Uutiset

Aaltolaiset kokoontuvat kuukausittain keskustelemaan EDI-teemoista – tule mukaan!

Kuukausittaiset EDI-keskustelut keräävät henkilökuntaa keskustelemaan inkluusiosta, monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta Aalto-yliopistossa. Keskustelujen tavoitteena on lisätä diversiteettiymmärrystä Aalto-yhteisössä yhteisen keskustelun kautta.
Suvi Helko and Ida Salin
Projektiasiantuntija Suvi Helko ja EDI Officer Ida Salin järjestävät EDI (equity, diversity and inclusion) -keskusteluja Aallon henkilökunnalle. Kuva: Sakari Heiskanen.

Kirjoittaja: Suvi Helko, Projektiasiantuntija, Oasis of Radical Wellbeing

Kun matalan kynnyksen hyvinvointipalveluja Aallon henkilökunnalle tarjoava Wellbeing Desk aloitti toimintansa alkutalvesta, projektiasiantuntija Suvi Helko pohti mielessään, että palvelun lukujärjestyksessä ei näkynyt EDI-teemoihin (equity, diversity and inclusion) viittaavia palveluja, vaikka juuri oli ollut puhetta, että Aallossa hyvinvointipalveluita pyritään kehittämään tästä näkökulmasta.

Tuumasta toimeen, Helko otti yhteyttä Aallon EDI Officer Ida Saliniin, ja kaksikko järjesti heti palaverin, jossa suunniteltiin EDI-keskustelutuokioille missio, budjetti ja agenda mahdollisista tuokioiden teemoista ja vierailevista asiantuntijoista. Keskustelutuokioiden tarkoituksena on toimia lyhyinä ja helposti lähestyttävinä herättelijöinä, joiden lisäksi on tarjolla myös koulutusta osaamista ja ymmärrystä syventämään ymmärrystä EDI-teemoista. Oasis of Radical Wellbeing -projektilta löytyi hankkeelle rahoitus, ja maaliskuussa koitti ensimmäisen EDI-keskustelutuokion aika, jonka teemana oli ”Everyone Included” ja ennakkomateriaalina toimi EDI-asiantuntija Sara Salmanin verkkoluento aaltolaisille inkluusiosta ja monimuotoisuudesta.

Huhtikuussa EDI-teemana oli pääsiäisen ja ramadanin ajankohtaisuuden myötä ”Uskonnot Aallossa”, ja vierailevina asiantuntijoina toimivat AaMu-opiskelijayhdistyksen (Aallon Muslimit ry) edustajat Saara Abdi ja Nuura Mohamoud sekä Aalto-pappi Anna Poutilainen. Tapahtuman suunnittelussa ja fasilitoinnissa apuna oli myös politiikan asiantuntija Fon Krairiksh AYY:lta. Toukokuun sessiossa kysyttiin ”Syrjinnästä vapaa Aalto?” ja keskusteluihin aaltolaiset johdatti THL:n tutkimuspäällikkö Shadia Rask, joka on perehtynyt työssään eriarvoisuuteen ja syrjintään.

”Osallistujat ovat antaneet palautetta, että on ollut antoisaa päästä juttelemaan tärkeistä ja mielenkiintoisista teemoista ja tutustumaan uusiin aaltolaisiin”, kertoo Helko. ”Yhteisöllisyyden tunne varsinkin pandemian aikana on heikentynyt yhteisöissämme, ja EDI-keskustelut pyrkivät tuomaan ihmisiä lähemmäs toisiaan turvallisemmassa tilassa”.

EDI-keskustelutuokiossa asiantuntijoiden englanninkielisen alustuksen jälkeen osallistujat jaetaan pienryhmiin, joissa osallistujat pääsevät keskustelemaan aiheesta ennalta määritettyjen apukysymysten avulla. Jako pienryhmiin tapahtuu tarkoituksella järjestäjien toimesta, koska ulkopuolelta määritelty ryhmäjako auttaa osallistujia tutustumaan uusiin ihmisiin ja aiheuttaa vähemmän stressiä niille, jotka ovat introvertteja tai joilla ei ole tapahtumassa tuttuja ennestään. ”Ryhmänjaossa kävi kyllä ensimmäisessä sessiossa sellainen moka, että Zoomin automaattitoiminto jakoi osallistujat breakout roomeihin sattumalta niin, että englanninkieliset päätyivät ryhmään keskenään ja suomenkieliset keskenään, vaikka tarkoitus oli nimenomaan sekoittaa osallistujia” kertoo Salin nauraen.

EDI-teemoista puhuttaessa tavallista on, että paikalle ilmaantuvat ne, joilla on teemoista jo alun perinkin tietämystä ja kokemusta. ”Erityisesti miesoletettuja olisi kiva saada lisää osallistujiksi keskusteluihin, sillä osallistujakunta on ollut erittäin naisvoittoista. Kysymys vain kuuluu, että miten?”, pohtii Helko. Myös keskustelutuokioiden osallistujat ovat antaneet palautetta siitä, kuinka suurin osa osallistujista vaikuttaa olevan naisia. ”Inklusiivisesta ja monimuotoisesta turvallisemmasta tilasta hyötyvät kuitenkin kaikki. Turvallisemmassa tilassa on helpompi tuoda esiin poikkeavia näkökulmia, ottaa riskejä ja esitellä uusia ideoita, edistäen innovaatioita ja parempaa yhteisöllistä hyvinvointia”, jatkaa Helko.

Syyskuun sessiossa teemana on "LGBTQ Aallossa" ja asiantuntijavierailijoina toimivat Trasek ry:n puheenjohtaja Kasper Kivistö sekä Aallon opiskelijayhdistys GAYY:n hallituslaiset. Tapahtuma järjestetään 15.9. klo 14:30-16:00 A Gridin Mordor-tilassa. Ilmoittaudu mukaan ja varaa paikkasi täällä!

EDI-sessiot

EDI-keskustelutuokiot Aallon henkilökunnalle

EDI-keskustelutuokioissa (equity, diversity and inclusion) Aallon henkilökuntaa kokoontuu kuukausittain keskustelemaan, kuinka voimme työssämme edistää inkluusiota, monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Oasis of Radical Wellbeing
Hyvinvoinnin avaimet

Oasis of Radical Wellbeing

Autamme sinua ja yhteisöäsi löytämään keinoja oman hyvinvoinnin kehittämiseen.

LGBTQ

Wellbeing Desk EDI-tuokio: LGBTQ+ Aallossa

Tervetuloa kuukausittaiseen EDI-keskusteluun Aallon henkilökunnan kesken! Tapaamisissa juttelemme pienryhmissä apukysymysten avulla englanniksi tasa-arvosta, diversiteetistä ja inkluusiosta työssä. Syyskuun keskustelutuokiossa 15.9. aiheena on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt Aallossa ja keskustelun fasilitoi Trasek ry:n puheenjohtaja Kasper Kivistö ja GAYY-opiskelijayhdistyksen hallituslaiset. EDI-keskustelut ovat osa Wellbeing Desk -hyvinvointitoimintaa Aallon henkilöstölle.

Tapahtumat

Kohdataan toisemme ihmisinä

Provosti Kristiina Mäkelälle yhdenvertaisuus, monimuotoisuus ja inklusiivisuus näkyvät arkisissa kohtaamisissa.

Lue lisää
Provost Kristiina Mäkelä. Photo: Jaakko Kahilaniemi
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.