Uutiset

Kohti tarkempaa aivokuvantamista

Aalto yliopisto oli mukana järjestämässä kansainvälisen korkeakenttäiseen magneettikuvaukseen keskittyvän symposion.

Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun Aalto Brain Centre (ABC), Aalto NeuroImaging (ANI) –tutkimusinfrastruktuuri sekä Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos (NBE) järjestivät yhdessä Finnish Infrastructres for Functional Imaging (FIFI) –konsortion kanssa korkeakenttäiseen magneettikuvaukseen keskittyvän symposion. Symposio aloitti projektin 7 teslan magneettikuvauslaitteen saamiseksi Suomeen.

– Workshop toimi lähtölaukauksena projektille missä pyritään samaan korkeakenttäinen magneettikuvauslaite Suomeen. Hankinta on kallis, joten se vaatii että käytännössä kaikki kansalliset toimijat puhaltavan yhteen hiileen, sanoo yksi workshopin järjestäjistä, TkT Toni Auranen NBE:n alaisuudessa toimivasta Aalto NeuroImaging –infrastruktuurista.

Toni Auranen, yksi workshopin järjestäjistä, on tyytyväinen seminaariin.

Puhujat ovat maailman huippuja ja pioneereja korkeakenttäisen magneettikuvauksen (MRI) alalta. Workshopin osallistujat, skannerin mahdolliset käyttäjät, tulivat ympäri Suomea ja he saivat kuulla korkeakenttäisen MRI:n sekä toiminnallisen MRI:n (fMRI; functional MRI) hyödyistä ja uusimmista suuntauksista.

7T-skannerilla otetut kuvat ovat äärimmäisen tarkkoja ja niistä pystytään erottelemaan kudoksia millimetrien murto-osien tarkkuudella, joten sen ansiosta päästään tutkimaan elävästä kudoksesta sellaisten rakenteiden anatomiaa, mikä ei aiemmin ole ollut mahdollista. Ennen korkeakenttäisiä laitteita näin tarkkaa rakennetta on pystytty tutkimaan ainoastaan ihmisen kuoleman jälkeen.

– Tämän lisäksi korkeakenttäinen kuvantaminen mahdollistaa esimerkiksi korteksin (aivokuoren) toiminnallisuuden tutkimisen kerroksittain, mikä pienemmillä kenttävoimakkuuksilla ei ole mahdollista. Toiminnallisen kuvantamisen paikkatarkkuus ja signaalin määrä myös paranevat huomattavasti, jolloin päästään analyyseissä eroon tarpeettomista suodatuksista (smoothing) ja sitä kautta false-negative ja false-positive -tyyppiset virheet tuloksissa vähenevät merkittävästi.

– Yleisesti ottaen 7T-skannerin käyttö on game-changer, eli suunnanmuuttaja, neurotieteen alueella.

Workshopin aikana pidettiin myös asiantuntijapaneli. Paneli oli yksimielinen siitä, että Suomeen on saatava korkeakenttäinen MRI-laite, mikäli maa haluaa tehdä hienompia asioita neurotieteessä ja aivotutkimuksessa.

– Laite tulisi saada ensimmäisessä vaiheessa perustutkimusta ja osittain myös kliinistä tutkimustyötä varten. Tämän jälkeen, mikäli laite tullaan hyväksymään kliiniseen työhön, esimerkiksi 5-10 vuoden ajanjaksolla, Suomessa on tarvetta myös vastaavalle laitteelle kliinisessä ympäristössä.

– Ensimmäisen vaiheen sijoituspaikkana Otaniemi palvelisi erinomaisesti. Kliinisessä diagnostiikassa käytettäessä laitteen luonnollinen sijainti on siellä missä potilaatkin, esimerkiksi ison keskussairaalan yhteydessä.

Symposion järjestäjät ovat nyt kokoamassa raporttia workshopista. Raportti julkaistaan kaikille osallistuneille sekä potentiaalisille 7T-käyttäjille vielä tämän vuoden puolella. Samalla he tiedustelevat kiinnostusta laitetta ja investointia kohtaan.

– Tavoite on, että laite asennettaisiin Aalto-yliopiston tiloihin ja sen käyttö olisi täysin open-access -periaatteen mukaista eli käyttäjät ympäri Suomen käyttäisivät ja maksaisivat laitteen käytöstä samoilla ehdoilla, investointiin osallistuneet osapuolet mahdollisesti pienemmällä tuntihinnalla.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.