Uutiset

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Nesteen jalostamo Porvoossa. Kuva: Neste Oyj

Ennen kuin polttoaine tulee markkinoille, sen ominaisuuksia ja palamista moottorissa testataan tarkasti. Tämä on perustunut pitkälti kokeelliseen, polttomoottoreilla tehtävään tutkimukseen, mikä on kallista ja aikaa vievää. Maailman johtava uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottaja Neste halusi asiaan muutoksen. 

“Vaikka polttoaineita on tutkittu jo yli sata vuotta, tietyt asiat on edelleen täytynyt varmentaa käytännön kokein. Halusimme viedä polttoainetutkimuksemme digiaikaan ja selvittää, millaisia mahdollisuuksia digitaalinen mallinnus voisi tuoda polttoaineiden kehitykseen ja testaukseen”, Nesteen tutkimus- ja kehitysjohtaja Petri Lehmus sanoo. 

Neste ja Aalto yhdistivät osaamisensa kolmivuotisessa Digifuels-projektissa, jossa perinteinen kemian osaaminen ja insinööritiede yhdistyivät uusimpien digitaalisten ratkaisujen hyödyntämiseen. Apulaisprofessori Annukka Santasalo-Aarnion johtaman projektin tiimoilta julkaistiin myös 15 tutkimusartikkelia, neljä väitöskirjaa ja neljä diplomityötä. 

Digitaalinen testaus tehostaa tuotantoa

Tiiviin yhteistyöprojektin tuloksena Neste sai käyttöönsä koneoppimiseen perustuvat digitaaliset työkalut polttoaineiden laadun ennustamiseen, mikä tuo merkittävää hyötyä yhtiön tuotantoon. 

“Uudet työkalut ovat selvästi vanhoja tarkempia, mikä voi tuoda isoissa volyymeissa meille jatkuvaa ja merkittävää taloudellista hyötyä – puhumme jopa miljoonista vuosittain”, sanoo Teemu Sarjovaara, Nesteen tuotteista vastaava osastopäällikkö. ”Yhteistyö tuo meille siis reippaasti enemmän arvoa, kuin mitä sen kustannukset olivat.” 

”Toinen tärkeä tekijä on se, että strategisen yhteistyökumppanimme Aallon osaaminen polttoaineisiin liittyen vahvistui projektin myötä, mistä on meille iloa myös tulevaisuudessa.”

Näimme, että olemme jonkin merkittävän äärellä.

Teemu Sarjovaara, Neste

Nesteen mukaan onnistuneen yhteistyöprojektin avaimia oli useita. Yhteistyölle omistauduttiin pitkäjänteisesti kummankin tahon puolelta, ja osaamista jaettiin puolin ja toisin – kummankin vahvuuksia ja tarpeita kunnioittaen. 

”Aallossa ymmärrettiin hyvin, kuinka tärkeä liiketoiminnallinen motiivi on yritykselle yhteistyötä tehdessä. Toisaalta myös yliopiston tarve julkaista tutkimusta pidettiin mielessä alusta alkaen. Alussa luotiin yhteistä ymmärrystä aihepiiristä, mikä vaati aikaa. Sitten tuloksia alkoikin tulla huikean nopeasti ja näimme, että olemme jonkin merkittävän äärellä”, Sarjovaara kertoo. 

Yksi yliopistoyhteistyön hyöty Nesteelle on ollut myös uusien osaajien rekrytointi ja työnantajamielikuvan vahvistaminen. 

”Projektin loputtua rekrytoimme projektissa mukana olleita henkilöitä Aallosta. Rekrytointia helpotti, kun tekijät ovat tuttuja ja he tuntevat tutkimusaiheemme jo valmiiksi. Uskon, että myös aktiivinen esilläolomme tapahtumissa sekä tavallista avoimempi tutkimuksemme jakaminen saattoi herättää opiskelijoiden ja tutkijoiden mielenkiinnon”, Nesteen projektipäällikkönä toiminut Anna Karvo toteaa. 

CHEM students working in a lab

Tutkimusyhteistyö ja innovaatiot

Tutkimusyhteistyö käynnistyy usein yhteisprojektista, mutta se voi myös kasvaa pitkäjänteiseksi strategiseksi kumppanuudeksi.

Yritysyhteistyö
Chemical engineering laboratory

Strateginen yrityskumppani Neste

Aalto-yliopisto ja Neste pyrkivät yhteistyössä etsimään ratkaisuja suuriin globaaleihin haasteisiin yhdistämällä korkean tason tutkimuksen johtavaan teolliseen osaamiseen.

Yritysyhteistyö
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

vaalea-asuinen nainen istuu ikkunan edessä ja hymyilee
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Vili Lehdonvirta, kuva:Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet Julkaistu:

Lepääkö valtionhallinto kellarista löytyvien palvelimien vai Amazonin päällä? Vili Lehdonvirta tarkastelee kehitystä ajan ja pilvien yli

Tietotekniikan laitoksen professori Vili Lehdonvirta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Sen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta. Tutkimuksessaan Lehdonvirta kehittää menetelmiä, joiden avulla voidaan piirtää kartalle pilvi-imperiumien laajuus ja sijainti.
Insinööritieteiden korkeakoulun opetuksen varadekaani Jani Romanoff. Kuva: Joonas Lehtovaara / Aalto-yliopisto
Nimitykset Julkaistu:

Jani Romanoff jatkaa opetuksen varadekaanina Insinööritieteiden korkeakoulussa

Romanoff on ansioitunut opettaja ja opetuksen kehittäjä, joka nauttii työssään systeemisten ratkaisujen löytämisestä yhdessä muiden kanssa.
Tiny plant with text aside Unite! Seed Fund 2024
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Unite! Seed Fund 2024: Aalto mukana 13 rahoitusta saaneessa hakemuksessa

Unite! Seed Fund -rahaston tavoitteena on kannustaa ja tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöhankkeita.