Aalto-yliopisto Junior

Kokeile kotona tai koulussa

Täältä löydät innostavia tiede- ja taidetöitä, joita voit kokeilla itse kotona tai koulussa. Sivulle on myös koottu tarkemmat työohjeet Juniorin sosiaalisessa mediassa esiteltyihin työpajoihin. Materiaaleja saa käyttää vapaasti opetuksessa. Du hittar Pröva hemma också här!
Kuvakollaasi kotona toteutettavista tiedetöistä, kuten muovailuvahasta, origameista, valomaalauksesta ja katapultista

Löydät alta suomenkieliset Kokeile kotona -ohjeet. Kolla Pröva hemma sidan här.

Biohajoavaa konfettia
Aalto-yliopisto Junior/ Sini Kivioja

Biohajoava konfettipaukku

Tässä ohjeessa tehdään Aalto-yliopisto Juniorin 5-vuotissyntymäpäivien kunniaksi biohajoavaa konfettia hyödyntävä konfettipaukku kotoa ja lähiluonnosta löytyvistä materiaaleista. Työ on suunnattu kaikenikäisille. Nuorimpia työn tekemisessä ja voi avustaa aikuinen.

Työ on kestoltaan noin 15 minuuttia, mutta konfetin kuivumiseen kannattaa varata muutama päivä.

Fysiikka, biomateriaalit, liike-energia, potentiaalienergia

Itse tehty sininen superpallo
Aalto-yliopisto Junior/ Sini Kivioja

Superpallo

Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka voit kokeilla tehdä omia superpalloja kotoa löytyvistä aineksista. Työssä kerrotaan teoriasta pomppimisen taustalla ja superpallon ominaisuuksista. Työ on suunnattu alakouluikäisille ja muille kokeilunhaluisille. Nuorimpia työn tekemisessä ja mikron käytössä voi avustaa aikuinen.

Työ on kestoltaan noin 15 minuuttia.

Fysiikka, liike-energia, kimmoisuus

Sadepilvi purkissa
Aalto-yliopisto Junior/ Sini Kivioja

Sadepilvi purkissa

Tässä työssä päästään kokeilemaan kotoa löytyvien tarvikkeiden avulla, kuinka sadepilvi muodostuu purkkiin ja saa aikaan sateen. Työssä tutustutaan siihen kuinka sade toimii, sekä opitaan erilaisista pilvityypeistä. Työ on suunnattu varhaiskasvatukseen, alakouluikäisille ja muille kokeilunhaluisille. Nuorimpia työn tekemisessä voi avustaa aikuinen.

Työ on kestoltaan noin 15 minuuttia.

Maantieto, sää, ilmasto, pilvet

Näkyvä paikkaus
Aalto-yliopisto Junior/ Sini Kivioja

Näkyvä paikkaus

Tämän ohjeen avulla saat inspiraatiota vaatteiden näyttävään korjaamiseen ja koristeluun. Kokeile ohjeistuksen avulla esimerkiksi japanilaista Sashiko-tekniikkaa tai reikien vahvistamista värikkäillä langoilla. Työ soveltuu kaikille alakouluikäisistä ylöspäin. Nuorimpia aikuinen voi avustaa neulan ja saksien käytössä sekä ompelupistojen harjoittelussa. 

Kestävämuoti, vaatteiden korjaus, kiertotalous

Erivärisiä katuliituja katukivetyksellä. Alalaidassa valkoisella teksti katuliidut kananmunan kuorista
Aalto-yliopisto Junior/ Ida Ruuth

Katuliidut

Työssä tehdään kananmunan kuorista katuliituja jauhamalla kuoret hienoksi jauheeksi ja valmistamalla kuorijauheesta massa, joka muotoillaan katuliiduiksi. Työssä tutustutaan kiertotalouteen käsitteenä ja valmistetaan kananmunan kuorista katuliituja.Työ on suunnattu alakouluikäisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.

Työ on kestoltaan noin 1-2 h + kuivumisaika 3-5 päivää

Kiertotalous, katuliidut, kalsiumkarbonaatti

Kuvassa on kepeistä ja oksista rakennettu majan pienoismalli. Pienoismalli on asetettu kiven päälle.
Aalto-yliopisto Junior/ Ida Ruuth

Suoja pienelle

Tässä tehtävässä suunnitellaan suoja pienelle otukselle sekä pohditaan millaisia erilaisia lajeja elää ympäristössämme. Millaista suojaa nämä lajit tarvitsevat itselleen ja poikasilleen? Työ sopii parhaiten yli 10-vuotiaille, mutta nuoremmat voivat tutustua asiaan aikuisen avustuksella. Tehtävässä harjoitellaan kolmiulotteista työskentelyä ja taiteellista ilmaisua ulkoa löytyviä materiaaleja hyödyntäen.

Työ on kestoltaan noin 60min.

Taide, ympäristökasvatus, eläinten arkkitehtuuri

Maidosta valmistettuja vihreitä muovikappaleita

Muovia maidosta

Tässä työssä valmistetaan maidosta biohajoavaa muovia. Se valmistetaan denaturoimalla maidon proteiinit. Valmis biomuovi muotoillaan omaa luovuutta käyttäen.

Työ on kestoltaan noin 20-30min

Biomuovi, kemia, tutkiminen, muotoilu, kestävä kehitys

paperinen lyhty

Talvinen valoteos

Tässä työssä suunnitellaan ja toteutetaan talvinen valoteos valaisemaan vuoden pimeintä aikaa. Lisäksi tutustutaan valoon ilmiönä ja pohditaan mitä kaamos tarkoittaa.

Työ on kestoltaan 1-2 tuntia ja se on suunnattu alakouluikäisille.

Valo, kuvataide

Aalto Junior online instructions for weaving

Kudontaa kierrätysmateriaaleista

Tässä työssä kudotaan oma tekstiilitaideteos ja tutustutaan kankaankudonnan periaatteisiin. Työ sopii parhaiten yli 10-vuotiaille, mutta nuoremmat voivat tutustua asiaan aikuisen avustuksella.

Kudonta, tekstiilitaide, kierrätysmateriaalit

Aalto Junior online instructions for paper marble

Paperin marmorointi

Tässä työssä tutustutaan paperin ja sumimusteen kemiaan sekä marmoroidaan itse paperia. Työ soveltuu alakouluikäisille.

Marmorointi, paperi, muste

Aalto Junior online instruction for non-newtonian fluid

Ei-newtonilainen fluidi

Tässä työssä valmistetaan perunajauhosta ja vedestä ei-newtonilaista fluidia ja tutkitaan sen ominaisuuksia. Työ soveltuu kaiken ikäisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa, mutta teoria on kohdistettu yläkoululaisille ja lukiolaisille.

Keittiökemia, viskositeetti, ei-newtonilainen fluidi, oobleck

Kokeile kotona instruction image of a glowing sparkly drink

Pimeässä hohtava booli

Tässä työssä valmistetaan pimeässä hohtavaa boolia. Booli hohtaa UV-valossa tonic-veden ansiosta, koska se sisältää fluoresoivaa kiniiniä. Työ soveltuu kaiken ikäisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa. Lukiolaiset ja yläkoululaiset voivat oppia elektronien virittymisestä, kun taas sitä nuoremmat voivat kehittää mittaustaitojansa.

Keittiökemia, elektronien virittyminen, fluoresenssi, kiniini

Origami avaruustaustalla

Origamit avaruudessa

Tässä työssä taitellaan paperista Miura-kuvio ja opitaan, miksi origamien taittelutekniikasta on hyötyä myös avaruudessa. Ohjeet on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille.

Avaruus, aurinkopaneeli, origami, paperintaittelu, MathArts

 

An image of a self made model of the solar system

Aurinkokuntamobile

Työssä askarrellaan aurinkokuntamalli, jonka avulla tutustutaan auringon, planeettojen ja kuiden vuorovaikutukseen sekä mittakaavaan. Työ on suunnattu alakouluikäisille tai muille aiheesta kiinnostuneille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.

avaruus, askartelu, planeetta, kuu, kiertorata, mittakaava

Scratch programming image

Ohjelmointia Scratchilla


Tässä työssä tutustutaan ohjelmointiin Scratch-ohjelmointikielellä. Työ auttaa alkuun Scratchin käytössä, ja tarkoituksena on tehdä oma animaatio, jota voi itse kehitellä pidemmälle.

Ohjelmointi, lohko-ohjelmointi, Scratch, animaatio, peli

Kuva hyperbolisesta virkkauksesta

Hyperbolista virkkausta


Tässä työssä opitaan virkkaamaan hyperbolinen pseudopallo. Samalla yhdistellään matematiikkaa ja taidetta. Ohjeet on suunnattu virkkauksen perusteet hallitseville.

MathArts, virkkaaminen, tekstiilisuunnittelu, hyperbolinen geometria, epäeuklidinen geometria

A picture of test tubes filled with colourful sugar liquids resembling a rainbow.

Sokerisateenkaaret

Työssä valmistetaan erivärisiä sokeriliuoksia, joilla on eri tiheydet. Liuokset pipetoidaan toistensa päälle värikkääksi "sateenkaareksi". Tutustutaan tiheyden käsitteeseen. Työ on suunnattu alakoululaisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.

tiheys, sokerisateenkaaret, kemia

idea_Junior

Idean materialisointi

Työn aikana pääsee mallintamaan ideoitaan Tinkercad nimisellä 3D-mallinnusohjelmalla. Tavoittena on tutustua 3D-mallinnuksen sekä 3D-tulostuksen perustekniikoihin. Työ sopii kaiken ikäisille, mutta nuoremmat koululaiset voivat tarvita aikuisen apua tietokoneohjelman käyttöönotossa.

3D-mallinnus, 3D-tulostus, suunnittelu, luovuus

akvarelli_Junior

Akvarelliefektit

Tässä työssä kokeillaan erikoisefektejä akvarellimaalauksessa. Työ on suunnattu ala- ja yläkouluikäisille.

akvarelli, vesivärit, erikoisefekti, kemia, maalaus

aurinkouuni_Junior

Vaahtokarkkihaaste

Tässä työssä rakennetaan rajatuista materiaaleista mahdollisimman korkea torni. Työn voi tehdä yksin, mutta hauskempaa on haastaa joku kilpailuun! Jos osallistujia on monta, voidaan torneja rakentaa ryhmissä. Sopii kaiken ikäisille.

rakentelu, haaste, vaahtokarkkihaaste, insinööritaidot, torni, pilvenpiirtäjä

aurinkouuni_Junior

Aurinkouuni

Tässä työssä tehdään kierrätysmateriaaleista aurinkouuni ja valmistetaan sillä vaahtokarkkiherkku S’mores. Työ soveltuu kaiken ikäisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.

Kestävä kehitys, aurinkoenergia, uusiutuva energia, aurinkouuni

moottori_Junior

Sähkömoottori

Tässä työssä pääsee rakentamaan toimivan sähkömoottorin kuparilankaa, paristoa sekä pieniä kestomagneetteja käyttämällä. Työ sopii kaikille kouluikäisille ala-asteesta lukioon. Nuoremmille rakentajille tavoite on saada karkea kuva sähkömoottorin toimintaperiaatteesta. Vanhemmille rakentajille tavoite taas on magnetisoitumisen ymmärryksen syventäminen.

Sähköauto, sähkömagnetismi, rakentaminen

Geometria_Junior

Geometriaa origameilla

Tässä työssä rakennetaan paperista origamiyksiköiden avulla kuutio ja tähtimäistetty oktaedri. Työssä yhdistellään matematiikkaa ja taidetta. Ohjeet on suunnattu alakoululaisille, mutta työ sopii kaikenikäisille!

MathArts, origamit, geometria, sonobe, kuutio, tähtimäistäminen, oktaedri, symmetria, Platonin kappaleet

muovailuvaha_Junior

Muovailuvaha

Tässä työssä tehdään itse muovailuvahaa, tutustutaan sen rakenteeseen ja muovaillaan oma merenalainen maailma. Työ on suunnattu alakouluikäisille ja nuoremmille.

muovailu, rakentelu, muovailuvaha, kuvataide, kemia

atomi_junior

Syötävä atomimalli

Tässä työssä tutus­tu­taan atom­ien rak­en­teeseen ja tehdään paperin päälle karkeista tai mar­joista atom­i­malle­ja. Työn teo­riao­su­us on suun­nat­tu yläk­oul­u­laisille, mut­ta syötävä atom­i­malli on help­po toteut­taa ja sovel­tuu kaikille kemi­as­ta kiin­nos­tuneille.

kemia, atom­it, alkuaineet, jak­solli­nen jär­jestelmä

jaatelo_junior

Jäätelöä pussissa

Työssä valmis­te­taan jäätelöä pus­sis­sa. Tutus­tu­taan jään ja veden omi­naisuuk­si­in sekä endoter­miseen reak­tioon. Työ on suun­nat­tu alak­ouluikäisille tai muille aiheesta kiin­nos­tuneille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.

kemia, jäätelö, sulamispiste, endoter­mi­nen reak­tio, kemi­alli­nen reak­tio

ilmapalloraketti_Junior

Ilmapalloraketti

Työssä valmis­te­taan ilma­pal­losta raket­ti, joka kiitää narua pitkin. Työ innos­taa avaru­usasioiden äärelle ja oppi­maan raket­tien eten­e­misen tiedet­tä. Työ on suun­nat­tu alak­ouluikäisille ja muille raketeista kiin­nos­tuneille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.

raket­ti, ilma­pal­lo, työn­tövoima

covid_Junior

COVID-19-datan analysointi

Tiesitkö, että Aal­to-yliopis­tossa tutk­i­taan parhail­laan koron­aviruk­sen (COVID-19) lev­iämistä niin molekyyli- kuin tilas­to­ta­sol­la? Tässä uudessa työ­pa­jas­sa sinäkin pääset mallinta­maan ja analysoimaan Suomen COVID-19-dataa. Työ on suun­nat­tu eri­tyis­es­ti luki­o­laisille mut­ta ehdot­tomasti myös muille aiheesta kiin­nos­tuneille.

data-ana­lyti­ik­ka, epi­demi­olo­gia, ohjel­moin­ti, Python, Google Colab, ter­veyste­knolo­gia

puutarha_Junior

Puutarha

Oma puu­tarha raken­netaan pieno­is­mal­li­na pahvi­laatikkoon. Työ on kak­sio­sainen. Ensim­mäisessä vai­heessa istute­taan jokin kasvi siemen­estä tai pis­tokkaas­ta. Tämän jäl­keen raken­netaan kasvin ympärille puu­tarhan pieno­is­malli ulkoa kerä­ty­istä sekä kotoa löy­tyvistä mate­ri­aaleista. Työ on suun­nat­tu ala- ja yläk­oul­u­laisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.

maise­ma-arkkite­htu­uri, kolmi­u­lot­teinen rak­en­t­a­mi­nen, ympäristö, istut­ta­mi­nen, pieno­is­malli

katapultti_Junior

Katapultti

Tässä työssä pohdi­taan kat­a­pult­ti­in liit­tyviä voimia ja raken­netaan oma pienoiskokoinen kat­a­pult­ti. Työ on suun­nat­tu alak­ouluikäisille, mut­ta ohjeisi­in on liitet­ty paljon teo­ri­aa, joka sovel­tuu myös yläk­oulun tai lukion fysi­ikan opiske­li­joille pohdit­tavak­si.

fysi­ik­ka, insinöörisu­un­nit­telu, ener­gia, voima, elastisu­us, kat­a­pult­ti

spekkari_Junior

Spektroskooppi

Työssä tutus­tu­taan val­on spek­tri­in ja askar­rel­laan talous­pa­perir­ul­lan hyl­sys­tä sekä muista kotoa löy­tyvistä tarvikkeista spek­troskoop­pi, jol­la voi tutkia val­on väre­jä. Työ on suun­nat­tu alak­ouluikäisille ja muille aiheesta kiin­nos­tuneille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.

spek­tri, spek­troskoop­pi, värit, valo

pareidolia_Junior

Pareidolia

Tässä työssä tutus­tu­taan Parei­do­lia-ilmiöön ja hyö­dyn­netään sitä taiteen tekemisessä. Työ on suun­nat­tu alak­ouluikäisille, mut­ta se sovel­tuu myös yläk­oulun kuvataiteen opetuk­seen.

parei­do­lia, mieliku­vi­tus, kek­seliäisyys

jättiläiskuplat_Junior

Jättiläissaippuakuplat

Tässä työssä tehdään jät­ti­saip­puaku­plal­i­u­os sekä kuplatyökalu. Työssä tutus­tu­taan saip­puaku­pli­in liit­tyvään kemi­aan ja fysi­ikkaan. Työ sovel­tuu kaiken ikäisille, myös alle kouluikäisille.

pintajännitys, molekyylienväliset sidokset, liuos, irisoi­va

antosyaani_Junior

Antosyaanin erotus

Työssä valmis­te­taan punakaal­ista väriä vai­h­ta­va liu­os ja tutk­i­taan sitä etikan ja ruoka­soodan avul­la. Havain­noidaan kaa­sun muo­dos­tu­mista etikan ja ruoka­soodan välisessä reak­tios­sa. Työ on suun­nat­tu alak­ouluikäisille tai muille aiheesta kiin­nos­tuneille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.

kemia, punakaali, tutkimi­nen, hap­po, emäs, neu­traali, kemi­alli­nen reak­tio

kuplataide_Junior

Kuplataidetta

Tässä työssä pääset tekemään taide­teok­sen mus­teel­la tai vesiväreil­lä vär­jä­ty­il­lä saip­puaku­plil­la. Työssä tutk­i­taan sat­tumaa taiteen tekemisen väli­neenä. Työ sopii parhait­en alak­ouluikäisille.

saip­puaku­pla, sat­tuma, parei­do­lia, kuvataide

liikkuva_Junior

Liikkuva härveli

Työ­pa­jan idea on innos­taa insinöörimäiseen suun­nit­telu­un ja kek­simiseen. Kier­räte­ty­istä tarvikkeista askar­rel­laan härveli, joka voi halutes­saan tuot­taa liiket­tä tai ään­tä. Työ on suun­nat­tu ala- ja yläk­oul­u­laisille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.

kolmi­u­lot­teinen rak­en­t­a­mi­nen, keksin­nöt, suun­nit­telu, kier­rä­tys­ma­te­ri­aali

vedenmatka_Junior

Veden matka

Työssä raken­netaan pieno­is­malli veden kier­toku­lus­ta luon­nos­sa. Pieno­is­mallil­la voit tutkia veden eri olo­muo­to­ja, niihin liit­tyviä olo­suhtei­ta ja olo­muo­to­jen muu­tok­sia. Työ on suun­nat­tu alak­oul­u­laisille, aikuisen avus­tuk­sel­la.

veden kier­tokulku, tiede, neste, höyry, jää, fysi­ik­ka, maantiede

valomaalaus_Junior

Valomaalaus

Tässä työssä val­o­maalataan käyt­tämäl­lä äly­puhe­limeen ladat­tavaa Light Paint­ing -sovel­lus­ta. Työ on suun­nat­tu kaikille val­oku­vauk­ses­ta kiin­nos­tuneille.

taide, val­ot ja värit, kuvaus, dig­i­tal art

biomuovi_Junior

Biomuovia mikrossa

Työssä tutus­tu­taan bio­muovin käsit­teeseen ja valmis­te­taan mikrossa bio­ha­joavaa muovia peruna­jauhoista. Valmis bio­muovi muo­toil­laan omaa luovu­ut­ta käyt­täen. Työ on suun­nat­tu alak­ouluikäisille tai muille aiheesta kiin­nos­tuneille. Alle kouluikäiset voivat tehdä työn aikuisen kanssa.

bio­muovi, kemia, tutkimi­nen, muo­toilu, kestävä kehi­tys

siltahaaste_Junior

Siltahaaste

Tässä työssä tutus­tu­taan sil­toi­hin vaikut­tavi­in voimi­in ja raken­netaan oma sil­ta. Työ yhdis­tää insinööri­ti­eteitä, fysi­ikkaa ja arkkite­htu­uria. Työ sopii 5-vuo­ti­aista ylöspäin.

suun­nit­telu, fysi­ik­ka, rak­en­telu, mate­ri­aal­i­tiede, arkkite­htu­uri

pigmentit_Junior

Kodin pigmentit

Työssä tutus­tu­taan pig­met­tei­hin konkreet­tis­ten ja ark­isten esimerkkien kaut­ta. Kodista löy­tyvät maus­teet ja ruo­ka-aineet sisältävät luon­non­pig­ment­te­jä, joi­ta voi käyt­tää maalaamiseen ja vär­jäämiseen. Työ on suun­nat­tu ala- ja yläk­oul­u­laisille. Jatkote­htävä, jos­sa keit­etään pajunkuores­ta pig­ment­tiä, vaatii keit­tiö­työ­taito­ja.

pig­men­tit, kestävä kehi­tys, myrkyt­tömyys, CHEMARTS

mars_askartelu_Junior

Mars-askartelu

Työssä tutus­tu­taan Mar­si­in suun­nit­tele­mal­la ja toteut­ta­mal­la oma Mar­sia tutki­va mönki­jä kier­rä­tys­ma­te­ri­aaleista. Aktivi­teet­ti innos­taa avaru­usasioiden äärelle ja oppi­maan Marsin olo­suhteista. Se myös kehit­tää kolmi­u­lot­teista hah­mot­tamista sekä muo­toilu­osaamista.

taide, avaru­us, tiede, askartelu, Mars, tutkimi­nen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu