Uutiset

Näyttely esittelee vesitutkimusta kokeellisen designin keinoin

Elintärkeät makean veden varannot ovat rajallisia ja haavoittuvia monissa paikoissa maailmassa. Muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat yhdistivät voimansa visualisoimalla vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyyn.
Chiao-Wen Hsu: Eaten Water Photo Anne Kinnunen
Chiao-Wen Hsu: Eaten Water. Ihmiset 'syövät' tietämättään paljon vettä. Makean veden kulutuksesta ruuantuotannon osuus on 92%. Lihan tuotanto vie tästä suurimman osan. Kuva: Anne Kinnunen

Maatalous ja saastuminen uhkaavat makean veden varantoja ympäri maailmaa. ”Tällä hetkellä 90% ihmisten käyttämästä makeasta vedestä kuluu ruuan tuotantoon”, kertoo apulaisprofessori Matti Kummu Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulusta. ”Ihmisten toiminta vaikuttaa merkittävästi herkkiin vesiekosysteemeihin. Toisaalta vesiongelmat kytkeytyvät läheisesti poliittisiin ja yhteiskunnallisiin järjestelmiin. Tutkimusryhmämme Water and Development Research Group haluaa sekä lisätä tietoisuutta kestävästä vedenkäytöstä että kehittää ratkaisuja makean veden saatavuuden haasteisiin.”

Matti Kummun ryhmä tutkii ihmisen toiminnan ja vesivarojen välisiä vaikutuksia. Helsinki-Vantaan lentoasemalle tehdyn näyttelyn lähtökohtana oli viisi erilaista näkökulmaa globaaleihin ja paikallisiin makean veden varantoihin. Viisi vesitutkijaa teki yhteistyötä 17 muotoilun opiskelijan kanssa. Lentokenttäoperaattori Finavia tarjoaa näyttelylle tilat Helsingin lentokentällä. 

Glass Challenge workshop Photo: Anne Kinnunen
Muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat keskustelevat vesiaiheisista haasteista Glass Challenge -kurssin aloitustyöpajassa. Kuva: Anne Kinnunen

Miten taide ja muotoilu voivat edistää kestävämpää tulevaisuutta?

”Veden niukkuuden ja oman toimintamme vaikutusten ymmärtäminen on ensimmäinen askel kohti kestävämpää tulevaisuutta. Näyttely saa meidät miettimään päivittäistä veden käyttöämme. Perehdyimme veden kulutuksen kestävyyteen Glass Challenge -kurssilla”, kertoo designer-in-residence Enni Äijälä, joka on valvonut näyttelysuunnittelua sekä koordinoi yliopiston laajuista Design Inside -hanketta, joka kehittää luovaa monialaista suunnittelua kaikissa kuudessa Aalto-yliopiston koulussa.

Asiakaskokemuspäällikkö Johanna Laakso kertoo Finavian tavoittelevan ainutlaatuista matkustajakokemusta, kun matkatavaroita odotetaan lentokoneesta. ”Toivomme, että näyttely saa matkustajat tuntemaan itsensä tervetulleiksi Suomeen. Näyttely esittelee Suomen korkeatasoista koulutusta ja tarjoaa matkustajille ajateltavaa kestävän kehityksen näkökulmasta. Veden käytön kestävyys kaikissa muodoissaan on lentoasemille ja Finavialle erittäin tärkeää. ”

Iines Jakovlev: Hidden Lake Photo: Anne Kinnunen
Iines Jakovlev: Hidden Lake. Kun katsot järveä, näet sen ympäristön heijastuksen, et järveä itseään. Kuva: Anne Kinnunen

Erilaiset lopputulokset ruokkivat mielikuvitusta

Lasitaiteilija ja luennoitsija Kirsti Taiviola vastasi kuuden viikon pituisesta Glass Challenge -kurssista. ”On aina yhtä hämmästyttävää nähdä, kuinka 17 opiskelijaa lähestyy samaa toimeksiantoa aikaansaaden täysin erilaisia ​​ratkaisuja ja näkökulmia”, Taiviola sanoo.

Johanna Laakso on innoissaan opiskelijoiden töistä. ”Saimme nähdä 17 erittäin mielenkiintoista ja monipuolista esitystä. Oli silmiä avaavaa ymmärtää, että kahvikupillisen valmistamiseen kuluu 140 litraa vettä. Lisäksi näyttelyssä on kauniita, vedestä inspiraationsa saaneita lasiesineitä. Eikä pidä unohtaa sitä, miten poikkeuksellista on se, että Suomessa voi vielä täyttää juomalasin suoraan järvestä.”

Kurssin suurin haaste oli se, että useimmilla opiskelijoilla ei ollut aikaisempaa kokemusta lasin työstämisestä materiaalina. ”Lasi ei ole helppo materiaali, ja olen todella ylpeä siitä, että jokainen opiskelijoista sai ideansa muotoiltua onnistuneesti kolmiulotteiseksi fyysiseksi esineeksi”, Taiviola sanoo.

”Me haluamme yhdistää huipputasoisen muotoilun kovatasoiseen tutkimusosaamiseen. On arvokasta, että Finavia tarjoaa meille näyttelytilan, joka voi tavoittaa miljoonia matkustajia. Toivon, että tämä vesitutkijoiden ja muotoilijoiden yhteistyö käynnistää myös uusia poikkitieteellisiä projekteja, jotka voivat vastata maailmanlaajuisiin kestävän kehityksen haasteisiin uusin tavoin, Äijälä sanoo.

”Vesi on mielenkiintoinen ja monipuolinen aihe. Vesi on Suomessa usein itsestäänselvyys. Kurssi nosti esiin sen, kuinka elintärkeä ja ajankohtainen aihe puhdas vesi on, ”Taiviola lisää.

Fragile Water -näyttely

Fragile Water -näyttely tekee näkyväksi veden kulutuksen vaikutuksia yhteiskunnassa. Lasi on hauras materiaali, joka symboloi globaalien makean veden resurssien haavoittuvuutta. Fragile Water näyttely on tuloaula 2B:ssä, josta Schengen-alueen ulkopuolelta (mm. Aasiasta ja Amerikasta) saapuvat matkustajat hakevat matkatavaransa. Näyttely aukeaa 23. tammikuuta 2019 ja on esillä vuoden 2019 loppuun saakka.

Näyttelyn vesiteemat ja opiskelijat

1. Ruoantuotannon näkymätön vesi (mentori: tohtoriopiskelija Pekka Kinnunen)

  • Milla Vainio - From liquid to liquid
  • Chiao-wen Hsu - Eaten water
  • Mariana Solís Escalera - Encapsulated

2.    Missä vesivarannot sijaitsevat? (mentori: tohtoriopiskelija Hafsa Munia)

  • Henna Nuutinen - Unknown Water
  • Paul Flanders - Libation Vessels
  • Hanna Kutvonen - It’s not fair
  • Cassandra - Sharpening edges

3.    Uhanalaiset joet (mentori: tutkijatohtori Kaisa Västilä)

  • Iines Jakovlev - Hidden Lake  
  • Niina Hyry - Sea Sick Sea
  • Tuuli Saarelainen – Frost
  • Jaea Chang - Glass Lake  

4.    Vesi kaupunkisuunnittelussa (mentori: tohtoriopiskelija Ambika Khadka)

  • Aino Tuovinen - Convenience diffuser
  • Nina Sevä - Force of Water  
  • Christal Hedman - Flow

5. Veden ja ravinteiden kiertokulku (mentori: tohtoriopiskelija Juho Kaljunen)

  • Tzuye Chen – Crackled
  • Kaisa Jäntti – Precious
  • Emile Bajard - Aware

Opettaja: Kirsti Taiviola

Näyttelysuunnittelu: Sushant Passi  

Graafinen ilme: Lin Pei-Yu  

Projektin koordinointi: Enni Äijälä, Matti Kummu, Tiina Toivola, Outi Turpeinen, Gianluca Giabardo  

Kuvat: Anne Kinnunen

Riittääkö vesi tulevaisuudessa? Uusi sovellus visualisoi vesipulan maailmankartalle

Water Scarcity Atlas havainnollistaa veden niukkuutta ja sen syitä eri puolilla maailmaa – ja auttaa jokaista tekemään arjessaan parempia valintoja.

Tutustu vesipulaa visualisoivaan karttaan
Water Scarcity Map of the World
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Women in Finance -tilaisuus, Annukka Paloheimo
Yhteistyö Julkaistu:

Pehmeitä taitoja kannattaa vahvistaa – ne ovat kovaa valuuttaa työmarkkinoilla

Kauppakorkeakoulu antaa valmiudet toimia niin ekstroverteille kuin introverteille sopivissa tehtävissä.
Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.