Uutiset

Capstone-kurssi kehittää vahvasti opiskelijoiden työelämävalmiuksia

Yhteistyö konsulttiyritysten ja Kauppakorkeakoulun kesken oli jälleen erittäin toimivaa.
Opiskelijoita Kauppakorkeakoululla. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
Kuvan opiskelijat eivät liity tähän uutiseen. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio

Tietojärjestelmätieteen professori Matti Rossi opettaa maisteritason kurssia Project Management and Consulting Practice. Kurssille osallistuvat opiskelijat ovat jo opintojensa loppuvaiheessa, ja kurssi kokoaa maisteriopintojen oppeja yhteen. 

”Kurssin nimen mukaisesti kurssilla käsiteltiin projektien läpiviemiseen ja konsultointiin liittyviä osa-alueita, kuten projektin elinkaarta, ketteriä menetelmiä ja työkaluja ja konsultilta vaadittavaa osaamista. Projektikurssi kesti kuusi viikkoa, ja siihen kuului sekä luentoja että jollekin yritykselle tai organisaatiolle tehty tosielämän projekti. Lisäksi opiskelijat kirjoittivat ja palauttivat joka toisen viikon päätteeksi oppimispäiväkirjan, jossa heidän tuli reflektoida oppimaansa.”

Senior Consultant Roni Luoma toimi case-projektissa EY-Parthenonin yhteyshenkilönä. Hän kertoo, että EY-Parthenon on tehnyt pitkään yhteistyötä Aallon opiskelijoiden kanssa mm. kurssiprojektien ja opiskelijatapahtumien muodossa. ”Tänä vuonna olemme jo toista kertaa mukana tällä Kauppakorkeakoulun Project Management and Consulting Practice -kurssilla.”

Luoma kehuu yhteistyön sujuneen erinomaisesti. ”Kiitos tästä kuuluu aktiivisille opiskelijoille sekä Aallon ammattitaitoiselle henkilökunnalle, jotka tekevät yhteistyön toteuttamisesta sujuvaa.” 

Projektia pitää oppia rajaamaan

Heta Räikkönen on yksi kurssille osallistunut tieto- ja palvelujohtamisen maisteriopiskelija. Hän teki ryhmätyön yhdessä Saku Kiviharjun ja Linda Kronbergin kanssa. ”Halusin käydä kurssin, koska mielestäni jokaisen kylterin (kauppatieteiden opiskelijan) on hyvä osata projektityötaitoja sekä ymmärtää konsultointia, koska moni tulee toimimaan työelämässä konsultteina ja asiakkaina. Asiakastyö on tosi usein keskeisellä sijalla”, Heta sanoo.

”Tärkeimpiä juttuja luennoilla on ollut kommunikointi ihmisten välillä ja se osoittautui todeksi myös projektityöskentelyssä. Etiikka, ihmisten välinen työskentely ja odotusten hallinta ovat asioita, joita olen jo itse kohdannut käydessäni töissä opintojen ohella. Luennoilla ja ryhmätöissä olen saanut peilata omia kokemuksiani ja kuullut muilta mielenkiintoisia tapoja lähestyä näitä kysymyksiä.”

Heta Räikkönen kertoo, että heidän ryhmänsä tehtävänä projektityössä oli toimia kuvitteellisen pääomasijoittajan neuvonantajana yritysoston yhteydessä. ”Oli mukavaa, että aihe oli ajankohtainen ja ala kiinnostava. Sijoittaja harkitsi sähköautojen laturienvalmistajan ostamista, joka irrotettaisiin nykyisestä emoyhtiöstä omaksi yrityksekseen. Tehtävänämme oli tutkia sähköautomarkkinaa, miettiä, onko sijoitus kannattava, miten yritys suhteutuu kilpailijoihinsa ja miten taattaisiin uuden irrallisen sähkölatausbisneksen toiminnan jatkuvuus omana yksikkönään.”

”Oli tärkeää osata rajata projektin fokusta riippuen siitä, mitä tietoa saamme. Aluksi saimme vain rajatusti tietoa, ja meidän piti siltä pohjalta tehdä projektisuunnitelma. Vähän myöhemmin saimmekin lisää tietoa, mikä muutti aika paljonkin lähestymistapaamme. Olimme tietoisesti tehneet tarpeeksi joustavan projektisuunnitelman, jotta lisätieto tai rajaus projektiin ei aiheuttaisi sitä, että aiemmin tekemämme työ menisi täysin hukkaan. Emme myöskään halunneet tutkia monia asioita syvällisesti ennen kuin tiesimme, mihin meidän haluttiin projektissa keskittyvän. Vastaavia tilanteita voi varmasti tulla vastaan myös oikean konsultin työssä.”

”Yhdessä työskentely on parasta Kauppiksessa”

Heta Räikkösen mielestä projektityöt ryhmän kanssa ovat todella mukavia. ”Tiimissäni oli kavereita, joiden kanssa yhdessä teimme kaikki ryhmätehtävät mursuvuonna (kandiopintojen ensimmäisenä vuonna), mutta joiden kanssa emme sen jälkeen olleet tehneet mitään yhdessä. Oli kivaa, kun eri pääaineissa oli sama capstone-kurssi ja pääsimme pitkästä aikaa työskentelemään yhdessä ja yhdistämään vuosien varrella kartutetut kokemuksemme”, Heta iloitsee.

Lopputuotoksena ryhmä loi raportin, johon kuului markkina-analyysi, kilpailija-analyysi ja suunnitelma yrityksen toiminnan jatkumisesta mahdollisen yrityskaupan jälkeen. ”Pohdimme, millaisia asioita voisi oikeasti tulla vastaan tässä tilanteessa. Mietimme esimerkiksi sitä, miten mahdollinen yrityskauppa vaikuttaisi yrityksen työntekijöihin tai muuttaisiko se yritystä asiakkaiden silmissä. Tällaisissa tilanteissa on niin monia asioita mitä voisi ottaa huomioon, mutta pitää osata keskittyä oleellisiin.”

”Teimme myös ehdotuksia liiketoiminnan fokusointiin ja oman markkinaposition selkiyttämiseen keskittymällä muun muassa hinnoitteluun ja omien vahvuuksien mukaiseen liiketoimintaan. Yhdistimme eri tutkimusmenetelmiä ja teimme arvioita alan kehityksestä; missä vaiheessa kehityskaarta nyt ollaan ja millaisia kilpailijoita vastaan kilpailtaisiin”, Heta kertoo.

Heta on aina pitänyt siitä, miten Aallossa tehdään yhteistyötä yritysten kanssa. ”Koska projektitehtävän suunnitelleet henkilöt työskentelevät itse vastaavanlaisten tapausten parissa, he tietävät hyvin, minkälaisiin juttuihin kannattaa keskittyä. Vaikka case-yrityksemme oli kuvitteellinen, EY-Parthenonin konsultit kertoivat, että tapaus olisi aivan hyvin voinut olla todellinenkin. EY-Parthenonin puolelta oli mukana muutama vuosi sitten Kauppiksesta valmistuneita maistereita, joilta oli mielenkiintoista kuulla, minkälaista työtä he tekevät ja millaisia mahdollisuuksia heidän edustamansa yritykset tarjoavat uusille tekijöille.”

EY-Parthenonin Roni Luoma kiittää Kauppakorkeakoulua mahdollisuudesta tehdä merkityksellistä yhteistyötä ja opiskelijoita hän kiittää erinomaisesta paneutumisesta case-tehtävään.

”Parasta kurssiprojektin toteuttamisessa on mahdollisuus haastaa ja kehittää opiskelijoiden osaamista liikkeenjohdon konsultoinnissa tarvittavien taitojen osalta ja nähdä heidän aikaansaamat lopputulokset ja oivallukset. Mielestämme opiskelijoiden kehittämät ratkaisut ja ideat ovat osoittautuneet tasokkaiksi ja tärkein lopputulema, eli opiskelijoiden osaamisen ja työelämävalmiuksien kehittäminen on onnistunut erinomaisesti”, Roni Luoma kertoo.

Tee yhteistyötä Kauppakorkeakoulun kanssa

Meillä on pitkät yhteistyöperinteet alumniemme ja yritysmaailman kanssa. Tarjoamme monipuolisia yhteistyömahdollisuuksia alumneillemme, yrityksille, organisaatioille ja julkisen sektorin toimijoille.

Lue lisää
Jaakko Honko lecture 6.6.2019, a question from the audience to the keynote speaker Risto Siilasmaa
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Robottien rakentelua Aalto-yliopisto Juniorin Robokylä-työpajassa
Yhteistyö Julkaistu:

Innostusta teknologiaan: Lähes 8000 lasta ja nuorta osallistui Aalto-yliopisto Juniorin Teknologiatuokioihin

Aalto-yliopisto Juniorin teknologiakasvatuksen lähettiläät kulkivat viime talvena ahkerasti peruskouluilla tarjoten oppilaille ja opettajille mahdollisuuden tutustua uusimpaan teknologiaan käytännönläheisesti. Jane ja Aatos Erkon säätiön sekä Svenska kulturfondentin rahoittamien hankkeiden tavoitteena oli innostaa lapsia ja nuoria teknologian pariin.
XX
Kampus Julkaistu:

PechaKucha- tilaisuus tarjosi Sähkötekniikan korkeakoulun tohtoriopiskelijoille uudenlaisen haasteen

Sähkötekniikan korkeakoulun ensimmäinen PechaKucha haastoi korkeakoulun tohtoriopiskelijat esittämään väitöskirjansa aiheet kuudessa minuutissa. Tilaisuus järjestettiin keskiviikkona 22. toukokuuta Otaniemen A Gridissä.
Näytös-tunnuskuva. Kahdet jalat ja jalkineet keltaiseksi sävytetyssä kuvassa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston muotinäytös laajenee myös näyttelyksi

Aalto-yliopiston vuotuinen muotitapahtuma laajenee tänä vuonna kaksiosaiseksi. Perinteeksi muodostunut muotinäytös Näytös saa rinnalleen uuden tapahtuman Näyttelyn.
Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.