Uutiset

Helppoja ja tehokkaita arkipäivän ilmastotekoja

Tietokirjailija ja Creative Sustainability -opiskelija Rinna Saramäki sekä AaltoSDG-sovellus kannustavat kaikkia ilmastotekoihin.
250 ilmastotekoa
Saramäen kirjassa esitetyt ilmastoteot voi toteuttaa sellaisinaan omassa arjessa. Kuva: Emma Sairanen / Aalto Sustainability Hub

Tieto- ja käsityökirjailija Rinna Saramäki julkaisi 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman -kirjan 2019, ensimmäisenä maisteriopintovuotenaan Creative Sustainability –koulutusohjelmassa (CS). Saramäki haarukoi kustantajansa, Otavan, kanssa ilmastoteot kirjan kantavaksi teemaksi. Hän halusi antaa lukijoille selkeät ohjeet tekojen toteuttamiseen, sekä esittää faktat, joihin tekojen vaikutukset perustuvat.

Saramäen kirjan tärkeimpänä kohderyhmänä ovat ilmastotoimista kiinnostuneet ihmiset, joiden hektinen arki kuitenkin estää taustatietoihin perehtymisen.

”Kun taustoihin ei ehditä pureutua, ihmiset poimivat sattumanvaraisesti tekoja omaan arkeen. Tämä ei välttämättä ole kovin tehokasta”, Saramäki arvioi. Siksi Saramäki onkin kirjassaan pyrkinyt pureskelemaan taustatiedot valmiiksi lukijalle ja tarjoamaan tehokkaiksi havaittuja ilmastotekoja arkeen.

Kirjan julkaisu osui samoihin aikoihin AaltoSDG-sovelluksen kehityksen kanssa. Sovellus tukee Aallon työtä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (Sustainable Development Goals, SDGs) saavuttamiseksi ja pyrkii tuomaan SDG:t lähemmäs aaltolaisten arkea.  

Sekä Saramäen kirja, että AaltoSDG tarjoavat konkreettisten tekojen lisäksi hyödyllistä tietoa kestävästä kehityksestä.

”Toivoisin, että me opiskelijat veisimme työelämään ilmapiirin, jossa ilmastotekoihin suhtaudutaan uutena normina. Mitä enemmän näitä ilmastotekoihin normaalina välttämättömyytenä suhtautuvia ihmisiä on, sitä helpompi muiden on niihin tarttua”, sanoo Saramäki.

Rinna Saramäki
”Isoilla teoilla on valtavia, pitkäaikaisia vaikutuksia, joten niihin pitää kannustaa, mutta motivaatio ja hyvä mieli säilyvät parhaiten pienien tekojen avulla”, sanoo Saramäki. Kuva: Jonne Räsänen / Otava

Kuinka ilmaston voi ottaa huomioon kotikaranteenissa?

Saramäki uskoo, että kestävämmän elämänmuutoksen toteuttaminen on mahdollista koronaviruspandemian aikana.

”Tilanne on osoittanut laajemmassakin mittakaavassa, että kun on pakko, me pystymme muuttamaan elintapojamme. Esimerkiksi lomalennot ja työmatkat ovat jääneet monelta keväällä tekemättä”, Saramäki sanoo. ”On mahdollista oppia uusia tapoja sekä työelämässä ja vapaa-ajalla.”

Lisäksi vapaa-aika on helppo käyttää ilmastotekoihin osallistumiseen. Esimerkiksi Saramäki osallistui AaltoSDG:n pyöräilyhaasteeseen ja sanoo haasteen toimineen positiivisena muistutuksena pyöräilyn ilmastokädenjäljestä.

“Ruoka on yksi suurimmista päästöjen lähteistä kotitalouksille”, sanoo Saramäki. ”Kokkaamiseen kannattaa ottaa uutta inspiraatiota etsimällä ilmastoystävällisiä reseptejä, joita ei ole ennen ehtinyt kokeilla. On yhtä helppoa syödä ilmastoystävällisesti, kuin ei-ilmastoystävällisesti. Vain siirtymävaihe on vaikea.”

Seuraa Rinna Saramäen ilmastotekovinkkejä Instagramissa @200ilmastotekoa.

Tutustu AaltoSDG-sovelluksen lataamalla se App Storesta tai Google Play –kaupasta.   

AaltoSDG-sovellus on Aalto Sustainability Hubin, IT:n, Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) ja Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n (Aalto CRE) käsialaa ja se on toteutettu yhteistyössä Geniemin kanssa.

Teksti: Aino Saarelainen, harjoittelija AaltoSDG ja opiskelija CS-maisteriohjelma ja Emma Sairanen, harjoittelija Aalto Sustainability Hub ja opiskelija, Bioteknologian maisteriohjelma

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto Squad students on campus
Opinnot Julkaistu:

Hakijoiden määrä Aalto-yliopistoon kasvoi kevään toisessa yhteishaussa

Suomen- ja ruotsinkielisiin kandidaattikoulutuksiin oli 13 500 hakijaa
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
Nainen seisoo ulkona kädet levitettynä sivuille. Taustalla näkyy kaupunki, merta ja vuoria.
Opinnot Julkaistu:

Fia Hedman pääsi kehittämään taitojaan ja oppi valtavasti uutta korkeakouluharjoittelijana Kauppakorkeakoulun ulkoisten suhteiden yksikössä

Bella-Fia Hedman työskenteli syksyllä 2023 neljän kuukauden ajan viestinnän ja markkinoinnin harjoittelijana Kauppakorkeakoulun ulkoisten suhteiden yksikössä.