Uutiset

Linda Liukkaan tapaaminen rohkaisi Leila Arstilaa vaihtamaan tietotekniikkaan – nyt hän edusti Suomea kyberturvallisuuskilpailuissa Itävallassa

Leila Arstila tuli ensin Aaltoon opiskelemaan kemian tekniikkaa, koska hän ajatteli, että tietotekniikan opiskelijan pitäisi osata koodata unissaankin. Nyt hän oli yksi harvoista nuorista naisista Euroopan kyberturvallisuuskilpailuissa ja sai ratkaistua avointen lähteiden tiedonhakutehtävän yhdessä parinsa kanssa.
Leila Arstila solving an escape game challenge together with Santtu Sievänen. Veeti Ojanperä helped to find the solution. Copyright: David Bohmann
Leila Arstila ratkaisemassa avointen lähteiden tiedonhakutehtävää yhdessä Santtu Sieväsen kanssa. Veeti Ojanperä auttoi ratkaisuun pääsemisessä. Kuva: David Bohmann.

Tietotekniikan laitoksen maisteriopiskelija Leila Arstila osallistui 13.–16. syyskuuta Euroopan kyberturvallisuuskilpailuihin (European Cyber Security Challenge) Itävallassa. Kilpailu on suunnattu nuorille tietoturvaosaajille ja sen järjestäjää muun muassa Euroopan Unionin kyberturvallisuusvirasto (ENISA). Suomi oli mukana ensimmäistä kertaa ja sijoittui 12:nneksi. Yhteensä kilpailuun osallistui 27 eurooppalaista maata ja lisäksi viisi vierailijamaata.

Kilpailutehtävät oli jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä osuudessa oli erilaisia tehtäviä sisältäen kryptografiaa, haavoittuvaisia nettisivuja ja ohjelmia, sekä avointen lähteiden tiedustelua.

”Saimme parini kanssa ratkaistuksi pakohuonepelin tapaisen tehtävän, jonka ratkaisi meidän lisäksi vain Itävallan joukkue. Siinä oli postikortti, jossa oli kuva Googlen toimistosta ja kuvitteellinen henkilö, joka työskenteli Googlella. Siitä alkoi vihjeiden sarja eri sosiaalisen median alustoilla, mistä piti löytää relevantit vihjeet ja samalla erottaa ne vääristä”, Arstila kertoo.

Tehtävän ideana oli myös tuoda esille, kuinka vaarallista on jakaa somessa kuvia esimerkiksi kulkulätkästä tai tietokoneen näytöstä, jossa on sähköposti auki.

”Ihmiset ja yritykset jakavat itsestään valtavasti tietoa sosiaalisessa mediassa. Yksittäisiä tiedonmuruja yhdistämällä voi selvittää isompiakin kokonaisuuksia. Salapoliisityö on minusta kiinnostavaa”, Arstila kertoo.

Staattisten tehtävien jälkeen seurasi ”hyökkäys ja puolustus” -osio, jossa joukkueet kilpailivat aktiivisesti toisiaan vastaan. Jokaisella joukkueella oli samanlainen palvelin, joka sisälsi haavoittuvaisia palveluita. Tehtävänä oli hyökätä toisten joukkueiden palvelimille ja samalla yrittää korjata oman tietokoneen heikkoja palveluita.

”Tehtävä oli vaikeampi. Jos pystyi löytämään ja käyttämään mehukkaan hyökkäyksen, joku toinen joukkue pystyi sen ehkä kopioimaan tapahtumalokeista”, Arstila kuvailee.

All female competitors were rewarded for their participation. Leila Arstila is in the middle. Copyright: David Bohmann.
Kaikki naiskilpailijat palkittiin osallistumisesta. Leila Arstila on kuvassa keskellä. Kuva: David Bohmann.

Nuoria naisia oli kilpailijoista kaikkiaan alle kymmenesosa.

”Etukäteen koin kilpailuun osallistumisesta paljon vähemmistöstressiä, sillä tietoturva-ala on edelleen valtavan homogeeninen. Onneksi ongelmaan on alettu kiinnittämään huomiota ja tekemään korjausliikkeitä. Ennen varsinaista kilpailua järjestettiin esimerkiksi viikonloppu pelkästään 20 naiskilpailijalle. Tunnelma siellä oli hyvä ja lempeä”, Leila Arstila sanoo.

Stereotypioista roolimallin löytymiseen

Koska ympäristöasiat ovat Leila Arstilalle tärkeitä, hän matkusti kilpailuihin laivalla, junalla ja bussilla. Matka kesti 28 tuntia suuntaansa.

Matka tietokoneiden ja koodaamisen pariin oli niin ikään pitkä.

”Tutustuin lukiossa paremmin tietokoneiden maailmaan ja koodaamiseen. Ajattelin kuitenkin, etten voi olla koodari tai tietotekniikan opiskelija, koska olen nainen. Stereotyyppisesti koodariin liitetään limsa ja pitsa, huppari sekä koodaaminen unissaankin, eikä se sopinut minäkuvaani”, Arstila sanoo.

According to Arstila, creativity and the ability to invent solutions are important skills in the information security sector. Photo: Riku Juurikko.
Arstilan mielestä ratkaisujen keksiminen ja luovuus ovat tärkeitä ominaisuuksia tietoturva-alalla. Kuva: Riku Juurikko.

Merkitsevää Arstilalle oli, kun hän tapasi koodauslähettiläänäkin tunnetun Linda Liukkaan vuonna 2018.

”Linda Liukas on juuri minun näköiseni ja henkiseni ihminen. Hänellä on ollut iso merkitys ajatusprosessissani kohti oman ammatti-identiteetin luomista. Joten vasta kun olin opiskellut Aallossa kemiantekniikkaa muutaman vuoden, tajusin, ettei minun tarvitse osua tiettyyn stereotypiaan. Ratkaisujen keksimiskyky ja luovuus riittävät”, Arstila sanoo.

Arstila oli ikäryhmässään kolmanneksi paras Suomen omassa hakkerointihaasteessa (Generation Z Hack Challenge 2022), josta valitaan Suomen edustajat Euroopan kilpailuihin. Eurooppalaisissa kilpailuissa Suomea edusti kymmenen hengen joukkue, johon kuului Leila Arstilan lisäksi Juuso Laine, Santtu Sievänen, Veeti Ojanperä, Stepan Fedotov, Dani Frisk, Mikael Kantola, Toni Tertsonen, Otso Takala ja Mika Luhta. Joukkuetta luotsasivat Aapo Oksman Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta sekä Riku Juurikko.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto BIZ Homecoming Day 2023, Pekka Mattila vetää keskustelua
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Suhteemme elinkeinoelämään on elävä ja rikas, sanoo markkinoinnin professori Pekka Mattila

”Kokeilemme rohkeasti monenlaisia yhteistyökuvioita, joista osa toimii paremmin ja osan elinkaari jää lyhyemmäksi.”
Risteilyalus Meyer Turun telakan edustalla.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

FITechin Turku-hanke päättyi – osaamisen taso nousi ja yliopistojen välinen yhteistyö lisääntyi

Hankkeessa järjestettiin 609 kurssia ja rekisteröitiin yli 20 200 kurssiosallistumista.
SemiSummer2023 Kampanja banneri
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Puolijohdealan kesätyöpaikkoja avoinna tutkimusryhmissä

Puolijohdealan kasvu ja sen investoinnit Suomessa lisäävät myös osaajien tarvetta. Neljän puolijohdealan yrityksen Picosun, an Applied Materials Companyn, Okmeticin, Muratan ja KYOCERA Tikitin lahjoituksen turvin Aalto-yliopisto tarjoaa mielenkiintoisia kesätyöpaikkoja Sähkötekniikan ja Kemian tekniikan korkeakouluissa kesällä 2023. Semi-Summer 2023 -ohjelman kesätyöpaikat tarjoavat mahdollisuuden kartuttaa osaamista, jota tarvitaan kasvavalla ja kansainvälisellä alalla.
Venla Kaislo Sähkötekniikan päivä -tapahtumassa. Kuva: Filmbutik.
Opinnot Julkaistu:

Opiskelija Venla Kaislo: Odotan innolla kaikkea siistiä, mitä pääsen tulevaisuudessa tekemään

Bioinformaatioteknologiaa ensimmäistä vuotta opiskeleva Venla on ollut yllättynyt siitä, kuinka aktiivinen opiskelijaelämä Aalto-yliopistossa on.