Uutiset

Aalto-yliopisto Juniorille hanke tekoälylukutaidon kehittämiseen

Aalto-yliopisto Junior aloittaa tekoälylukutaidon kehittämishankkeen ensi syksynä. Kyseessä on yhteistyö Tampereen yliopiston Juniversityn kanssa. Rahoituksen myönsi Suomen kulttuurirahasto.
Nuori nauraa ja katsoo kameraan

Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteishanke ”Tekoälytaiturit – Kestävän tulevaisuuden polulla” on suunnattu tekoälyteknologian käyttömahdollisuuksien parempaan ymmärtämiseen opetuksessa. Uusi työkalu tekstin tuottajana koulutehtävissä on monille tuttu, mutta sisältöön liittyvä medialukutaito ja kriittinen ajattelu ovat epäselviä. Tekoälyn tuotokset otetaan helposti osaksi tietorakennetta, ymmärtämättä laajoihin kielimalleihin liittyviä epävarmuuksia. Myös vaikutuksista oppimiseen kannetaan huolta. 

Peruskoululaisille suunnattu hanke ottaa kopin tekoälyn oikeaoppisen käytön harjoittelusta. ”Teköälyn tuottamaa informaatiota voisi verrata Googlen hakukonetuloksiin tai Wikipedian tiedon luotettavuuteen”, summaa Veli-Matti Ikävalko Aalto-yliopisto Juniorista. ”Voiko niihin suhtautua täysin kritiikittömästi?” hän kysyy. Tekoälyn rakentama informaatio luodaan avoimessa sosiaalisessa prosessissa, ilman sen suurempaa moderaatiota. Tekoälyn vastaukset voivat olla totta tai puutaheinää. Konettakin voi opettaa harhaan. 

Hanke tarjoaa työkaluja oppimiseen 

Tekoälytaiturit-hankkeessa kehitetään oppimistehtäviä, työpajoja ja koulutuksia. Kontekstiksi otetaan kestävän kehityksen haasteiden ratkaisut tekoälyn avulla. Oppimistehtävät tukevat laaja-alaista osaamista ja materiaalit sopivat myös opettajien kouluttamiseen. Sisältöjen suunnitteluun osallistuu asiantuntijoita sekä Aalto-yliopistosta kuin Tampereen yliopistosta. Lisäksi kehittämistyötä ohjaavat kentällä toimivat opettajat, kuten Vantaan kaupungin digiopettajien verkosto. Kehittämiseen kuuluu myös tekoälyllä tuotettujen oppimistehtävien arviointi. Arvioinnin kehittämiselle on suuri tarve, jotta todellista oppimista pystytään mittaamaan.  

Tekoälytaiturit-hanke alkaa syksyllä 2024 ja on käynnissä vuoden 2025 kevääseen. Suomen kulttuurirahasto jakoi Tiede tutuksi -apurahaa yhteishankkeelle 125 000 euroa. 

Lisätietoja: [email protected] 

Aalto-yliopisto Junior

Aalto-yliopisto Junior on taidetta, tiedettä, teknologiaa ja taloutta lapsille, nuorille ja opettajille – opetuksen tueksi, omaksi iloksi ja innostuksen lähteeksi.

Lue lisää
Aalto Junior logo
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva break prosta eri laitteilla
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Break Pro -taukoliikuntaohjelmisto lisää liikettä arkeen – valikoimassa nyt uusia videoita!

Päivitetyssä versiossa paljon uusia toimintoja ja taukoliikuntavideoita.
Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.