Uutiset

Dipolista peruskorjataan Aalto-yliopistolle omaleimainen päärakennus

Talosta tulee käyttöliittymä Aalto-yliopistoon, siellä esitellään huippuosaamista ja monialaista yhteistyötä.

Uuden Dipolin aulatiloissa esitellään yliopiston moninaista toimintaa, luonnos. Kuva: ALA Arkkitehdit

Perinteikäs ja persoonallinen Dipoli-rakennus Otaniemessä on vuosien varrella toiminut monien seminaarien, konferenssien, opiskelijatapahtumien ja juhlallisuuksien pitopaikkana. Nyt rakennuksella on edessään mittava peruskorjaus, jossa sen tilat ja tekniikka uusitaan ja toiminta muuttaa muotoaan. Dipolista tehdään Aalto-yliopistolle näyteikkuna ja kaikille avoin portti Otaniemeen. Siitä tulee Aalto-yliopiston omaleimainen päärakennus, jossa työskentelevät muun muassa yliopiston johto ja osa palveluista.

Arkkitehtuurin taidonnäyte

Dipolin ovat suunnitelleet arkkitehdit Reima ja Raili Pietilä ja se valmistui vuonna 1966. Aikanaan hyvin radikaalin talon rakennuttivat silloisen Teknillisen korkeakoulun opiskelijat ja se oli pitkään teekkareiden kulttuuritoiminnan keskus. Aalto-yliopisto on ollut viime vuodet talossa ylioppilaskunnan vuokralaisena ja siellä on toiminut kongressi- ja kokouskeskus. Vuosi sitten Dipolin rakennus siirtyi Aalto-yliopiston omistukseen.

Dipolin nousevakatsomoista auditoriota kutsuttiin alkuaikoina teatterisaliksi ja siellä järjestettiin muun muassa elokuvaesityksiä. Se on Dipolin ainoa tila, jossa alkuperäinen mosaiikkibetonilattia ja kiinteä sisus­tus ovat säilyneet. Kuva NEWRAD-konferenssista kesällä 2014.
Kuva: Aino Huovio

Peruskorjaus alkoi kesäkuussa 2015 ja tavoitteena on, että uusi Dipoli avautuu käyttäjille vuoden 2016 lopussa. Korjauksessa kunnioitetaan Reima ja Raili Pietilän alkuperäisiä suunnitelmia ja rakennuksen uniikkia arkkitehtuuria.

Uuden päärakennuksen sisältöä ideoitiin syksyn 2014 aikana opiskelijoiden, henkilöstön ja sidosryhmien yhteisissä työpajoissa. Ideat on koottu uusiksi konsepteiksi ja palveluiksi konseptiraporttiin. Tämän kehitystyön rinnalla tehtiin peruskorjauksen hankesuunnitelma, rakennushistoriaselvitys sekä kaksi opiskelijaprojektia.

Monimuotoisen ja vuorovaikutteisen yliopistokulttuurin symboli

Monialainen yhteistyö ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus ovat Aalto-yliopiston mission ytimessä. Peruskorjauksen jälkeen käyttäjille avautuu uudenlainen monikäyttötalo ja testialusta uusille työnteon ja oppimisen tavoille. Kaikista talon toimisto- ja työskentelytiloista tulee yhteiskäyttöisiä. Dipolista tulee näyttämö opiskelijoiden, yliopiston ja kumppaneiden kohtaamisille ja tapahtumille. Taloon on myös suunnitteilla täysin uudenlainen digitaalinen ympäristö ja navigointijärjestelmä.  

– Tarjoamme talon käyttäjille aivan uudenlaisen palvelu- ja tilakokemuksen; yliopiston toiminta näkyy auloissa ja muissa tiloissa monin eri tavoin. Dipolista muotoutuu toimelias Aalto-yliopiston kohtaamispaikka, visioi ohjausryhmää johtanut Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

Lisätietoja:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto Digital Creatives visual image
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Haku Aalto-yliopiston luovien alojen esihautomo-ohjelmaan on auki – hakuaikaa on 16.9.2024 asti

Aalto Digital Creatives -esihautomon kuudes kierros alkaa lokakuussa. Hae mukaan nyt!
Anne Sunikka, Anton Sigfrids and Pekka Marttinen
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 kokosivat yhteen avoimuuden asiantuntijoita ympäri Suomen

Yli 90 osallistujaa paikan päällä ja 90 osallistujaa Zoomissa kuunteli esityksiä tekoälystä, lakiaiheista ja datan hallinnasta sekä avoimen tieteen ajankohtaisista asioista Suomessa. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Aalto-yliopisto, VTT ja avoimen tieteen koordinaatio.
Muotoilija Noora Yaun suunnittelemia kimaltavia puukristalleja. Kuva: Mikko Raskinen
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avaruusteknologiaa, kimaltavaa puuta ja muotoaan vaihtavia tekstiilejä - tutustu maailmaa muuttavaan tutkimukseen upouudessa Marsio-rakennuksessa

Mahdottoman tekijät -näyttelyt ja Designs for a Cooler Planet -festivaali käynnistävät Aalto-yliopiston uuden kohtaamispaikan syyskauden.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Viima - Puumiehenkuja 5 sai seikkailuun kutsuvan nimen

Rakennuksen pääkäyttäjät pohtivat uutta nimeä yhdessä.