Tapahtumat

Millaisia ovat tulevaisuuden pakkaukset?

Öljypohjaisille pakkausmateriaaleille, kuten styroksille tarvitaan nopeasti kestäviä vaihtoehtoja.
Structural paper folding techniques by researcher Miia Palmu. Photo: Valeria Azovskaya
Miia Palmun suunnittelemia paperin taittelumalleja. Kuva: Valeria Azovskaya

Öljypohjaisille pakkausmateriaaleille, kuten styroksille tarvitaan nopeasti kestäviä vaihtoehtoja. Materiaalitutkimuksen poikkitieteellisten menetelmien avulla halutaan kehittää uudenlaisia puupohjaisia biomateriaaleja, joilla on samanlaiset tai paremmat ominaisuudet kuin uusiutumattomilla ja ympäristön kannalta ongelmallisilla muoveilla. 

Näyttely koostuu kolmesta projektista: CoCeA, Fold and Sustain ja Pack-Age.

CoCea & Fold and Sustain packaging prototypes. Photo: Anastasia Ivanova
CoCea & Fold and Sustain -projektien pakkausprototyyppejä. Kuva: Anastasia Ivanova

CoCeA: Kevyitä biomateriaaleja pakkauksiin

CoCeA-projektissa muotoiluajattelu yhdistettiin tieteelliseen tutkimusprosessiin, ja tavoitteena oli kehittää uusia materiaaliratkaisuja vaahtorainauksen avulla. Tässä tuotantotekniikassa puupohjaisista selluloosakuiduista tuotetaan vettä säästävällä tavalla kevyitä, uusiutuvia, biohajoavia ja kierrätettäviä biomateriaaleja. 

Suurin haaste oli vähentää materiaalin painoa ja samalla säilyttää materiaalirakenteen iskusitkeys. Projektin tuloksena syntyi uusi tuotantotekniikka ja materiaaleja, jotka ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan entistä parempia, ja joilla on myös miellyttävät aistittavat ominaisuudet. Näyttelyn materiaaliprototyyppejä voidaan kehittää edelleen tulevissa pakkausratkaisuissa, ja samalla ne haastavat perinteiset pakkausratkaisut. 

Puupohjaisten kevyiden rakenteiden suunnittelu tulevaisuuden pakkausratkaisuihin. CoCeA (Complex Cellulose Structures or Consumer Applications) on osa Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteistä FinnCERES-tutkimusohjelmaa.

Työryhmä: Pirjo Kääriäinen, Carlos Alves (Aalto-yliopisto), Jukka Ketoja (VTT), Atsushi TanakaIlkka Nurminen (VTT),Anastasia Ivanova (Aalto ARTS/VTT)

Yhteydenotot: [email protected]

Fold and Sustainin taiterakenteet

Fold and Sustain‑projekti tutkii pakkaussuunnittelun taiterakenteita, joilla voidaan muun muassa korvata muovimateriaaleja. Projektin painopisteenä on erityisesti muunneltavien, vakaiden ja suojaavien rakenteiden suunnittelu. Selluloosapohjaiset taiterakenteet voivat korvata esimerkiksi kuplamuoveja, styroksia ja muita pakkausmateriaaleja, jotka suojaavat tuotteita pakkausten sisällä.

Fold and Sustain on osa Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteistä FinnCERES-tutkimusohjelmaa. Tutkimusryhmässä on jäseniä muotoilun, matematiikan ja materiaalitieteiden aloilta. Työryhmä: Miia Palmu (maisteriopiskelija, Aalto-yliopisto), Oleg Galkin (maisteriopiskelija, Aalto-yliopisto), Kirsi Peltonen (maisteriopiskelijoiden ohjaaja, Aalto-yliopisto), Jarmo Kouko (vanhempi tutkija, VTT).

Yhteydenotot: [email protected]

Pack-Age -kurssin oppilastyöt

Pack-Age on Aalto-yliopiston pakkaussuunnittelukurssi, jossa visuaalinen viestintä, muotoilu, kaupallinen ja tekninen ajattelu on yhdistetty kestävän kehityksen tavoitteisiin. Opiskelijat eri koulutusohjelmista työskentelevät monialaisissa tiimeissä oikeiden pakkaustoimeksiantojen kanssa. Näyttelyssä on esillä opiskelijatiimien suunnittelemia kestäviä pakkausratkaisuja.

Yhteydenotot: [email protected]

Aalto Pack-age student project

Pack-Age

The renewed Pack-Age minor offers a unique and comprehensive approach to packaging design, consisting of two dynamic 6-week courses.

Corporate collaboration
Aalto Package Design Symposium 2019

Aalto Package Design Symposium 2019

Miten pakkaussuunnittelu muuttuu, ja mitkä ovat merkittävimmät muutostrendit rajallisten resurssien maailmassa?

Tapahtumat
Designs for a Cooler Planet

Designs for a Cooler Planet -näyttelykokonaisuus

Yksitoista Helsinki Design Week -näyttelyä ilmastoystävällisistä valinnoista ja tulevaisuuden konsepteista syyskuun ajan Otaniemessä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: