Uutiset

Aalto-yliopistolle lisärahoitusta tutkimustulosten hyödyntämiseen

Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun johtaa yhtä potentiaalista tieteen eturintamassa olevaa tutkimushanketta.
Professor Zhipei Sun, photo: Niina Norjamäki/Aalto University
Professori Zhipei Sun ja hänen ryhmänsä kehittävät Otaniemen laboratoriossa uusia fotoniikan ja kvanttiteknologian sovelluksia. Kuva: Aalto-yliopisto

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on jakanut osalle ERC-apurahansaajille Proof of of Concept Grants -apurahoja tutkiakseen eturintamassa olevien tutkimushankkeidensa kaupallista tai yhteiskunnallista potentiaalia. ERC-rahoituksen saaneiden on mahdollista hakea erillistä rahoitusta tutkimuksensa innovaatiopotentiaalin tunnistamiseen ja kaupallistamisen hyödyntämiseen. PoC-rahoitusta voidaan myöntää enintään 150 000 euroa.

Yksi apurahan saajista oli Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun, joka edistää vuonna 2018 Millennium-teknologiapalkinnon saaneen suomalaisen atomikerroskasvatusteknologian fotonisia sovelluksia.

”Globaalin tietoliikenteen jatkuva kasvu haastaa palvelinkeskusten teknologiarajoja ja niiden energiankulutusta. Palvelinkeskukset käyttävät jo yli kaksi prosenttia maailmanlaajuisesta sähköstä, ja niiden odotetaan kuluttavan 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä,” hän sanoo.

Tässä projektissa, joka on tarkoitus aloittaa vuonna 2023, professori Sun pyrkii kehittämään atomikerroskasvatettuja valonlähteitä, joiden energiapinta-ala on pieni ja nopeus suurempi, sekä hyödyntämään niiden tehokkuutta tulevissa palvelinkeskussovelluksissa.

"Olen erittäin iloinen saadessani ERC Proof of Concept -apurahan, joka tukee tiimiäni jatkamaan tieteellistä tutkimustamme ja tutkimaan sen innovaatiopotentiaalia."

Proof of Concept (PoC) -apurahakilpailu on avoinna vain ERC:n rahoituksen saajille. He voivat hakea lisärahoitusta käynnissä oleviin tai vasta päättyneisiin tutkimushankkeisiin. Valitut hankkeet kattavat useita eri aloja. Uudet avustukset myönnettiin 16 maassa työskenteleville tutkijoille.

Tietoa ERC:stä
Euroopan unionin vuonna 2007 perustama ERC on Euroopan johtava huippututkimuksen rahoitusorganisaatio. Se rahoittaa luovia tutkijoita, jotka ovat minkä tahansa ikäisiä ja minkä tahansa maan kansalaisia, jotta he voivat toteuttaa hankkeita kaikkialla Euroopassa. ERC tarjoaa neljä pääasiallista apurahaohjelmaa: Starting Grant -apuraha, Consolidator Grant -apuraha, Advanced Grant -apuraha ja Synergy Grant -apuraha. ERC:tä johtaa riippumaton hallintoelin, tieteellinen neuvosto (Scientific Council). ERC:n puheenjohtajana on toiminut Maria Leptin 1.11.2021 alkaen. ERC:n kokonaistalousarvio vuosiksi 2021-2027 on yli 16 miljardia euroa ja se on osa Horisontti Eurooppa -ohjelmaa innovoinnista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisosta vastaavan Euroopan komission jäsenen Mariya Gabrielin vastuulla.

ERC grant awardees 2019

Aalto-yliopistolle yli 6 miljoonan euron EU-rahoitus

Euroopan tutkimusneuvosto myönsi erittäin kilpaillun ERC Advanced Grant -apurahan kolmelle Aalto-yliopiston professorille.

Uutiset
Professor Zhipei Sun, photo: Niina Norjamäki/Aalto University

Professori Zhipei Sunin tutkimusta johdattaa kiinnostus valoon ja sen mahdollisuuksiin

Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun pääsi Clarivate Analytics Highly Cited Researcher -listalle kolmannen kerran. Onnittelut!

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuvassa vaaleanpuna-keltainen kirjan kansi on näkyvissä, kirja on taitettu auki keskeltä
Palkitut Julkaistu:

Kauneimmissa kirjoissa 2022 aaltolaisten tekemiä teoksia

Kaikkiaan kolme aaltolaisten tekemää kirjaa nousi suomalaista kirjasuunnittelua edustavaan kokoelmaan.
Jari Koskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Jari Koskinen päättää ansiokkaan työuransa

Materiaalitieteen professori Jari Koskinen jää eläkkeelle 31.3.2023. Älykkäiden materiaalien ja erityisesti pintojen ja rajapintojen fysikaalisia ominaisuuksia tutkinut Koskinen vietti työuransa viimeiset 14 vuotta Kemian tekniikan korkeakoulussa tutkijana ja toimi vuosina 2014-2022 Kemian ja materiaalitieteen laitosjohtajana.
Maarit Karppinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ohutkalvoteknologian tutkimiseen merkittävä rahoitus – kehitettäviä materiaaleja voidaan hyödyntää esimerkiksi energian varastoinnissa

Uusia ohutkalvomateriaaleja kehitetään vauhdilla esimerkiksi energian varastointiin tai tiedonhallintaan käytettäviin sovelluksiin.
Researchers having a discussion in a meeting room with their laptops open on the table
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkimushankkeessa kehitetään uudenlaisia entsyymejä

Hankkeessa tutkitaan tekoälyn avulla entsyymien ja proteiinien toimintamekanismia, joka on biologian ja biotekniikan merkittävä perustutkimuksellinen kysymys.