Uutiset

Dipolista peruskorjataan Aalto-yliopistolle omaleimainen päärakennus

Talosta tulee käyttöliittymä Aalto-yliopistoon, siellä esitellään huippuosaamista ja monialaista yhteistyötä.

Uuden Dipolin aulatiloissa esitellään yliopiston moninaista toimintaa, luonnos. Kuva: ALA Arkkitehdit

Perinteikäs ja persoonallinen Dipoli-rakennus Otaniemessä on vuosien varrella toiminut monien seminaarien, konferenssien, opiskelijatapahtumien ja juhlallisuuksien pitopaikkana. Nyt rakennuksella on edessään mittava peruskorjaus, jossa sen tilat ja tekniikka uusitaan ja toiminta muuttaa muotoaan. Dipolista tehdään Aalto-yliopistolle näyteikkuna ja kaikille avoin portti Otaniemeen. Siitä tulee Aalto-yliopiston omaleimainen päärakennus, jossa työskentelevät muun muassa yliopiston johto ja osa palveluista.

Arkkitehtuurin taidonnäyte

Dipolin ovat suunnitelleet arkkitehdit Reima ja Raili Pietilä ja se valmistui vuonna 1966. Aikanaan hyvin radikaalin talon rakennuttivat silloisen Teknillisen korkeakoulun opiskelijat ja se oli pitkään teekkareiden kulttuuritoiminnan keskus. Aalto-yliopisto on ollut viime vuodet talossa ylioppilaskunnan vuokralaisena ja siellä on toiminut kongressi- ja kokouskeskus. Vuosi sitten Dipolin rakennus siirtyi Aalto-yliopiston omistukseen.

Dipolin nousevakatsomoista auditoriota kutsuttiin alkuaikoina teatterisaliksi ja siellä järjestettiin muun muassa elokuvaesityksiä. Se on Dipolin ainoa tila, jossa alkuperäinen mosaiikkibetonilattia ja kiinteä sisus­tus ovat säilyneet. Kuva NEWRAD-konferenssista kesällä 2014.
Kuva: Aino Huovio

Peruskorjaus alkoi kesäkuussa 2015 ja tavoitteena on, että uusi Dipoli avautuu käyttäjille vuoden 2016 lopussa. Korjauksessa kunnioitetaan Reima ja Raili Pietilän alkuperäisiä suunnitelmia ja rakennuksen uniikkia arkkitehtuuria.

Uuden päärakennuksen sisältöä ideoitiin syksyn 2014 aikana opiskelijoiden, henkilöstön ja sidosryhmien yhteisissä työpajoissa. Ideat on koottu uusiksi konsepteiksi ja palveluiksi konseptiraporttiin. Tämän kehitystyön rinnalla tehtiin peruskorjauksen hankesuunnitelma, rakennushistoriaselvitys sekä kaksi opiskelijaprojektia.

Monimuotoisen ja vuorovaikutteisen yliopistokulttuurin symboli

Monialainen yhteistyö ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus ovat Aalto-yliopiston mission ytimessä. Peruskorjauksen jälkeen käyttäjille avautuu uudenlainen monikäyttötalo ja testialusta uusille työnteon ja oppimisen tavoille. Kaikista talon toimisto- ja työskentelytiloista tulee yhteiskäyttöisiä. Dipolista tulee näyttämö opiskelijoiden, yliopiston ja kumppaneiden kohtaamisille ja tapahtumille. Taloon on myös suunnitteilla täysin uudenlainen digitaalinen ympäristö ja navigointijärjestelmä.  

– Tarjoamme talon käyttäjille aivan uudenlaisen palvelu- ja tilakokemuksen; yliopiston toiminta näkyy auloissa ja muissa tiloissa monin eri tavoin. Dipolista muotoutuu toimelias Aalto-yliopiston kohtaamispaikka, visioi ohjausryhmää johtanut Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

Lisätietoja:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kampuksen uudet ulkokalusteet
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Äänestä parasta ideaa! Miten käytämme 14 000 euroa edistääksemme opiskelijoiden hyvinvointia?

Syksyllä 2024 opiskelijat saivat ideoida, miten yliopiston tulisi käyttää 14 000 euroa opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseen kampuksella. Nyt on aika äänestää parasta ideaa toteutettavaksi kevään 2025 aikana.
Campus Sustainability Champion 2024 voittajat
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus Julkaistu:

Opiskelijavetoiset hankkeet Kestävän kampuksen sankareiksi

Tänä vuonna Kampuksen kestävän kehityksen sankareiksi valittiin kaksi opiskelijavetoista hanketta. Palkinnot jaettiin vuosittain järjestettävänä ACRE-päivänä 9.10.2024.
No entry sign over workshop image
Kampus Julkaistu:

Arts infran poikkeusaukioloajat

Poikkeusaukioloajat Arts infran työpajoilla ilmoitetaan tällä sivulla.
Esko Valtaoja esittelemässä yleisölle radio-observatiivisen tutkimuksen historiaa
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ensimmäinen Tähtitiistai järjestettiin Marsiossa – katso tapahtuman tallenne ja liity mukaan seuraaville luennoille!

Ensimmäinen Tähtitiistai järjestettiin 8.10. Marsio-rakennuksen elokuvateatterissa, jonne saapui yleisöä sankoin joukoin. Etkö päässyt seuraamaan luentoa? Ei huolta! Katso tapahtuman tallenne verkosta.