Uutiset

Ilmastoyliopisto tarjoaa 9 avointa verkkokurssia kestävyydestä ja ilmastonmuutoksesta

Yksitoista korkeakoulua ovat tuottaneet yhdeksän kestävyys- ja ilmastokurssin sarjan, jolla suomalaiset sivistetään taisteluun ilmastonmuutosta vastaan.
Climate University

Kuinka puhua ilmastonmuutoksesta? Kuinka kestävyysmuutosta johdetaan? Miten kiertotalous toimii? Kuinka opiskelijat ja yritykset voivat yhdessä ratkoa ilmasto- ja kestävyyshaasteita? Ilmastoyliopistoksi (Climate University) ristitty suomalaisten korkeakoulujen verkosto tarjoaa yhdentoista korkeakoulun yhdessä tuottamat kestävyys- ja ilmastokurssit yhdellä sivustolla osoitteessa www.climateuniversity.fi.

Ilmastoyliopiston kurssit ovat kaikille avoimia ja sopivat ilmastonmuutos- ja kestävyysaiheista kiinnostuneille opettajille, korkeakouluopiskelijoille ja jo työelämässä vaikuttaville. Kurssit ovat joko englanniksi tai sekä suomeksi että englanniksi. Käännöksiä on luvassa lisää ja ensimmäistä käännöstä ruotsiksi valmistellaan parhaillaan.

Omin päin tai opintopisteillä

Ilmastoyliopiston yhteistyömallia ja opetuskokonaisuutta on kehitetty kahden vuoden ajan yhdessä kahdeksan yliopiston ja kolmen ammattikorkeakoulun kanssa.

Urakan hedelmät ovat nyt kaikkien saatavilla yhdellä sivustolla. Ilmastoyliopisto nostaa ilmastonmuutos- ja kestävyysopetuksen maailmanlaajuisesti uudelle tasolle etenkin monitieteisellä lähestymistavallaan.

”Kurssiemme sisällöt on hiottu lukuisissa monitieteisissä työpajoissa ja kymmenien eri tutkimusalojen asiantuntijoiden yhteisvoimin”, Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden tutkijatohtori Laura Riuttanen kertoo. Hän on vetänyt hanketta, ja Aalto-yliopisto on ollut hankkeessa kumppanina.

Verkkokurssien materiaalit ovat verkossa avoimesti tarjolla ja opiskeltavissa omin päin. Jos kursseista haluaa opintopisteitä, opiskelijan tulee ilmoittautua jonkin verkostoon kuuluvan korkeakoulun tai Avoimen yliopiston järjestämille Ilmastoyliopisto- eli Climate University -kursseille.

Systeemiajattelua ja monitieteisyyttä

Aalto-yliopisto osallistui ilmastonmuutosta systeemisestä näkökulmasta käsittelevän SystemsChange.now-kurssin toteuttamiseen.

”Kurssilla ilmastonmuutos ja systeemiajattelu yhdistetään uudella tavalla. Vain tarkastelemalla ilmastonmuutosta ja kestävyyttä systeemisestä näkökulmasta voimme löytää toimivia ratkaisuja aikamme viheliäiseen ongelmaan. Kurssin tuottamisessa Aalto-yliopisto pääsi myös jakamaan systeemianalyysin osaamistaan muille korkeakouluille”, tutkijatohtori Sanna-Liisa Sihto-Nissilä kertoo.

Tammikuun alussa alkaa kolme useamman yliopiston yhteistyössä toteuttamaa avointa kurssia: SystemsChange.now, Leadership for sustainable change ja Statistical tools for climate and atmospheric science. Kurssien keskeinen ajatus on tuoda eri alojen opiskelijoita yhteen kestävyys- ja ilmastoteemojen äärelle, ja monilla kursseilla tehdään pienryhmätöitä.

"Yhteispohjoismaisella Ilmasto.nyt -kurssillamme samassa ryhmässä voi istua suomalainen kestävyysjohtaja, islantilainen maatalousyliopiston opiskelija, Helsingin yliopiston filosofian maisteri ja Lundin yliopiston fysiikan opiskelija", Laura Riuttanen havainnollistaa. 

Ilmastokurssi myös lukioon

Korkeakouluopetuksen lisäksi Ilmastoyliopistosta löytyy lukiolaisille sopiva peruskurssi ilmastonmuutoksesta. Yhteistyössä oli mukana myös Otaniemen lukio, jossa ensimmäinen Lukiolaisen Ilmasto.nyt -kurssi toteutettiin viime keväänä.

"Lukioilla on uudessa opetussuunnitelmassa velvoite korkeakouluyhteistyöhön, ja siihen mielestäni tämä kurssi sopii hyvin. Kurssia voi käyttää sellaisenaan lukiossa, mutta sitä voi myös hyödyntää kurkistuskurssina korkeakouluopintoihin. Kurssin tiimoilta omaan kumppaniyliopistoon voi järjestää tutkijavierailuja ja -haastatteluja tai laboratorio- ja tutkimusasemakäyntejä. Järjestämme myös koulutusta opettajille materiaalin käyttöön lukio-opetuksessa", Laura Riuttanen vinkkaa.

Opettajat niin korkeakouluissa kuin lukioissa saavat hyödyntää Ilmastoyliopiston verkko-opetusmateriaaleja vapaasti. Kaikkiin materiaaleihin sisältyy opettajan opas, jossa neuvotaan, miten opetuksen voi järjestää, miten eri tehtävätyyppejä voi hyödyntää ja miten arvioida suorituksia.

"Verkostoomme mahtuu lisää yliopistoja, ammattikorkeakouluja ja lukioita. CC-BY-SA -lisenssillä voimme luoda tulokaskorkeakoululle oman kurssikopioalustan omine vastuuhenkilöineen."

Monet kurssit myös vedetään yhteistyössä usean korkeakoulun kesken ja useamman eri alan opettajan voimin. Ilmastoyliopisto-verkostoon on tähän mennessä liittynyt jo 18 suomalaista korkeakoulua.

Lisätietoa

Tutkijatohtori Sanna-Liisa Sihto-Nissilä, Perustieteiden korkeakoulu, Aalto-yliopisto
[email protected] 

Tutkijatohtori Laura Riuttanen, Ilmakehätieteen keskus, Helsingin yliopisto
[email protected]

http://climateuniversity.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Lahjoitus Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspisteeseen
Kampus Julkaistu:

Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspiste nyt A Blocissa

Boksi sijaitsee kauppakeskus A Blocin 1. kerroksessa R-kioskia vastapäätä ja on käytettävissä keskuksen aukioloaikojen mukaisesti.
Kestävä digitaalinen arki Turussa, banneri: Minna Vigren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi.