Uutiset

Kestäviä ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen kiertotalouden kesäkurssilla

Aalto-yliopiston kesäkoulu tarjoaa kiertotalouden kurssin, joka opettaa opiskelijat ajattelemaan kriittisesti resurssien käyttöä ja kestävyyttä. Kurssin opettajat Martta Nieminen ja Karelia Dagnaud kertovat näkemyksiään kurssin keskeisistä näkökulmista, oppimistuloksista ja ainutlaatuisista mahdollisuuksista.

Aalto-yliopiston kesäkoulu esittelee tänä kesänä uraauurtavan Circular Economy -kurssin, joka on suunniteltu auttamaan opiskelijoita ymmärtämään syvällisesti resurssien käyttöä ja kestävyyttä. Kurssin opettajat Martta Nieminen ja Karelia Dagnaud jakavat ajatuksiaan kurssin sisällöstä, oppimistuloksista ja ainutlaatuisista piirteistä, jotka tekevät siitä tarpeellisen kaikille kestävästä elämästä ja kiertoajattelusta kiinnostuneille.

Lue lisää Circular Economy -kurssista ja siitä, kuinka se varustaa opiskelijat työkaluilla, joilla  käsitellä resurssien käyttöä koskevia haasteita ja mahdollisuuksia kestävämmällä tavalla.

Martta Nieminen
Martta Nieminen, Circular Economy -kurssin opettaja

Mistä kiertotalouskurssissa on kyse, ja miksi se on mielestänne opiskelijoille tärkeä kurssi?

Martta: Aloitetaan ihan alusta – mitä vikaa nykyisessä lineaarisessa talousjärjestelmässämme on? Lineaarinen talous eli "take-make-waste" -talous kerää, valmistaa, käyttää ja hävittää materiaaleja, mikä aiheuttaa kestämätöntä materiaalien ja energian käyttöä. Kurssin aikana ymmärrämme, miksi kiertotalouteen siirtyminen on tärkeää ja kuinka sitä hyödyntävät ratkaisut voivat tehdä elämisestä tällä planeetalla kestävämpää.

Karelia Dagnaud
Karelia Dagnaud, Circular Economy -kurssin opettaja

Karelia: Tällä kurssilla tutustutaan kiertotalousajatteluun. Opit ydinkäsitteitä, periaatteita ja kysymyksiä pohtimaan resurssien käytön ongelmia ja mahdollisuuksia kiertotalouden vinkkelistä ja arvioimaan kiertotalouden ratkaisuja eri näkökulmista. Kurssi on tärkeä, koska se kutsuu ajattelemaan eri tavalla sitä, miten ihmiset tuottavat ja käyttävät materiaaleja tarvittavien asioiden valmistukseen – ruoasta tekstiileihin, energiaan, asumiseen ja kuljetuksiin. 

Samalla kiertotalous kutsuu pohtimaan uudelleen suhteitamme muihin ihmisiin, eläviin olentoihin ja planeettaan. Kiertotalouden ajattelu tarjoaa "työkalupakin" kyseenalaistaa ja kuvitella uudelleen, miten tuotamme, kulutamme ja olemme vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Tämä työkalupakki on hyödyllinen niin henkilökohtaisessa elämässä kuin ammatillisissa yhteyksissä, kun yrität ajatella laatikon ulkopuolella – ympyröissä ja sykleissä!

Millä tämä kurssi erottuu?

Karelia: Yksi kurssin innostavimmista puolista on poikkitieteellisyys. Haluamme tutkia kiertotalousajattelua eri näkökulmista rakentaaksemme kokonaisvaltaisen ja monisävyisen käsityksen siitä, mitä se voi tarkoittaa eri toiminta-asteilla. Samalla kun harjoittelemme kiertotalousajattelua liiketoimintamallien yhteydessä, toivomme myös rohkaisevamme laajempaa otetta "kiertotalouden ratkaisuihin", jotka kattavat suunnittelun, tekniset, teknologiset, organisatoriset, kulttuuriset ja sosiaaliset tulkinnat ja sovellukset. Tämä kurssi erottuu sillä, että se rohkaisee kiertotauden ajattelua eri mittakaavoissa ja konteksteissa. Aalto-yliopiston poikkitieteellisessä ekosysteemissä toimiminen on suuri etu.

Mitkä ovat tärkeimmät taidot ja tiedot, joita toivotte oppilaiden saavan osallistumisesta?

Martta: Opiskelijat eivät vain saa tietoa kiertotalouden keskeisistä johtamisperiaatteista, vaan heitä rohkaistaan ajattelemaan itse. Se edistää kriittistä ajattelua. Koska suuri osa työstä tehdään ryhmissä, tarjoamme suotuisan ympäristön työskentelylle ja yhteiselle ajattelulle, joka on välttämätön taito poikkitieteellisessä työskentelyssä.

Millaisiin aktiviteetteihin opiskelijat voivat odottaa osallistuvansa kurssin aikana?

Karelia: Voidaksemme inspiroitua ja pohtia erilaisia kiertotalouden sovelluksia, vierailemme kiertotaloustyötä tekevien yritysten ja sidosryhmien luona, tutkimme kiertotaloutta eri toimialojen konteksteissa sekä käsittelemme konkreettisia esimerkkejä kiertotalouden ydinkäsitteiden ja periaatteiden muuttamisesta ratkaisuiksi.

colourful artwork made of textiles

Onko jotain muuta, mitä haluaisitte jakaa kurssia harkitsevien opiskelijoiden kanssa kiertotalouskurssista?

Karelia: Kiertotalouden ajattelutaitojen rakentaminen on matka, jossaa hyödytään ideoiden, kysymysten, näkökulmien jakamisesta, toisilta oppimisesta ja yhdessä tekemisestä. Odotan innolla, että pääsemme yhdessä tutkimaan kiertotalouden ratkaisuja!

Martta: Vaikka kierrätys on tärkeää, kiertotalous on paljon muutakin. Vaatii yhteistä työskentelyä ymmärtää kiertotalouden tulevaisuutta. Siksi olen innoissani voidessani jakaa tämän oppimiskokemuksen opiskelijoiden kanssa! Tule sellaisena kuin olet.

Aalto-yliopiston kesäkoulun Kiertotalouskurssi on poikkeuksellinen mahdollisuus opiskelijoille kehittää kokonaisvaltaista ymmärrystä resurssien käytöstä ja kestävyydestä monitieteisen lähestymistavan kautta. Opiskelijoilla on kurssin aikana hyvät valmiudet vastata todellisiin kestävän kehityksen haasteisiin osallistumalla interaktiivisiin yritysvierailuihin, tutkimalla toimialakohtaisia kiertoratkaisuja sekä kehittämällä kriittistä ajattelua ja yhteistyötaitoja.

Jos olet intohimoinen kestävästä elämästä ja kiertotalouden ajattelusta, älä ohita mahdollisuutta ilmoittautua Aalto-yliopiston kesäkoulun Circular Economy -kurssille. Liity mukaan matkalle, jolla kuvitellaan uudelleen suhteemme resursseihin, muihin ihmisiin ja ympäristöön ja osallistu kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseen. 

Three persons in yellow, red and blue jackets walking through a field.

Circular Economy

Kestävä kehitys edellyttää perustavanlaatuista muutosta siinä, miten resursseja käytetään talousjärjestelmässämme. Opiskelijat oppivat, miten kiertotalouden liiketoimintamalleja suunnitellaan ja miten ne luovat arvoa asiakkaalle.

Aalto-yliopiston kesäkoulu
A group of undergradiate summer school students during a welcome event picnic on a summery day at Aalto University campus. The sun is shining and the group of students are sitting in on the grass in a park-like setting.

Kandidaattivaiheen kesäkurssit

Tarjoamme poikkitieteellisiä akateemisia kesäkursseja kandidaattivaiheen opiskelijoille.

Aalto-yliopiston kesäkoulu
Students in front of Väre building of Aalto University campus

Aalto-yliopiston kesäkoulu

Aalto-yliopiston kesäkoulu tarjoaa korkealaatuisia akateemisia kesäkursseja ja -ohjelmia Aalto-yliopistossa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: