Uutiset

Loistavat tulokset kampuksen energiansäästökampanjassa

Vuoden kestänyt Aalto-yhteisön energiansäästökampanja päättyi syyskuun lopussa, ja kunnianhimoisena tavoitteena oli säästää energiaa 15 prosenttia kampanjan aikana. Tätä kohti on menty koko vuosi kampuksen energiankulutuksen ollessa joka kuukausi edellisvuoden vastaavaa pienempi.
Aalto University Campus

Lokakuussa 2022 alkaneen, 12 kuukautta kestäneen energiansäästökampanjan myötä kampuksella on säästetty merkittävä määrä niin sähkö- kuin lämpöenergiaakin. Kokonaisuudessa vuoden aikana päästiin noin 14 prosentin säästöön kampuksen energiankulutuksessa. Megawattitunteina koko vuoden säästö tarkoittaa noin 2694 MWh säästynyttä sähköä ja 8149 MWh säästynyttä lämpöä.

"15 prosentin säästötavoite oli erittäin kunnianhimoinen, ja viime syksynä se tuntui jopa lähes saavuttamattomalta. Tartuimme kuitenkin aktiivisesti toimeen ja lähdimme heti kartoittamaan sekä nopeita toimia että pidempiaikaisia projekteja, joilla säästöjä saadaan. Energian säästön lisäksi tällä on toki myös taloudellinen merkitys energian hinnan suurten vaihtelujen myötä", sanoo Aalto-yliopistokiinteistöjen (ACRE) toimitusjohtaja Ville Jokela.

Saavutettu energiansäästö

Kampanjan aikana joka kuukausi kampuksella kulutettiin vähemmän sähköä ja lämpöä kuin edellisvuoden vastaavana kuukautena. Suurimmat säästövaikutukset on saatu ilmanvaihdon asetusten systemaattisella läpikäynnillä. Konkreettisella tasolla eri rakennusten lämpötiloja yhdenmukaistettiin, ilmanvaihtokoneiden käyntiaikoja säädettiin entistä tarkemmin vuorokausivaihteluun sopivaksi ja lämmöntalteenottojen hyötysuhteita parannettiin. 

Lisäksi säästöjä saatiin valaistuksen osalta muun muassa kartoittamalla kampuksen valaistusta eri vuorokaudenaikoina - kokonaisuudessaan kampuksen energiankulutusta tarkasteltiin ja pyrittiin alentamaan myös ilta- ja yöaikoina. 

Myös pienistä yksittäisistä toimista oli apua kokonaissäästön saavuttamisessa, ja osa kampanjan aikana suunnitelluista ja aloitetuista toimenpiteistä on sellaisia, että niiden säästöpotentiaali saavutetaan vasta tulevaisuudessa.

Kiitos koko Aalto-yhteisölle

Koko Aalto-yhteisö osallistettiin kampanjaan pyytämällä ideoita, miten energiaa saataisiin parhaiten säästymään. Ehdotettuja energiasyöppöjä saatiin lähes sata kappaletta ja niiden myötä korjaavia toimenpiteitä tehtiin useissa eri taloissa. Yhteisön asenteella ja toiminnalla on muutenkin ollut suuri vaikutus säästöjen saavuttamiseen.

"Haluamme kiittää koko kekseliästä yhteisöämme erinomaisesta tuloksesta ja tsemppaamisesta. Toivottavasti jokainen myös jatkaa kestävien toimintatapojen noudattamista kampanjan jälkeenkin. Ja meille saa aina vinkata uusista energiansäästömahdollisuuksista kampuksella, käymme kaikki ideat ja ehdotukset tarkkaan läpi", Jokela jatkaa.

Vaikka vuoden kestänyt kampanja on nyt tullut päätökseen, eivät säästötoimet kampuksella pääty. Kokonaisuudessaan energiansäästötoimilla tavoitellaan energiankulutuksen pysyvää alempaa tasoa, ja mennään kohti hiilineutraalia kampusta 2030.

Aalto-yliopiston kampus

Yli 80 prosenttia kampuksen energiansäästötavoitteesta saavutettu

Myös kesän aikana kampuksella on saavutettu suuria säästöjä energiankulutuksessa.

Uutiset
Snowy trees on both sides of a snow covered foot path.

Lupaavia tuloksia energiansäästökampanjan vaikutuksista

Koko Otaniemen kampusta koskevat energiansäästötoimenpiteet alkoivat 10.10.2022, samalla otamme osaa Astetta alemmas -kampanjaan.

Uutiset
Three light fixtures lit up on the ceiling of a structure, looks like three beige stripes on a black background, going across from left down corner to right upper corner.

Aalto-yhteisöltä monipuolisesti ideoita ja kysymyksiä energiansäästöstä

Asiantuntijamme vastaavat Aalto-yhteisön kysymyksiin.

Uutiset
Reflections of two people on solar panels. Light blue sky is reflected on the background.

Aalto-yliopisto tavoittelee 15 prosentin energiansäästöä vuodessa

Yliopiston rakennuksiin kohdistuvia toimenpiteiden vaikutuksia seurataan 12 kuukauden ajan, jonka jälkeen sovitaan seuraavat askeleet.

Uutiset
Aalto University's main campus in the winter

Isoja säästöjä kampuksen energiankulutuksessa

Otaniemen kampusta koskevat energiansäästötoimenpiteet alkoivat 10.10.2022, samalla osallistuen Astetta alemmas -kampanjaan.

Uutiset
Kuva ihmisestä kävelemässä kampuksella

63 energiasyöppöä - yhteisön vinkit auttoivat säästämään energiaa kampuksella

Otaniemen kampusta koskevat energiansäästötoimenpiteet alkoivat 10.10.2022. Osallistuimme samalla Astetta alemmas -kampanjaan.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Acoustics lab, robot dog Spot and Electronics ICT-lab facilities
Kampus Julkaistu:

Kevään 2024 varauskalenterit Sähkötekniikan korkeakoulun laboratorioihin on avattu

Järjestämme vierailuja robottilaboratoriossa, akustiikan laboratoriossa sekä Electronics ICT-laboratoriossa.
Professor Dessbesell in a lab, wearing a green jacket
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Luana Dessbesell haluaa muuttaa biotuotetutkimuksen kaupalliseksi menestykseksi

Professori Luana Dessbesellin tavoite on kuroa umpeen yliopiston ja teollisuuden välinen kuilu. Dessbesellin luotsaama monitieteellinen tutkimusryhmä Sustainable Bioproducts Innovation tukee uusien metsäpohjaisten innovaatioiden kehitystä ja kaupallistamista.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Opinnot Julkaistu:

Kurssikuvaukset sisältävät tiedon kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisestä

Reilu kolmannes kursseista käsittelee kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen liittyviä teemoja.
A man holding two small foam boards stands in a lab room.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät sellun valmistuksessa syntyvistä jätteistä ääntä vaimentavaa seinäpaneelia

Vaahdon valmistus on lähes jokaisessa tuotantovaiheessa ekologisempaa kuin sen öljypohjaisten vastineiden tai lasivillan.