wen Hsu: Eaten Water Photo Anne Kinnunen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.