Kokeile kotona tai koulussa

Löydät alta suomenkieliset Kokeile kotona -ohjeet. Kolla Pröva hemma sidan här.

Biohajoava konfettipaukku
Tässä ohjeessa tehdään Aalto-yliopisto Juniorin 5-vuotissyntymäpäivien kunniaksi biohajoavaa konfettia hyödyntävä konfettipaukku kotoa ja lähiluonnosta löytyvistä materiaaleista. Työ on suunnattu kaikenikäisille. Nuorimpia työn tekemisessä ja voi avustaa aikuinen.
Työ on kestoltaan noin 15 minuuttia, mutta konfetin kuivumiseen kannattaa varata muutama päivä.
Fysiikka, biomateriaalit, liike-energia, potentiaalienergia

Superpallo
Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka voit kokeilla tehdä omia superpalloja kotoa löytyvistä aineksista. Työssä kerrotaan teoriasta pomppimisen taustalla ja superpallon ominaisuuksista. Työ on suunnattu alakouluikäisille ja muille kokeilunhaluisille. Nuorimpia työn tekemisessä ja mikron käytössä voi avustaa aikuinen.
Työ on kestoltaan noin 15 minuuttia.
Fysiikka, liike-energia, kimmoisuus

Sadepilvi purkissa
Tässä työssä päästään kokeilemaan kotoa löytyvien tarvikkeiden avulla, kuinka sadepilvi muodostuu purkkiin ja saa aikaan sateen. Työssä tutustutaan siihen kuinka sade toimii, sekä opitaan erilaisista pilvityypeistä. Työ on suunnattu varhaiskasvatukseen, alakouluikäisille ja muille kokeilunhaluisille. Nuorimpia työn tekemisessä voi avustaa aikuinen.
Työ on kestoltaan noin 15 minuuttia.
Maantieto, sää, ilmasto, pilvet

Näkyvä paikkaus
Tämän ohjeen avulla saat inspiraatiota vaatteiden näyttävään korjaamiseen ja koristeluun. Kokeile ohjeistuksen avulla esimerkiksi japanilaista Sashiko-tekniikkaa tai reikien vahvistamista värikkäillä langoilla. Työ soveltuu kaikille alakouluikäisistä ylöspäin. Nuorimpia aikuinen voi avustaa neulan ja saksien käytössä sekä ompelupistojen harjoittelussa.
Kestävämuoti, vaatteiden korjaus, kiertotalous

Katuliidut
Työssä tehdään kananmunan kuorista katuliituja jauhamalla kuoret hienoksi jauheeksi ja valmistamalla kuorijauheesta massa, joka muotoillaan katuliiduiksi. Työssä tutustutaan kiertotalouteen käsitteenä ja valmistetaan kananmunan kuorista katuliituja.Työ on suunnattu alakouluikäisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.
Työ on kestoltaan noin 1-2 h + kuivumisaika 3-5 päivää
Kiertotalous, katuliidut, kalsiumkarbonaatti

Suoja pienelle
Tässä tehtävässä suunnitellaan suoja pienelle otukselle sekä pohditaan millaisia erilaisia lajeja elää ympäristössämme. Millaista suojaa nämä lajit tarvitsevat itselleen ja poikasilleen? Työ sopii parhaiten yli 10-vuotiaille, mutta nuoremmat voivat tutustua asiaan aikuisen avustuksella. Tehtävässä harjoitellaan kolmiulotteista työskentelyä ja taiteellista ilmaisua ulkoa löytyviä materiaaleja hyödyntäen.
Työ on kestoltaan noin 60min.
Taide, ympäristökasvatus, eläinten arkkitehtuuri

Muovia maidosta
Tässä työssä valmistetaan maidosta biohajoavaa muovia. Se valmistetaan denaturoimalla maidon proteiinit. Valmis biomuovi muotoillaan omaa luovuutta käyttäen.
Työ on kestoltaan noin 20-30min
Biomuovi, kemia, tutkiminen, muotoilu, kestävä kehitys

Talvinen valoteos
Tässä työssä suunnitellaan ja toteutetaan talvinen valoteos valaisemaan vuoden pimeintä aikaa. Lisäksi tutustutaan valoon ilmiönä ja pohditaan mitä kaamos tarkoittaa.
Työ on kestoltaan 1-2 tuntia ja se on suunnattu alakouluikäisille.
Valo, kuvataide

Kudontaa kierrätysmateriaaleista
Tässä työssä kudotaan oma tekstiilitaideteos ja tutustutaan kankaankudonnan periaatteisiin. Työ sopii parhaiten yli 10-vuotiaille, mutta nuoremmat voivat tutustua asiaan aikuisen avustuksella.
Kudonta, tekstiilitaide, kierrätysmateriaalit

Paperin marmorointi
Tässä työssä tutustutaan paperin ja sumimusteen kemiaan sekä marmoroidaan itse paperia. Työ soveltuu alakouluikäisille.
Marmorointi, paperi, muste

Ei-newtonilainen fluidi
Tässä työssä valmistetaan perunajauhosta ja vedestä ei-newtonilaista fluidia ja tutkitaan sen ominaisuuksia. Työ soveltuu kaiken ikäisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa, mutta teoria on kohdistettu yläkoululaisille ja lukiolaisille.
Keittiökemia, viskositeetti, ei-newtonilainen fluidi, oobleck

Pimeässä hohtava booli
Tässä työssä valmistetaan pimeässä hohtavaa boolia. Booli hohtaa UV-valossa tonic-veden ansiosta, koska se sisältää fluoresoivaa kiniiniä. Työ soveltuu kaiken ikäisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa. Lukiolaiset ja yläkoululaiset voivat oppia elektronien virittymisestä, kun taas sitä nuoremmat voivat kehittää mittaustaitojansa.
Keittiökemia, elektronien virittyminen, fluoresenssi, kiniini

Origamit avaruudessa
Tässä työssä taitellaan paperista Miura-kuvio ja opitaan, miksi origamien taittelutekniikasta on hyötyä myös avaruudessa. Ohjeet on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille.
Avaruus, aurinkopaneeli, origami, paperintaittelu, MathArts

Aurinkokuntamobile
Työssä askarrellaan aurinkokuntamalli, jonka avulla tutustutaan auringon, planeettojen ja kuiden vuorovaikutukseen sekä mittakaavaan. Työ on suunnattu alakouluikäisille tai muille aiheesta kiinnostuneille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.
avaruus, askartelu, planeetta, kuu, kiertorata, mittakaava

Ohjelmointia Scratchilla
Tässä työssä tutustutaan ohjelmointiin Scratch-ohjelmointikielellä. Työ auttaa alkuun Scratchin käytössä, ja tarkoituksena on tehdä oma animaatio, jota voi itse kehitellä pidemmälle.
Ohjelmointi, lohko-ohjelmointi, Scratch, animaatio, peli

Hyperbolista virkkausta
Tässä työssä opitaan virkkaamaan hyperbolinen pseudopallo. Samalla yhdistellään matematiikkaa ja taidetta. Ohjeet on suunnattu virkkauksen perusteet hallitseville.
MathArts, virkkaaminen, tekstiilisuunnittelu, hyperbolinen geometria, epäeuklidinen geometria

Sokerisateenkaaret
Työssä valmistetaan erivärisiä sokeriliuoksia, joilla on eri tiheydet. Liuokset pipetoidaan toistensa päälle värikkääksi "sateenkaareksi". Tutustutaan tiheyden käsitteeseen. Työ on suunnattu alakoululaisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.
tiheys, sokerisateenkaaret, kemia

Idean materialisointi
Työn aikana pääsee mallintamaan ideoitaan Tinkercad nimisellä 3D-mallinnusohjelmalla. Tavoittena on tutustua 3D-mallinnuksen sekä 3D-tulostuksen perustekniikoihin. Työ sopii kaiken ikäisille, mutta nuoremmat koululaiset voivat tarvita aikuisen apua tietokoneohjelman käyttöönotossa.
3D-mallinnus, 3D-tulostus, suunnittelu, luovuus

Akvarelliefektit
Tässä työssä kokeillaan erikoisefektejä akvarellimaalauksessa. Työ on suunnattu ala- ja yläkouluikäisille.
akvarelli, vesivärit, erikoisefekti, kemia, maalaus

Vaahtokarkkihaaste
Tässä työssä rakennetaan rajatuista materiaaleista mahdollisimman korkea torni. Työn voi tehdä yksin, mutta hauskempaa on haastaa joku kilpailuun! Jos osallistujia on monta, voidaan torneja rakentaa ryhmissä. Sopii kaiken ikäisille.
rakentelu, haaste, vaahtokarkkihaaste, insinööritaidot, torni, pilvenpiirtäjä

Aurinkouuni
Tässä työssä tehdään kierrätysmateriaaleista aurinkouuni ja valmistetaan sillä vaahtokarkkiherkku S’mores. Työ soveltuu kaiken ikäisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.
Kestävä kehitys, aurinkoenergia, uusiutuva energia, aurinkouuni

Sähkömoottori
Tässä työssä pääsee rakentamaan toimivan sähkömoottorin kuparilankaa, paristoa sekä pieniä kestomagneetteja käyttämällä. Työ sopii kaikille kouluikäisille ala-asteesta lukioon. Nuoremmille rakentajille tavoite on saada karkea kuva sähkömoottorin toimintaperiaatteesta. Vanhemmille rakentajille tavoite taas on magnetisoitumisen ymmärryksen syventäminen.
Sähköauto, sähkömagnetismi, rakentaminen

Geometriaa origameilla
Tässä työssä rakennetaan paperista origamiyksiköiden avulla kuutio ja tähtimäistetty oktaedri. Työssä yhdistellään matematiikkaa ja taidetta. Ohjeet on suunnattu alakoululaisille, mutta työ sopii kaikenikäisille!
MathArts, origamit, geometria, sonobe, kuutio, tähtimäistäminen, oktaedri, symmetria, Platonin kappaleet

Muovailuvaha
Tässä työssä tehdään itse muovailuvahaa, tutustutaan sen rakenteeseen ja muovaillaan oma merenalainen maailma. Työ on suunnattu alakouluikäisille ja nuoremmille.
muovailu, rakentelu, muovailuvaha, kuvataide, kemia

Syötävä atomimalli
Tässä työssä tutustutaan atomien rakenteeseen ja tehdään paperin päälle karkeista tai marjoista atomimalleja. Työn teoriaosuus on suunnattu yläkoululaisille, mutta syötävä atomimalli on helppo toteuttaa ja soveltuu kaikille kemiasta kiinnostuneille.
kemia, atomit, alkuaineet, jaksollinen järjestelmä

Jäätelöä pussissa
Työssä valmistetaan jäätelöä pussissa. Tutustutaan jään ja veden ominaisuuksiin sekä endotermiseen reaktioon. Työ on suunnattu alakouluikäisille tai muille aiheesta kiinnostuneille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.
kemia, jäätelö, sulamispiste, endoterminen reaktio, kemiallinen reaktio

Ilmapalloraketti
Työssä valmistetaan ilmapallosta raketti, joka kiitää narua pitkin. Työ innostaa avaruusasioiden äärelle ja oppimaan rakettien etenemisen tiedettä. Työ on suunnattu alakouluikäisille ja muille raketeista kiinnostuneille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.
raketti, ilmapallo, työntövoima

COVID-19-datan analysointi
Tiesitkö, että Aalto-yliopistossa tutkitaan parhaillaan koronaviruksen (COVID-19) leviämistä niin molekyyli- kuin tilastotasolla? Tässä uudessa työpajassa sinäkin pääset mallintamaan ja analysoimaan Suomen COVID-19-dataa. Työ on suunnattu erityisesti lukiolaisille mutta ehdottomasti myös muille aiheesta kiinnostuneille.
data-analytiikka, epidemiologia, ohjelmointi, Python, Google Colab, terveysteknologia

Puutarha
Oma puutarha rakennetaan pienoismallina pahvilaatikkoon. Työ on kaksiosainen. Ensimmäisessä vaiheessa istutetaan jokin kasvi siemenestä tai pistokkaasta. Tämän jälkeen rakennetaan kasvin ympärille puutarhan pienoismalli ulkoa kerätyistä sekä kotoa löytyvistä materiaaleista. Työ on suunnattu ala- ja yläkoululaisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.
maisema-arkkitehtuuri, kolmiulotteinen rakentaminen, ympäristö, istuttaminen, pienoismalli

Katapultti
Tässä työssä pohditaan katapulttiin liittyviä voimia ja rakennetaan oma pienoiskokoinen katapultti. Työ on suunnattu alakouluikäisille, mutta ohjeisiin on liitetty paljon teoriaa, joka soveltuu myös yläkoulun tai lukion fysiikan opiskelijoille pohdittavaksi.
fysiikka, insinöörisuunnittelu, energia, voima, elastisuus, katapultti

Spektroskooppi
Työssä tutustutaan valon spektriin ja askarrellaan talouspaperirullan hylsystä sekä muista kotoa löytyvistä tarvikkeista spektroskooppi, jolla voi tutkia valon värejä. Työ on suunnattu alakouluikäisille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.
spektri, spektroskooppi, värit, valo

Pareidolia
Tässä työssä tutustutaan Pareidolia-ilmiöön ja hyödynnetään sitä taiteen tekemisessä. Työ on suunnattu alakouluikäisille, mutta se soveltuu myös yläkoulun kuvataiteen opetukseen.
pareidolia, mielikuvitus, kekseliäisyys

Jättiläissaippuakuplat
Tässä työssä tehdään jättisaippuakuplaliuos sekä kuplatyökalu. Työssä tutustutaan saippuakupliin liittyvään kemiaan ja fysiikkaan. Työ soveltuu kaiken ikäisille, myös alle kouluikäisille.
pintajännitys, molekyylienväliset sidokset, liuos, irisoiva

Antosyaanin erotus
Työssä valmistetaan punakaalista väriä vaihtava liuos ja tutkitaan sitä etikan ja ruokasoodan avulla. Havainnoidaan kaasun muodostumista etikan ja ruokasoodan välisessä reaktiossa. Työ on suunnattu alakouluikäisille tai muille aiheesta kiinnostuneille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.
kemia, punakaali, tutkiminen, happo, emäs, neutraali, kemiallinen reaktio

Kuplataidetta
Tässä työssä pääset tekemään taideteoksen musteella tai vesiväreillä värjätyillä saippuakuplilla. Työssä tutkitaan sattumaa taiteen tekemisen välineenä. Työ sopii parhaiten alakouluikäisille.
saippuakupla, sattuma, pareidolia, kuvataide

Liikkuva härveli
Työpajan idea on innostaa insinöörimäiseen suunnitteluun ja keksimiseen. Kierrätetyistä tarvikkeista askarrellaan härveli, joka voi halutessaan tuottaa liikettä tai ääntä. Työ on suunnattu ala- ja yläkoululaisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.
kolmiulotteinen rakentaminen, keksinnöt, suunnittelu, kierrätysmateriaali

Veden matka
Työssä rakennetaan pienoismalli veden kiertokulusta luonnossa. Pienoismallilla voit tutkia veden eri olomuotoja, niihin liittyviä olosuhteita ja olomuotojen muutoksia. Työ on suunnattu alakoululaisille, aikuisen avustuksella.
veden kiertokulku, tiede, neste, höyry, jää, fysiikka, maantiede

Valomaalaus
Tässä työssä valomaalataan käyttämällä älypuhelimeen ladattavaa Light Painting -sovellusta. Työ on suunnattu kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille.
taide, valot ja värit, kuvaus, digital art

Biomuovia mikrossa
Työssä tutustutaan biomuovin käsitteeseen ja valmistetaan mikrossa biohajoavaa muovia perunajauhoista. Valmis biomuovi muotoillaan omaa luovuutta käyttäen. Työ on suunnattu alakouluikäisille tai muille aiheesta kiinnostuneille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.
biomuovi, kemia, tutkiminen, muotoilu, kestävä kehitys

Siltahaaste
Tässä työssä tutustutaan siltoihin vaikuttaviin voimiin ja rakennetaan oma silta. Työ yhdistää insinööritieteitä, fysiikkaa ja arkkitehtuuria. Työ sopii 5-vuotiaista ylöspäin.
suunnittelu, fysiikka, rakentelu, materiaalitiede, arkkitehtuuri

Kodin pigmentit
Työssä tutustutaan pigmetteihin konkreettisten ja arkisten esimerkkien kautta. Kodista löytyvät mausteet ja ruoka-aineet sisältävät luonnonpigmenttejä, joita voi käyttää maalaamiseen ja värjäämiseen. Työ on suunnattu ala- ja yläkoululaisille. Jatkotehtävä, jossa keitetään pajunkuoresta pigmenttiä, vaatii keittiötyötaitoja.
pigmentit, kestävä kehitys, myrkyttömyys, CHEMARTS

Mars-askartelu
Työssä tutustutaan Marsiin suunnittelemalla ja toteuttamalla oma Marsia tutkiva mönkijä kierrätysmateriaaleista. Aktiviteetti innostaa avaruusasioiden äärelle ja oppimaan Marsin olosuhteista. Se myös kehittää kolmiulotteista hahmottamista sekä muotoiluosaamista.
taide, avaruus, tiede, askartelu, Mars, tutkiminen