Uutiset

Aalto-yliopisto Juniorille hanke tekoälylukutaidon kehittämiseen

Aalto-yliopisto Junior aloittaa tekoälylukutaidon kehittämishankkeen ensi syksynä. Kyseessä on yhteistyö Tampereen yliopiston Juniversityn kanssa. Rahoituksen myönsi Suomen kulttuurirahasto.
Nuori nauraa ja katsoo kameraan

Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteishanke ”Tekoälytaiturit – Kestävän tulevaisuuden polulla” on suunnattu tekoälyteknologian käyttömahdollisuuksien parempaan ymmärtämiseen opetuksessa. Uusi työkalu tekstin tuottajana koulutehtävissä on monille tuttu, mutta sisältöön liittyvä medialukutaito ja kriittinen ajattelu ovat epäselviä. Tekoälyn tuotokset otetaan helposti osaksi tietorakennetta, ymmärtämättä laajoihin kielimalleihin liittyviä epävarmuuksia. Myös vaikutuksista oppimiseen kannetaan huolta. 

Peruskoululaisille suunnattu hanke ottaa kopin tekoälyn oikeaoppisen käytön harjoittelusta. ”Teköälyn tuottamaa informaatiota voisi verrata Googlen hakukonetuloksiin tai Wikipedian tiedon luotettavuuteen”, summaa Veli-Matti Ikävalko Aalto-yliopisto Juniorista. ”Voiko niihin suhtautua täysin kritiikittömästi?” hän kysyy. Tekoälyn rakentama informaatio luodaan avoimessa sosiaalisessa prosessissa, ilman sen suurempaa moderaatiota. Tekoälyn vastaukset voivat olla totta tai puutaheinää. Konettakin voi opettaa harhaan. 

Hanke tarjoaa työkaluja oppimiseen 

Tekoälytaiturit-hankkeessa kehitetään oppimistehtäviä, työpajoja ja koulutuksia. Kontekstiksi otetaan kestävän kehityksen haasteiden ratkaisut tekoälyn avulla. Oppimistehtävät tukevat laaja-alaista osaamista ja materiaalit sopivat myös opettajien kouluttamiseen. Sisältöjen suunnitteluun osallistuu asiantuntijoita sekä Aalto-yliopistosta kuin Tampereen yliopistosta. Lisäksi kehittämistyötä ohjaavat kentällä toimivat opettajat, kuten Vantaan kaupungin digiopettajien verkosto. Kehittämiseen kuuluu myös tekoälyllä tuotettujen oppimistehtävien arviointi. Arvioinnin kehittämiselle on suuri tarve, jotta todellista oppimista pystytään mittaamaan.  

Tekoälytaiturit-hanke alkaa syksyllä 2024 ja on käynnissä vuoden 2025 kevääseen. Suomen kulttuurirahasto jakoi Tiede tutuksi -apurahaa yhteishankkeelle 125 000 euroa. 

Lisätietoja: [email protected] 

Aalto-yliopisto Junior

Aalto-yliopisto Junior on taidetta, tiedettä, teknologiaa ja taloutta lapsille, nuorille ja opettajille – opetuksen tueksi, omaksi iloksi ja innostuksen lähteeksi.

Lue lisää
Aalto Junior logo
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Saumyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.