Helsingin biohiilihanke

Biohiiliä vihreän ja hiilineutraalin kaupungin saavuttamiseksi
Helsingin kaupunki on asettanut kunnianhimoisen ohjelman hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä, ja kaikki tarvittavat keinot on otettava käyttöön tavoitteen saavuttamiseksi. Ensisijaisesti kaupungin päästöjä vähennetään radikaalisti, mutta lisäksi 20 prosenttia näistä, noin 702 kt CO2-ekv, voidaan kompensoida. Vuoteen 2040 mennessä kaupunki kompensoi kaikki jäljellä olevat päästöt kaupungin maantieteellisten rajojen sisäpuolella olevien hiilinielujen avulla, ja erityisesti tässä haasteessa biohiilet nähdään mahdollisena osaratkaisuna.
Biohiilet valmistetaan pyrolysoimalla hiilipitoista massaa ja ne koostuvat suurelta osin erittäin pysyvästä ja hajotusta kestävästä alkuainehiilen muodoista. Tämän vuoksi biohiilet nähdään tärkeänä pitkän aikajänteen hiilensidonnan keinona. Hiilensidonnan lisäksi biohiilillä on potentiaalia toimia erilaisissa ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategioissa, ja kasvualustoihin lisättynä ne voivat muun muassa parantaa kasvillisuuden resilienssiä kuivuuskausina ja toisaalta lisätä maaperän vedenläpäisevyyttä tulvatilanteissa. Lisäksi biohiilet toimivat maaperässä mikrobien piilopaikkoina ja ravinneladatut hiilet ravinnepankkina kasveille.
Helsingin vihersektorin jätemateriaaleista biohiiliä
Kolmea erilaista raaka-ainetta kerättiin erityisesti hankkeen tarkoituksiin vuonna 2022 ja pyrolysoitiin HSY:n (Helsingin seudun ympäristöpalvelut) pilottilaitoksessa vuosina 2022-23. Laitosta on aiemmin kehitetty ja testattu lietehiilen valmistukseen, ja nyt HSY on avoinna muiden materiaalien testaamiseen. Syntyneitä biohiiliä tullaan käyttämään viherrakenteissa ympäri Helsinkiä vuonna 2023. Myös muiden syötemateriaalien kelpoisuutta prosessiin arvioitiin, mutta toteutuminen estyi mm. vähäisen saatavuuden, korkean sorapitoisuuden sekä logististen ja varastointiongelmien vuoksi. Tällaisia materiaaleja olivat esimerkiksi syksyiset katuimurointijätteet, koirien ulosteet, kuivakäymäläjäte ja sellaiset niittyjätteet jotka sisälsivät vieraslajina tunnettua espanjansiruetanaa. Biohiilien laboratoriotulokset ovat valmistuneet ja niitä analysoidaan parhaillaan. Alustavien analyysien perusteella hake-ja ruokohiilet soveltuvat viherrakentamiseen Suomen lannoitelainsäädännön mukaisesti mutta viher-ja niittojätehiilen osalta tulos on vielä epäselvä.
Suunnitellut koealueet Helsingissä
Useita erityyppisiä viherrakennus- ja ylläpitokohteita on suunniteltu ja arvioitu mahdolliseksi biohiilen kokeilupaikaksi. Lista päivittyy suunnitelmien edetessä ja kohteiden tiedot ja suunnitelmat saattavat muuttua projektin aikana. Projektien etenemisestä raportoidaan kattavammin valokuvin hankkeen Instagram-sivulla.
Siltamäen urheilupuistoon rakennetaan meneillään olevassa peruskorjauksessa viisi uutta urheilunurmea. Kasvualustan on suunniteltu koostuvan 90 til-% hiekasta ja 10% turpeesta. Yhdellä kentällä kasvualustan pinnalle levitettiin kerros biohiiltä, joka sekoitettiin noin 10-15 cm syvään pintakerrokseen, jolloin pintakerroksen biohiilipitoisuus on noin 4til-%. Alueen pinta-ala on 810 m2, ja biohiiltä levitettiin noin 7,2t kg joka vastaa 22 m3. Levitys tehtiin viikolla 29, jonka jälkeen kenttä viimeistellään kylvönurmikolla.
Kalasataman Työpajanpuistoon rakennetaan uudenlainen monivuotisista kasveista koostuva istutusalue. Kohde sijaitsee Helsingin kaupunkiympäristön toimialan (KYMP) talon edessä. Biohiilikokeiluun valitulla istutusalueella on suunniteltuna kaksi erilaista kasvillisuusaluetta jotka muodostavat omanlaisensa kasviyhdyskunnan. Biohiiltä kokeillaan molempien alueiden kasvualustassa, ja jokaista biohiilialuetta vastaa myös vertailukelpoinen rinnakkaisalue, jolla ei ole biohiiltä mutta jossa on muuten sama kasvualusta ja samat kasvit. Kasviyhdyskunnat on koottu käyttäen naturalistisen istutussuunnittelun innoittamia periaatteita ja muodostavat dynaamisen ja muuttuvan kokonaisuuden. Osittain biohiilet ravinteistettiin etukäteen sekoittamalla ne hyvissä ajoin biokompostin sekaan ja osittain komposti lisättiin vasta kasvualustan valmistusvaiheessa kokonaisuuteen. Biohiilen ja kompostin suhde on kasvualustoissa 1:1 ja lopullinen biohiilen määrä kasvualustassa on 7 tai 20 til-%. Biohiiltä käytettiin noin 10 m3. Kasvien istutus tehtäneen syys-lokakuussa 2023
Kruunuvuoreen rakennettavan raitiotien vedenläpäisevyyden parantamiseksi ja hulevesien hallinnan helpottamiseksi tien pinta katetaan reikäkivillä. Kivien välit saumataan kasvualustalla, ja kylvetään nurmisekoituksella. Kasvualustan paksuus on vain 12 cm, jonka jälkeen kasvin juuret kohtaavat kantavan sorarakenteen. Pienen juuritilan ohella avoimet ja kuumat olosuhteet lisäävät kasvualustan kuivumisriskiä. Biohiililisäyksen oletettaisiin ensisijaisesti parantavan nurmikon veden saatavuutta ja vähentävän kuivuusstressiä. Kasvualustaan lisätään noin 10% biohiiltä kahdella tavalla: toisella alueella biohiili on aktivoitu ennakkoon sekoittamalla se kompostiin ja toisella alueella biohiili lannoitetaan paikan päällä osittain orgaanisella lannoitteella. Kasvualustatyöt ajoittunevat loppukesään 2023.
Kaupunginkirjasto Oodin ja Musiikkitalon välissä sijaitsevaan Tapahtumapuistoon, sekä Kaivopuiston juhlakentälle kuuluu laajoja ja hoidollisesti haastavia nurmialueita. Avoimilla alueilla olevat nurmikot altistuvat paahteelle ja ovat niin ihmisten kuin eläintenkin intensiivisessä käytössä. Kasvualusta on kantavuusvaatimusten vuoksi hiekkainen ja läpäisevä sekä sisältää niukasti orgaanista ainesta. Tavoitteena oli levittää noin 4,5l/m2 biohiiltä nurmikon kasvualustaan keväisin tehtävän ilmastustoimenpiteen yhteydessä ja saavuttaa parempaa kuivuuden- ja käytön kestävyyttä sekä ravinteiden pidättymistä. Kokeilun yhteydessä saavutettiin kuitenkin vain noin 1-1,4l/m2 levitysmäärä, koska nurmikon kunto ei kestänyt aiotun paksuisia ilmastuspiikkejä ja päädyttiin käyttämään pienempiä. Ilmastustoimenpiteen toteutti onnistuneesti Turf Gamechanger- niminen yritys. Päivitys: Biohiilien levitys tehtiin vapun jälkeisellä viikolla ja toinen suunniteltu käsittely peruttiin koska nurmikon laajempaa kunnostustarvetta kartoitetaan.
Sörnäisten metroaseman yläpuolella sijaitsevalla Vaasanpuistikon aukiolla on käynnissä mittava peruskorjaus. Viisi 1980-luvulla istutetuista tammista jäävät paikoilleen. Kasvun parantamiseksi kolmen puun tiivistynyt kasvualusta vaihdettiin imukaivumenetelmällä. Uudelleen tiivistymisen estämiseksi uusi kasvualustamatriisi koostuu 70% 50-150 mm kokoluokan kivistä, joiden väliin jää tilaa juurille. Kosteus- ja ravinneolosuhteiden parantamiseksi välitilan kasvualustaan lisättiin biohiiltä. Biohiili oli kuusihakkeesta valmistettua kaupallista hiiltä ja sen käyttömäärä oli noin 15 m3.
Hiilineutraaliustavoitteiden mukaisesti Helsinki pilotoi kohteita, joissa infrastruktuurin rakentaminen pyritään toteuttamaan ilman nettopäästöjä. Sarjassaan toinen pilottikohde sijaitsee Herttoniemessä, jossa laajennetaan itäbaanan pyörätietä. Puistosuunnitteluun kuuluu noin 70 uuden puuyksilön istuttaminen, joista 36 kappaleen kasvualustaan lisätään 10 % biohiiltä. Kasvualusta lehtipuille on kaupungin omaa kierrätysmaata ja havupuille hankitaan tuotteistettua kasvualustaa. Biohiiltä käytetään työmaalla yhteensä noin 10 m3 ja ne sekoitetaan kasvualustaan paikan päällä. Biohiilen tähän kohteeseen valmistaa ja lahjoittaa infrarakennusyhtiö GRK, jolla niin ikään on omat kunnianhimoiset ilmastotavoitteensa. Kasvillisuustyöt alkoivat vapun jälkeen viikolla 19 ja saatetaan päätökseen lokakuun alussa, jolloin kasvustosta tehdään aloitusmittaukset seurantaa varten. Jatkoseurannan tulee suorittamaan GRK vuosina 2024-2025.
Neljä yksittäistä parkkipaikkaa ympäri Helsinkiä muutetaan vihreiksi kasvillisuussaarekkeiksi. Eerikinkadun kohteessa kasvualustassa käytetään kompostin seassa ladattua, tekstuuriltaan karkearakeista biohiiltä, joka toivottavasti lisää kasvien juuristoalueen vedenpidätyskykyä. Kasvualustasta 75% koostuu kivimatriisista ja loppuosa biohiilen ja kompostin seoksesta. Vihertyöt toteutetaan lokakuun puolivälissä 2023.
Kalasatamasta Pasilaan (KaPa) -hankkeessa raitiovaunuradasta pitkät pätkät päällystetään samanlaisilla ontoilla nurmikivillä kuin Kruunusiltojen hankkeessa. Hermannin rantatien tietyllä alueella tehdään vertailuja kahden eri biohiilen välillä 0, 5 ja 10 % tilavuussuhteessa kasvualustaan. Kaikki biohiilet esiaktivoitiin viikolla 29 sekoittamalla ne kompostin kanssa. Siinä missä Kruunuvuoren kivetykselle kylvetään nurmikkoa, täällä paikalle kasvatetaan sekoitus kukkivia kasveja.
Kasvualustan levitys koelueelle toteutetaan loppuvuodesta 2023.
Asukkaiden osallistaminen biohiilihankkeessa
Koska biohiili on vielä suhteellisen tuntematon materiaali, Helsingin biohiilihankkeen tavoitteena on lisätä kaupungin asukkaiden tietoisuutta biohiilen mahdollisuuksista. Tätä varten hanke pyrkii toteuttamaan pääkaupunkiseudulla useita kokeiluja, joissa kansalaisille esitellään biohiilen kiertokulun eri vaiheita, kuten biohiilen tuotantoa paikallisista jätevirroista, biohiilen toimintaa hiilen sitojana ja houkuttelevia tapoja hyödyntää materiaalia ilmastonmuutokseen sopeutumisen välineenä. Helsingin biohiilihankkeen tavoitteena on osoittaa, että paikallisten jätevirtojen muuntaminen ilmastonmuutoksen vastatoimiksi ei ole vain päätöksentekijöille tarkoitettu kaukainen prosessi, vaan se voi olla myös kansalaisten käsissä olevaa toimintaa.
Hankkeeseen liittyviä tapahtumia

Tule mukaan Sustainability Science Days 2023 -tapahtumaan istuntoon "Scaling Up Urban Carbon Sinks with Urban Green Infrastructure". Sustainability Science Days on kansainvälinen, monipäiväinen konferenssi, jonka Helsinki Institute of Sustainability Science (HELSUS) ja Aalto-yliopisto järjestävät yhdessä 23.-26. toukokuuta 2023.
Tapahtuma kokoaa yhteen ilmasto-, materiaali-, maaperä- ja yhteiskuntatieteilijät, maisema-arkkitehdit ja kaupunkisuunnittelijat, käytännön toimijat ja yritykset sekä kunnat ja viranomaiset. Tavoitteena on tuoda esiin akateemista tietoa ja käytäntöjä nykyisistä tavoista skaalata kaupunkien hiilinieluja. Pyrimme kehittämään hiiliviisasta urbaania viherinfrastruktuuria kuntien strategioiden ja päätöksenteon, suunnittelun sekä rakentamis- ja ylläpitokäytäntöjen kehittämiseksi.
Lue koko sessiokuvaus täältä jo etukäteen

Biochar. In the City?
Maaliskuun 16 päivänä Nodus Talks- tapahtumaketjun osassa hankkeen vastuuhenkilöt Mikko Jalas ja Susanna Kankaanpää keskustelivat biohiilen roolista kaupungin ilmastotyössä. Julkinen keskustelu pidettiin Helsingin Designmuseolla ja sen tallenne on katsottavissa Aallon Youtube-kanavalta.
Helsingin biohiilihanke rakentuu aikaisempien Aalto-yhteistyöprojektien avulla
Carbon Lane -hanke
Carbon Lane (CarLa) oli vuoden 2019 aikana toteutettava EU-hanke, jossa tunnistettiin käytännön ratkaisuja hiilensidontaan kaupunkien viheralueilla.
Hiilipuisto
Hiilipuisto -hanke käynnistää biohiilen käytön laajamittaisen seurannan ja kehittää biohiilen käytäntöjä viherrakentamisessa.





Projektista vastaa
- Susanna Kankaanpää, Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristö, Ilmastoyksikkö
- Professori Mikko Jalas, Aalto-yliopisto
Yhteyshenkilöt:
- Tuuli Markkanen, projektikoordinaattori, Aalto-yliopisto, tuuli.markkanen[at]aalto.fi
- Will van Twuijver, kansalaisyhteistyön koordinaattori, Aalto-yliopisto, will.vantwuijver[at]aalto.fi
Rahoitusta ja tukea ulkomailta
Bloomberg Philanthropies ilmoitti antavansa seitsemälle eurooppalaiselle ja yhdysvaltalaiselle kaupungille tukea biohiilihankkeeseen, jollaisella Tukholma voitti vuonna 2014 Bloomberg Philanthropies' Mayors Challenge -kilpailun. Hankkeessa puistoista ja kodeista peräisin oleva kasvijäte muutetaan puuhiiltä muistuttavaksi aineeksi, jota asukkaat voivat käyttää pihoillaan ja puutarhoissaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
Darmstadt, Helsingborg, Sandnes, Helsinki, Cincinnati, Lincoln ja Minneapolis saavat rahoitusta sekä teknistä tukea voidakseen kehittää kaupungin laajuisia biohiilihankkeita ja saadakseen asukkaat mukaan ilmastonmuutoksen torjuntaan. Osallistuvat kaupungit verkostoituvat toistensa kanssa ja hyötyvät jakamalla kokemuksiaan ja hyväksi havaitsemiaan käytäntöjä.
Linkkejä
Hyödyllisiä sivustoja luettavaksi ja seurattavaksi liittyen biohiilen käyttöön viherrakenteissa
Biohiileen urbaaniin käyttöön liittyviä projekteja
Several cities across the globe have started initiatives to promote biochar use to fight climate change.
Seuraa projektin etenemistä
- Julkaistu:
- Päivitetty: