Uutiset

5G Hack the Mall -kesäkoulu tarjoaa yrityksille ja alueille kustannustehokkaan tavan oppia 5G-teknologiasta

Se tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden käynnistää yrityksiä ja aluetta palvelevia uusinta teknologiaa soveltavia kehitysprojekteja.
5G-kesäkoulu 2022
Yrittäjä Ari Piispanen Afstor Oy:stä kertoo kestävää kehitystä edistävästä keksinnöstään BB Incubator -yrityshautomon toimitusjohtajalle Boris Ngalalle. Kuva: Lars Ling

Aalto-yliopiston Otaniemen kampus vahvisti asemaansa 5G-osaamisen ja -soveltamisen keskipisteenä, kun maailman johtavat 5G-teknologian asiantuntijat ja päätöksentekijät sekä yritykset ja opiskelijat kohtasivat jälleen toisensa. Virtuaalinen 5G Hack the Mall -kesäkoulu tarjosi myös laajalle yleisölle tarkoitettuja luentoja ja paneelikeskusteluita. Kesäkoulu järjestettiin 6.–17.6.2022.

5G Hack the Mall -kesäkoulussa opiskelijat hankkivat perustiedot 5G-teknologiasta ja laativat projektitöinä ratkaisuja yritysten ja muiden organisaatioiden antamiin haasteisiin. Tämän vuoden haasteet käsittivät monenlaisia sovelluskohteita, kuten miten ruoan tuotantoa ja logistiikkaa voidaan tehostaa 5G-teknologian avulla, miten 5G-teknologia auttaa yhteiskunnan kriittisten palveluiden katkeamattomassa toteuttamisessa, tai miten 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää urheiluvalmennuksessa ja katsojakokemuksen parantamisessa. Niissä paikoissa, missä saadaan ajoittain rysäyksittäin lunta, kuten Helsingissä tai New Yorkissa, 5G-teknologia voi auttaa katujen puhtaana pitämisessä ja tärkeiden logististen toimintojen ylläpidossa myös vaikeissa olosuhteissa.

Kesäkoulu tarjosi tänäkin vuonna laajalle yleisölle lukuisia esityksiä ja keskusteluita 5G-teknologiasta ja sen hyödyntämisestä. Mukana olivat johtavat tutkijat ja käytännön päätöksentekijät. Yritykset saivat mahdollisuuden esitellä ratkaisujaan, joilla ehkäistään ilmastonmuutosta ja edistetään maailman sosiaalista ja taloudellista kestävää kehitystä.

Kesäkoulun yleisötapahtumien huipentumana toteutettiin paneelikeskustelu, jossa asiantuntijat Yhdysvalloista, Afrikasta ja Euroopasta keskustelivat uudenlaisen 5G-teknologian oppimista ja soveltamista edistävän 5G Mokki Tech Space -verkoston hyödyistä kansainvälisiä yrityksiä ajatellen. Verkosto kertoi toukokuussa tavoitteestaan yhdistää Afrikan manner Eurooppaan edistämään uuden teknologian oppimista ja käyttöönottoa, etätyötä ja yrittäjyyttä. Tässä keskustelussa keskityttiin verkoston hyötyihin amerikkalaisille yrityksille, jotka tunnetaan kyvystään hyödyntää nopeasti edessä aukeavia mahdollisuuksia.

Erittäin kiinnostavia luentoja, puheenvuoroja ja keskusteluja

Kurssilla ja tapahtumassa kuultiin paljon erittäin kiinnostavia luentoja, puheenvuoroja ja keskusteluja, joista seuraavat poiminnat:

Paneelikeskustelussa torstaina 16.6. Princetonin yliopiston professori Leonard Wantchekon, Aalto-yliopiston professori Marko Nieminen, Aalto-yliopiston vieraileva professori Olatundun Adelegan, CEO Boris Ngala, BB Incubator, Douala, Kamerun, CEO Douglas Ogeto, Ludique Works, Kenia ja Start North yhteisön viestinnän asiantuntija Atte Leskinen keskustelivat Afrikan 5G Mokki Tech Spacen mahdollisuuksista isoille amerikkalaisille yrityksille, jotka työllistävät vuosittain tuhansia ihmisiä ja käynnistävät kymmeniä tai satoja uuden teknologian käyttöönottoprojekteja. Tilaisuuden moderoi Mr Lars Ling.

Paneelikeskustelussa tiistaina 14.6. Tapani Jokinen, Strategic & Circular Design Consultant, David Radszuweit, Inventor & Founder with Global Security Focus keskustelivat yhdessä CEO BB Incubator Boris Ngala ja Lars Ling kanssa siitä, miten 5G teknologia auttaa kiertotalouden toteutumisessa Euroopassa ja Afrikassa.

Paneelikeskustelussa keskiviikkona 15.6. Urhea valmennuskeskuksen Juha Dahlström ja Kisakallion urheiluopiston ja U23 EM kisaorganisaation Harri Hollo keskustelivat yhdessä KTT Jari Handelbergin kanssa 5G-teknologian mahdollisuuksista urheilussa, urheiluvalmennuksessa ja yleisökokemusten parantamisessa.

Aalto-yliopiston Kalevi Kilkki luennoi yleisemmin aiheesta Mobile communication systems ja Jose Costan aiheena oli Mobile networks. Aalto-yliopiston apulaisprofessori Yu Xiao kertoi siitä, miten lisätty todellisuus (XR) tulee olemaan yksi keskeisistä 5G-teknologian sovellusaluista.

Nokian Oyj:n Harri Holman luennon aiheena oli What is good to know about 5G Technology components ja saman organisaation Antti Toskala luennoi aiheesta Radio Access (5G Physical Layer).

Ericsson Ab:n Anna Larmo luennoi teemasta 5G and Internet of Things.

Capgemini Inventin Peik Schulman loi katsauksen 5G-sovellusmarkkinoiden nykytilaan.

NTNU:n apulaisprofessori Katina Kralevskan aiheena oli Intent-based networking in 5G and beyond networks.

Taltechin Priit Roosipuu puhui teemasta 5G synchronisation and 5G beam steering.

Tampereen yliopiston professori Anssi Auvinen piti luennon aiheesta Do Radiofrequency Electromagnetic Fields from mobile phones affect cancer risk? Jukka Talvitie samasta yliopistosta piti luennon teemasta 5G for device positioning and sensing.

Helsingin yliopiston professori Sasu Tarkoman luento oli teemasta 5G ja tekoäly.

VTT:n Tiia Ojanperä puhui teemasta 5G ja autonomiset kulkuneuvot.

Eero Tiainen luennoi teemasta 5G Vertical Creative Industries.

Seuraava kesäkoulu Afrikassa

Seuraava 5G-kesäkoulu järjestetään Afrikan merkittävien kaupunkien eri yliopistokampuksilla jo tammi-helmikuussa 2023. Samalla käynnistetään selvitykset pysyvien 5G Tech Spacien perustamiseksi edistämään alueiden oppimista, yrittäjyyttä ja työllistymistä. Tähän liittyen käynnistetään myös kokeneiden telecom- ja business-osaajien kansainvälinen mentoriohjelma osaajille, jotka haluavat olla edistämässä uudentyyppistä koulutus- ja innovaatiotoimintaa. Mentorirooli voi tarjota myös uudenlaisen lähellä koulutusta tapahtuvan ammatin.

Lisätietoja kesäkoulusta ja tapahtumasta:
Lauri Hollo
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Unite! student holding a sign that says Get inspired, grow together, Let's Unite!
Yhteistyö Julkaistu:

Neljä opiskelijoiden hanketta saa Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa

Rahastolla aktivoidaan opiskelijoiden yhteisiä projekteja yhdeksän Unite!-yliopiston välillä.
Pasi Laine
Yhteistyö Julkaistu:

Valmetin nimikkosali avattiin Otaniemessä

"Meillä on pitkäaikainen yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa ja haluamme vahvistaa sitä entisestään. Tarvitsemme tulevaisuuden tekijöitä erilaisista taustoista ja koulutusohjelmista," toteaa Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine.
Radical Creatives -elokuvassa luovuus löytyy sukeltamalla pinnan alle. Kuva: Hayley Lê
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aalto-yliopisto tarjoaa uutta dokumenttielokuvaansa yritysten ja yhteisöjen käyttöön – Ainutlaatuinen teos paljastaa, miten luova prosessi etenee

Yliopiston tuottama dokumentti näyttää 30 tapaa käyttää luovuutta työkaluna, ja haastaa työyhteisöt kehittämään omaa luovuuttaan.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week lokakuussa Grenoblessa

Tekoälyyn, energiaan ja Industry 4.0:aan keskittyvä verkostoitumistapahtuma akateemiselle henkilökunnalle ja tohtoriopiskelijoille