Uutiset

Miten voimme käyttää jokia kestävästi?

Jokien muokkaus ihmisen käyttöön on horjuttanut niiden luonnollista tilaa. Luonnon omat keinot voivat auttaa meitä hallitsemaan jokia kestävämmin.
fragile waters infographics endangered rivers page 1 design: Lin Pei-Yu
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

"Ihmisellä on suuri vaikutus järviin, jokiin, meriin ja muihin luonnonvesistöihin. Olemme esimerkiksi jo satoja vuosia muokanneet jokia ja tulvatasankoja palvelemaan paremmin ihmiselle tärkeitä toimintoja: maanviljelystä, vedenottoa, vesillä liikkumista, energiantuotantoa ja asumista.

Ympäri maailman jokia ja puroja on muokattu leventämällä, suoristamalla, pengertämällä ja perkaamalla kasvillisuutta ja muita luonnonelementtejä. Nämä perinteiset jokien hallintakeinot ovat kuitenkin tehneet vahinkoa jokien ekosysteemeille ja biologiselle monimuotoisuudelle. Niiden seurauksena suuria määriä maa-ainesta ja ravinteita pääsee kulkeutumaan järviin ja meriin, joissa ne aiheuttavat leväkukintoja.

Tarvitsemme siis kestäviä ja kustannustehokkaita tapoja yhdistää virtavesien ekosysteemien suojelun sekä ihmisten tarpeet.

Luontopohjaiset ratkaisut tarjoavat vaihtoehdon perinteiselle jokien hallinnalle. Ne jäljittelevät ja hyödyntävät luonnon omia prosesseja: esimerkiksi hallittu kasvillisuuden hyödyntäminen uomien suunnittelussa sekä syvyyden ja virtausolosuhteiden monipuolistaminen perustuvat jokien luonnollisiin ominaisuuksiin. Luontopohjaisten ratkaisujen avulla voidaan vastata ihmisen joen käytön tarpeisiin ekologisella, kustannustehokkaalla ja joustavalla tavalla.

Eräs lupaava ratkaisu on kaksitasouoma, jossa luonnonuomaa ei perinteiseen tapaan kaiveta auki, vaan sen rinnalle rakennetaan tulvatasanteita. Kaksitasouoma tukee joen ekosysteemin toimintaa niin matalan kuin korkean veden aikaan. Näin se auttaa sopeutumaan tulviin ja kuivuuteen, joita ilmastonmuutos vahvistaa entisestään.

Kasvillisuuden peittämä tulvatasanne suojelee uomaa eroosiolta, vähentää maa-aineksen kulkeutumista vesistöihin ja parantaa veden laatua. Myös luonnon monimuotoisuus saa piristysruiskeen: kaksitasouoma antaa mainiot kasvuolosuhteet jokien ja purojen luontaisille kasveille ja eliöille."

Tutkijatohtori Kaisa Västilä

Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat visualisoivat vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyssä, joka on esillä Helsinki-Vantaan lentokentällä vuonna 2019.

fragile water infographic endangered rivers page 2 Graphic design: Lin Pei-Yu
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

Vesi- ja ympäristötekniikka

Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimus Aalto-yliopistossa pyrkii kokonaisvaltaiseen ympäristön resurssien säästämiseen. Tutkimus on jakautunut kahteen strategisen painopistealueeseen, globaaleihin vesikysymyksiin ja kestävään materiaalien kiertoon. Näitä laajoja kokonaisuuksia tutkitaan kolmen eri tutkimuskokonaisuuden alla.

Lue lisää
Aalto Research groups

Näyttely esittelee vesitutkimusta kokeellisen designin keinoin

Elintärkeät makean veden varannot ovat rajallisia ja haavoittuvia monissa paikoissa maailmassa. Muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat yhdistivät voimansa visualisoimalla vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyyn.

Lue lisää
Chiao-Wen Hsu: Eaten Water Photo Anne Kinnunen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.