Uutiset

Mallintarkastus varmistaa ydinvoimaloiden turvajärjestelmien virheettömyyden

Tutkimuksessa täydennetään mallintarkastuksella testauksen ja simuloinnin jättämiä aukkoja turvajärjestelmien verifioinnissa.

Mallintarkastaminen prosessikuvauksena.

Jussi Lahtisen väitöskirjassa etsittiin formaalimpaa, matemaattisempaa, lähestymistapaa järjestelmien verifiointiin, ja kehitettiin ydinvoima-alalle sopivia mallintarkastuskäytäntöjä. Perinteiset järjestelmien verifiointimenetelmät, kuten testaus ja simulointi, eivät ole riittävän kattavia turva-automaatiojärjestelmien digitalisoituessa yhä enenevässä määrin.

- Ydinvoimaloissa on käytössä laajoja turvajärjestelmiä, kuten esimerkiksi hätädieseljärjestelmä monine eri ohjausjärjestelmineen. Yhdessä kehitetyssä tekniikassa järjestelmä jaetaan osamoduuleihin, ja algoritmilla etsitään järjestelmän oikeellisuuden osoittava moduulien alijoukko, kertoo Lahtinen tutkimuksen toteutuksesta.

Arkkitehtuuritasolla merkittäviksi muodostuvat laitteistoviat esimerkiksi mikropiireissä, joita käytetään usean eri toiminnon laskemiseen. Yksittäisellä ohjelmistovialla ei niinkään ole suurta turvallisuusmerkitystä, koska laitoksella on käytössä useita itsenäisiä ohjelmistopohjaisia turvajärjestelmiä.

- Mallintarkastus on erittäin tehokas menetelmä löytämään piileviä suunnitteluvirheitä, jotka voivat olla myös outoja tai epätavallisia. Toisin kuin testauksella tai simuloimisella, mallintarkastuksella voidaan saavuttaa täydellinen sekventiaalinen kattavuus suhteessa tarkasteltavaan vaatimukseen, täydentää Lahtinen.

Väitöskirjan viimeisessä vaiheessa luotiin menetelmä ohjelmistopohjaisten järjestelmien suunnittelussa käytettävien toimilohkokaavioiden rakenteellisen testauksen tueksi. Menetelmässä generoidaan testejä turva-automaation toimintaa kuvaavan toimilohkokaavion rakenteen perusteella.

- Fortumilta saadun palautteen mukaan jo mallintarkastus prosessina voi paljastaa virheitä, joita ei tule huomanneeksi testauksessa. Lisäksi mittava tarkastus kykenee analysoimaan tapahtumia hyvin lyhyellä aikajänteellä, lisää Lahtinen.

Väitöskirjatyön tuloksia on jo hyödynnetty toimeksiannoissa Olkiluoto 3:n osalta Säteilyturvakeskukselle, Loviisan ydinvoimalan automaatiouudistuksen osalta Fortumille, ja Hanhikiven toiminnallisen arkkitehtuurin osalta Fennovoimalle. Jatkotutkimus mallintarkastuksen integroinnista todennäköisyysperusteiseen riskianalyysiin on jo alkanut.

Tutkimukseen liittyvä väitöstyö on ohjattu Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksella professori Keijo Heljangon toimesta, ja se on toteutettu Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä. Tutkimus on suurelta osin SAFIR-ydinturvallisuustutkimusohjelman rahoittama. Mallintarkastusta on tutkittu yhtäjaksoisesti vuodesta 2007 saakka, ja se on laskennallisesti hyvin vaativa menetelmä.

Lisätietoa:

Jussi Lahtinen
VTT
[email protected]
+3580 400 519 798

Keijo Heljanko
Professori
Tietotekniikan laitos
[email protected]
+358 50 430 0771

Väitöskirja: Ydinvoimaloiden laajojen turva-automaatiojärjestelmien mallintarkastus

Väitöstilaisuus

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuvituskuva, jossa tummaa taustaa vasten koodia ja ihminen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka jokaisen tulisi ymmärtää tekoälystä työelämässä

Generatiivinen tekoäly tuntuu olevan kaikkialla, mutta tekeekö se oikeasti työstä helpompaa ja yrityksistä tuottavampia?
Väitöskirjatutkija Xinyi Tu XR-lasit päässään
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Teollisuus 5.0 on ihmiskeskeisyyden vallankumous – viisi asiaa, jotka meidän tulisi tietää siitä

Uudet teknologiat tekevät teollisuuden toiminnoista entistä älykkäämpiä ja joustavampia, mistä hyötyvät myös yhteiskunta ja työntekijät, sanoo väitöskirjatutkija Xinyi Tu.
Sushant Passi, kuva: George Atanassov
Yhteistyö Julkaistu:

Sushant Passi: Tulevaisuudessa ihmisten välinen vuorovaikutus on ylellisyyttä

"Vuonna 2050 tulemme todennäköisesti edistämään ihmisten välistä vuorovaikutusta. Se on tällä hetkellä ehkä hieman syrjässä kaikesta, mutta se on korvaamatonta."
thumbnail_image001.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suunnitteluprosessi 2.0 – Suunnittelua oikeaan aikaan ja oikeaan tarpeeseen

Mikä olisi optimaalinen suunnitteluprosessi projektinjohtourakassa, ja miten nykyistä toimintatapaa olisi kehitettävä, jotta siihen päästään? Building 2030 -konsortion Suunnitteluprosessi 2.0 -tutkimushankkeen loppuraportti vastaa näihin kysymyksiin.