Uutiset

Kohti tarkempaa aivokuvantamista

Aalto yliopisto oli mukana järjestämässä kansainvälisen korkeakenttäiseen magneettikuvaukseen keskittyvän symposion.

Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun Aalto Brain Centre (ABC), Aalto NeuroImaging (ANI) –tutkimusinfrastruktuuri sekä Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos (NBE) järjestivät yhdessä Finnish Infrastructres for Functional Imaging (FIFI) –konsortion kanssa korkeakenttäiseen magneettikuvaukseen keskittyvän symposion. Symposio aloitti projektin 7 teslan magneettikuvauslaitteen saamiseksi Suomeen.

– Workshop toimi lähtölaukauksena projektille missä pyritään samaan korkeakenttäinen magneettikuvauslaite Suomeen. Hankinta on kallis, joten se vaatii että käytännössä kaikki kansalliset toimijat puhaltavan yhteen hiileen, sanoo yksi workshopin järjestäjistä, TkT Toni Auranen NBE:n alaisuudessa toimivasta Aalto NeuroImaging –infrastruktuurista.

Toni Auranen, yksi workshopin järjestäjistä, on tyytyväinen seminaariin.

Puhujat ovat maailman huippuja ja pioneereja korkeakenttäisen magneettikuvauksen (MRI) alalta. Workshopin osallistujat, skannerin mahdolliset käyttäjät, tulivat ympäri Suomea ja he saivat kuulla korkeakenttäisen MRI:n sekä toiminnallisen MRI:n (fMRI; functional MRI) hyödyistä ja uusimmista suuntauksista.

7T-skannerilla otetut kuvat ovat äärimmäisen tarkkoja ja niistä pystytään erottelemaan kudoksia millimetrien murto-osien tarkkuudella, joten sen ansiosta päästään tutkimaan elävästä kudoksesta sellaisten rakenteiden anatomiaa, mikä ei aiemmin ole ollut mahdollista. Ennen korkeakenttäisiä laitteita näin tarkkaa rakennetta on pystytty tutkimaan ainoastaan ihmisen kuoleman jälkeen.

– Tämän lisäksi korkeakenttäinen kuvantaminen mahdollistaa esimerkiksi korteksin (aivokuoren) toiminnallisuuden tutkimisen kerroksittain, mikä pienemmillä kenttävoimakkuuksilla ei ole mahdollista. Toiminnallisen kuvantamisen paikkatarkkuus ja signaalin määrä myös paranevat huomattavasti, jolloin päästään analyyseissä eroon tarpeettomista suodatuksista (smoothing) ja sitä kautta false-negative ja false-positive -tyyppiset virheet tuloksissa vähenevät merkittävästi.

– Yleisesti ottaen 7T-skannerin käyttö on game-changer, eli suunnanmuuttaja, neurotieteen alueella.

Workshopin aikana pidettiin myös asiantuntijapaneli. Paneli oli yksimielinen siitä, että Suomeen on saatava korkeakenttäinen MRI-laite, mikäli maa haluaa tehdä hienompia asioita neurotieteessä ja aivotutkimuksessa.

– Laite tulisi saada ensimmäisessä vaiheessa perustutkimusta ja osittain myös kliinistä tutkimustyötä varten. Tämän jälkeen, mikäli laite tullaan hyväksymään kliiniseen työhön, esimerkiksi 5-10 vuoden ajanjaksolla, Suomessa on tarvetta myös vastaavalle laitteelle kliinisessä ympäristössä.

– Ensimmäisen vaiheen sijoituspaikkana Otaniemi palvelisi erinomaisesti. Kliinisessä diagnostiikassa käytettäessä laitteen luonnollinen sijainti on siellä missä potilaatkin, esimerkiksi ison keskussairaalan yhteydessä.

Symposion järjestäjät ovat nyt kokoamassa raporttia workshopista. Raportti julkaistaan kaikille osallistuneille sekä potentiaalisille 7T-käyttäjille vielä tämän vuoden puolella. Samalla he tiedustelevat kiinnostusta laitetta ja investointia kohtaan.

– Tavoite on, että laite asennettaisiin Aalto-yliopiston tiloihin ja sen käyttö olisi täysin open-access -periaatteen mukaista eli käyttäjät ympäri Suomen käyttäisivät ja maksaisivat laitteen käytöstä samoilla ehdoilla, investointiin osallistuneet osapuolet mahdollisesti pienemmällä tuntihinnalla.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Avoin kirja, jossa vasen sivu on tyhjä ja oikea sivu täynnä tiheää pientä mustaa tekstiä sarakkeissa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Koneen Säätiön apuraha Tekstien marginaalien keskukselle

Visuaalisen viestinnän professorin Arja Karhumaan ja työryhmän hankkeelle merkittävä Koneen Säätiön apuraha.
Henkilö työvaatteissa ja kypärässä työskentelee luolassa kiviseinällä työkaluilla.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi keksintö kallion jännitystilan seurantaan – Voi mullistaa kaivosten turvallisuuden ja louhintatehokkuuden

Menetelmän avulla on mahdollista seurata kallion jännitystilaa reaaliaikaisesti. Sen avulla voidaan ehkäistä ja ennakoida sortumia sekä tehostaa louhintaa.
Kuusi maaperänäytettä, joissa ituja eri kehitysvaiheissa eri maatyypeissä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Rakennusjätepuulle uusi elämä kasvualustana

Suomessa rakennusjätepuu päätyy lähes kokonaan polttoon, vaikka sillä voisi olla merkittävä rooli ekologisten kasvualustojen kehittämisessä. Uudet tutkimukset osoittavat, että höyrykäsitelty jätepuu voi korvata kasvualustana turpeen ja se tarjoaa lupaavia tuloksia kasvien itävyydessä ja juurien kasvussa.
The picture shows the School of Business main building on Ekonominaukio 1, Espoo, Finland.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun tutkijat ovat päässeet jakamaan asiantuntemustaan monissa kansainvälisissä medioissa

Syksyn 2024 aikana Kauppakorkeakoulu oli esillä useissa julkaisuissa, jotka tavoittavat yhteensä yli 14,2 miljoonaa potentiaalista lukijaa.