Lahjoita tulevaisuus

Uteliaille ja uskaliaille junioreille

Kun uteliaisuus on rajaton, voi etsiä, kokeilla, innostua ja löytää vastauksia. Vaikka siihen, mitä minusta tulee isona.  Aalto-yliopisto Junior tarjoaa taidetta, tekniikkaa ja taloutta kaikille uteliaille ja uskaliaille ala- ja yläkoululaisille sekä toisen asteen opiskelijoille.
Aalto Junior

Työpajoja, iltapäiväkerhoja, kesäleirejä, tutkijavierailuja, virtuaalihelppiä. Tätä ja paljon muuta on Aalto-yliopisto Junior. Se tuo lapsia ja nuoria taiteen, tekniikan ja talouden pariin - opetuksen tueksi, omaksi iloksi ja innostuksen lähteeksi. Toimintaa tuetaan lahjoitusvaroin. Toiminnan merkitystä ei tarvitse kahta kertaa miettiä, kun lapset kysyvät työpajan jälkeen, milloin he saavat tulla uudestaan.

Profile photo of Aalto Junior's Veli-Matti Ikävalko
Veli-Matti Ikävalko, Aalto-yliopisto Juniorin päällikkö

”Ryhmissä syntyy tehtävien äärellä innostunutta tekemisen meininkiä. Ollaan oppimisen ytimessä, kun lapsi alkaa puhua, kokeilla, jutella ja miettiä ratkaisuja”, sanoo Aalto-yliopisto Juniorin päällikkö Veli-Matti Ikävalko

Maaliskuussa 2020 korona sulki ovia, mutta Aalto Juniorissa käärittiin hihat ja tehtiin täydellinen digiloikka. ”Menimme someen, jossa tavoitimme lapsia ja nuoria tiedeteemaisilla tehtävillä ja ajatuspähkinöillä. Siitä lähti positiivinen kuhina ja nuorten kysymysten tulva. Eräskin video keräsi 100 000 katselua. Kontaktiopetusta tarjosimme virtuaalisina työpajoina ja teemaviikkoina.”

Koronavuonnakin Aalto Juniorin toiminnassa oli mukana 15 000 lasta, nuorta ja opettajaa ympäri Suomea. Työpajoja ja muita tapahtumia järjestetään sekä suomeksi että ruotsiksi. Aalto Junior kuuluu valtakunnalliseen yliopistojen väliseen LUMA-keskusten verkostoon.

Kipinän sytyttämistä

Aalto Junior tuo tutkimuksen ja yliopistotekemisen pariin myös ne lapset ja nuoret, joiden lähipiirissä ei ole yliopistotaustaa. Toiminnan maksuttomuus takaa sen, että mahdollisimman moni koulu pääsee mukaan. Nuoret ovat isojen asioiden äärellä miettiessään tulevaisuutta ja sitä, mitä heistä tulee isona. Oman juttunsa löytäminen ei ole helppoa. ”Siinä kohtaa pyrimme tukemaan nuoria ja kertomaan opiskelusta Aalto-yliopistossa. Peruskoulut ja lukiot voivat tilata meiltä oppitunneille tutkijan kertomaan työstään ja pitämään pienen tiedetuokion.”

Aalto Juniorin tapahtumat täyttyvät nopeasti ja poikkitieteellinen toiminta houkuttaa ja koukuttaa taiteen, tekniikan ja talouden pariin sekä tyttöjä että poikia. Syyslomaleirillä alaluokkalaiset pohtivat atomin rakennetta, suunnittelivat logon avaruusmatkailuyritykselle ja tekivät animaatioita. ”Lukiolaiset taas täyttävät kesäleirit, joissa törmäytetään muun muassa muotoiluajattelua ja yrittäjyyttä”, kertoo Ikävalko. Iltapäiväkerhoissa yhdistetään hauskalla tavalla tiedettä ja taidetta ja tutkaillaan maailmaa vähän erilaisesta näkökulmasta. Perhepäivän työpajoissa voi esimerkiksi oppia, miten sähkö toimii, opetella valmistamaan biohajoavaa muovia tai tehdä animaatioita iPadilla.

Teksti: Marjukka Puolakka

Lisätietoa Aalto Juniorin ohjelmista

Aalto Junior logo

Aalto-yliopisto Junior

Aalto-yliopisto Junior on taidetta, tiedettä, teknologiaa ja taloutta lapsille, nuorille ja opettajille – opetuksen tueksi, omaksi iloksi ja innostuksen lähteeksi.

Aalto-yliopisto Juniorilla viittaillaan innokkaasti vastaamaan ohjaajien kysymyksiin.

Opintokäynnit Aalto-yliopisto Junioriin

Järjestämme maksuttomia toiminnallisia opintokäyntejä kaikille koululaisryhmille alakoululaisista toisen asteen opiskelijoihin. Tältä sivulta löydät työpajavalikoimamme eri kouluasteille, ja voit varata opintokäynnin ryhmällesi suoraan varauskalenteristamme.

Aalto-yliopisto Junior

Mitä sinä haluaisit oppia seuraavaksi?

Elämänlaajuinen oppiminen yliopistossa alkaa jo juniorina ja jatkuu läpi elämän. Kun maailma ja tekemisen tavat muuttuvat koko ajan, ei vanhoilla opeilla ja suoritetuilla tutkinnoilla enää yksin pärjää. Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen polku tarjoaa kursseja sekä kokonaisia koulutusohjelmia ja tutkintoja.

Me toimimme oppaanasi ja autamme sinua tunnistamaan oppimistarpeesi, jotta osaamisesi pysyy aina askeleen edellä. Jatkuva oppiminen on mahdollisuus - ota siitä kaikki irti!

A-logo on dock

Lahjoita Aalto-yliopistolle

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: