Uutiset

Matka Antarktikselle: Penguin Bukta ja Larsen C

Lu Liangliang viettää uutta vuotta Antarktiksella. Tutkimusalus SA Agulhas II tekee välipysähdyksen Penguin Buktalla ennen matkan jatkumista kohti Weddellinmerta. Osa 2/3.
Emperor penguins
Toinen pingviinihavainto, tällä kertaa keisaripingviinejä.

Laiva saapui Penguin Buktalle 20. joulukuuta 2018. Pysähdyksen aikana purettiin Etelä-Afrikan tutkimusasemalle tuodut tarvikkeet ja odotettiin laivaan nousevan Weddell Sea Expedition -ryhmän saapumista Kapkaupungista. 

Pääsimme jäälle ja kairaamaan 21. joulukuuta. Parin koekairauksen jälkeen saimme kerättyä kaksi 60 cm jääkairausnäytettä. Näytteet siirrettiin laivan pakastimeen odottamaan suolapitoisuuksien ja tiheyden mittauksia sekä kiderakenteiden tutkimusta.

Crystal structure of an ice core
Jääkairausnäytteen kiderakennetta.

27. joulukuuta sain valmistelujen päätyttyä kapteenilta luvan aloittaa laivan ohjauskoe jäähyllyn edustalla. Ympäröivä merijää oli alukselle kuitenkin hieman liian paksua (noin 1,5 m) ja koe piti päättää muutaman yrityksen jälkeen. Yritämme myöhemmin uudelleen, mikäli jääolosuhteet antavat myöden.

Vuoden päättyessä Weddell Sea Expedition -ryhmä oli alkanut kokoontua laivalle. Vietimme uuden vuoden aattoa yhdessä ja tutustuimme hiljalleen uusiin matkatovereihimme.

Agulhas II at the ice shelf at Penguin Bukta
Agulhas II jäähyllyn edessä.

Vuoden 2018 päätteeksi lyhyt yhteenveto tähänastisesta matkastamme: kaikki jään ominaisuuksiin, jääolosuhteisiin, jään kuormitukseen ja laivan liikkumiseen liittyvät järjestelmät toimivat hyvin ja saimme kehitettyä rutiinin tietojen lataamista ja varmuuskopiointia varten. Tietojen muunnokset ja analyysi voidaan aloittaa myös pian. Vuosi päättyi hyvissä merkeissä.

Uusi vuosi alkoi laivan oikealla puolella jalkapallo-ottelulla ja näytteiden kairaamisella laivan vasemmalla puolella. Nostimme vuoden 2019 ensimmäisenä päivänä lahden paksusta jäästä kolme uutta 1,6-metristä näytettä.

Iceberg A-68
Jäävuori A-68.

Weddell Sea Expedition alkoi 3. tammikuuta kaikkien tutkimusmatkan jäsenten noustua laivaan. Purjehdimme täyttä vauhtia kohti Larsen C -jäähyllyä. Matkan aikana pidettiin kokouksia ja turvallisuusselostuksia. Retkelle osallistuvat tutkijat edustavat geofysiikkaa, glasiologiaa, jäätutkimusta, meribiologiaa, meriarkeologiaa, oseanografiaa ja laivatekniikkaa ja mukana on paljon korkeatasoisia tutkimusvälineitä: itseohjautuva sukellusvene (AUV), kauko-ohjattava alus (ROV), CTD-luotain, lennokki ja pohjakaira. Tutkimus keskittyy Larsen C -jäähyllyyn ja siitä irronneeseen jäävuoreen A-68. A-68 on pinta-alaltaan melkein neljä kertaa Ahvenanmaan kokoinen.

Jos jääolosuhteet sen sallivat, tutkimusmatkan tavoitteena on myös etsiä Ernest Shackletonin tutkimusalus Endurancen hylkyä.

Autonomous underwater vehicle in water
Weddell Sea Expeditionin itseohjautuva sukellusvene vesillä.

Saavuimme A-68:n edustalle 10. tammikuuta. AUV:n ja ROV:n meritestaus alkoi muun tutkimustoiminnan ohella.

– Lu Liangliang

Lue lisää

Lue Lun aiemmat matkakertomukset ja katso lisätietoja alan tutkimuksesta Aalto-yliopistossa.

Doctoral student Lu Liangliang in Aalto Ice Tank

Lu Liangliang matkalla Etelämantereelle

Mielenkiinto laivojen suorituskykyä ja turvallisuutta kohtaan vie nuoren tutkijan yhteen maailman syrjäisimmistä kolkista.

Uutiset
iceberg

Matka Antarktikselle: Jäämaailma

Osa 1/3. Lu Liangliang jättää Kapkaupungin taakseen ja matka Antarktikselle alkaa.

Uutiset
SA Agulhas II

Matka Antarktikselle: Kadonneita aluksia

Osa 3/3. Lu Liangliang lähettää viimeiset terveisensä Etelänmantereelta ennen paluutaan Suomeen.

Uutiset
Experiment at the Aalto Ice Tank

Meritekniikka ja arktinen tekniikka

Ryhmämme tutkimus keskittyy laivojen ja rakenteiden toimintaan sekä tavallisissa että ääriolosuhteissa. Tutkimuksemme pohjautuu merikuljetusten turvallisuuteen sekä meriympäristön risteilyalusten matkustajille tarjoamiin kokemuksiin.

Konetekniikan laitos
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.