Uutiset

Loistavat tulokset kampuksen energiansäästökampanjassa

Vuoden kestänyt Aalto-yhteisön energiansäästökampanja päättyi syyskuun lopussa, ja kunnianhimoisena tavoitteena oli säästää energiaa 15 prosenttia kampanjan aikana. Tätä kohti on menty koko vuosi kampuksen energiankulutuksen ollessa joka kuukausi edellisvuoden vastaavaa pienempi.
Aalto University Campus

Lokakuussa 2022 alkaneen, 12 kuukautta kestäneen energiansäästökampanjan myötä kampuksella on säästetty merkittävä määrä niin sähkö- kuin lämpöenergiaakin. Kokonaisuudessa vuoden aikana päästiin noin 14 prosentin säästöön kampuksen energiankulutuksessa. Megawattitunteina koko vuoden säästö tarkoittaa noin 2694 MWh säästynyttä sähköä ja 8149 MWh säästynyttä lämpöä.

"15 prosentin säästötavoite oli erittäin kunnianhimoinen, ja viime syksynä se tuntui jopa lähes saavuttamattomalta. Tartuimme kuitenkin aktiivisesti toimeen ja lähdimme heti kartoittamaan sekä nopeita toimia että pidempiaikaisia projekteja, joilla säästöjä saadaan. Energian säästön lisäksi tällä on toki myös taloudellinen merkitys energian hinnan suurten vaihtelujen myötä", sanoo Aalto-yliopistokiinteistöjen (ACRE) toimitusjohtaja Ville Jokela.

Saavutettu energiansäästö

Kampanjan aikana joka kuukausi kampuksella kulutettiin vähemmän sähköä ja lämpöä kuin edellisvuoden vastaavana kuukautena. Suurimmat säästövaikutukset on saatu ilmanvaihdon asetusten systemaattisella läpikäynnillä. Konkreettisella tasolla eri rakennusten lämpötiloja yhdenmukaistettiin, ilmanvaihtokoneiden käyntiaikoja säädettiin entistä tarkemmin vuorokausivaihteluun sopivaksi ja lämmöntalteenottojen hyötysuhteita parannettiin. 

Lisäksi säästöjä saatiin valaistuksen osalta muun muassa kartoittamalla kampuksen valaistusta eri vuorokaudenaikoina - kokonaisuudessaan kampuksen energiankulutusta tarkasteltiin ja pyrittiin alentamaan myös ilta- ja yöaikoina. 

Myös pienistä yksittäisistä toimista oli apua kokonaissäästön saavuttamisessa, ja osa kampanjan aikana suunnitelluista ja aloitetuista toimenpiteistä on sellaisia, että niiden säästöpotentiaali saavutetaan vasta tulevaisuudessa.

Kiitos koko Aalto-yhteisölle

Koko Aalto-yhteisö osallistettiin kampanjaan pyytämällä ideoita, miten energiaa saataisiin parhaiten säästymään. Ehdotettuja energiasyöppöjä saatiin lähes sata kappaletta ja niiden myötä korjaavia toimenpiteitä tehtiin useissa eri taloissa. Yhteisön asenteella ja toiminnalla on muutenkin ollut suuri vaikutus säästöjen saavuttamiseen.

"Haluamme kiittää koko kekseliästä yhteisöämme erinomaisesta tuloksesta ja tsemppaamisesta. Toivottavasti jokainen myös jatkaa kestävien toimintatapojen noudattamista kampanjan jälkeenkin. Ja meille saa aina vinkata uusista energiansäästömahdollisuuksista kampuksella, käymme kaikki ideat ja ehdotukset tarkkaan läpi", Jokela jatkaa.

Vaikka vuoden kestänyt kampanja on nyt tullut päätökseen, eivät säästötoimet kampuksella pääty. Kokonaisuudessaan energiansäästötoimilla tavoitellaan energiankulutuksen pysyvää alempaa tasoa, ja mennään kohti hiilineutraalia kampusta 2030.

Aalto-yliopiston kampus

Yli 80 prosenttia kampuksen energiansäästötavoitteesta saavutettu

Myös kesän aikana kampuksella on saavutettu suuria säästöjä energiankulutuksessa.

Uutiset
Snowy trees on both sides of a snow covered foot path.

Lupaavia tuloksia energiansäästökampanjan vaikutuksista

Koko Otaniemen kampusta koskevat energiansäästötoimenpiteet alkoivat 10.10.2022, samalla otamme osaa Astetta alemmas -kampanjaan.

Uutiset
Three light fixtures lit up on the ceiling of a structure, looks like three beige stripes on a black background, going across from left down corner to right upper corner.

Aalto-yhteisöltä monipuolisesti ideoita ja kysymyksiä energiansäästöstä

Asiantuntijamme vastaavat Aalto-yhteisön kysymyksiin.

Uutiset
Reflections of two people on solar panels. Light blue sky is reflected on the background.

Aalto-yliopisto tavoittelee 15 prosentin energiansäästöä vuodessa

Yliopiston rakennuksiin kohdistuvia toimenpiteiden vaikutuksia seurataan 12 kuukauden ajan, jonka jälkeen sovitaan seuraavat askeleet.

Uutiset
Aalto University's main campus in the winter

Isoja säästöjä kampuksen energiankulutuksessa

Otaniemen kampusta koskevat energiansäästötoimenpiteet alkoivat 10.10.2022, samalla osallistuen Astetta alemmas -kampanjaan.

Uutiset
Kuva ihmisestä kävelemässä kampuksella

63 energiasyöppöä - yhteisön vinkit auttoivat säästämään energiaa kampuksella

Otaniemen kampusta koskevat energiansäästötoimenpiteet alkoivat 10.10.2022. Osallistuimme samalla Astetta alemmas -kampanjaan.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Fajr Asghar vasemmalla ja Vilma Svynarenko oikealla
Yliopisto Julkaistu:

TET-harjoittelijat Fajr Asghar ja Vilma Svynarenko tutustuivat Aallossa kaikkeen aurinkokennoista Täffän spagettiin

Fajr Asghar ja Vilma Svynarenko laskivat ensin aurinkokennojen hyötysuhdetta ja kirjoittivat sitten artikkelin uusiutuvasta energiasta.
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
Aalto Space mockup ravintolatarjonnasta
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Ravintolapalvelut Aalto Spaceen - testaa ja voita!

Testaa, löydätkö kampuksen ravintolat Aalto Space -sovelluksesta ja voita kesäisiä palkintoja.
Opiskelija Aallossa lukemassa kirjaa
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aalto-yliopisto lisää toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi

Aalto-yliopisto on kartoittanut tärkeimpiä toimenpiteitä ilmastopäästöjen vähentämiseksi kaikilla yliopiston toiminnan alueilla. Suurimmat päästövähennykset saadaan energian hankinnasta ja käytöstä.