Löytyykö kotoasi vanha, ylimääräinen kännykkä?

Oletko kuullut termiä urban mining?
Urban mining tarkoittaa arvokkaiden harvinaisten materiaalien keräämistä talteen muun muassa vanhoista rikkinäisistä laitteista sen sijaan, että niitä louhittaisiin neitseellisestä maaperästä. Jokainen voi olla "urbaani mainari" kierrättämällä esimerksi vanhat ylimääräiset kännykät. Lähes 99% puhelimen materiaaleista on kierrätettävissä, kuten esimerkiksi kulta, hopea, kupari, nikkeli ja koboltti, ja kaikkia näitä voidaan hyödyntää uusien laitteiden valmistuksessa. Lisäksi vanhat kännykät voivat sisältää ongelmajätettä, joten niitä ei saa hävittää sekajätteen mukana.
Tuo siis vanhat puhelimesi ja laturisi Aalto IT:n palvelupisteelle kierrätettäväksi! Palvelupisteeltä ne toimitetaan tietoturvajakeena Kuusakoski Oy:lle, jossa puhelimet puretaan ja jaotellaan kierrätettäviin materiaaleihin.
Ennen kuin tuot kännykän, palauta tehdasasetukset ja poista mahdolliset SIM- ja muistikortit. Jos puhelin on rikki eikä käynnisty, voit tuoda sen sellaisenaan. Palvelupisteeltä saat myös tarvittaessa apua puhelimen tyhjentämiseen ja asetusten nollaamiseen tietoturvallisesti.

Uusia tapoja vanhojen kännyköiden hyödyntämiseen sekä niiden kierrätysasteen nostoa pohditaan jatkuvasti. Aalto-yliopiston professori Ari Jokilaakso on muun muassa ehdottanut puhelinten panttijärjestelmää. Lue tästä aiheesta tehty juttu https://yle.fi/uutiset/3-11504339
Kuva Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Puhelinten kierrätyspisteet
IT palvelupiste Kandi (Kandidaattikeskus)
Osoite: Otakaari 1M, huone U133a
Aukioloajat:
- ma - ke ja perjantai klo 9 - 11 sekä 12 - 15
- torstai klo 9 - 10 sekä 12 - 15
IT palvelupiste Väre (Väre-rakennus)
Osoite: Otaniementie 14, huone R101
Aukioloajat:
- ma - ke ja perjantai klo 9 - 11 sekä 12 - 15
- torstai klo 9 - 10 sekä 12 - 15
Lue lisää uutisia

Bugi hankaloittaa aalto.fi-sivuston käyttöä Safari-selaimella
Käytäthän Google Chrome - tai Firefox -selainta toistaiseksi.
Vuoden 2022 tekniikan alojen promootiossa ennätysmäärä uusia tohtoreita
Yliopistomaailman arvokkainta akateemista juhlaa vietettiin Otaniemen kampuksella 17. kesäkuuta. Edellinen tohtoripromootio järjestettiin vuonna 2019 ja vuosittaista perinnettä jouduttiin lykkäämään kaksi kertaa. Tästä johtuen tänä vuonna Dipolissa järjestetyt juhlallisuudet olivat ennätyssuuret.
Lähes 18 miljoonaa euroa tutkimukseen
Suomen Akatemian rahoitus tuo Aalto-yliopistoon kuusi uutta akatemiatutkijan ja 14 tutkijatohtorin tehtävää sekä 23 akatemiahanketta.