Uutiset

Aalto-yliopistolle lisärahoitusta tutkimustulosten hyödyntämiseen

Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun johtaa yhtä potentiaalista tieteen eturintamassa olevaa tutkimushanketta.
Professor Zhipei Sun, photo: Niina Norjamäki/Aalto University
Professori Zhipei Sun ja hänen ryhmänsä kehittävät Otaniemen laboratoriossa uusia fotoniikan ja kvanttiteknologian sovelluksia. Kuva: Aalto-yliopisto

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on jakanut osalle ERC-apurahansaajille Proof of of Concept Grants -apurahoja tutkiakseen eturintamassa olevien tutkimushankkeidensa kaupallista tai yhteiskunnallista potentiaalia. ERC-rahoituksen saaneiden on mahdollista hakea erillistä rahoitusta tutkimuksensa innovaatiopotentiaalin tunnistamiseen ja kaupallistamisen hyödyntämiseen. PoC-rahoitusta voidaan myöntää enintään 150 000 euroa.

Yksi apurahan saajista oli Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun, joka edistää vuonna 2018 Millennium-teknologiapalkinnon saaneen suomalaisen atomikerroskasvatusteknologian fotonisia sovelluksia.

”Globaalin tietoliikenteen jatkuva kasvu haastaa palvelinkeskusten teknologiarajoja ja niiden energiankulutusta. Palvelinkeskukset käyttävät jo yli kaksi prosenttia maailmanlaajuisesta sähköstä, ja niiden odotetaan kuluttavan 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä,” hän sanoo.

Tässä projektissa, joka on tarkoitus aloittaa vuonna 2023, professori Sun pyrkii kehittämään atomikerroskasvatettuja valonlähteitä, joiden energiapinta-ala on pieni ja nopeus suurempi, sekä hyödyntämään niiden tehokkuutta tulevissa palvelinkeskussovelluksissa.

"Olen erittäin iloinen saadessani ERC Proof of Concept -apurahan, joka tukee tiimiäni jatkamaan tieteellistä tutkimustamme ja tutkimaan sen innovaatiopotentiaalia."

Proof of Concept (PoC) -apurahakilpailu on avoinna vain ERC:n rahoituksen saajille. He voivat hakea lisärahoitusta käynnissä oleviin tai vasta päättyneisiin tutkimushankkeisiin. Valitut hankkeet kattavat useita eri aloja. Uudet avustukset myönnettiin 16 maassa työskenteleville tutkijoille.

Tietoa ERC:stä
Euroopan unionin vuonna 2007 perustama ERC on Euroopan johtava huippututkimuksen rahoitusorganisaatio. Se rahoittaa luovia tutkijoita, jotka ovat minkä tahansa ikäisiä ja minkä tahansa maan kansalaisia, jotta he voivat toteuttaa hankkeita kaikkialla Euroopassa. ERC tarjoaa neljä pääasiallista apurahaohjelmaa: Starting Grant -apuraha, Consolidator Grant -apuraha, Advanced Grant -apuraha ja Synergy Grant -apuraha. ERC:tä johtaa riippumaton hallintoelin, tieteellinen neuvosto (Scientific Council). ERC:n puheenjohtajana on toiminut Maria Leptin 1.11.2021 alkaen. ERC:n kokonaistalousarvio vuosiksi 2021-2027 on yli 16 miljardia euroa ja se on osa Horisontti Eurooppa -ohjelmaa innovoinnista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisosta vastaavan Euroopan komission jäsenen Mariya Gabrielin vastuulla.

ERC grant awardees 2019

Aalto-yliopistolle yli 6 miljoonan euron EU-rahoitus

Euroopan tutkimusneuvosto myönsi erittäin kilpaillun ERC Advanced Grant -apurahan kolmelle Aalto-yliopiston professorille.

Uutiset
Professor Zhipei Sun, photo: Niina Norjamäki/Aalto University

Professori Zhipei Sunin tutkimusta johdattaa kiinnostus valoon ja sen mahdollisuuksiin

Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun pääsi Clarivate Analytics Highly Cited Researcher -listalle kolmannen kerran. Onnittelut!

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Elderly people spending time outdoors in the yard and garden, a student work Outdoors by Luiza Sevele
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Muistisairaiden asumisen tueksi tarvitaan joustoa ja yhteisöllisyyttä

Millaisia ovat muistisairaiden tulevaisuuden asumisratkaisut, ja millaisia niiden tulisi olla?
Suomen Akatemia
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomen Akatemian avoimen julkaisemisen vaatimukset muuttuvat

Plan S:n mukaista välitöntä avointa julkaisemista edellytetään hankkeissa, jotka on rahoitettu Suomen Akatemian 1.1.2021 jälkeen avaamissa hauissa. Käytännössä uudet vaatimukset koskevat vuonna 2022 alkavia tai jatkorahoituksen saaneita projekteja. Tarkistathan rahoituspäätöksen mukana tulleet rahoitusehdot huolellisesti.
Learning Centre, Main lobby
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Palvelutiskin remontti Harald Herlin -oppimiskeskuksessa alkaa

Palvelutiskin remontti alkaa 27.6.22. Pahoittelemme remontista aiheutuvaa melua.
Juhlapukuihin sonnustauneet ihmiset laskeutuvat portaita alas kohti kameraa
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vuoden 2022 tekniikan alojen promootiossa ennätysmäärä uusia tohtoreita

Yliopistomaailman arvokkainta akateemista juhlaa vietettiin Otaniemen kampuksella 17. kesäkuuta. Edellinen tohtoripromootio järjestettiin vuonna 2019 ja vuosittaista perinnettä jouduttiin lykkäämään kaksi kertaa. Tästä johtuen tänä vuonna Dipolissa järjestetyt juhlallisuudet olivat ennätyssuuret.