Helsingin perhekeskukset, Verohallinto ja Nordea mukana palveluiden digitalisoinnin hackathon-kurssilla
Aalto-yliopisto järjestää loka-joulukuussa 2018 jo neljännen kerran monitieteisen kurssin yhdessä Accenturen ja valittujen julkisen sektorin organisaatioiden kanssa. Digitalism Challenge capstone-kurssi polkaistiin käyntiin 30.10. Dipolissa Otaniemessä tapahtumalla, jossa organisaatioiden haasteisiin tutustuttiin esityksin ja palvelusuunnitteluharjoituksin.
Tämänkertaisella kurssilla ratkotaan Helsingin perhekeskusten haasteita, jotka liittyvät perheiden palvelutarpeiden arviointiin ja palvelukokokonaisuuksiin. Verohallinto ja Nordea puolestaan lähtivät mukaan kokonaisvaltaisen henkilökohtaisen taloudenhallinnan ja toimeentulon sekä alustatalouden mukanaan tuomilla haasteillaan.
18 monitieteistä opiskelijatiimiä, kuusi haastetta, 45 päivää
Sekä Helsingin perhekeskukset että Nordea ja Verohallinto yhdessä tarjoavat kumpikin opiskelijoille kolme haastetta. Kuultuaan kaikkien kuuden haasteen esittelyt opiskelijatiimit saivat valita, mikä niistä olisi heille kullekin mielenkiintoisin ratkottavaksi. Aallon akateemiset ohjaajat muodostivat opiskelijoiden toiveiden ja tiimien monitieteisyyden tavoitteen perusteella yhteensä 18 tiimiä. Tiimeistä yhdeksän keskittyy perhekeskusten haasteisiin ja yhdeksän Nordean ja Verohallinnon haasteisiin.
Helsingin perhekeskukset haastavat opiskelijat miettimään muun muassa, miten perheet voisivat itse tunnistaa, millaista tukea ja apua he tarvitsevat. Perhekeskuksissa toivotaan myös ratkaisuja, miten perheitä voisi ohjata heille oikeiden palveluiden luo parhaalla mahdollisella tavalla. Perhekeskuksissa on myös tunnistettu, että isän/kumppanin roolia äidin roolin rinnalla olisi hyvä vahvistaa sote-palveluissa. Isiä toivotaan aktiivisemmin mukaan perheiden palveluihin, mikä vahvistaa myös heidän rooliaan lapsen kasvussa sekä perheen arjessa. Tähänkin toivotaan opiskelijoilta ratkaisua.
Verohallinto ja Nordea toivovat opiskelijoilta esimerkiksi prototyyppiä havainnollistamaan, miten voisi tunnistaa ja ennakoida elämän tapahtumia, jotka vaikuttavat tuloihin ja henkilökohtaiseen talouteen, ja kuinka tarjota ennakoivaa ja henkilökohtaista neuvontaa kunkin henkilökohtaisessa tilanteessa. Verohallinnossa ja Nordeassa tunnistetaan myös, että opiskelijastatuksen ja yrittäjyyden yhdistäminen voi olla vaikeaa. Tähän he toivovat visiota siitä, miten yhdistää tulot ”kevytyrittäjyydestä” muihin tulonlähteisiin.
Kansainvälisten tiimien työlle tukea niin haasteorganisaatioilta kuin Kauppakorkeakoulun ja Perustieteiden korkeakoulun tutkijoilta
Digitalism challenge -kurssille osallistuu lähes 100 maisteriopiskelijaa Aallon eri korkeakouluista. Aallon opiskelijoista suurin osa on Kauppakorkeakoulun eri pääaineista, mutta myös tekniikan alan korkeakouluista ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta on kurssilla osallistujia. Näin opiskelijoista saatiin Aallon ideologian mukaisesti muodostettua monitieteisiä tiimejä.
”Opiskelijamme pystyvät näyttämään, että digitalisaation edistäminen ei aina vaadi satojen tuhansien tai miljoonien eurojen hankkeita. Olennaista on ymmärtää käyttäjien tarpeet, ja kehittää nopeasti toimivia ratkaisuja niiden pohjalta”, Aalto-yliopiston vanhempi yliopistonlehtori Johanna Bragge kertoo.
Kauppakorkeakoulu on rakentanut hackathon-kurssikonseptia yhdessä Accenturen ja siihen kuuluvan palvelumuotoiluyksikkö Fjordin asiantuntijoiden kanssa vuodesta 2016 alkaen. Kauppakorkeakoulusta kurssin toteuttamiseen osallistuvat Braggen lisäksi Professor of Practice Katariina Kemppainen, Professor of Practice Esko Penttinen sekä tohtorikoulutettava Sanna Tiilikainen ja Perustieteiden korkeakoulustatutkijat Talayeh Aledavood ja Matti Nelimarkka sekä tohtorikoulutettavat Katrine Mahlamäki jaSiddharth Rao. Kustakin haasteorganisaatiosta on mukana 4–5 asiantuntijaa.
Hackathon-tapahtuma on marraskuun puolivälissä, paras tiimi selviää joulukuussa
Itse hackathon-tapahtuma on 13.–14.11. hackathonissa tiimeillä on kahden päivän ajan vapaat kädet kehittää konsepteja ja ratkaisuja organisaatioiden haasteisiin. Tiimejä sparraavat tällöin niin haasteorganisaatioiden edustajat kuin Aalto-yliopiston, Accenturen ja Fjordin asiantuntijat. Voittajatiimi valitaan 28.11. järjestettävässä finaalissa, jossa tiimit pääsevät esittämään ratkaisunsa tuomaristolle. 20-tuntisen hackathonin lisäksi Digitalism Challenge -kurssi sisältää luentoja, ryhmätöitä, valmennusta, startup-yhteistyötä ja ekskursioita.
Uutista päivitetty 15.11. : Toisin kuin alun perin ilmoitettiin, voittajatiimi tai tiimit valitaan jo 28.11., eikä vasta 13.12. Tiimit pääsevät keskiviikkona 28.11. esittämään ratkaisunsa tuomaristolle, joka silloin myös päättää ja julkistaa voittajan tai voittajat.
Twitter: #pschallenge18 #aalto
Lisätietoja:
Aalto-yliopisto:
Johanna Bragge
Vanhempi yliopistonlehtori
Tieto- ja palvelujohtamisen laitos
040 530 1032
[email protected]
Accenture:
Tuulia Timonen
Health & Public Services
040 715 2703
[email protected]
Kuva (yllä): Kauppakorkeakoulun Professor of Practice Esko Penttinen ja vanhempi yliopistonlehtori Johanna Bragge (kuvassa) ja Accenturen johtaja Vesa Silfver pitivät kurssin avauspuheenvuorot ja toivottivat organisaatioiden edustajat ja opiskelijat tervetulleiksi.
Kuva (alla): Opiskelijatiimit aloittivat julkisen sektorin organisaatioiden tarjoamien haasteiden työstämisen Dipolissa 30.10.
Kuvat: Miika Turunen / Cast