Uutiset

Aalto-yliopistolle lisärahoitusta tutkimustulosten hyödyntämiseen

Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun johtaa yhtä potentiaalista tieteen eturintamassa olevaa tutkimushanketta.
Professor Zhipei Sun, photo: Niina Norjamäki/Aalto University
Professori Zhipei Sun ja hänen ryhmänsä kehittävät Otaniemen laboratoriossa uusia fotoniikan ja kvanttiteknologian sovelluksia. Kuva: Aalto-yliopisto

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on jakanut osalle ERC-apurahansaajille Proof of of Concept Grants -apurahoja tutkiakseen eturintamassa olevien tutkimushankkeidensa kaupallista tai yhteiskunnallista potentiaalia. ERC-rahoituksen saaneiden on mahdollista hakea erillistä rahoitusta tutkimuksensa innovaatiopotentiaalin tunnistamiseen ja kaupallistamisen hyödyntämiseen. PoC-rahoitusta voidaan myöntää enintään 150 000 euroa.

Yksi apurahan saajista oli Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun, joka edistää vuonna 2018 Millennium-teknologiapalkinnon saaneen suomalaisen atomikerroskasvatusteknologian fotonisia sovelluksia.

”Globaalin tietoliikenteen jatkuva kasvu haastaa palvelinkeskusten teknologiarajoja ja niiden energiankulutusta. Palvelinkeskukset käyttävät jo yli kaksi prosenttia maailmanlaajuisesta sähköstä, ja niiden odotetaan kuluttavan 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä,” hän sanoo.

Tässä projektissa, joka on tarkoitus aloittaa vuonna 2023, professori Sun pyrkii kehittämään atomikerroskasvatettuja valonlähteitä, joiden energiapinta-ala on pieni ja nopeus suurempi, sekä hyödyntämään niiden tehokkuutta tulevissa palvelinkeskussovelluksissa.

"Olen erittäin iloinen saadessani ERC Proof of Concept -apurahan, joka tukee tiimiäni jatkamaan tieteellistä tutkimustamme ja tutkimaan sen innovaatiopotentiaalia."

Proof of Concept (PoC) -apurahakilpailu on avoinna vain ERC:n rahoituksen saajille. He voivat hakea lisärahoitusta käynnissä oleviin tai vasta päättyneisiin tutkimushankkeisiin. Valitut hankkeet kattavat useita eri aloja. Uudet avustukset myönnettiin 16 maassa työskenteleville tutkijoille.

Tietoa ERC:stä
Euroopan unionin vuonna 2007 perustama ERC on Euroopan johtava huippututkimuksen rahoitusorganisaatio. Se rahoittaa luovia tutkijoita, jotka ovat minkä tahansa ikäisiä ja minkä tahansa maan kansalaisia, jotta he voivat toteuttaa hankkeita kaikkialla Euroopassa. ERC tarjoaa neljä pääasiallista apurahaohjelmaa: Starting Grant -apuraha, Consolidator Grant -apuraha, Advanced Grant -apuraha ja Synergy Grant -apuraha. ERC:tä johtaa riippumaton hallintoelin, tieteellinen neuvosto (Scientific Council). ERC:n puheenjohtajana on toiminut Maria Leptin 1.11.2021 alkaen. ERC:n kokonaistalousarvio vuosiksi 2021-2027 on yli 16 miljardia euroa ja se on osa Horisontti Eurooppa -ohjelmaa innovoinnista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisosta vastaavan Euroopan komission jäsenen Mariya Gabrielin vastuulla.

ERC grant awardees 2019

Aalto-yliopistolle yli 6 miljoonan euron EU-rahoitus

Euroopan tutkimusneuvosto myönsi erittäin kilpaillun ERC Advanced Grant -apurahan kolmelle Aalto-yliopiston professorille.

Uutiset
Professor Zhipei Sun, photo: Niina Norjamäki/Aalto University

Professori Zhipei Sunin tutkimusta johdattaa kiinnostus valoon ja sen mahdollisuuksiin

Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun pääsi Clarivate Analytics Highly Cited Researcher -listalle kolmannen kerran. Onnittelut!

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Lara Ejtehadian, Patrick Rinke, and Ilari Lähteenmäki sitting with coffee mugs and smiling to the camera.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittaja – Aalto Materials Digitalization Platform (AMAD)

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon voittajia AMAD-tiimistä.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
Jukka Pekola, kuva: Riitta Supperi, Suomen Kulttuurirahasto
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jukka Pekolalle Suomen Kulttuurirahaston palkinto – ”kvantti kiinnostaa tiede- tai scifi-maailmaa laajemmin”

Professori Jukka Pekola saa Suomen Kulttuurirahaston palkinnon kvanttiteknologiatutkimuksen pitkäaikaisesta edistämisestä ja osallistumisesta ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.