Uutiset

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.
Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa. 

Podcastin tuottaa Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston ja 14 toimialakumppanin Talotekniikka 2030 -konsortio. Sen määrittelemän vision mukaan talotekniikalla tehdään vuonna 2030 maailman vastuullisimmat rakennukset. Konsortio edistää vision toteutumista tutkimuksen ja nopeiden kokeiluiden avulla. 

Kuuntele! 

Toukokuussa 2024 julkaistut neljä ensimmäistä jaksoa on kuultavissa Spotify-palvelussa. 

Jakso 1: Talotekniikan uusi aalto 

Talotekniikan merkitys rakentamisessa on kasvanut jatkuvasti. Miten toimiala on kehittynyt ja mikä on talotekniikan merkitys vihreälle siirtymälle? Näistä aiheista keskustelevet Vihreän siirtymän rakentajat -podcastin ensimmäisessä jaksossa Tampereen yliopiston teollisuusprofessori Piia Sormunen ja Aalto-yliopiston professori Risto Kosonen. He puhuvat myös koulutuksesta ja toimialaa uudistavasta Talotekniikka 2030 -konsortiosta. Haastattelijana on Aarni Heiskanen AE Partners Oy:stä. 

Jakso 2: Kiinteistöistä energiaälyn kehtoja 

Uusiutuvan energian käyttö haastaa lämmön tuottajat ja käyttäjät hakemaan uusia ratkaisuja riittävän palvelutason ylläpitoon. Haasteista ja ratkaisuista ovat keskustelemassa Aalto-yliopiston professori Matti Lehtonen ja Cervius Group Oy:n liiketoimintajohtaja Antti Rousu. Haastattelijana on Aarni Heiskanen AE Partners Oy:stä. 

Jakso 3: Rakennetaan talotekniikkaa tahdissa 

Suomesta on tullut tahtituotannon edelläkävijämaa. Onnistuuko talotekniikan asennus tahtiaikatalussa ja mitä haasteita ja mahdollisuuksia toimintamalliin sisältyy? Näitä kysymyksiä pohtivat Aalto-yliopiston professori Olli Seppänen ja ARE Oy:n projektipäällikkö Kimmo Kärkkäinen.  Haastattelijana on Aarni Heiskanen AE Partners Oy:stä. 

Jakso 4: Älyrakennuksilla viihtyisää kestävyyttä 

Mikä tekee rakennuksesta älykkään ja miten älykkyyttä kannattaa toteuttaa uudis- ja korjausrakentamisessa? Vanheneeko älyrakennus yhtä nopeasti kuin älypuhelin? Muun muassa näistä teemoista keskustelevat Aalto-yliopiston työelämäprofessori Jaakko Ketomäki ja Haltonin myyntijohtaja Tero Viherlehto. Haastattelijana on Aarni Heiskanen AE Partners Oy:stä. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.