Uutiset

Aalto-1 kohoamassa korkeuksiin

Piensatelliitin lentomalli rakentuu pala palalta hyvin kirjoitetun ohjekirjan avulla.
2_fi.jpg

Aalto-1 selvisi hienosti lämpötyhjiötestistä, jonka tavoitteena oli varmistaa, että satelliitti toimii kiertoradan olosuhteissa.

– Aalto-1 viimeisiä lentomallin osia odotetaan viimeisteltäväksi Otaniemessä, systeemi-insinööri ja tohtorikoulutettava Antti Kestilä toteaa.

Kesä on kulunut opiskelijoilla tiiviisti Otaniemen kampuksella. Väliin on käyty ainakin Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven observatorion magneettisessa testilaboratoriossa ja tyhjiökammiotesteissä VTT:n laboratoriotiloissa.

– Teimme viimeisen ison ja merkittävän testin satelliitin testimallille heinäkuussa, jolloin Aalto-1 vietti viikon ajan lämpötyhjiökammiossa VTT:n laboratoriotiloissa, Antti kertoo.

Lämpötyhjiökammiossa satelliitin testimallin toimintaa testattiin avaruudessa vallitsevassa lämpö- ja paineympäristössä. Lämpötilaerot satelliitin sisällä vaihtelivat +50 – -10 celsiusasteen välillä.

– Testi oli kuin simulaatio siitä, mitä avaruudessa on odotettavissa. Lämpötilavaihtelut niin sanotusti auringon puolella ja varjossa ovat hyvin suuria ja tavoitteena oli varmistaa että satelliitin järjestelmät kestävät kiertoradan olosuhteet. Testin lopputulos oli juuri sitä, mitä toivoimme eli pieniä virheitä lukuun ottamatta kaikki toimi niin kuin piti, laatupäällikkö ja tohtorikoulutettava Tuomas Tikka vahvistaa.

Testimallista lentomalliin
Aalto-1 piensatelliitista on tehty useita versioita, joista suurin osa on tallella Otaniemessä. Ensimmäisen version opiskelijat rakensivat viisi vuotta sitten pahvista. Viimeisin testattavana ollut versio on rakennettu siten, että järjestelmät ovat mahdollisimman samankaltaisia lopullisen avaruuteen lähetettävän lentomallin kanssa.

– Eri järjestelmien valmistuksesta on vuosien työn tuloksena kertynyt laajasti dokumentaatiota. Lopulta lentomalli rakentuu kuitenkin 49-sivuisen kokoamisohjeen avulla, joka muistuttaa käytännössä huonekalujen kokoamisohjetta, Antti kertoo viimeisen rakennusvaiheen aloituksesta.

Kunhan viimeiset osat saapuvat Otaniemeen lähiviikkoina, lentomalli kohoaa korkeuksiinsa, eli hieman maitopurkkia suuremmaksi, melko nopealla aikataululla. Lopullinen avaruuteen lähetettävä satelliitti viettää aikaa vielä varmentavissa tärinä- ja tyhjiökammiotesteissä, mutta kevyemmin kuin aikaisemmin.

Lentomallin rakentumista voi seurata Twitterissä twitter.com/aaltoone ja Facebookissa facebook.com/AaltoSatellites

Aalto-1 on opiskelijasatelliittiprojekti, jota vetää Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun radiotieteen ja -tekniikan laitos. Aalto-1 vie avaruuteen testattavaksi merkittävää suomalaista avaruusosaamista. VTT:n kehittämää uudenlaista spektrometrilaitetta käytetään ympäristön kaukokartoittamiseen ja Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston opiskelijoiden rakentama säteilymittaria säteilymittauksiin. Aalto-1 testaa myös Ilmatieteen laitoksen kehittämää sähköstaattista plasmajarrua kiertoradan alentamiseksi.

Uutinen: 5.6.2015 Opiskelijoilla tiedossa kiireinen kesä

Uutinen: 9.4.2015 Aalto-1 -satelliitille sopimus laukaisusta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Photo by Mikael Nyberg, University of Turku
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tältä älytekstiilit voivat näyttää – itsepuhdistuvaa puuvillaa tai painatus, joka muuttaa väriä

YLE Svenskan artikkeli 'Beyond e-Textiles'-projektista ja 'Interlaced'-näyttelystä Turun yliopistossa
Ihmiset istuvat pöydän ääressä, jolla on papereita, kyniä ja värikkäitä kuusikulmiokortteja.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lasten oppimistulosten eroihin etsitään parannusta uudella hankkeella Espoossa – tavoitteena ennaltaehkäistä sosiaalista eriytymistä

Lasten oppimistaitojen tukemisella on suuri vaikutus muun muassa jatko-opiskeluun ja työllistymiseen.
Jäänpoistoa lentokoneen ulkopinnalta.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat paransivat Helsinki-Vantaan lentoaseman jäänpoistotoimintaa

Aallon opiskelijat ovat yhteistyössä Finavian kanssa kehittäneet innovatiivisia ratkaisuja tehokkuuden ja turvallisuuden parantamiseksi jäänpoistotoiminnassa.
Mukana UKK-karkeloissa pyörivät myös valtapeleissä syrjään sysätyt UKK:n kilpailijat sekä tarinan viehko kertoja, Lottotyttö. Kuva: Kapsäkki.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Voiko esittävän taiteen vaikuttavuutta mitata? Tutkijat taltioivat Kapsäkin UKK-musiikkinäytelmän aplodeja ja hiilidioksidipitoisuuksia

Musiikkiteatteri Kapsäkin UKK on poliittista historiaa käsittelevä, hersyvä kabaree Kekkosen ajan Suomesta ja sen itsevaltiaasta. Sen vaikuttavuutta mitataan nyt tieteen keinoin – yhteistyössä ovat mukana Aalto-yliopiston Magics-infrastruktuuri, Greta Tuotanto ja Kapsäkki. Tutkimus toteutetaan mittaamalla katsojakokemusta ja myös esiintyjien kokemuksia erilaisin, innovatiivisin tavoin.