Hae Aalto Thesis -projektiin: Kela – Palautepalvelun uudelleenmuotoilu
Projekti:
Kela – Palautepalvelun uudelleenmuotoilu
Partneri
Kansaneläkelaitos (Kela) on julkinen organisaatio sekä tietotalo, joka huolehtii Suomessa asuvien sekä ulkomailla asuvien suomalaisten sosiaaliturvasta eri elämänvaiheissa.
Tausta
Tässä projektissa Kelan toiveena on ymmärtää, miksi lääkäreille suunnattu lääkemääräyspalaute on käyttöasteeltaan matala. Lääkemääräyspalaute on lääkäreille ja hammaslääkäreille (jatkossa lääkäri) suunnattu palvelu, jota kautta he saavat tilastoja ja palautetta sekä omista että kollegoiden määräämistä lääkkeistä viimeiseltä vuodelta. Kela lähettää lääkemääräyspalautteen lääkäreille vuosittain sekä digitaalisessa että paperisessa muodossa.
Kelan haasteena on palautejärjestelmän alhaiseksi jäänyt käyttömäärä lääkärien keskuudessa. Palautejärjestelmän suosiossa on tapahtunut huomattava käänne: ensimmäiset palautteet (vuonna 1997) olivat lääkäreiden mielestä erittäin kiinnostavia, mutta nykyään ainoastaan murto-osa hyödyntää digitaalista palvelua. Palautteiden avulla lääkärit pystyvät lisäämään oman työn tuntemustaan, tietoisuutta lääkekustannuksista sekä vähentämään ongelmallista lääkkeenmääräämistä. Palautteilla on todellista vaikutusta lääkkeiden määräämiseen ja tätä kautta palautteilla on myös yhteiskunnallista painoarvoa.
Yhteistyöprojektin tuloksena Kela toivoo saavansa sovellettavia ratkaisuja palautejärjestelmän tunnettuuden vahvistamiseksi ja järjestelmän asiakaslähtöisyyden kasvattamiseksi. Miten palautepalvelu toimisi nykyistä paremmin tulevaisuudessa?
Projektin teemat ja esimerkkejä tutkimuskysymyksistä
- Miten palautteen tunnettuutta voitaisiin vahvistaa lääkäreiden keskuudessa?
- Esimerkiksi taiteen avulla?
- Miten palautejärjestelmän olemassaolosta tulisi viestiä?
- Miksi nykyinen tunnettuuden taso on matala?
- Lisääkö palautteiden tunteminen palvelun käyttöä?
- Miten digitaalisen palautejärjestelmän helppokäyttöisyyttä voisi kehittää?
- Mitkä ovat nykyisen järjestelmän toimivimmat ominaisuudet?
- Mitä taas voisi parantaa?
- Mikä tekee järjestelmästä käyttäjäystävällisen lääkäreille?
- Mitkä ovat lääkäreiden toiveet ja tarpeet palautteiden sisällöstä?
- Mikä tekisi palautejärjestelmästä hyödyllisen ja kiinnostavan lääkäreiden silmissä?
- Missä muodossa ja kuinka tiheästi palaute tulisi antaa?
- Kerran vuodessa digitaalisesti vai jotenkin muuten?
Minkä kysymyksen sinä haluaisit opinnäytetyölläsi ratkaista? Minkä uniikin näkökulman tuot projektiin? Kerro lisää hakemuksessasi!
Leena Saastamoinen, tutkimuspäällikkö, KelaYhteistyöprojektin tuloksena toivomme saavamme rohkeita ja uudenlaisia ratkaisuja palautejärjestelmän tunnettuuden vahvistamiseksi.
Soveltuvuus ja osaaminen:
Projektin haku on avoin kaikille Aalto-yliopiston maisterivaiheen opiskelijoille. Projektiin soveltuvia osaamisalueita voivat olla esimerkiksi:
- Palvelumuotoilu
- Tietojohtaminen
- Digitaaliset alustat
- Viestintä
- Tiedon visualisointi
- Valokuvaus
- Taide
- Palautteet ja arviointi
Projektin kieli:
- suomi
Opiskelijatiimin koko:
- 3 maisteriopiskelijaa Aallon eri aloilta
Hakuohjeet:
- Haku projektiin Kela - Palautepalvelun uudelleenmuotoilu on käynnissä 9.-23.8.2021. Haku päättyy maanantaina 23.8. klo 16:00
- Lue lävitse Aalto Thesis Student FAQ ennen hakemuksen lähettämistä
- Hakulomakkeen Aalto Thesis -projektiin löydät täältä. Muistathan kirjoittaa lomakkeeseen projektin nimen ja pyytää opinnäytetyösi valvojalta luvan osallistua projektiin
- Opiskelijavalinnat projektiin tehdään akateemisten ja soveltuuvuuskriteerien perusteella ja Aalto-yliopisto vastaa valintaprosessista
- Tiedotamme kaikkia hakijoita hakuprosessin etenemisestä hakuajan umpeuduttua
Projektin aikataulu:
- Projekti alkaa syyskuussa 2021 opiskelijoiden ja Aalto Thesis -tiimin orientaatiotapaamisella 13.9. ja jatkuu Kick-Off -tapaamisella Kelan kanssa 21.9.
- Opiskelijan odotetaan osallistuvan projektiin ja oman opinnäytetyön edistämiseen täysipäiväisesti
- Projekti päättyy noin kuusi kuukautta Kick-Off -tapaamisen jälkeen, jolloin opinnäytetöiden ja projektin yhteenvedon tulee olla valmiita
- Projektin päätöspäivä sovitaan Kick-Off -tapaamisessa
Kysymyksiä tai ongelmia?
- Miten koronavirus vaikuttaa projektiin? Aalto Thesis -ohjelma pyörii ikävästä tilanteesta huolimatta pääosin normaalisti, lue lisää täältä
- Ota tarvittaessa yhteyttä Aalto Thesis -yhteyshenkilö Silva Saulioon
Aalto Thesis
Aalto Thesis on monitieteinen ohjelma maisterin opinnäytetyön tekemiseen työelämäkumppanille. Käytännössä Aallon eri koulujen opiskelijoista kootaan 2-4 hengen tiimejä, joissa ratkotaan työelämäkumppanin asettamaa haastetta opinnäytetöiden avulla.
Aalto myöntää ohjelmaan valituille opiskelijoille 5 000 € apurahan elämisen kuluihin. Apuraha ei vaikuta Kelan opintotukeen. Voit lukea lisää Aalto Thesis -projekteista opiskelijan oppaasta.
Aalto Thesis -tiimi
- Julkaistu:
- Päivitetty: